Esky - DTS 450 3D

Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 16 lut 2016, o 22:52

Zostanę jednak przy ładowaniu z balanserem trochę dłużej ale dla pakietów lepiej :)
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 16 lut 2016, o 22:53

Mam RayTronika i dojeżdża zawsze z niewiększym rostrzałem niż 5mV - nie widzę sensu ładowania bez balansowania / nawet nie wiem czy można tak w niej ładować

Wydaje mi się że kłaniają się przyzwyczajenia - mój znajomy twierdzi że pierwsze ładowarki dużo szybciej ładowały w trybach bez balansowania - co można sobie wyobrazić ...
Ja nie mam pakietu który ma mniej niż 6 cell / pomijając fakt że jeszcze nigdy po 3.5minutowym locie nie miałem tak żeby różnice w rozładowaniu cell były mniejsze nisz 20-40mV / to uważam że balansowanie co kilka rozładowań/ładowań może doprowadzić do tego ze jedna z cell w pakiecie dostaje większy wpierdol pod obciążeniem niż inne...
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1403
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 16 lut 2016, o 23:17

C60 będzie ładował bez balansowania pod warunkiem, że... nie podepniemy do ładowarki wiązki balansera. Oczywiście zostajemy o tym przez ładowarkę poinformowani.
Warto mimo wszystko podczas ładowania równoległego (płytka) wpiąć wszystkie złączki balansera w płytkę. Pozwoli to "wymieszać" lekkie rozjazdy na różnych celach, w poszczególnych pakietach.
Druga sprawa, C60 nawet w trybie balansowania robi to w dwóch etapach, gdzie po ładowaniu "zgrubnym" również poinformuje nas, że pakiety są READY TO FLY Możemy wówczas je zabrać i pognać na pole lub poczekać spokojnie na całkowite zbalansowanie i... pognać na pole
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 16 lut 2016, o 23:34

Będę testował nową xd-6 bo moja dotychczasowa redox alpha strasznie się grzeje podczas ładowania 6s. Niby ładuje ale to tak chyba resztką sił :)
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 17 lut 2016, o 07:33

Ja niestety swoich przyzwyczajeń zmienić nie mogę, bo Accucell ma bardzo słaby balanser. W trybie z balansowaniem pakiety 6s ładuje po prostu długo... Nie jest to jeszcze moment dla mnie, żeby w nią zainwestować (nie wiem czy kiedykolwiek będzie), więc zarówno ja jak i moje pakiety musimy się z nią przemęczyć ;)
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 543
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 17 lut 2016, o 08:25

Pakiety należy ZAWSZE ładować pod kontrolą napięcia na poszczególnych celach. Proces ładowania bez balansu wymaga/jest przewidziany do ładowania z zastosowaniem zewnętrznego balansera (np. bardziej wydajnego, ze zdalnym odczytem itp) jeśli chcemy w pełni naładować akumulator. Oczywiście dla akumulatora nie jest szkodliwa różnica napięcia na celach, lecz przekroczenie napięć minimalnych/maksymalnych na poszczególnych ogniwach.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 663 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 lut 2016, o 08:27

Od poczatku laduje tylko z balanserem. Na oko mysle ze czas wydluza sie o faze koncowa gdy natezenie spada i trzyma na niskim poziomie. Ale ile to jest dluzej? 10min? Przy ladowaniu 6 pakietow leje na te 10 minut. Tym bardziej ze jesli widze ze ladowarka cos tam jesscze dlubie a napiecia sa dla mnie akceptowalne (patrzac przez pryzmat pospiechu) po prostu przerywam ladowanie.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 17 lut 2016, o 09:11

miruuu pisze:Od poczatku laduje tylko z balanserem. Na oko mysle ze czas wydluza sie o faze koncowa gdy natezenie spada i trzyma na niskim poziomie. Ale ile to jest dluzej? 10min? Przy ladowaniu 6 pakietow leje na te 10 minut. Tym bardziej ze jesli widze ze ladowarka cos tam jesscze dlubie a napiecia sa dla mnie akceptowalne (patrzac przez pryzmat pospiechu) po prostu przerywam ladowanie.

zgadza się też to zauważyłem że nawet jeśli to jest 10-15 minut / to w kontekście tego że np. do 380 ładuję na raz 10-12 pakietów i zajmuje to ok 30-45 to lekko byłoby głupawe zaoszczędzanie 10minut za cene rozjechanych pakietów....
trzeba mieć czas na kawkę i ciacho przed wyjściem ... :)
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 17 lut 2016, o 10:16

miruuu czym ładujesz? Bo MASA zakładam Raytronikiem. U mnie balans 4 podłączonych równolegle pakietów 6s 2600mAh trwa jakieś 60-90min.
Mam ekstremalnie goofnianą ładowarkę albo pakiety albo i jedno i drugie ;)
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 17 lut 2016, o 10:38

A nie masz już walniętej którejś celi?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 17 lut 2016, o 12:07

Nie nie, rozjazd mam minimalny na nich, do max 0,07V. Kłopot jest taki, że balanser w Accucellu jest tragiczny - bardzo niskim prądem ładuje. Jak podłączam pod Raytronica znajomego to ładują się cudnie i szybko.

Pisząc o spierniczonych pakietach miałem na myśli właśnie rozjazd 0,07V, co dla Accucella jest raczej sporym rozjazdem. Raytronicowi nie przeszkadza taki rozjazd, mojemu chinolowi niestety już tak. Accucell ma na balansie bodajże 100mAh, co przy 4-6 pakietach 6s jest niestety bólem...

Stąd też moje ładowanie tylko w trybie charge :)

Może by tak nową ładowarkę sprawić sobie na lato...?
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 663 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 lut 2016, o 13:11

Ja nie mam niczego na bajerze, zwykly reaktor 250W z HK. Co ciekawe podobnie dlugo wczesniejsze hobbykingi rowniez balansowaly.

Stress, a Ty mowisz o samym balansowaniu czy o ladowaniu z balansowaniem? Ja nigdy nie balansuje tak tylko po prpstu bo nie mialem nigdy potrzeby.

Latam raczej podobnie wszystkie pakiety i na czas. Wlasciwie to prawie zawsze poza wyjatkami koncze pakiety na 3.78-3.83. Przed ladowaniem utwierdzam sie ze wszystkie sa podobne i wrzucam na raz z balansowaniem.

Przypuszczam ze jesli pojawiaja sie wieksze odskoki na jakichs celach w konkretnych pakietach to pozostale 5 pakietow wyrowna sie z tym jednym miedzy soba w czasie ladowania l...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 17 lut 2016, o 13:34

Mówię o ładowaniu z balansowaniem. Samego balansowania również nie używam, nawet nie wiem czy mam taki program w ładowarce. U mnie ładowanie z balansowaniem nazywa się LiPo Balance. W tym trybie ładowarka dojeżdża z jedną z cel do 4,20 a kolejne do niej dociąga. Program dla mnie nieakceptowalny, bo balans trwa tyle co samo ładowanie (zakładając, że ładuję 1C).

W programie charge, z którego korzystam (balanser nadal mam wpięty) ładowarka dojeżdża z jedną z cel do 4,20 a następnie wyłącza ładowanie, nie patrząc na to, ile jest na pozostałych celach. Rozjazd w tym wypadku na końcu mam max 0,07V, zazwyczaj 0,03-0,05V.
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 17 lut 2016, o 14:06

w razie czego mogę Ci puścić C60 :) - musze sprzedać bo potrzebuję dwa razy mocniejszą z przynajmniej dwoma kanałami - nawet sie zastanawiałem żeby kupić drugą C60 ale nie zabardzo mam miejsce...
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 663 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 lut 2016, o 15:07

Jaką planujesz kupic?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 17 lut 2016, o 15:59

I chargera 2000W - chyba nie ma laternatywy
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 19 lut 2016, o 20:27

Koledzy potrzebuję instrukcję do dts 4503d e-sky ma ktoś może? Miałem kiedyś na kompie ale mi padł i ją straciłem:((
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 19 lut 2016, o 20:29

to jest model czy ładowarka?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 663 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 19 lut 2016, o 20:31

Helik
leszekm35 pisze:Witam panowie mam do was taki temat . Zakupiłem swój pierwszy helikopter dts450 3d , dopiero uczę się latać nigdy wcześniej nie miałem z heli do czynienia więc wiedzę dopiero zaczynam nabywać. Poczyniłem pierwsze kroki od wstępnych ustawień do pierwszych lotów tym helikopterem. Poniżej link z prób
https://youtu.be/sX0hKcWJB0c
https://youtu.be/4_z89W1_SSo

problem mam tego typu, że strasznie rybkuje ogon zmniejszałem już czułość żyra i nic to nie daje konsultowałem sprawę z innymi kolegami ale nie możemy tego jakoś ugryźć .Może macie jakieś pomysły co może być nie tak ? Dopiero się uczę a tak się nie da latać.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 19 lut 2016, o 20:34

miruuu pisze:Helik
leszekm35 pisze:Witam panowie mam do was taki temat . Zakupiłem swój pierwszy helikopter dts450 3d , dopiero uczę się latać nigdy wcześniej nie miałem z heli do czynienia więc wiedzę dopiero zaczynam nabywać. Poczyniłem pierwsze kroki od wstępnych ustawień do pierwszych lotów tym helikopterem. Poniżej link z prób
https://youtu.be/sX0hKcWJB0c
https://youtu.be/4_z89W1_SSo

problem mam tego typu, że strasznie rybkuje ogon zmniejszałem już czułość żyra i nic to nie daje konsultowałem sprawę z innymi kolegami ale nie możemy tego jakoś ugryźć .Może macie jakieś pomysły co może być nie tak ? Dopiero się uczę a tak się nie da latać.


A te obroty nie sa za niskie może dlatego?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX

Wróć do „Esky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości