MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6339
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 234 razy
Podziękowano: 349 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 23 maja 2017, o 08:07

tak, na ziemi wszystko działa i monitory pokazują wszystko poprawnie.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6339
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 234 razy
Podziękowano: 349 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 23 maja 2017, o 08:08

chyba nie ma co pitolić tylko reset i na nowo
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5468
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 514 razy
Podziękowano: 420 razy

Postautor: aikus » 23 maja 2017, o 08:47

No chyba tak.. Bo to jakieś dziwne dziwactwo...
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3515
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 202 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artja » 23 maja 2017, o 09:13

Próbowałbym to rozkminić czy nie ma związku z czujnikiem governora albo jego obsługą w Brainie
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 730
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: mwx » 23 maja 2017, o 11:16

Nie poustawiałeś sobie gdzieś tam funkcji logicznych na pstryczkach?

W Futabie możesz zakombinować z AND, OR itp, można też ustawić hierarchię pstryczków od trybów lotu - może gdzieś tam jest buba.
Maciej
Latające muzeum: Trex 600NSP FBL Brain2, Gównolot FrankenBelt CPX k-bar Gold, HS Emax X-450 (exponat)
T8FG, 9CAP
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1287
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: SeKLeS » 23 maja 2017, o 22:54

Funkcje logiczne? W nadajniku? Jezu...
"ju noł, kupyłem se łradio AND tełraz model mi piełdolnie OR mejbi not... "

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5468
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 514 razy
Podziękowano: 420 razy

Postautor: aikus » 24 maja 2017, o 05:56

Sekles, Ty sobie czasem przypadkiem albo celowo nigdy w Zyciu nie kupuj Taranisa... :)
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1287
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: SeKLeS » 25 maja 2017, o 07:20

Ej, dlaczemu? Młodym na start polecacie, a średnio zaawansowany by nie ogarnął? Jeszcze nie trafiłem radia, które by mnie przerosło

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5468
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 514 razy
Podziękowano: 420 razy

Postautor: aikus » 25 maja 2017, o 08:16

To kup, zobaczysz:)
Nie mowie ze nie ogarniesz ale jesli tak reagujesz na funkcje logiczne w apce no to.... Co najmniej nie polubisz
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1287
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: SeKLeS » 25 maja 2017, o 21:32

Neeee nie taki miał być wydźwięk mojego posta panie. Z opisów radio wydaje się być bardzo "elastycznym" ustrojstwem, dającym potężne możliwości. Niemniej jednak użycie sformułowania o funkcjach logicznych, nie wiem, tak jakoś po imieniu, zaleciało czarną magią

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5468
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 514 razy
Podziękowano: 420 razy

Postautor: aikus » 25 maja 2017, o 22:28

Jest dokladnie tak jak mowisz, taranis (a dokładnie OpenTX) jest maksymalnie elastyczny i daje potężne możliwości. A obecnosc funkcji logicznych to naturalna konsekwencja chęci stworzenia takiego właśnie radia.
Pstryczki logiczne ktorych stan jest wynikiem funkcji logicznej dwoch pstryczkow fizycznych.
Kanały logiczne ktore sa miksem kanalow fizycznych albo odwrotnie albo tak i tak...
I tak dalej.
Ale jak chcesz ustawic miksy dla tarczy 120 stopni to... Konia z rzedem temu kto to zrobi od zera, nie majac szablonów modeli, ktore w tym radiu nie sa obligatoryjne.
Jak raz zobaczysz jak sie to robi to potem juz z gorki.
Artja i Lin3e sa bezpośrednimi naocznymi swiadkami wszysykich moich stanow emocjonalnych towarzyszacych procesowi oswajania sie z Taranisem, ktory trwal dobry osmiogodzinny wieczor.
Wynikiem koncowym tego procesu byla milosc ktora w formie niespełnionej trwa do dzis.
Graupner to małżeństwo z rozsadku, które wyswatal niejaki Kula....
... Ktory obecnie przesiada sie na Taranisa.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13148
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1323 razy
Podziękowano: 585 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 maja 2017, o 12:24

Od strony ustawień Taranis jest genialny. Trzeba dodać, że choć z założenia można wszystko ustawić po swojemu, manualnie - łącznie z mikserem tarczy (i wcale nie tak trudno, choć dobrze se na kartce najpierw zależności rozpisać), ma również zdefiniowane domyślne ustawienia dla helików czy samolotów, na których można bazować.
Generalnie ustawianie nie jest trudne, trzeba tylko dłuższej chwili na początek, żeby zacząć myśleć taranisowo. No i przez większość dziwnych kombinacji przechodzi się raz. Kolejnych modeli nigdy nie ustawiałem od początku tylko kopiowałem jakiś istniejący i wykonywałem jedynie kosmetyczne korekty.

Niestety o rozstaniu się z taranisem przesądziła u mnie jego jakość wykonania. I nie chodzi nawet o samą elektronikę - wyglądała ok - ale obudowę, która była po prostu słaba jakościowo. Szkoda, że Taranis postanowił przyoszczędzić akurat w tym aspekcie. Zrobiliby ją porządniej tak żeby farba nie schodziła po chwili, żeby guziki nie wpadały do środka... i myślę że większość ludzi dopłaciłaby te 10-15$ więcej.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Fireball - FOR SALE | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - kiedyś go wykończe... albo on mnie... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 730
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: mwx » 26 maja 2017, o 13:13

miruuu pisze:Niestety o rozstaniu się z taranisem przesądziła u mnie jego jakość wykonania.


Kilka lat temu wziąłem to do ręki i od razu odłożyłem na półkę właśnie przez kipiącą tandetą obudowę, która chyba miała być podróbą JR 9303.
Maciej
Latające muzeum: Trex 600NSP FBL Brain2, Gównolot FrankenBelt CPX k-bar Gold, HS Emax X-450 (exponat)
T8FG, 9CAP
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5468
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 514 razy
Podziękowano: 420 razy

Postautor: aikus » 26 maja 2017, o 13:37

Dokladnie tak...
No ale - tak jak juz Miru mowil: Przyciski wpadajace do srodka, rdzewiejace przelaczniki, kabelek samo-oderwany od gimbala po polrocznym nie takim znowuz intensywnym uzytkowaniu...
Scierajacy sie plastik to przy tym najmniejszy pikus - mam Graupnera MX-16 i jemu tez sie powycieraly srebrne ozdobki po bokach i mam teraz takie plasticzane biale... ale ciul z tym - radio dziala, nic sie nie psuje, tfu tfu nic mnie jak do tej pory nie zawiodlo, chyba juz czwarty rok.
(Update: wlasnie przegrepowalem swoja skrzynke pocztowa zeby odtworzyc historie: Taranisa kupilem na jesieni 2013 i na wiosne zmienialem na Graupnera. Czyli Graupner jest u mnie od wiosny 2014. Czyli wlasnie jakos mijaja 3 lata / zaczyna sie czwarty rok.)

Wszystko wskkazuje na to, ze nowy Taranis, ten bialy jest jakby lepszy. Kula ma, rozbieral, ogladal i generalnie poki co - chwali.
Ja tylko widzialem z zewnatrz... Poza pedalskim bialym kolorkiem - OK, moze byc. ;)
...
No zobacyzmy...
ja w kazdym razie narazie radia nie planuje zmieniac, chyba ze na lepszego Graupnera...
Do Taranisa jakos sie zrazilem...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5468
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 514 razy
Podziękowano: 420 razy

Postautor: aikus » 18 cze 2017, o 01:19

Nowa wersja softu i firmwaru: 3.1.001.
Do pobrania oczywiscie online dla nieswiadomych i nieostroznych online bezobslugowo, oraz - zgodnie z obietnica - stad:

https://drive.google.com/drive/folders/ ... ERBNGY4dWM

Narazie brak jakichkolwiek informacji odnosnie tego co tez ta nowa wersja wnosi nowego, co poprawia i co psuje.

Oficjalny changelog:

brain 3.1.001.JPG


Pryz okazji dowiadujemy sie ze byl jakis 3.1.000 w miedzyczasie... czyli wiadomo, ze to poczatek serii updatow z ktorych ostatni dopiero bedzie wolny od bugow i nie ma co sie spieszyc z upgradowaniem.
Tyle wiem na chwile obecna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1031
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 6 lip 2017, o 06:04

Hej,

czy ktoś wie jak zejść z wersją oprogramowania o dwa oczka np.?
Mam te 3.1.001, a chciałbym wrócić to tej sprzed 3.1.000.

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Adam12
Stały bywalec...
Posty: 248
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Adam12 » 6 lip 2017, o 07:08

donia pisze:Hej,

czy ktoś wie jak zejść z wersją oprogramowania o dwa oczka np.?
Mam te 3.1.001, a chciałbym wrócić to tej sprzed 3.1.000.

pzdrv,

Molestuj Aikusa - on chyba ma stare instalki. Bo jeśli mnie pamięć nie myli to musisz wywalić obecną wersję i zainstalować starą. Oczywiście blokując dostęp do netu, bo zaraz ci się zaktualizuje.
T 450; X3 (380); DX6i
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1031
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 6 lip 2017, o 07:16

No chłop wstanie, to się pewnie odezwie :)
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5468
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 514 razy
Podziękowano: 420 razy

Postautor: aikus » 6 lip 2017, o 10:24

Mam ma.m, tu gdzies podlinkowalem w tym watku. Tyle ze nie wszystkie to raz a dwa jesli jakis firmware jest juz wgrany w Braina to juz nie ma opcji downgradu - w kazdym razie nie latwo i nie wiem jak.
Teraz na telefonie nie umiem ale pozniej podlinkuje, albo cofnij sie pare stron w watku - powinno gdzies byc.
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 1031
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 6 lip 2017, o 10:41

Firmware to mam (od Ciebie), ale właśnie chodziło mi o dałngrejd.

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron