Goggle Quanum Cyclops FPV

Nie mylić z google...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2805
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 1 cze 2016, o 15:01

Się nowe wiaderko pojawiło w ofercie HK: Quanum Cyclops FPV Goggle w/ integrated Monitor and Receiver za jedyne $58.10 :grin2:

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
szymkar
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 88
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: szymkar » 1 cze 2016, o 22:29

Będzie trzeba potrenować kark na siłce by udźwignąć te "wiaderko" :masakra: :lol:
T-rex 450 Plus FBL
SAB Goblin 500
Futaba T10J
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7355
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 cze 2016, o 22:34

raczej nogi:

rear mounted battery pouch for optimum weight distribution
Helikoptery
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1430
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 4 cze 2016, o 06:20

Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1163
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 6 cze 2016, o 10:42

Dziń dybry

Mocno się waham nad zakupem owych. Zwłaszcza, że recenzje zbierają bardzo pochlebne.
I teraz zanim kliknę "kup teraz", to zawahałem się czy nie wziąć jakiegoś nadajnika z HK przy okazji, żeby potem już tylko kamerkę podłączyć.
Jakieś sugestie? Kompletnie się na tym nie znam.
Czy to się nada? http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... itter.html

Pzdr.

@edit
Dobra 200mW to może być trochę mało, jeśli zamierzam latać nieco wyżej i dalej. Czy 600mW to optimum?
Gogle kliknięte.
Teraz szukam kamerki i nadajnika.
@edit2
Kamerka wybrana.
Będzie taka:
http://www.surveilzone.com/DC5V-plastic ... ns-for-fpv

No to teraz ludzicha potrzebuję jakiegoś nadajnika. Solidnego, ale też rozsądnie cenowego. A no i anteny chyba warto jakieś sensowne zastosować i polatać na granicy możliwości tych gogli.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1163
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 7 cze 2016, o 09:22

Podbijam i macie mi pomóc z doborem nadajnika! Jak nie to się obrażam. :obrazony:
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 7 cze 2016, o 09:26

Jak kupujesz w HK to polecam immersionRC 200mW w zupełności wystarczy. Tyko z antenami musisz sprawdzać damsko-męskie sprawy bo nadajniki z immersionRC to dziewczynki jeśli chodzi o gniazda i potrzebują anteny z bolcem :)


Wysłane z iPhone za pomocą Patataka.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1163
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 7 cze 2016, o 09:33

A jakbym chciał kupić w PL?
Taki się nada:
http://dronavista.pl/pl/fpv-obraz-na-%C ... on-rc.html
?
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 cze 2016, o 09:45

Jakby co to mam Immersiorna 200mW z RaceBandem za 200zł :-)

Syfon pisze:Jak kupujesz w HK to polecam immersionRC 200mW w zupełności wystarczy. Tyko z antenami musisz sprawdzać damsko-męskie sprawy bo nadajniki z immersionRC to dziewczynki jeśli chodzi o gniazda i potrzebują anteny z bolcem :)

Aby nie komplikować sobie życia to anteny mam bez bolców a do nadajników bez bolca robię bolec z przewodu miedzianego :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1163
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 7 cze 2016, o 09:49

Krzysztofie, potrzebuję czegoś do latania tam... w górze. Chciałbym wywalić na 2-3... może 4km :)
Jak to Twoje się nada to za 150 mogę wziąć ;)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 301
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 7 cze 2016, o 10:23

Hmmm 4km to troche zmienia postac rzeczy chyba. Myslalem ze to do quadracera. To tu sie dalej nie wypowiadam.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1163
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 7 cze 2016, o 10:35

Przeczytałem właścnie na RCGroups, że koleś na 200mW 5.8 Ghz wywalił na 24 km.
Sekret tkwi w antenach podobno. Nie wiem. Nie znam się, ale chętnie się poznam :D
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 7 cze 2016, o 10:39

Jaka daleki zasięg to rzeczywiście jak najwyższa moc. Ale fakt że z dobrych anten można więcej wycisnąć.
600setki imersiona miałem jeszcze tydzień temu ale wyszły.
150zł zwiń sobie i wsadź, będziesz miał mały dodatek przyjemności przy lataniu FPV :D
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Lasiek
Domownik forum...
Posty: 295
Rejestracja: 07-04-2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lasiek » 7 cze 2016, o 20:18

Jakie byś nie kupil. Jak Ci jakaś pszczoła osa bąk lub trzmiel na nich usiądzie i zganiajac go bądź ją naciśniesz jefen z przycisków zmieniających kanał nic nie pomoże. Dron ciezko wyczuć Jak jest kropką na niebie 400m od Ciebie po ściągnięciu googli:) nawet jak masz beeper to ptaki w lesie litości nie będą mieć i dziobkow nie zamkną. Fpv fajna zabawa ale trzeba lubiec długie spacery i orientację w terenie mieć:)
pozdrawiam Bartek

heliki : G 380 k bar, G 570 k bar, G 500 k bar, G 700 kbar, G 700 brajan;
GauiX3 x2 k bar; Gaui x3 brajan, ALZRC 380 k bar, Agile 5.5 k bar
samoloty: Edge540 1,9m 35cm Edge 540 2,2m 55cm, yak 55, quantum observer FPV
dron: 250
radia: spektrum dx8 i dx6
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 7 cze 2016, o 20:27

Pan Byku pisze:Przeczytałem właścnie na RCGroups, że koleś na 200mW 5.8 Ghz wywalił na 24 km.
Sekret tkwi w antenach podobno. Nie wiem. Nie znam się, ale chętnie się poznam :D

Na pewno anteny panelowe, albo kombo antena panelowa plus koniczynka z aktywnym przełączaniem sygnału, ale ide dbi to nie wiem może i nawet z aktywnym śledzeniem. Pewnie było 30-60dbi takie anteny mają bardzo wąską wiązkę odbiorczą.

//Edit miał 23dbi najprawdopodobniej bo tak wychodzi z kalkulatora zasięgu link do niego niżej.

tu jest 14dbi http://abc-rc.pl/Antena-Panelowa-14DBi

to ciekawe jaki by miał zasięg na 1000mW 5.8Ghz np
http://allegro.pl/nadajnik-aomway-fpv-5 ... 97275.html
Ostatnio zmieniony 7 cze 2016, o 21:05 przez Neomutant, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 7 cze 2016, o 21:00

@Pan Byku looknij na kalkulatorek zasięgu FPV Video viewtopic.php?f=68&t=5913
Wychodzi ze miał w odbiorniku antenę 23Dbi panelową
Awatar użytkownika
Peper
Stały bywalec...
Posty: 112
Rejestracja: 09-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Peper » 7 cze 2016, o 21:54

Neomutant pisze:Na pewno anteny panelowe, albo kombo antena panelowa plus koniczynka z aktywnym przełączaniem sygnału, ale ide dbi to nie wiem może i nawet z aktywnym śledzeniem. Pewnie było 30-60dbi takie anteny mają bardzo wąską wiązkę odbiorczą.


Bzdury!

Jeśli koniczynka to na pewno nie w połączeniu z panelem. Czemu ?
Bo koniczynka ma polaryzację helikalną/kołową a panel nie.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 7 cze 2016, o 22:12

Peper pisze:
Neomutant pisze:Na pewno anteny panelowe, albo kombo antena panelowa plus koniczynka z aktywnym przełączaniem sygnału, ale ide dbi to nie wiem może i nawet z aktywnym śledzeniem. Pewnie było 30-60dbi takie anteny mają bardzo wąską wiązkę odbiorczą.


Bzdury!

Jeśli koniczynka to na pewno nie w połączeniu z panelem. Czemu ?
Bo koniczynka ma polaryzację helikalną/kołową a panel nie.


czemu bzdury? o Reciver diversity słyszałeś? to masz dwa odbiorniki lub odbiornik 2 kanałowy i modół diverity który wybiera sygnał silniejszy i ten podaje na google lub lcd wygląda to np tak:

Tada :)

Obrazek
Obrazek


To przydaje się w tedy kiedy lecisz samolotem RC i przelecisz za siebie Typ na fotkach bierze silniejszy sygnał i podaje sobie bezprzewodowo na gogle kolejnym nadajnikiem video. sprytne rozwiązanie prawda ? :) Najwidoczniej nie przeszkadzają mu dodatkowe opóźnienia w transmisji video:)

Przykładowo Divercity 4Knałowy gdzie nawet zalecają 3 x patch + 1 x cloverleaf.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... r_FPV.html

Obrazek
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 7 cze 2016, o 22:38

A dzięki modułowi Diversity możesz nawet mieszać odbiorniki 5.8Ghz z 1.3Ggz na jego wejściu bez żadnego problemu i moduł zawsze wybierze silniejszy sygnał video i ten przekaże na wyjście.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7355
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 cze 2016, o 22:41

Tylko na załączonym rysunku nie ma opcji na diveristy bo raz model jest 200m od ciebie i wtedy kierunkowa nie daje rady albo 30km i wtedy koniczyna nie daje rady. Diveristy ma sens jak masz porównywalne systemy i odległości
Helikoptery

Wróć do „Goggle”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość