Tarot ZYX, ZYX S2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17316
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 767 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 maja 2019, o 15:27

Jako, że mamy dział dedykowany systemom FBL a nawet już istnieje w nim wątek dotyczący ZYX pozwoliłem sobie przenieść Twój psot na właściwe miejsce (zachęcam do przejrzenia na stronie głównej struktury forum - bardzo Ci to ułatwi poszukiwanie w przyszłości informacji ;) ).

Nie wiem co już zrobiłeś o co już nie a co zrobiłeś a potem niepotrzebnie pozmieniałeś więc zacznijmy od początku. Zrób to co poniżej i daj znaka co wyszło:

1. Sprawdź w ZYXie czy masz prawidłowo podpięte kanały ( czy każdy ruch drążka odpowiada temu co jest opisane w ZYXie)
2. Sprawdz czy masz prawidłowo te kanały skalibrowane:
a) każdy kanał pokazuje zero w neutrum
b) każdy kanał pokazuje +/- 100% przy maksymalnych wychyleniach.
3. Sprawdź czy FBL widzi prawidłowe kierunki ruchów drążków (gdy robosz w prawo czy pokazuje że robisz w prawo, gdy robisz do przodu czy on pokazuje ze robisz do przodu).

Ciąg dalszy nastąpi, ale najpierw zrób to, żebyśmy wiedzieli na czym stoimy. Wykonaj powyższe kroki w kolejności, którą podałem - nie jest bez znaczenia.
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Ravp66 » 13 maja 2019, o 15:49

Bogowy15 - jak możesz to podaj gdzie mieszkasz. Może się okazać, że będziesz mógł uzyskać pomoc od kogoś w realu.
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Posty: 791
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 88 razy

Postautor: przemek » 13 maja 2019, o 23:49

A nie wystarczy zalozyc rewersow na osiach ail i elev?
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17316
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 767 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 maja 2019, o 08:34

O ile punkt 1 2 i 3 są ok to wystarczy już tylko zrobić reversy i bedzie ok :)
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 785
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Carson » 14 maja 2019, o 08:40

Bogowy15 pisze:Witam, otoz zajrzalem tu ze swoim problemem dotyczacym sterowania helikopterem tarot 450.
Od okolo miesiaca walcze z ustawieniem serw i juz brakuje mi pomyslow gdzie szukac przyczyny.
Otoz gdy chce pochylic model do przodu on skreca w lewo ( drazek w przod, przechyl w lewo) i odwrotnie gdy drazek w lewo helik w przod.
Zmienialem podpieciz serw, przestawialem kombinowalem w aparaturze ( dx6i) i juz brakuje mi sil
Znalazlem podobny temat tu na forum ale to tylko podobienstwo bo nawet nienwiem jak szukac mojego problemu.
Czy moze jakies ustawienie zyx czy aparatury jest zle?
Film jak teraz dziala cyklika https://m.youtube.com/watch?v=1JjaEvLTRvI
Za kazda pomoc z gory dziekuje


Na moje oko pomiachales kanaly polaczen odbiornik->fbl->serwo :) Kazde serwo musi byc podpiete w odpowiedni port/kanal w fblu i odbiorniku. Schematy w reke i sprawdzasz. Rewersow chyba nie trzeba zmieniac bo skok ogolny dziala dobrze ale mogę sie mylic.
X360 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 624
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: gumi » 15 maja 2019, o 07:07

O, z zadowoleniem widzę, że nauka w las nie poszła.
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 17 maja 2019, o 20:29

Mam pewien problem z dx6i. Moje pytanie brzmi: czy można zwiększyć czułość drazków, bo musze je mocno odchylic żeby serwa ruszyly. Jest jakiś pomysl??
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 647
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: gusto » 17 maja 2019, o 20:50

A jak w ustawieniach podstawowych naciśniesz 3d flight to będą się szybciej ruszały?
Nie masz w aparaturze ograniczeń na kanałach ail i ele ?
T-rex 600 | X360 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 17 maja 2019, o 20:53

3d flight masz na myśli ustawić w zyxie tak?? A jak zobaczyć to w aparaturze
? ?
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 785
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Carson » 17 maja 2019, o 20:57

A sprawdzales w locie? Aikus tlumaczyl zeby nie sprawdzac wychylen serw z modelem FBL na stole bo o niczym to nie mowi. Moze w apce masz ustawione wysokie/niskie EXPO na kanalach?
X360 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 17 maja 2019, o 21:02

No sprawdzałem w locie. I de nerwowe mnie to bo czasem chce zrobić minimalny ruch a heli się nie rusza.
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 785
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Carson » 17 maja 2019, o 21:05

Ale te wolne ruchy to co dokladnie masz na mysli? ogolny skok lopat? ogon? cyklika? Jakie ustawiles katy? 12 i 8 stopni?
X360 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 17 maja 2019, o 21:07

Lewo prawo przód tył
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 647
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: gusto » 17 maja 2019, o 21:09

Kris1990 pisze:3d flight masz na myśli ustawić w zyxie tak?? A jak zobaczyć to w aparaturze
? ?

Jak masz w dx6 wszystko na 100 %. Czyli kanały na maxa. To zmień w zyxie. Jaki masz model? Trex 450?
Ja tak miałem ustawione w swoim. Jak ustawiłem tak samo w x 360 to był mega szalony. Lekki ruch drążka i już latał jak dziki. No takie ustawienie jeszcze nie dla mnie. :)
T-rex 600 | X360 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 17 maja 2019, o 21:13

Ok dzięki
Tak trexa 450 dominator.
Awatar użytkownika
Hendrix001
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 7
Rejestracja: 15-04-2019
Lokalizacja: Śląskie

Postautor: Hendrix001 » 31 maja 2019, o 12:19

Witam, mam T-REXA 450 serwa KST, ogonowe ALIGN DS420 i ZYX-S2, aparatura narazie FS-i6X. W ZYX-ie nie grzebałem w ustawieniach zaawansowanych tylko podstawowy setup. Generalnie jak dla mnie jest ok, model w miarę stabilny, ogon nie ucieka, ale mam problem, że nie umiem tak jakby ustabilizować czułości ogona. Jak ustawię w miarę dobrze to po chwili albo zaczyna leciutko falować w lewo-prawo albo szybko rybkuje. Nie umiem znaleźć tego idealnego punktu czułości. W związku z tym mam do Was pytanie jako do starych wyjadaczy gdzie tu szukać przyczyny? Czy zacząć od serwa bo niby nie jest najlepsze, czy zwiększyć łopatki ogonowe, czy to może jakieś ustawienia ZYXa, czy może za dużo wymagam od tego systemu? Wolałbym w locie nie regulować co chwilę tej czułości, bo to pachnie kretem? Wolałbym przykrecić ucząć się kolejnych manewrów a nie przez pokrętło :)
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 31 maja 2019, o 12:25

A snapy nie sa za ciasne ? Nie powinno byc na nich wyczuwalnego oporu.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Hendrix001
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 7
Rejestracja: 15-04-2019
Lokalizacja: Śląskie

Postautor: Hendrix001 » 31 maja 2019, o 12:35

Wydaje mi się, że nie. W każdym bądź razie założyłem też nowy węglowy popychacz, żeby wyeliminować drgania tego beznadziejnego drucika, ale bez zmian.
Sprawdzę to jeszcze, bo być może nie zwróciłem na to uwagi i rzeczywiście jest tam za ciasno. Jak sprawdzę dam znać. Dzięki wielkie za jakieś naprowadzenie.
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 647
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: gusto » 31 maja 2019, o 12:40

Zobacz czy ślizgacz dobrze przesuwa się po wałku.
Tu musi wszystko chodzić jak malina bez żadnych oporów. ;)
T-rex 600 | X360 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Hendrix001
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 7
Rejestracja: 15-04-2019
Lokalizacja: Śląskie

Postautor: Hendrix001 » 31 maja 2019, o 12:51

Przeglądałem niby wszystko, ale jeszcze raz to posprawdzam. Dzięki Waszym wskazówkom bardziej wiem na czym się skupić :shock:
Może właśnie podchodzę do tego zbyt ogólnikowo. Wieczorem przedstawię wyniki inspekcji :readit: na pewno się coś przyda takim laikom jak ja :lol: o ile dojdę do jakichś wniosków :?

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości