MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1888
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 135 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 31 lip 2018, o 20:58

Ja nie lubię podkręcać tych prekompensacji. Zawsze mam tak że przy danej wartości w jednej figurze jest OK, a w innej jest już za dużo. To są parametry odpowiedzialne za działanie w ciemno, bez pętli zwrotnej. Oczywiście fajnie je mieć na jakimś tam poziomie, ale zdecydowanie IMO lepsze rezultaty daje wyeliminowanie luzów do absolutnie minimalnych, ograniczenie wibracji gdzie się da i podkręcenie czułości na maxa.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7116
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 411 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 31 lip 2018, o 21:03

A w jakiej figurze dobrze ustawione PP dla pompek działa źle?
Helikoptery
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1888
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 135 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 31 lip 2018, o 22:00

Prosty przykład - jak ustawię dobrze dla pompek to potem przesterowuje mi ogon w tic-tocu.

Pewno częściowo dlatego że sumuje się z Cyclic Prekompensation
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7116
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 411 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 31 lip 2018, o 22:20

CP mam default (chyba zero), więc pewnie dlatego u mnie działa i tu i tu
Helikoptery
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 394
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 31 lip 2018, o 22:50

windcatcher pisze:
Bi0ly pisze:No nic, może coś z tej angielszczyzny się wyznam. To podpowiedzcie co dodajecie/ujmujecie jak wam ogon lekko puszcza przy pompkach ?


Pitch Precompensation dodajesz.
W niektórych modelach ta wartość dochodzi nawet do 60-70 więc nie bój się powiększać od domyślnego 10-20.

Na foci masz poradę jak ustawiać ogon od brejnowego guru.

Obrazek


O taką podpowiedź mi chodziło. Podziękował :D :nw: :piwo2: Jutro jadę na testy :twisted:
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15082
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1440 razy
Podziękowano: 657 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 sie 2018, o 03:44

Na każdym heliku, którym latalem pitch precompensation używalem w zakresie 10-15. Na wyższych wartościach ogon już nie zachowywał się prawidłowo.
Cyclic precomp. Z reguły między 5 a 8.

Wspomniana lista jak ustawić jest bardzo dobra. Doszedłem to tego schematu metodą mnóstwa prób znacznie wcześniej i od dawna ja stosuje. Ustawienia trochę monotonne bo wymagają wielokrotnego podłączania brajana pod komp/tel ale finalna ustawienia są na prawde dobre.
Bardzo ważne jest żeby ustawić ogon maksymalnie dobrze (ja również zahaczam o pidy) przy compensacjach zerowych w pierwszym kroku.
Komoensacje wyłącznie już do korekt kosmetycznych, gdy mamy pewności że helik sam z siebie więcej nie wydoli i trzeba go wspomóc pieszczotami kompensacyjnymi.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1888
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 135 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 sie 2018, o 05:30

miruuu pisze:. Ustawienia trochę monotonne bo wymagają wielokrotnego podłączania brajana pod komp/tel ale finalna ustawienia są na prawde dobre.


Po ostatnim update już nie takie monotonne. Jeśli masz do dyspozycji 3 wolne kanały to przypisujesz sobie do nich parametry które możesz sobie kalibrować w locie jakimś wolnym suwaczkiem/pokrętłem na nadajniku. Po lądowaniu zapamiętujez nowe wartości wychylając drągi w odpowiedni sposób na ilestam sekund. Nie trzeba już tak często w telefon zerkać.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1485
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: windcatcher » 1 sie 2018, o 06:12

mwx pisze:
miruuu pisze:. Ustawienia trochę monotonne bo wymagają wielokrotnego podłączania brajana pod komp/tel ale finalna ustawienia są na prawde dobre.


Po ostatnim update już nie takie monotonne. Jeśli masz do dyspozycji 3 wolne kanały to przypisujesz sobie do nich parametry które możesz sobie kalibrować w locie jakimś wolnym suwaczkiem/pokrętłem na nadajniku. Po lądowaniu zapamiętujez nowe wartości wychylając drągi w odpowiedni sposób na ilestam sekund. Nie trzeba już tak często w telefon zerkać.


Co masz na myśli pisząc „po ostatnim update”?

Ta funkcja tuningowa była dostępna od baaaardzo dawna i nawet się nią bawiłem ale jak dla mnie mało intuicyjna. Zmiany dokonywane w małym zakresie i chyba tylko raz w górę lub w dół. Potem lądowanie, zapis i kolejny lot. Wcale mnie to nie przekonało bo cały czas nie byłem pewny co ustawiłem i czy dobrze zapisałem. Użycie Apki na BT i ręczne wpisanie wartości dużo bardziej świadome jak dla mnie.

Czy w ostatnim update jakoś usprawnili lub zmienili tę funkcję?
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15082
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1440 razy
Podziękowano: 657 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 sie 2018, o 06:24

windcatcher pisze:Co masz na myśli pisząc „po ostatnim update”?

Nie wiem. Może z piwnicy pisałem...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1888
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 135 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 sie 2018, o 10:40

Po ostatnim updacie zauważyłem tę funkcję :D
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Adam12
Domownik forum...
Posty: 439
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 3 sie 2018, o 19:35

Jest możliwe żeby Brain zgłupiał i brakowało kątów na ogonie ? Robię ostatni pakiet w X3 i w lejkach dziobem w górę ogon nie nadąża. Co prawda w tym momencie obniżyłem gaina na ogonie z 34 na 32 (wzbudzał się na porywistym wietrze w lejkach). W Brainie mam wychyły 100% na monitorze kanałów, limity serwo wyrabia. Czy też może kończy się pasek albo serwo ogonowe ?
X3 (380); DX6i
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1485
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: windcatcher » 3 sie 2018, o 19:47

Adam12 pisze:Jest możliwe żeby Brain zgłupiał i brakowało kątów na ogonie ? Robię ostatni pakiet w X3 i w lejkach dziobem w górę ogon nie nadąża. Co prawda w tym momencie obniżyłem gaina na ogonie z 34 na 32 (wzbudzał się na porywistym wietrze w lejkach). W Brainie mam wychyły 100% na monitorze kanałów, limity serwo wyrabia. Czy też może kończy się pasek albo serwo ogonowe ?

Może pasek łysieje, ogon się wsunął lub też obcina/odkręca się robaczek trzymający hub ogonowy (wszystko z autopsji )
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Adam12
Domownik forum...
Posty: 439
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 3 sie 2018, o 19:51

windcatcher pisze:
Adam12 pisze:Jest możliwe żeby Brain zgłupiał i brakowało kątów na ogonie ? Robię ostatni pakiet w X3 i w lejkach dziobem w górę ogon nie nadąża. Co prawda w tym momencie obniżyłem gaina na ogonie z 34 na 32 (wzbudzał się na porywistym wietrze w lejkach). W Brainie mam wychyły 100% na monitorze kanałów, limity serwo wyrabia. Czy też może kończy się pasek albo serwo ogonowe ?

Może pasek łysieje, ogon się wsunął lub też obcina/odkręca się robaczek trzymający hub ogonowy (wszystko z autopsji )

Dobra - czyli rozbieramy :(
X3 (380); DX6i
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1485
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: windcatcher » 3 sie 2018, o 19:54

Czy pasek puszcza lub robaczek wyczujesz blokując ręką głowicę a drugą kręcąc ogonem. Jeśli leciutko przeskakuje to jest za luźno. Gała ma trwały pasek i z reguły wystarczy naciągnąć bez potrzeby remontu!!
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Adam12
Domownik forum...
Posty: 439
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Adam12 » 3 sie 2018, o 20:14

Właśnie oglądam pasek i wygląda nieźle. Hmmm. Zobaczymy. Trochę luźny był, może to to. Robaczek trzyma. Dzięki !
X3 (380); DX6i

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość