MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 762
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 274 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 4 lip 2018, o 11:21

W Advanced Menu => Common => Rescue masz zaptaszone "Use Auto Level" i "Use Rescue" ?
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4218
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 4 lip 2018, o 18:20

Bi0ly pisze:Mam problem z ustawieniem rescue. Mam ustawionego go na AUX Chanel i jak naciskam przypisany włącznik ,,I" napis AUX.. zapala się na zielono, ale model w ogóle na to nie reaguje. Gdzieś coś jeszcze muszę przestawić >?


Spróbuj rewers kanału aux
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 429
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Piotr_T » 5 lip 2018, o 08:11

No to u mnie wygląda to tak:

Obrazek

Trochę większa wersja - https://allegro.zapodaj.net/565981a032e6.jpg.html

Do tego w ustawieniach zaawansowanych dla Rescue są zaznaczone obydwie opcje (Rescue i AL), ale patrząc na dostępne parametry podejrzewam, że jest to powtórzenie ustawień z ekranu kreatora. Oczywiście Rescue działa (wyzwalane z pstryczka). I to wszystko, co u mnie dotyczy Rescue. BTW - mam uBraina 1.

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 5 lip 2018, o 09:06

Damdodo pisze:Jak logujesz Braina to ile razy macha łopatami?
4 albo 5. Coś kojarzę że w rexsie mniej tymi łopatami machał.

A i jeszcze jedno - W mini, tak jak w rexsie . Daje gimbal Rud w prawo ślizgacz ma iść w lewo i na odwrót - czy jakoś inaczej. Wczoraj próbowałem oblatać model i naziemny kret. Model zaczął się tak mocno obracać wokół własnej osi że upieprzył się statecznik pionowy na ogonie i popychacz. Zrobiły to oczywiście łopatki ogonowe - więc teraz nie wyglądają zbyt dobrze. Ewidentnie coś jest zjeba** :( :wall: :dk: tylko nie wiem co. Wszystko sprawdzałem dwa razy - ustawiłem poprawnie. Więc całkowicie nie rozumiem co spowodowało takie zachowanie modelu. Jak nic nie wymyślę to pewnie będę musiał podesłać Adamowi. :( A już myślałem że tak wszystko zaczynam ogarniać :|
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 548
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Adam12 » 5 lip 2018, o 10:41

Bi0ly pisze:... Model zaczął się tak mocno obracać wokół własnej osi ...

Rewersy na ogonie masz źle ustawione. Ustaw jeszcze raz, bez łopat głównych i zobacz jak wyjdzie ci start. Bez łopat bezpieczniej/taniej.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1163
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 5 lip 2018, o 16:18

Czemu nie sprawdziłeś kompensacji przed lotem? No? Czemu, ja się pytam grzecznie? Ewidentnie w Twoim przypadku, owa nie zadziałała. A wręcz zadziałała "wspomagacja". xD
Zawsze po podpięciu pakietu pamiętaj o sprawdzeniu reakcji serwomechanizmów i kompensacji tarczy i ogona:
1. Tarcza w przeciwnych płaszczyznach do zadanych.
2. Ślizgacz będzie "maszerował" w tę stronę, w którą kierujesz dziób helika.
Odwortnie to działa przy sterowaniu ogonem - tj. Ty w lewo, ślizgacz w prawo.

Voila! ;p

P.s. w Twoim przypadku będzie potrzebny rewers w Brainie i w apce.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 6 lip 2018, o 12:10

Pan Byku pisze:Czemu nie sprawdziłeś kompensacji przed lotem? No? Czemu, ja się pytam grzecznie? Ewidentnie w Twoim przypadku, owa nie zadziałała. A wręcz zadziałała "wspomagacja". xD
Zawsze po podpięciu pakietu pamiętaj o sprawdzeniu reakcji serwomechanizmów i kompensacji tarczy i ogona:
1. Tarcza w przeciwnych płaszczyznach do zadanych.
2. Ślizgacz będzie "maszerował" w tę stronę, w którą kierujesz dziób helika.
Odwortnie to działa przy sterowaniu ogonem - tj. Ty w lewo, ślizgacz w prawo.

Voila! ;p

P.s. w Twoim przypadku będzie potrzebny rewers w Brainie i w apce.


No ale ja tak mam, daję gimbal w prawo ślizgacz idzie w lewo i na odwrót, kompensacje ustawia się osobno ??
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1163
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: Pan Byku » 6 lip 2018, o 12:16

Bi0ly pisze:No ale ja tak mam, daję gimbal w prawo ślizgacz idzie w lewo i na odwrót, kompensacje ustawia się osobno ??


Poniekąd tak. Kompensacja ustawia się, gdy ustawiasz rewersy w brainie. Obstawiam, że nie zwróciłeś uwagi przy podsumowaniu, jak kompensuje ogon. Nie wystarczy, że ślizgacz chodzi Ci we właściwym kierunku.
Wróć do podsumowania i sprawdź. Obstawiam, że będziesz musiał zrobić rewers na ogonie w brainie, a co za tym idzie, w nadajniku tyż.
Ba, nie musisz iść do podsumowania. :D Ot podłącz helika i pomachaj lewo/prawo :D
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 6 lip 2018, o 12:24

No dobra w wolnej chwili to sprawdzę i dam znać co wydumałem :)
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15779
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 6 lip 2018, o 12:37

Pan Byku pisze:podłącz helika i pomachaj lewo/prawo :D

Dokładnie. Bo jeślicodzi o reversy to masz tu dwa osobne tematy:
1. Jak regaguje brajan na zmiany ułożenia helika (czy próbuje korygować zmianę czy ja pogłębia)
2. jak reaguje na ruchy drągami.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 548
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Adam12 » 6 lip 2018, o 13:04

Bi0ly pisze:No dobra w wolnej chwili to sprawdzę i dam znać co wydumałem :)

Kompensacja to kontrola rewersów. Jak kierunki między apką i ślizgaczem masz dobrze to tylko odwróć kierunki serwa ogonowego w Brainie i nadajniku jak @Byku pisze. To, że obecnie masz relację apka-ogon poprawną nie oznacza, że jest dobrze.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 6 lip 2018, o 19:03

Oki. przestawione, ale niestety muszę czekać na nowy popychacz. W sumie ramiona ze snapami całe - tylko musiałbym wytrzasnąć jakiś węglowy pręt o tej średnicy hmm . I zobaczymy powinno być teraz dobrze z tego co piszecie.
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 12 lip 2018, o 10:41

Ach.... :masakra: Właśnie rozwikłałem wszystkie bolączki w prosiaku. Przeszedłem jeszcze raz wszystkie etapy i doszedłem do końcowego gdzie sprawdza się pochylenie tarczy, kompensacje etc. i tu uwaga, odkryłem że tarcza nie właściwie pochyla się przód, tył. Myślę sobie jakieś reversy hmm. Przestawiłem w apce, ale nic to nie pomogło. Myślę sobie co znowu do chu**, więc jeszcze raz sprawdzam wszystko i zatrzymałem się na usytuowaniu braina w modelu. Zawiesiłem się i myślę, myślę, Eureka źle zaznaczyłem. Brain myślał że jest na podłodze do góry nogami ( z mojego dziwnego rozumowania to miało być tak zaznaczone, no bo na dole to bottom no nie? ) :dk: :hammer: :gas: . :wall2: . Po WŁAŚCIWYM ustawieniu z godnym z rzeczywistością, nagle wszystko zaczęło działać jak bóg przykazuje, kompensacja na ogonie, tarcza i UWAGA ożył rescue :juppi:. W sumie nic dziwnego że nie chciał zadziałać, skoro podłączałem model według braina do góry nogami na łopatach o czym dawał mi w sumie znać machając jakoś tak długo tarczą . Tak że tak - człowiek się uczy :mrgreen: żeby jednak czytać instrukcję do końca :D
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 548
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Adam12 » 12 lip 2018, o 11:23

@Bioły - ty masz tam satelitki czy pełny odbiornik ? Rzuć jakimś linkiem układu połączeń, bo mi się kojarzy, że przy 6CH i odbiorniku nie można mieć dwóch setupów w Brainie i do tego osobno rescue :dk: Ja mam jeden setup, a drugi to rescue z autolevelem.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2237
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 165 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 lip 2018, o 13:26

Można mieć kilka setupów, po prostu jeden z nich robi za Rescue (zaznaczone Use Autolevel i Use Rescue). Nie wiem tylko czy dx6 ogarnie to softowo.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2031
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 151 razy
Podziękowano: 166 razy

Postautor: pkali » 12 lip 2018, o 13:29

Ogarnie, tylko setupy muszą być na kanale gaina ogona, a gain wklepany na stałe do braina pod dany setup.

Tapatalk
protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx, dx9

sorry, nie mogłem się powstrzumać, najebany jestem :)
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 423
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 12 lip 2018, o 13:48

No mam tak jak pisze pkali. Mam jeden setup a rescu i autolevel na kanale AUX Chanel kosztem gaina w apce. Nie mam odbiornika tylko samą satelitę. Ale to niebawem się zmieni :D. Już idzie do mnie DX9 ;).

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 548
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Adam12 » 12 lip 2018, o 14:05

pkali pisze:Ogarnie, tylko setupy muszą być na kanale gaina ogona, a gain wklepany na stałe do braina pod dany setup.

Tapatalk

Powoli - mając DX6 jesteś w stanie mieć 2x setup plus rescue z autolevelem jako trzeci setup ? Oczywiście mając gain ogona wbity na stałe w Braina. Ja mam 2 setupy: 1 i 3 - ale trzeci to rescue z AL. Czyli do latania jeden.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2237
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 165 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 lip 2018, o 14:07

Jak podłączałem Braina pod zwykły odbiornik kablami (czyli mając tylko 6 kanałów do dyspozycji) to tak właśnie miałem. Dwa setupy do latania i trzeci jako rescue.

Tylko nadajnik musi jakoś umieć spiąć ten jeden kanał z dwoma pstryczkami - w T8FG nie stanowiło to żadnego problemu, nie wiem jak dx6, bo to jednak dość ograniczony softowo sprzęt.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 548
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Adam12 » 12 lip 2018, o 14:16

Hmmm. Tylko jak ? W sumie nie wiem czy jest sens bez posiadania gova z Braina. Chyba, że do testu ustawień bez lądowania, bo apką z BT ogarnie się wszystko hmm
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości