Esky - Belt CP v2

Awatar użytkownika
lukaszmikos
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 71
Rejestracja: 12-10-2014
Lokalizacja: Olszyny
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: lukaszmikos » 9 lis 2014, o 18:04

@ Artu, wielkie Ci dzięki :)
Szczerze powiem, że dostałem instrukcje ale bez tych stron na których jest opisane właściwe ustawienie łopatek ogonowych :)

Dzięki wielkie :)
Jutro popróbuję i zobaczymy co z tego wyniknie :)
pozdrawiam
Pozdrawiam, LUKASZMIKOS
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 9 lis 2014, o 18:23

I Sprawdź jeszcze reakcję na żyroskop, czy reaguje we właściwą stronę, oraz czy jest prawidłowa reakcja (wychylenia) na sygnały z aparatury (Pobierz sobie: Instrukcja BELT CP v2):

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
lukaszmikos
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 71
Rejestracja: 12-10-2014
Lokalizacja: Olszyny
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: lukaszmikos » 9 lis 2014, o 19:52

@Artu - nie wiem jak Ci dziękować ... naprawdę bardzo mi pomogłeś :)
Dzięki za link do instrukcji bo ciężko ją znaleźć w sieci ...
Dziś jeszcze posprawdzam czy wszystko jest tak jak w instrukcji, a w niedługim czasie może nagram jakiś filmik jeśli uda się go oderwać od ziemi :)

Dziękuję także wszystkim którzy wspierają mnie i mi pomagają w ulotnieniu "belta" :)

Pozdrawiam :)
Pozdrawiam, LUKASZMIKOS
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 9 lis 2014, o 19:56

lukaszmikos pisze:@Artu - nie wiem jak Ci dziękować ...

Klikasz w taką "żółtą rączkę" po prawej stronie posta :grin2:
Mi też wiele osób pomagało i pomaga nadal :piwo2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
lukaszmikos
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 71
Rejestracja: 12-10-2014
Lokalizacja: Olszyny
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: lukaszmikos » 9 lis 2014, o 20:04

Łapka w górę @artu za pomoc :)
Pozdrawiam :)

EDIT : @Ramotny - zgodnie z Twoją sugestią oddałem podziękowanie w poście, który był dla mnie pomocny :)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2014, o 21:59 przez lukaszmikos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, LUKASZMIKOS
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3254
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 14 lis 2014, o 12:39

@łukasz - skasuj proszę Thanksa w poście powyżej w daj w poście który rzeczywiście Ci pomógł. Ktoś kto potem będzie szukał za co Artu dostał THX trafi pod zły adres
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
lukaszmikos
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 71
Rejestracja: 12-10-2014
Lokalizacja: Olszyny
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: lukaszmikos » 14 lis 2014, o 21:30

Takie pytanko, poza konkursem, żeby nie zakładać nowego tematu. jak myślicie, nadajnik ET6 będzie współpracował z odbiornikiem ESKY przeznaczonym do apki ET6I ?? Niby te apki różnią się tylko 2 przełącznikami, w ET6 nie ma 2 przełączników a w ET6I są dodatkowe 2 przełączniki, będzie to miało jakiś wpływ na zbindowanie tejże apki z odbiornikiem ?? :)

Pozdrawiam
Pozdrawiam, LUKASZMIKOS
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 14 lis 2014, o 22:27

Będzie brykać.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
lukaszmikos
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 71
Rejestracja: 12-10-2014
Lokalizacja: Olszyny
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: lukaszmikos » 15 lis 2014, o 10:25

@SeKLeS co masz na myśli, że może "brykać" ? To, że w ogóle się nie połączy z nadajnikiem czy może coś innego ??
Wklejam tutaj fotki obu nadajników : ET6I oraz ET6.

ET6 :

Obrazek

ET6I :

Obrazek

ODBIORNIK :

Obrazek

Różnica w nadajnikach jest tylko nieznaczna, w ET6I są dodatkowe 2 potencjometry do precyzyjnego ustawiania. O ile się nie mylę są to potencjometry: lewy - HOV.PIT , prawy - PIT.TRIM. W ET6 nie ma tych potencjometrów ... Obie apki są na 2,4 GHz, więc czy aby na pewno taka apka nie "pogada" z odbiornikiem ??

Nie chodzi mi tu o pełną funkcjonalność, trzeba mi zaledwie 2-3 sprawne kanały, więc choćby nie wszystkie działały to i tak mnie to różnicy nie robi ... pytanie, czy w ogóle taki zestaw się ze sobą skomunikuje i jakie będą ewentualne nieprawidłowości, zakłócenia w działaniu takiego zestawu ??
Pozdrawiam, LUKASZMIKOS
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3254
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 15 lis 2014, o 10:58

Nie dałbym sobie ręki odciąć ale jest mało prawdopodobne by eska stosowało dwa różne standardy a dodatkowo odbiornik był przypisany do nadajnika. Gwarancji nie dam ale p powinno działać. Na takiej samej zasadzie jak odbiorniki Orange że Spektrumami .
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
lukaszmikos
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 71
Rejestracja: 12-10-2014
Lokalizacja: Olszyny
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: lukaszmikos » 15 lis 2014, o 11:16

W środku apki wyglądają identycznie, różnica tylko jest w tych 2 potencjometrach ...
Chyba zaryzykuję i kupię to ET6, bo jest okazja, najwyżej stracę 40 zł ;)
Ale powinno wszystko działać ... bo jeśli jest na 2.4 GHz z odbiornikiem 2.4 GHz powinno się zgrać :)

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc :)
Pozdrawiam, LUKASZMIKOS
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 15 lis 2014, o 13:18

Będzie działać na 100%. Eskayowe radia miałem wszystkie prócz tego od najnowszego belta (z ekranem). Podejrzewam, że nawet z ET4 ten odbiornik się zbinduje. Niestety nie pamiętam czy sprawdzałem...
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
lukaszmikos
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 71
Rejestracja: 12-10-2014
Lokalizacja: Olszyny
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: lukaszmikos » 15 lis 2014, o 15:32

Nie będę aż taki ekstremalny żeby bindować odbiornik z ET4, ale jak mówisz, powinny się zbindować, sprawdzając na necie wszystkie apki ET4, ET6, ET6I mają takie same podzespoły w środku więc powinny obsłużyć ten odbiornik :)

Dzięki wszystkim, którzy zabrali głos i pomogli mi w rozwiązaniu problemu :)

Pozdrawiam serdecznie :)
Pozdrawiam, LUKASZMIKOS
Siwykrzywy

Postautor: Siwykrzywy » 23 lis 2016, o 21:57

Witam,
Moje doświadczenie z helikopterami opiera się najpierw na lamie v4, a potem na belcie. Lama była prosta w obsłudze i w sumie ciężko było mi ją skasować na amen, bo zajęło to prawie 3 lata. Potem kupiłem belta (carbon edition) bo myślałem, że będzie dużo lepszy. I powiedzmy, że jakość wykonania była naprawdę zadowalająca. Niestety po kilku pierwszych krótkich lotach, jedno z lądowań zakończyło się obcięciem przez łopaty belki ogonowej :D Byłem nieźle zdziwiony. Model nawet się nie przewrócił po prostu puknął w ziemię płozami i odciął sobie ogon. Przez dłuższy czas byłem dość załamany i już sobie myślałem, a sprzedam to wszystko i wyjadę w Bieszczady. No ale po jakimś czasie ochota powróciła, na studiach znaleźli się ludzie związani z lataniem i postanowiłem belta naprawić, bo już go raczej nie sprzedam. W międzyczasie porobiłem jeszcze kilka modeli z depronu fajna zabawa, ale beltem też bym polatał.

A więc o co chce zapytać.
1. Muszę kupić, albo zrobić jakoś belkę ogonową a w Polsce nie znalazłem żadnego egzemplarza, w chinach owszem jest ale za jakieś 50zł. Więc zastanawiam się na zrobieniem jej albo z odpowiedniej rurki aluminiowej bądź węglowej a może w ogóle plastikowej. Robił to ktoś kiedyś??

2. Co warto w belcie wymienić żeby przygoda z lataniem nim była przyjemniejsza? Bo generalnie latanie nim nie było zbyt przyjemnym doświadczeniem.

3. Jedna z łopat (carbon) doznała lekkiego uszkodzenia ale planuje wypełnić ubytek żywicą i wyszlifować ładnie dremel'em. Zakładam że jeśli wszystko ładnie wyważę to nie będzie problemów ze stabilnością.

4. Jaki regulator kupić bo oryginał udało mi się spalić testując inne silniki, jakiś model z softstarem?

5. Kwestia prawidłowego ustawienia modelu, ale to chyba spokojnie znajdę na forum.

6. I jeszcze jedna ważna rzecz. Chciałbym kupić jakaś aparaturę, która posiadałaby miksery dla heli, samolotów, v-taili i tak dalej. Czy ktoś poleca coś do 500 zł?

Dzięki i pozdrawiam
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15394
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 lis 2016, o 04:19

Cześć Janusz, witamy na forum. Przeniosłem Twój temat do już istniejącego.

Ad 1. cokolwiek co będzie lekkie i sztywne.
Ad 2. wszystko...
Ad 3. ciężko be fotki ocenić
Ad 5. nie rozumiem pytania
Ad 6. jet mnóstwo. zajrzyj do działu z nadajnikami, jest ta maglowany osobny wątek na temat wyboru.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 545
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 24 lis 2016, o 08:23

Belt ma wiele zespołów, które po awarii/uszkodzeniu warto podmienić na pochodzące od Trex'a 450 bądź Tarota. W zasadzie są kompatybilne lub wymagają drobnych przeróbek. Na początek warto wymienić kompletny wirnik, żyroskop i kulki/snapy. Następnie ogon i zębatkę główną bo oryginalna to katastrofa finansowa i jakości materiałów. Jako regiel do tego modelu dobrze sprawdza się 35A regulabor Align'a, ma pewne możliwości programowania parametrów i co najważniejsze działający płynnie miękki start. Dobrze jest także zainwestować trochę złotówek w serwa bo oryginalne z zestawu jakością nie powalają, szczególnie to warto zrobić w odniesieniu do serwa sterującego ogonem.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 24 lis 2016, o 09:49

Siwykrzywy, może Będziesz zainteresowany hmm http://heli-team.pl/forum/viewtopic.php?f=74&t=6570&start=0
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2025
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 27 gru 2016, o 09:58

Siwykrzywy pisze:3. Jedna z łopat (carbon) doznała lekkiego uszkodzenia ale planuje wypełnić ubytek żywicą i wyszlifować ładnie dremel'em. Zakładam że jeśli wszystko ładnie wyważę to nie będzie problemów ze stabilnością.


NIE!

Ja wiem, że wątek czerstwy ale naprawianiu/klejeniu jakichkolwiek łopat trzeba powiedzieć NIE.
Najmniejszy fragment oderwany z łopaty wirującej 3000n/min potrafi pozbawić Cię oka.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2016, o 10:34 przez mwx, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1057
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: dawo » 27 gru 2016, o 10:02

Popieram przedmówcę - zapytaj siebie czy twoje oko (zdrowie) jest warte tych 20-50 albo 100 zł??
Zawsze jak miałem myśl o naprawie lekko uszkodzonej łopaty to łamałem ją o kolano żeby nie korciła ;)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3254
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 27 gru 2016, o 10:04

Łopat NIGDY nie naprawiamy. Wiem że to kosztuje ale bezpieczeństwo ważniejsze.

Wysłane z Yotafona by TT...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Esky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości