Goggle Quanum V1 vs. Quanum V2

Nie mylić z google...
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1430
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 21 lis 2015, o 17:24

Moje gogle :

Obrazek

Obrazek

Obrazek


A tu cała skrzynka :
Obrazek


Zmodyfikowane mam :
- nie ma fresnela, jest soczewka 1, 5
- ekran jest przyklejony z tyłu czyli odsunięty, do tego są gąbki przyklejone żeby było dalej i miękko
- akku będzie 2200mAh 3s z tyłu na rzepa tak żeby trochę zrównoważyć przód
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 21 lis 2015, o 18:04

Jakbym widział swoje gogle :-)
Jeszcze ta taśma izolacyjna z tyłu, jak u mnie przez pewien czas :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1430
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 21 lis 2015, o 19:14

Tam jest rowek wycięty, cienka taśma dwustronna, ale dla pewności jeszcze taśma czarna na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 21 lis 2015, o 20:44

Też mam rowek :-)
Taśma 2stronna nie potrzebna
strona wcześniej :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15672
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1455 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 lis 2015, o 20:48

Fajna walizka.
A graupner ktory? :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1430
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 21 lis 2015, o 20:49

No mx-16 ale teraz bym dodał kasy i kupił 20
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15672
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1455 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 lis 2015, o 20:58

Zrobię off topa a co mi tam...
Dlaczego? Czegoś konkretnego brakuje?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1430
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 21 lis 2015, o 21:05

Mniej wszystkiego... Np jest przejście dynamiczne między fazami lotu, ale nie da się ustawić opóźnienia pomiędzy nimi, nie da się też wyłączyć tego opóźnienia. Mx-20 chyba to ma tak?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15672
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1455 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 lis 2015, o 21:22

W mx-20 ustawiasz czas przejścia. Ja tego korzystałem zamiast soft startu. Bo ustawiając czas przejścia co do 1/10 sekundy mogłem ustawić soft start od razu pod siebie.
(Nie latam w normalu, w trybie Normal mam gaz na zero, potrm na idle, które miały właśnie ustawione po 2.5s)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4216
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 5 kwie 2016, o 07:35

Ech, nie doczytałem i rozczarowałem się monitorem gogli wersji V2, nie wiem jak jest w V1, LCD obcina mi jakieś 10-15% ramki video :( To powoduje że wychlastane są dane OSD ze wszystkich marginesów.
Przerobię ten shit na jakiś zestaw z kamerą cofania do auta i biorę się za szukanie monitorka. Wracam na fatsharki bo loty bez OSD mnie nie interesują :masakra:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 5 kwie 2016, o 07:50

A porównywałeś obraz zwykły z panoramą?
Bo jak przełaczam na zwykły obraz to właśnie mi obcina osd, w panoramie jest ok
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4216
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 5 kwie 2016, o 07:52

Porównywałem, na zwykłym obrazie już jest obcięte (trochę mniej co prawda), na panoramie obraz jest rozciągnięty i jeszcze docięty
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4216
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 7 kwie 2016, o 08:56

@Kenobi używasz monitorka z zestawu? U mnie to wygląda tak:
Tryb 4:3
Obrazek

Tryb 16:9
Obrazek
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 300
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 21 kwie 2016, o 14:30

Podlacze sie tu bo mam pytanie, czy ktos ma podobne dywagacje co ja. Z tytulu na swoj pesel mam juz plusy na nosie i niestety, ale wg mnie zadna z soczewek w quanum v2 nie nadaje sie dla mnie, bo jakiej bym nie uzyl, to i tak ekran mam za blisko oczu. Wiem, wiem, powiecie glebszy kubelek, ale moze jednak nie :-).
Gmeracz napisal w moim watku, ze tam sa raczej soczewki tylko dla minusow, czy ktos z uzytkownikow moze to potwierdzic?
Jesli tak to chyba w okularach przyjdzie trzymac leb w wiadrze. :-)
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 21 kwie 2016, o 16:42

Fresnel dodawany do zestwu to chyba x trójka i pewnie jest optymalna dla osób bez wady wzroku.
Ja mam wady wzroku -1, -0.5 i z lupookularów wybrałem soczewkę x 2.
Jest tu też kolega który ma sporo więcej na minusie i zakłada kubeł bez soczewek :-)

Zestaw soczewek lupookularów kończy się na 4,5 chyba. Więc z powyższych danych wychodzi mi że pewnie osoba która ma wadę wzroku +1.5 może nawet +2 powinna z taką soczewką 4,5 móc latać. Jeśli wada wzroku jest więcej niż +2 to pewnie bez wsadzenia własnych okularów komfortowo nie polata. Natomiast osoby z wadami +2 ... -3 powinny sobie komfortowo dobrać soczewkę z zestawu lupookularów.

Artja, u mnie wszystko się mieści, ale ja konfigurowałem sobie położenie elementów OSD tak aby się zmieściły. Z tego co pamietam ma z góry i z dołu margines ale ile kwadracików to już nie pamietam.
Dane z OSD LemonCore Pro też są w odrębie obrazu z mojego i kilku innych monitorków od Q2 które testowałem.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4216
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 22 kwie 2016, o 06:25

Kenobi36 pisze:Artja, u mnie wszystko się mieści, ale ja konfigurowałem sobie położenie elementów OSD tak aby się zmieściły. Z tego co pamietam ma z góry i z dołu margines ale ile kwadracików to już nie pamietam.
Dane z OSD LemonCore Pro też są w odrębie obrazu z mojego i kilku innych monitorków od Q2 które testowałem.


Zgadza się, wystarczyło poprzestawiać layout w konfiguracji OSD. Wyszło po 1-3 oczek z różnych marginesów, ale zmieściło się. Polatałem trochę i generalnie już jestem z tych gogli zadowolony, chociaż wolałbym mieć monitorek nieco dalej od oczu. Przed nami jeszcze test letnich upałów i rozwiązanie problemu wietrzenia gęby w tym kuble... wyjdzie w praniu... :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5062
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 503 razy

Postautor: Kenobi36 » 22 kwie 2016, o 06:57

Można oddalić ale i też można wsadzić mniejszy minitorek.
Jakby ktoś znał dobry monitorek 4" bez bluescreena i rozdzielczością 800x480p to by było super.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 300
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 22 kwie 2016, o 07:21

Kenobi36 pisze: Natomiast osoby z wadami +2 ... -3 powinny sobie komfortowo dobrać soczewkę z zestawu lupookularów.



A jest jakis chytry/fajny sposob na rozroznienie ktora soczewka jest ktora? Czy ta najbardziej wypukla to 4,5?
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 300
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 22 kwie 2016, o 08:08

A jeszcze jedna rzecz, bo Kenobi mnie nastraszyl tym spaleniem sie nadajnika, wiec tak ostroznie uruchamialem do tej pory. Jak quadzik jest na ziemi to spokojnie moge sobie ogladac obraz w goglach bez obawy o spalenie sie nadajnika? Zeby sobie soczewki w "wiadrze" dobrac?
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4216
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 22 kwie 2016, o 08:14

Te nadajniczki pieruńsko się grzeją, lepiej uważać. W locie chłodzi je przepływ powietrza, a do testów na ziemi lepiej go przybolcować do jakiegoś radiatora
Pozdrawiam,
Jacek

Wróć do „Goggle”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość