MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 4828
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 460 razy
Podziękowano: 378 razy

Postautor: aikus » 11 kwie 2017, o 21:27

Oooofffffuck.... tez bym sie wkurwil... NIgdy mi sie cos takiego nei zdarzylo, ale faktycznie - mozliwe;)
Mam taki nawyk, ze ZAWSZE po ustwieniu czegokolwiek zapisuje ustawienia do pliku na dysku.
Mam co prawda potem tych plikow pierdylion i troche, ale zawsze po dacie sie znajdzie ostatni...

No coz... Ustawic Braina to jak zagrac jakis kawalek na gitarze: Drugi raz tak samo sie nie da. Mozna lepiej;)
(mozna mnie cytowac ;) )
:thumb:
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1191
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 83 razy

Postautor: MacGyverek » 11 kwie 2017, o 23:00

A ja robie prtscreeny menu advanced :) Potem mam foldery z data i nazwa typu: latalo ok, lepiej, do dupy....
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, MCFly Quad + APM2.6 + NEO-M8N + Xiaomi Yi, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 4828
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 460 razy
Podziękowano: 378 razy

Postautor: aikus » 12 kwie 2017, o 07:28

O rany.... Ja prawie nigdy nie grzebie nic w adwancach... Dzieki temu mam przynajmniej jakas namiastke ppwtarzalnosci zachowania modelu. Moze i on nie lata najlepiej jakby mogl ale lata tak jak ja jestem przyzwyczajony.
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 108
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Ravp66 » 21 kwie 2017, o 18:04

Przewertowałem parę stron w internecie, przeglądałem fora i ... nie umiem znaleźć informacji w jakim zakresie napięć może bezproblemowo pracować Brain 2.
Posiadam serwa, które są zasilane 4,8V (przynajmniej ogonowe). Wszystko łączone przez S-bus, system Futaba. Czy napięcie nie będzie za niskie? Czy to będzie prawidłowo działać?
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
mwx
Domownik forum...
Posty: 447
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 42 razy

Postautor: mwx » 21 kwie 2017, o 18:07

Szkoda dla jednego serwa obniżać napięcie w całej "sieci". Daj 6V i step-down przed ogonowym, żeby go nie zjarać.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Maciej
Latające muzeum: Trex 600NSP FBL Brain2, Gównolot FrankenBelt CPX k-bar Gold, HS Emax X-450 (exponat)
T8FG, 9CAP
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 108
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Ravp66 » 21 kwie 2017, o 18:29

mwx pisze:Szkoda dla jednego serwa obniżać napięcie w całej "sieci". Daj 6V i step-down przed ogonowym, żeby go nie zjarać.


Na ogon mam JR ds8900g. Specyfikacja zaleca 4,8V. Rozumiem, że 5V mu nie zaszkodzi.
Na tarczę JR ds8717.

Czy takie coś wystarczy? Ma 5V, ale tylko 2A.

http://rcmaniak.pl/pl/p/SBEC-for-DS6125-DS6125e-DS6188-2A/2823


Ale osobiście preferuje proste rozwiązania. Bez dodatkowych elementów. Dlatego wszystkie serwa na 5V i już. Ale czy Brain, na tak niskim napięciu, będzie normalnie pracował?
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
mwx
Domownik forum...
Posty: 447
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 42 razy

Postautor: mwx » 21 kwie 2017, o 18:49

Najzwyklejszy step-down by wystarczył, można to prościej/taniej/bardziej kompaktowo załatwić. Na serwo ogonowe powinno być 5V, skoro tak zaleca specyfikacja.
Czym chcesz zasilać te serwa?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Maciej
Latające muzeum: Trex 600NSP FBL Brain2, Gównolot FrankenBelt CPX k-bar Gold, HS Emax X-450 (exponat)
T8FG, 9CAP
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 4828
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 460 razy
Podziękowano: 378 razy

Postautor: aikus » 21 kwie 2017, o 19:00

5V?? to przeciez napiecie na awionice najstandardowsze z napięć wszelkich ...:D
Jak coś na tym nie napięciu nie dziala co najmniej poprawnie to znaczy, ze jest chyba jakieś lewe, wiec TAK Brain BEDZIE DZIALAL, oczywiscie ze BEDZIE DZIALAL!!!

Ale armata na muche co Ty chcesz robic... Włącz dwie zwykle diody prostownicze szeregowo w czerwony kabel od tego serwa ogonowego w kierunku przewodzenia i masz 1,2 V mniej.
Albo tak jak mowisz - 5V na calosci tylko pytanie jakie parametry beda mialy wtedy pozostale serwa (czy wystarczajaca szybkosc i sila).
Awatar użytkownika
mwx
Domownik forum...
Posty: 447
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 42 razy

Postautor: mwx » 21 kwie 2017, o 19:08

A jak nie lubisz lutować to wyszukaj "align step-down" - masz gotowca: 2 diody z wtyczkami i koszulką termokurczliwą. Trochę drożej niż te 1.5PLN na 2 diody, ale nadal niedrogo, kompaktowo i pewnie. Używam tego od lat do S9254 i nic się z nim nie stało.

Szkoda nie wykorzystać potencjału pozostałych serw na 6V. No i na 6V zawsze masz większy zapas napięcia w przypadku spadku.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Maciej
Latające muzeum: Trex 600NSP FBL Brain2, Gównolot FrankenBelt CPX k-bar Gold, HS Emax X-450 (exponat)
T8FG, 9CAP
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 4828
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 460 razy
Podziękowano: 378 razy

Postautor: aikus » 21 kwie 2017, o 19:59

Wiesz, to jeszcze zalezy jakie ma te pozostale serwa.
Ja powiem szczerze, ze przy serwach KST ktore dzialaja na napiecia 6V, 7,2V i 8,4V (na 5V oczywiscie tez, ale nie maja nawet podanych parametrow) i majac BECa, ktory potrafi dac 6 albo 8,4, zdecydowalem sie na 6V.
Parametry i tak lepsze niz trzeba, a przynajmniej nie wysilam tych serw...
To jednak mimo wszystko tanie serwa, a mam na koncie kilka niechlubnych doswiadczen, ktore pokazuja, ze nie nalezy eksploatowac taniej elektroniki na jej maksymalnych parametrach.

Wiec jesli serwa maja 6V jako maks, to pedząc je na 5V IMHO duzo nie straci.
Ale! Jesli to sa np. JRy, albo Futaby - to bez obaw!
Awatar użytkownika
mwx
Domownik forum...
Posty: 447
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 42 razy

Postautor: mwx » 21 kwie 2017, o 20:04

Przecież napisał że na tarczę ma JR DS8717. Markowe, porządne serwa które na 6V będą elegancko zamiatały.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Maciej
Latające muzeum: Trex 600NSP FBL Brain2, Gównolot FrankenBelt CPX k-bar Gold, HS Emax X-450 (exponat)
T8FG, 9CAP
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 108
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Ravp66 » 21 kwie 2017, o 20:33

mwx - tak, markowe serwa.
Na moje umiejętności to parametry tych serw i na 5V wystarczą.
Trochę na wyrost przyjmujesz, że każdy musi posiadać wiedzę z podstaw elektrotechniki :masakra: .
No cóż ... mam jej tyle, żeby palca nie wtykać w gniazdko :D. Oczywiście człowiek przez całe życie się uczy.
Pytałeś się o zasilanie serw. W śmiglaku zabudowany jest CC BEC Pro.
Wszytko ma służyć tylko bardzo spokojnemu lataniu, bez szaleństw ... taki eksperyment hmm
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 4828
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 460 razy
Podziękowano: 378 razy

Postautor: aikus » 21 kwie 2017, o 21:16

A sorka jakos przegapilem. Skupilem sie na tym ogonowym.
No to tak czy siak 5V bedzie OK i o ile w tym BECu mozesz tak ustawic to ja bym tak zrobil biorac pod uwage WSZYSTKIE okolicznosci ;)
A z podstawami prądowymi warto sie tak czy siak zapoznac, w tych podstawach wiedzy ktore sa nam potrzebne i w 95% przypadkow wystarczą naprawde nie ma nic trudnego...
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 108
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Ravp66 » 21 kwie 2017, o 21:23

Aikus - dlatego staram się jak mogę i się zapoznaję. :D
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
mwx
Domownik forum...
Posty: 447
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 42 razy

Postautor: mwx » 21 kwie 2017, o 22:52

Ravp66 pisze:Na moje umiejętności to parametry tych serw i na 5V wystarczą
Trochę na wyrost przyjmujesz, że każdy musi posiadać wiedzę z podstaw elektrotechniki :masakra:


Dlatego podpowiedziałem, że wpisując w wyszukiwarkę "align step-down" znajdziesz niedrogi i mały, gotowy do wpięcia między serwo a fbl kabelek z diodami obniżającymi napięcie.

Założyłem za to, że z takimi serwami (stare, ale wciąż imponujące) planujesz coś pofikać ;)


Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Maciej
Latające muzeum: Trex 600NSP FBL Brain2, Gównolot FrankenBelt CPX k-bar Gold, HS Emax X-450 (exponat)
T8FG, 9CAP
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 108
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Ravp66 » 21 kwie 2017, o 23:06

Dzięki. Oczywiście po Twoim poście, poszukałem w internecie. Znalazłem go za 28 zł w strefie hobby.
Mam zamiar wykorzystać go do podłączenia serwa ogonowego do FBL'a
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 4828
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 460 razy
Podziękowano: 378 razy

Postautor: aikus » 18 cze 2017, o 01:19

Nowa wersja softu i firmwaru: 3.1.001.
Do pobrania oczywiscie online dla nieswiadomych i nieostroznych online bezobslugowo, oraz - zgodnie z obietnica - stad:

https://drive.google.com/drive/folders/ ... ERBNGY4dWM

Narazie brak jakichkolwiek informacji odnosnie tego co tez ta nowa wersja wnosi nowego, co poprawia i co psuje.

Oficjalny changelog:

brain 3.1.001.JPG


Pryz okazji dowiadujemy sie ze byl jakis 3.1.000 w miedzyczasie... czyli wiadomo, ze to poczatek serii updatow z ktorych ostatni dopiero bedzie wolny od bugow i nie ma co sie spieszyc z upgradowaniem.
Tyle wiem na chwile obecna.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość