Goggle - problemy, trudne wybory i inne...

Nie mylić z google...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 wrz 2015, o 19:45

pozwoliłem sobie zmodyfikować tytuł- jak rozwiążesz problem to pewnie się komuś jeszcze przyda. A jak się okaże, ze to nie to to zmodyfikujemy jeszcze raz :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 wrz 2015, o 19:47

w ramach testu puść osobnym lipolem tego minima- wtedy zobaczymy- jeżeli pomoże to czeka cię długa i interesująca walką z filtrowaniem zasilania :lol:
Helikoptery
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 743
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: karol » 30 wrz 2015, o 19:51

wojtekr pisze:w ramach testu puść osobnym lipolem tego minima


on juz jest puszczony :)

Spoko nie ma sprawy z ta "samowolna" zmiana tematu. Mam wieksza rame, wiec chyba przeloze bebechy i wtedy bede szukal rowiazania. To moj pierwszy quad i moglem cos nieopatrznie zrobic. Ale jutro posiedzie i pokminie :(
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 wrz 2015, o 19:56

zobacz jeszcze jak idzie masa, czy nie ma gdzieś pętli (w audio to było zabójcze- musi być gwiazda z masy) daj znać- miałem to samo i nie doszedłem o co kaman (poza odłączeniem OSD :))
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 wrz 2015, o 20:06

To raczej już nie to jak zasilasz osobno.
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=46&t=12188&p=374066&hilit=minim+zasilanie#p374066
A nie jest tak, że zasilanie (owszem z ESC) ciągniesz z FC ?
U mnie na złączu uarta w multiwii pro jest 4.3 V - i faktycznie minim zdychał wtedy.
Wziąłem surowe 5V prosto z wtyczki od ESC, i wszystko gra elegancko :-)


A minim potrzebuje dwa zasilania, jak go zasilasz? Narysuj coś

I tu jeszcze:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=60&t=18699&hilit=minim+zasilanie
Przy okazji zakłóceń - wczoraj testowałem i wygląda na to że minimosd generuje mnóstwo syfu jeżeli korzysta się z dołączonego stabilizatora.
Zbliżenie włączonego niepodłączonego nigdzie minima do jakichkolwiek kabli w modelu na 5-10cm, w dużej odległości od odbiornika zatyka go.

Podłączenie Minima do APM'a (TX, RX, GND) zatyka odbiornik w jakiejkolwiek odległości by nie był.

Porównywałem też nadajnik fox800 i sony600 - w odległości 3-10cm od odbiornika, anteny, przytykałem do kabli - dobry, stały link i 0 FS - więc minim musiał naprawdę mocno zakłócać.


I tu ale wiem czy się z tym zgadzam:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=60&t=18699&hilit=minim+zasilanie
Analogowe linie zasilane są przez wbudowanego sBECa, a te mają w naturze siać (siać! siać! siać! jak to mawia pewien Rydzyk). Kolejny powód żeby w MinimOSD _NIE_ zasilać osobno strony cyfrowej i analogowej tylko korzystać z zasilania przez APM po zlutowaniu zworek na płytce (a główny powód jest taki, że przy zasilaniu 12V podłączonym pod analogowe wyjście układ MAX bardzo się grzeje i te Minimy zwyczajnie przez to padają - de facto u mnie się grzeje nawet przy zasilaniu 5V dlatego zamontowałem na MAXie mały radiatorek, który niweluje problem).

Można trochę poczytać: https://code.google.com/p/arducam-osd/i ... tail?id=54

http://forums.openpilot.org/topic/32491 ... ragonlink/

Ale u mnie te zakłócenia są w drugą stronę ;)
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 wrz 2015, o 20:07

sorry za post pod postem :lol: :lol: :lol:
Helikoptery
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 743
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: karol » 30 wrz 2015, o 20:14

Spoko. Dzięki później poczytam. Jednak musze i tak się przenieść do większej ramy. Za dużo mam gratow.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1634
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 106 razy

Postautor: MacGyverek » 30 wrz 2015, o 21:08

Miałem to samo u siebie. Nawet w locie zgubiłem całkowicie obraz. Najpierw działo ok a potem były jaja ze znikaniem.

Problem MinimOSD a konkretnie spadające 5V. Układ Maxa jest bardzo czuły na 5V i musi być ono mur/beton 5V-5.2V. Ja sobie poradziłem w niekonwencjonalny sposób.
Zasiliłem Minima od strony 12V (przetwornicy). Czyli zlutowałem zwory (masa i 5V) tak jakbym chciał go zasilać od strony kontrolera (FC). Do FC podlaczyłem tylko GND i RX. Od strony Vin/Vout zasiliłem 12V (3s). Reasumujac cały minim osd (czesc analogowa i cyfrowa - procek i IO) jest zasilana od strony 12V od przetwornicy. Ta wbudowana przetwornica robi dokladnie z 12V -> 5V. Działa super!!!

EDYTA.
Bzdurą jest że zasilanie z 12V bardziej grzeje minima. MAX sam w sobie się mocno grzeje. Jak moze sie bardziej grzac minimosd jak on i tak jest zasilany z 5V ktora robi wbudowana przetwornica. Potem ludzie tak pisza jak noty MAXa nie przeczytają i nie sprawdzą jak osd jest zbudowane.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 wrz 2015, o 21:19

Teoretycznie wystarczy dobry BEC 5V ale Twoje rozwiązanie jest prostsze. Osobiście obawiałem się łączenia masy analogowej z cyfrową ale jak tak zrobiłeś i jest ok to super.
Karol jak zasiliłeś minima z drugiego lipola to jak to zrobiłeś, że nie pomogło?

Tak, to grzanie jak ktoś nie wie, że tak ma być to traktuje jako błąd montażu (sam tak myślałem). To teraz może jednak powrócę do 250 z OSD :)

Swoją droga to dziwne, że wypuszczają taki układ cyfrowy, który tak się grzeje
Helikoptery
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1634
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 106 razy

Postautor: MacGyverek » 30 wrz 2015, o 21:24

Odnosnie masy to nie rozgraniczyłem tego u mnie w quadzie. Wszystko zasilane jest z jednego pakietu i jedna masa bez filtrów. 0 zakłóceń od napędu na ekranie. Także się zastanawiam czemu dobrze lata i kiedy spadnie :P..Odpukać...

EDYTA...
Jeszcze przelutowałem MAXa cyną ołowiową. Tak się grzał, że się zmine luty robiły i miałem ciekawa dyskotekę też. Kto wymyslił ROHS!!!!!!!!
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 704
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 30 wrz 2015, o 22:13

karol pisze:Witajcie

Czy ktos mial juz taki problem jak ja na ponizszym wideo?

Problem wystepuje jak rozkrecam obroty :( Nie da sie latac :(


YouTube


Miałem jak zasilałem jedną stronę z 5V a drugą z 12V. Dodatkowo jeszcze minimosd się co jakiś czas restartował. Było o tym tu:
viewtopic.php?t=3694

Pomogło zasilanie wszystkiego z 5V i od tego czasu ani razu problem przez wiele lotów się nie powtórzył.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2015, o 01:17 przez niebochod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 wrz 2015, o 22:35

Ale te 12V to jest napięcie pakietu do pomiaru więc przy zasilaniu 2x5V nie mamy tego pomiaru, RTH przy APM etc
Helikoptery
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 704
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 1 paź 2015, o 01:33

wojtekr pisze:Ale te 12V to jest napięcie pakietu do pomiaru więc przy zasilaniu 2x5V nie mamy tego pomiaru, RTH przy APM etc

Jak to odnośnie mojego przypadku to coś tu chyba nie rozumie o jakim 2x5V piszesz.
U mnie tor video ma oddzielny regulator napięcia z filtrem do dość równych 12V. 5V to oczywiście ze zwykłego BECa w ESC.
A jedno i drugie pędzone z pojedynczego pakietu 4S.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7289
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 279 razy
Podziękowano: 418 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 paź 2015, o 07:11

niebochod pisze:Pomogło zasilanie wszystkiego z 5V i od tego czasu ani razu problem przez wiele lotów się nie powtórzył.


Podałeś wszędzie 5V?
Helikoptery
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 704
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 1 paź 2015, o 07:38

Tak
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4216
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 1 paź 2015, o 18:17

wojtekr pisze:Ale te 12V to jest napięcie pakietu do pomiaru więc przy zasilaniu 2x5V nie mamy tego pomiaru, RTH przy APM etc


Tak jak zrobił McGayver jest OK. W przypadku APM informacja o napięciu i prądzie głównego pakietu idzie po Rx (o ile wpięty jest Power Module). Istotne jest żeby mieć płytkę OSD w wersji co najmniej 1.1, bo w nich przetwornice radzą sobie z napięciami 12v (wcześniejsze dymiły aż miło). Nawiasem mówiąc OSD nie decyduje o RTH, więc nic nam nie da pomiar z tej strony (no chyba że samodzielnie go wykonamy mając ten odczyt ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 704
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 3 paź 2015, o 21:53

Na naze32 napięcie głównego pakietu można podać na specjalne piny bezpośrednio i wtedy też po serialu OSD dostaje dane z FC.
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 300
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 25 kwie 2016, o 09:00

Podlacze sie tu, bo troche czasu juz minelo i pojawil sie nowy model fatshark dominator v3 ew. v3 3D. Czy ktos ma i moze sie pochwalic wrazeniami??
Bo powiem szczerze po paru lotach na quanum v2 mam problem z dobraniem ostrosci i musze nosic okulary do wiadra a to sie robi nie wygodne.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 300
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 13 maja 2016, o 13:16

No i chyba sam sobie odpowiem. Od kilku dni jestem posiadaczem Fatsharkow Dominator V3. I moge powiedziec ze szczesliwym, bo wczesniej uzywalem gogli Quanum V2. (nawiasem dalej sa do kupienia, juz wiadomo z jakiej przyczyny :-) - zapraszam do dzialu Supermarket.

No i teraz skupie sie na tym co mi podpasowalo, bo parametry techniczne kazdy sobie moze w necie porownac, jak i ceny tez.
1. Fatsharki lepiej przylegaja do twarzy, z miekka wersja gabki idelanie leza, zadnych przeswitow.
2. Bez problemow dopasowalem ostrosc obrazu (mam +1 na kazde oko) vs soczewki fresnela w quanum masakra - zeby dobrze widziec musialem okulary +1,5 zakladac. z tym sie wiaze pkt nastepny.
3. Zakladanie i zdejmowanie - bez porownania nawet: w quanum - najpierw okulary, potem kubel na twarz i odpadajace gabki uszczelniajace, kaptur na glowe zeby do konca przyciemnic brrrr
4. Ekran wizualnie mniejszy w Fatsharkach, ale za to ostrosc obrazu i kolory znakomicie to rekompensuja.
Moge powiedziec, ze teraz to inne latanie.

aaa doloze jeszcze od kolegi Kuli jeden aspekt, ze w goglach quanum to glowa sie strasznie poci, bo tam jest uprzaz na glowe + u mnie jeszcze kaptur, to sauna sie robi. A fatsharki tylko plastik na oczy i gumeczka jak z majtek naokolo glowy + wentylatorek, w razie jakby szybki zaparowaly.

Przy okazji przetestowalem raceband - wymienilem nadajnik A/V na ImmersionRC 200mW 5,8GHz i hula az milo.
Niestety okazalo sie, ze nie moge zastosowac koniczynek z powodow damsko/meskich niespasowań, wiec testy robilem na standardowych antenach patykach a'la srodkowy paluszek. Oczywiscie w wiadomych miejscach zdarzalo sie gubic sygnal, ale ogolnie MEGA :-)
Czekam teraz na przesylke z antenkami Aomway, ktore sa podobno najlepsze dla racerow.
Jakby ktos chcial cos wiecej sie dowiedziec, to sluze pomoca.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus

Wróć do „Goggle”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości