Tarot ZYX, ZYX S2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Carson
Domownik forum...
Posty: 385
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Carson » 19 paź 2018, o 07:55

Potwierdzcie mi czy zwiekszenie parametru agility wygladzi i upłynni reakcje na ruchy drążków? Poczytalem troche i jak dobrze rozumiem to niskie agility sprawia, ze model ma kwadratowe-robotyczne ruchy i chyba sie to u mnie potwierdza (mam ustawione na 42 tak jak Gusto mi podpowiedział). Latam mikrusem i mam wrazenie, ze plynniej sie porusza w powietrzu.

ok nie doczytalem, zwiekszanie agility daje takie rezultaty w innym systemie. Czy w takim razie zyxa mozna ustawic tak zeby latal bardziej plynnie jak helik z flybarem?
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 489
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Piotr_T » 19 paź 2018, o 10:45

Z tego, co wyczytałem, to w ZYX-ie z Agility chodzi o to samo, co w Brainie - im wyższe Agility, tym model bardziej żywo reaguje na drążki i jest bardziej zwinny. W Brainie niskie Agility (czyli np. w trybie Beginner) objawia się tym, że serwa są mniej czułe na ruchy drążków, a orczyki przesuwają się tak jakby "schodkowo" (jest to zauważalne, że gdy drążek idzie płynnie, to serwa tak jakby "nie do końca" nadążają za zmianą jego położenia). Przy wysokim Agility ta reakcja jest natychmiastowa, nawet na najdrobniejsze zmiany położenia drążków, a orczyki obracają się płynnie (nie ma tych "schodków"). Jaki jest tego cel, poza tym, że z wysokim Agility sterowanie jest precyzyjniejsze, szybsze i bardziej płynne? IMHO chodzi o to, że z niskim Agility maleją szanse na to, że model "zaskoczy" niedoświadczonego pilota z trzęsącymi się z nerwów łapami jakimś raptownym ruchem (sterowanie jest dość "gumowe"), za to mamy efekt "kwadratowej" pracy serw.

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem, ale takie są moje spostrzeżenia :-).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, ALZRC Devil 450 Pro V2 DFC, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16167
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1479 razy
Podziękowano: 706 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 19 paź 2018, o 11:32

Yyyy?

Wyższe agility w Brainie to po prostu bardziejsza flybarowość modelu.
Podniesienie go oczywiście "upłynni" model, ale sprawi tez nieco trudniejszym w obsłudze. Będzie mniej "symulatorowy"...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Beta 75 Pro 2 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa
Awatar użytkownika
Carson
Domownik forum...
Posty: 385
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Carson » 19 paź 2018, o 12:31

Nic z tego nie rozumiem :D chyba bede musial po prostu podkrecic agility i potestowac - oby bez kreta :vhappy:
XK K110 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
gusto
Domownik forum...
Posty: 496
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: gusto » 19 paź 2018, o 12:54

Pamiętaj że to są też dwie bardzo różne maszyny i nie zawsze da się osiągnąć taki sam efekt w jednej i drugiej. ;)
Goblin 420 Sport | Goblin Fireball | X360 |
Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Posty: 669
Rejestracja: 13-07-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 46 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: Pietrek » 19 paź 2018, o 18:28

Carson,
Mirek dobrze opisał gdy ustawisz wyższą wartość agility.
miruuu pisze:Wyższe agility w Brainie to po prostu bardziejsza flybarowość modelu.
Podniesienie go oczywiście "upłynni" model, ale sprawi tez nieco trudniejszym w obsłudze. Będzie mniej "symulatorowy"...

Ja tylko dodam, że im niższe wartości to będzie bardziej "robotyczny" przy ruchach drążkami. Mnie się ten efekt podoba ale takie minimum przeze mnie akceptowalne to 40.
Dodam, że mam brajana.

Po prostu testuj różne wartości aż poczujesz, że to jest to. ;)
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
G500 sport / Gaui X3 (1) / Gaui X3 (2) / OXY 2 / Reaktor 3D / Bixler 2 / DX9 / Traxxas e-revo 1:16
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 734
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 50 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: mikegsx400 » 6 gru 2018, o 15:28

Dobry!
Panowie, taka akcja bo walczę i przegrywam (z zyxem s2)
miałem normalny odbiornik, wszystko działało (aż przestało), ale mniejsza o to. Chcę założyć satelitke, może coś robię, albo jakieś inne niedopatrzenie zachodzi :dk:
1. zabindowalem satelitke z pełnym obornikiem
2. przez kabelek stepdown podłączam do zyxa, kanal RUD, jak w manualu
3. ESC do AIL
4. w programie do zyxa przestawiam z "conventional receiver" na dsmx1 - nie dziala, na dsmx2 - nie dziala - miga zółta dioda
5. po przekopaniu internetu, ustawiam dsm2-3, dziala (prawie zapalasie czerwona dioda), na monitorze w programie moge poruszać wszystkimi kanałami oprocz throttla i ruddera

6. po odpieciu programatora, to samo, ruddera nie ma, silnik nie startuje.

wygląda jakby zyx nie dostawał sygnalu z nadajnika.
takze rodzi sie pytanie?
WTF? :wall:
"Gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw - żeby na pewno nie było mnie w domu."

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości