Kbar (czyli FBL za 30$)

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 10 maja 2018, o 06:40

mwx pisze:

Przy okazji przypominam że vbar/kbar toleruje sygnał wejściowy o napięciu max 5V. Czujnik fazy HW podaje sygnał RPM o napięciu równym prawie napięciu na awionice, więc warto zastosować dzielnik napięcia albo diody na zasilaniu czujnika HW.

Z FBLowym GOVem bardzo fajnie działają ESC YGE/YEP/ICE po wprowadzeniu ich w tryb "external governor" przy pomocy tajnej kombinacji przycisków na na karcie programującej.


A jak popularny HW50A i HW60A ?
Czujnik obrotów wbudowany jest kompatybilny z KBarem czy trzeba coś kombinować?
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3000
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 250 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 10 maja 2018, o 07:01

Jest kompatybilny, jeśli to co napisał mi support HW to prawda. Napięcie tego sygnału jest podobno OK.

Sam nie sprawdzałem.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16771
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1531 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 maja 2018, o 08:45

I dupeńka z mojego handelku ;)
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3000
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 250 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 10 maja 2018, o 10:11

Spoko, 75% tych którzy spróbują to polutować za pierwszym razem uwalą swojego kbara a potem kupią Twojego :P
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16771
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1531 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 maja 2018, o 11:10

Czyli za tydzień podnoszę cenę :D
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 10 maja 2018, o 11:15

Pamiętaj, że oferta zamiany na zyxa nadal aktualna :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16771
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1531 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 maja 2018, o 11:35

Nie ma problemu. Przelutuj ją tylko na dwójkę :)
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16771
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1531 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 15 maja 2018, o 17:48

Kbar sprzedany a watek dołączam do wątku o kbarze...
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
JurekG
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 65
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 8 cze 2018, o 11:11

Jak prawidłowo zamocować Kbara do podstawki. To, że poziomo to wiem. Można i pionowo ponoć. Chodzi mi tylko na jak grubej dwustronnej samoprzylepnej gąbce. W zestawie są chyba trzy sztuki, ale bardzo cienkie. Czy wiązać Kbara jeszcze trytką ? Czy raczej ze względu na wibracje to jest nie wskazane.
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL x 2 gotowe do lotu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
angry trex
Domownik forum...
Posty: 436
Rejestracja: 24-05-2016
Lokalizacja: Swaj - beverly hills Poznania
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: angry trex » 8 cze 2018, o 11:52

Na jedną gąbkę wystarczy, jest silna więc tyrytytka zbędna

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam, Sławol

Urodzony by latać...
zmuszony do pracy.

.................................
Goblin 700 C, Goblin 570 Full Carbon, Goblin 420, Devil 380
Taranis X9D Plus Special Edition
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3000
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 250 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 cze 2018, o 19:49

Trytytki to w nitro, jeśli olej może zaatakować taśmę.
Awatar użytkownika
JurekG
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 65
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 10 cze 2018, o 08:12

Proszę o wyjaśnienie mi zasady podłączenia sygnału na wejście Kbara oznaczone RXC (Gyro gain RX signal and power supply) z wyjściem z kanału odbiornika/nadajnika.
Otóż w moim Flysky TH9X z ER9X można miksować kanały prawie dowolnie. Przykład z templates dla heli wygląda przykładowo tak :

CH6 +50%P2 Switch(!GEA) offset(100%)
-50%P2 Switch(GEA) offset(100%)

ale to jest ustawianie czułości i kierunku z nadajnika ale bez Kbara. Daje to możliwość zmian wartości z przedziału +50 do +100 i na odwrót od +100 do +50.

Czy z Kbarem wystarczy ustawić na sztywno wartość w kanale ? Na przykład na stałą wartość z przedziału +50 do +100 ?

Lub za pomocą potencjometru regulować w tym zakresie +50 do +100 ? Czy to na początek dla mnie nie jest za niebezpieczne ? Łatwiej o kreta ;)

Intuicja i skromna wiedza podpowiada mi, że na początek powinienem ustawić stałą wartość np. +50 lub +100, najlepiej +100 a reszta zostanie ustawiona programem w Kbarze. Tylko w tym przypadku po co to połączenie ? Dobrze by można stała wartość ustawić w programie. W zasadzie połączenie ma sens gdy się coś steruje.

Jeszcze jedno, przełącznik GEAR ma służyć z definicji do włączenia napędu. Nie rozumiem, czemu w przykładzie z ER9X z templates wykorzystano go do sterowania czułością ogona.
Z tego co wiem, przełącznik GEAR, mając go po prawej stronie, najlepiej jest używać do załączania/wyłączania silnika/napędu. Jeśli coś źle zrozumiałem,to proszę mnie poprawić i wyjaśnić.
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL x 2 gotowe do lotu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3000
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 250 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 11 cze 2018, o 01:32

Ustawiasz stałą wartość, właściwą dla każdego ze stanów lotu (normal, idle1, idle2). Im wyzsze obroty na wirniku tym nizsza czulosc. Zacznij od okolic 35% w headholdingu, (czyli bezwzględnie po dodatniej stronie skali, chociaż nie wiem jak tam ten twój flajskajowy wynalazek interpretuje te kwestie) i podkręcaj delikatnie między lotami aż ogon zacznie oscylować. Wtedy skręć o 3-5%.

Nie ustawiaj żadnej czułości na potencjometrze, bo jak przypadkiem zahaczysz I podkręcisz za bardzo to helik wpadnie w takie oscylacje że może nawet się rozpaść w powietrzu.

Możesz też zupełnie to olać i ustawić na stałe czułość w programie (zaznaczasz że "tail gain is set in software"), a ten kanał wykorzystać do przełączania się między bankami ustawień.
Awatar użytkownika
JurekG
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 65
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 11 cze 2018, o 06:25

No to teraz zaskoczyłem z tym kanałem. Dzięki :)
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL x 2 gotowe do lotu, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3000
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 250 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 6 wrz 2018, o 13:05

kolejny kbar z "naprawionym" wejściem GOV

Walka z tym czarnym epoxy jest przerąbana. Nie polecam. Lepiej znaleźć taki bez czarnego gluta do przeróbki.

Obrazek
Awatar użytkownika
macem
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 80
Rejestracja: 23-03-2018
Lokalizacja: Kościelec
Podziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: macem » 5 lis 2018, o 00:52

Witam

mam problem z kbar zółtym, podłączyłem wszystkie kabelki jak trzeba skonfigurowałem w apce i jak ruszam helikiem serwa sie wychulają, ale jak w apce ruszam gałkami to nie działaja serwa. Apka fs-i6X. Ktos wie co moze byc ?.
Devil X360, trex 450L Dominator, kds 450sv, miniTitanV2, trex 450 PRO DFC, tarot 450 FBL, belt cp v2 :)
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 537
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Piotr_T » 5 lis 2018, o 06:44

Jaki typ modelu masz wybrany w apce? Powinno być Helicopter: variable pitch, żadne miksy tarczy.
Poza tym FS-I6X, przynajmniej sparowany z Brainem po S-BUS, ma tą przykrą właściwość, że nie wysterowywał FBL-a i trzeba było założyć miksy na każdy kanał powiązany z tarczą sterującą (Ch1, Ch2, Ch5) miksując je same na siebie. Może przy połączeniu klasycznym, kanał po kanale, problem nie występuje, nie sprawdzałem. Sprawdź też, czy w konfiguracji linku masz wybrany właściwy dla odbiornika rodzaj protokołu (BTW - jaki masz odbiornik?) i modulacji (PWM/PPM, S-Bus/iBus). Wydaje mi się, że jak model kompletnie nie reaguje na drążki, to masz do sprawdzenia połączenia i ustawienia linku, czyli czy wybrane parametry są adekwatne do fizycznie wpiętych kabelków i tego, co potrafi Twój odbiornik. No i może głupie pytanie - zbindowałeś odbiornik z nadajnikiem? :-)

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, ALZRC Devil 450 Pro V2 DFC, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
macem
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 80
Rejestracja: 23-03-2018
Lokalizacja: Kościelec
Podziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: macem » 5 lis 2018, o 08:45

Hejka

tak przestawilem na variable pitch ale nadal to samo. mam PWM: i-bus, link dziala bo jak podlacze serwo do odbiornika FS-IA6 to serwo dziala, sygnal jak idzie z odbiornika do RXA tu moze byc problem, jeszcze moze mam na kbarze ustawione s-bus moze ? mam bloototha ale cos Vstabi mi nie dziala, moze ktos ma starsza wersje ?. Pozdrawiam Marcin
Devil X360, trex 450L Dominator, kds 450sv, miniTitanV2, trex 450 PRO DFC, tarot 450 FBL, belt cp v2 :)
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 537
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Piotr_T » 5 lis 2018, o 10:29

PWM to łączenie kanał po kanale. Wtedy ustawienie czy będzie to S-BUS czy i-Bus nie ma znaczenia. Zresztą odbiornik IA6 obsługuje (o ile pamiętam) tylko PWM-a.
Małego K-bara łączy się tak:

Obrazek

Czyli kabelkiem 3 na 1 podpinasz Ch1, Ch2 i Ch4 (AIL, ELE, RUD) na RX-A, Pitch (o ile pamiętam - Ch5 - sprawdź w ustawieniach apki) dajesz na RX-B, Gain ogona (Ch6) dajesz na RX-C, Gaz (Ch3) prosto na Regulator (o ile K-bar jest standardowy, bez modyfikacji włączającej Governora - patrz wyżej :-) ), serwa tarczy do CH1, CH2, CH3, ogonowe do RUD i powinno banglać.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, ALZRC Devil 450 Pro V2 DFC, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
macem
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 80
Rejestracja: 23-03-2018
Lokalizacja: Kościelec
Podziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: macem » 5 lis 2018, o 10:49

Hejka tak podlaczylem, jak ruszam helikiem na boki i do tylu i ogonem to wychylaja sie ramiona serw czyli dziala ok kbar, musze sprawdzic czy setup w kbarze nie jest ustawiony na satelitke.
Ma ktoś może do sprzedania kabel do kbara do PC, mogę też zakupić caly kbar z kablem.
Devil X360, trex 450L Dominator, kds 450sv, miniTitanV2, trex 450 PRO DFC, tarot 450 FBL, belt cp v2 :)

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron