DIY monitor nie tylko FPV z matrycy- gotowiec dla leniwych

Czym robimy selfie z powietrza...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7162
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 maja 2015, o 21:16

Ostatnio udało mi się uruchomić monitor/TV z matrycy z monitora.

Całość jest dosyć ciekawa bo ma następujące wejścia:

1. Antenowe do Tunera TV
2. Video i Audio RCA
3. HDMI
4. USB
5. VGA

Czyli może być TV, Serwerem mediów, monitorem

Tu
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=10&t=2 ... it=matryca
jest kompletny wątek o tym ale ma on 70 stron i jest ciężki do przejścia a ponieważ ja już przeszedłem jedną opcję to się podzielę.

Wybrałem taka matrycę: LTM150XH-L01 (chyba jaśniejsza to L04). Jest dostępna na allegro (dopominać się o inwerter do niej)

Obrazek

Obrazek

do tego potrzebujemy kabelek. Kabelek musimy dokupić do konkretnej matrycy i z odpowiednią wtyczką po stronie kontrolera.

Jest na ebaju ale tez google zwrócą jak się szuka tego: "DF14-20P-D8 20 Hole LVDS Screen Cable For LCD Controller Panel Display"

Obrazek

i kontroler

Obrazek

Obrazek

Dolutowałem dodatkowe gniazdo na przewody do inwertera bo oryginalne maja dziką wtyczkę jakąś

Obrazek

Inverter

Obrazek

Podłaczenie
Obrazek


Składanie do kupy:

1. sprawdzić kable i części
1. podłączyć inwerter (mój to GH027A)- zgodnie z dokumentacją połączyć VCC, GND, ADJ i BLOW
http://www.datasheetarchive.com/dl/Datasheets-UD3/DSAUD0040905.pdf

USTAWIĆ PRAWIDŁOWE NAPIĘCIE MATRYCY- zworka nad złączem VGA- dla tej jest 3.3V
2. wgrać soft do konkretnej matrycy na pendrive'a (w wątku na RC FPV jest link do pobrania softu) ja użyłem:
"MV29P_PNL_LTM150XH_L04_1024X768_SI8L_3V_A_5KEY_LOGO_TYPE_NONE_IR_G32_LL131014_LAMV29"
3. wsadzić pendrive'a do kontrolera i włączyć do prądu

coś tam pomiga i przestanie

4. wyłączyć i włączyć ponownie. Jeżeli jest wszystko ok to włączy się podświetlanie a po jakiejś chwili zaloguje się kontorler.
5. Zmienić język z 'krzaczkowatego' na angielski i git.
Helikoptery
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Posty: 741
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 83 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: przemek » 11 maja 2015, o 22:01

Wojtek... No i to ma być dla leniwych? :)
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7162
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 maja 2015, o 22:10

Przecież wszystko macie na tacy :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 12 maja 2015, o 05:00

A jak z wyświetlaniem? Ja szukam 4:3 matrycy w tym samym celu i jakoś topornie mi to idzie - albo się pochowaly albo ja źle szukam :-/

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7162
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 maja 2015, o 21:42

Helikoptery
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 14 maja 2015, o 08:04



Właśnie nad tym się zastanawiałem ale nie wiem czy nie lepszy byłby matowy 4:3.

Odpaliłeś już swój?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7162
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 maja 2015, o 08:07

odpaliłem, działa ok ale nie kumam Twojego wpisu. Przecież to jest matowa matryca 4:3. Jak chcesz to wpadnij to weźmiesz moją bo będę szukał czego 10" lub 11".
Helikoptery
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 14 maja 2015, o 09:11

ok,
muszę się chyba zresetować bo na oczy mi padło od wczoraj.
Co do matrycy to spoko na pw resztę dam znać.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7162
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 maja 2015, o 10:22

Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7162
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 maja 2015, o 19:52

W przypadku matryc, w kórych należy podać zasilanie na pin 3 V EEDID, DDC należy zlutować pin 1 z 3 od strony kontrolera.

Tego wymaga na przykład matryca LP154WX, LT154X- to jest zamiennik i na tym firmware'rze działa - co prawda na razie tylko 256 kolorów ale to jak mniemam jest temat do ustawienia.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7162
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 maja 2015, o 15:59

jeszcze jedna uwaga.
Matryca LTM150XH-L01 jest dosyć prądożerna około 2.2A. Uruchomiłem matrycę LP154WX i pobór jest na poziomie 0.7A
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 19 maja 2015, o 18:25

A ile to wynosi do kupy?
Nie taniej kupić monitorek lub telewizorek używany?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 19 maja 2015, o 19:13

wojtekr pisze:jeszcze jedna uwaga.
Matryca LTM150XH-L01 jest dosyć prądożerna około 2.2A. Uruchomiłem matrycę LP154WX i pobór jest na poziomie 0.7A

Różnica w cenie tez jest znaczna.

Ja swoją mam zamiar wsadzić/zbudować w walizce i całość w planach ma być zasilana z aku zelowego.
Pytanie do bardziej doświadczonych jakiej pojemności aku musze wsadzić aby starczyło na "trochę" biorąc pod uwagę prodozernosc LTM150XH-L01?


Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7162
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 maja 2015, o 20:19

Kenobi36 pisze:A ile to wynosi do kupy?
Nie taniej kupić monitorek lub telewizorek używany?


nie chodzi aby było taniej :)

taki komplet wychodzi około 70zł i masz TV wbudowane :)

Xeo 3x2200 20C masz na godzinę, chyba nie będziesz latał dłużej.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 19 maja 2015, o 20:27

No to warto.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 20 maja 2015, o 18:57

wojtekr pisze:jeszcze jedna uwaga.
Matryca LTM150XH-L01 jest dosyć prądożerna około 2.2A. Uruchomiłem matrycę LP154WX i pobór jest na poziomie 0.7A

Wojtku masz może porównanie jakości obrazu pomiędzy matrycami?

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7162
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 maja 2015, o 16:44

Zobacze dzisiaj ale raczej to bedzie to samo
Helikoptery

Wróć do „Kamery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość