Align 3G, 3GX

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 paź 2013, o 22:14

przetestuj do jakiego obciążenia daje radę, pomierz i potem zmierz pobór z innego, dobrego
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 1 paź 2013, o 22:42

Może w tym 10A bec-u kable na wtyku do odbiornika/FBL-a są w innej kolejności (mowa o +- i sygnał )

O jakim FBL-u mowa ?
Ostatnio zmieniony 1 paź 2013, o 22:52 przez Neomutant, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2092
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 1 paź 2013, o 22:50

Neo... No ja Cię proszę... "3GX - temat zasilania" :vhappy:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 1 paź 2013, o 22:54

Gmeracz pisze:Neo... No ja Cię proszę... "3GX - temat zasilania" :vhappy:

sry.. wieczorowa pora, odpisuje z otwartym jednym okiem.

Upewnij się czy kable od bec-a idą w prawidłowej kolejności:

Obrazek

Bo jest kilka standardów:
http://www.horrorseek.com/home/hallowee ... ervos.html
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 22 gru 2013, o 22:21

Przymierzam się do ustawiania 3GX'a i na początek mam pytanie dotyczące governora.
W innym modelu mam CurtisYoungblood'a i tam poza ustawieniami max i min thr, przełożenia trybów (magnes jest nie na wirniku lecz na sprzęgle) jest jeszcze regulacja max obrotów głowicy. W 3GX'ie nie cholery nie mogę znaleźć opisu jak regulować maksymalną prędkość obrotową głowicy. Jest owszem instrukcja jak zdefiniować max i min położenie przepustnicy ale nie wynika z tego jak zmieniać podczas lotu prędkość obrotów głowicy.

Ma ktoś jakieś większe doświadczenia z tym systemem?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 988
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 23 gru 2013, o 22:21

wojtekr pisze:Przymierzam się do ustawiania 3GX'a i na początek mam pytanie dotyczące governora.
W innym modelu mam CurtisYoungblood'a i tam poza ustawieniami max i min thr, przełożenia trybów (magnes jest nie na wirniku lecz na sprzęgle) jest jeszcze regulacja max obrotów głowicy. W 3GX'ie nie cholery nie mogę znaleźć opisu jak regulować maksymalną prędkość obrotową głowicy. Jest owszem instrukcja jak zdefiniować max i min położenie przepustnicy ale nie wynika z tego jak zmieniać podczas lotu prędkość obrotów głowicy.

Ma ktoś jakieś większe doświadczenia z tym systemem?


Czułością kanału governor ?
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 23 gru 2013, o 22:48

A wystarczyło poczytać:

Re: Align 3GX software help please

Postby l0n3i200n » Mon Jul 01, 2013 9:30 am

Skyfly wrote:Hi Guys

I'm running 3GX with 2 SAT, and Governor sensor in the 3GX.

Radio is JR DSX9 with Gov on ch 5 and Gyro on Aux2.

Also when using the software, Do I move the POTS to center or first fly heli with defualt, then tweak on software.

Thanks
Charl



DEFAULT CHANNEL Mappings as per manual Pg3 for satelite rx's
(1)TH (2)AIL (3)ELE (4)RUD (5)GOV (6)PIT (7)GAIN



dzięki za trop super_mario2
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 31 gru 2013, o 16:13

super_mario2
jakie są Twoje doświadczenia z tym FBL'em w nitro? Bywasz jakoś na pałacowej, może byś mi pomógł jak go mechanicznie ogarnę?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 988
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 1 sty 2014, o 13:19

Nie wiem , nie używam "diesli"...
Na Pałacowej jestem bardzo rzadko, choć ostatnio byłem.
Prędzej w Chobocie.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 988
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 2 lut 2014, o 10:09

Informacyjnie dla szanownego grona:
Od wersji 4.0 FBL binduje się bezpośrednio poprzez satelitkę w trybie DSMX.
Hint: po włożeniu zwory bindującej należy przytrzymać switch na module przy jego uruchomieniu.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
Tym75
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 20
Rejestracja: 06-01-2016
Lokalizacja: Jaworzno Chełm Śląski
Podziękował: 2 razy

Postautor: Tym75 » 10 lut 2016, o 15:29

Witam
Panowie na jakich wersjach softu 3GX latacie ?
Ja teraz mam v3.1 lata fajnie ale wcześniej zainstalowałem v4.0 i ten soft ma błąd ogon wachluje nie umiałem z tym zrobić,powróciłem do v3.1 wszystko Ok następnie chciałem przetestować v5.0 widać ile jest pobrań, w tym sofcie czułość Aile i Elevator fabrycznie ustawione na maksa była mała kraksa łopaty do wymiany,i znowu mam v3.1 .Pytam czy miał ktoś z tym problem może wiecie jak to doregulować.Albo czekać na wersje v6.0
Pozdrawiam
Pozdrawiam Seba
Moja Flota
Mini Tytan E325
Trex 500 EFL PRO
Blade Nano CPS
Aurora 9
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1306
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 10 lut 2016, o 23:03

Jak tylko kupiłem reksia 500, przed pierwszym startem wgrałem 5.0
Ustawiłem wszystko od nowa (robiłem to pierwszy raz w życiu), bodajże asekuracyjnie skręciłem lekko czułość na ELE i AIL, i śmiga do dziś. Jedynie przy pierwszym starcie prawie go położyłem bokiem. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że 3GX nie lubi kręcenia na ziemi, bo tarcza lubi fiknąć w którąś stronę...
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Tym75
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 20
Rejestracja: 06-01-2016
Lokalizacja: Jaworzno Chełm Śląski
Podziękował: 2 razy

Postautor: Tym75 » 11 lut 2016, o 20:43

I cały czas latasz na v5.0 ?
To ja mam pecha [WHITE SMILING FACE]

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Seba
Moja Flota
Mini Tytan E325
Trex 500 EFL PRO
Blade Nano CPS
Aurora 9
Awatar użytkownika
rafal
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 5
Rejestracja: 29-11-2015
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 1 raz

Postautor: rafal » 1 kwie 2016, o 18:51

Witam Panowie..;)
czy mógł by ktoś wrzucić swoje ustawienia 3GX

Flight mode parameter 1

Flight mode parameter 2

Rudder parameters

ps. latam na:
V2.1 bo ogon trzyma tzn prawo lewo ślizgacz stoi.. :dance:
V5 prawo lewo ślizgacz wraca na środek..;/ :wall2:

Pozdrawiam..;)
Align 450pro V2 3G DX8
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 191
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: dismalK » 14 kwie 2016, o 08:37

rafal pisze:V5 prawo lewo ślizgacz wraca na środek..;/ :wall2:

I tak jest prawidłowo w wersji 5.0 - w locie wszystko działa OK. To nie żadna wada czy usterka. 3GX tak ma. Ja tak latałem i wsio było OK. Ogon trzymał pięknie w HH, mimo że na glebie ślizgacz powracał do neutrum.

Tak samo jak fakt, że po wyjściu z trybu DIR tarcza ustawia się tak, że Elevator nie pokrywa się z levelerem (w MIN i MAX położeniu drążka gazu)
tylko jest ciut niżej (pod levelerem) mimo, że w trybie DIR jest idealnie. System załatwia całą tą robotę w locie. Nie przespałem przez to 1000 nocy :masakra:
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum, Msh Brain, Rail...
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 191
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: dismalK » 14 kwie 2016, o 08:58

Tym75 pisze:Witam
Panowie na jakich wersjach softu 3GX latacie ?
Ja teraz mam v3.1 lata fajnie ale wcześniej zainstalowałem v4.0 i ten soft ma błąd ogon wachluje nie umiałem z tym zrobić,powróciłem do v3.1

ja w wersji 4.0 miałem ten problem zanim nie przeszedłem na 5.0.
Latam T-rexem 500 - Pomogło ustawienie DELAY na rozmiar helika 450 (dioda czerwona. Rozmiar 500 i powyżej dioda zielona) Problem znikł jak ręką odjął.
Fakt. Każdy soft 3GX miał/ma coś zjebanego. Namęczyłem się baaaardzo zanim to wszystko opanowałem.
Dziś latam na Brainie - o 3GX nie chcę nawet pamiętać :juppi: Kilka razy 3GX gubił mi ustawienia tarczy. Powodował znoszenie helika np. w lewo i do przodu - nie dało się latać. Cały setup trzeba było robić od nowa... Raz ten wspaniały system zresetował się do ustawień fabrycznych. Na szczęście nie podczas lotu tylko w walizce.
Pamiętam jak mój kumpel napisał mi o 3GX cytuję:

"Na 3GX'sie się nie lata... To się wyjmuje z pudełka i sprzedaje albo wyrzuca bo raczej nikt nie kupi... Prędzej każdy się tego pozbywa dla bezpieczeństwa swojego, innych i straty modelu..."

Kiedyś mnie wkur*** tym wpisem, dziś wiem, że miał rację :masakra:
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum, Msh Brain, Rail...
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1006
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 14 kwie 2016, o 10:38

Zgadzam się w 100% z kolegą
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Tym75
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 20
Rejestracja: 06-01-2016
Lokalizacja: Jaworzno Chełm Śląski
Podziękował: 2 razy

Postautor: Tym75 » 14 kwie 2016, o 11:48

Witam !
To co sprzedać ? a kupi to kto?

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Seba
Moja Flota
Mini Tytan E325
Trex 500 EFL PRO
Blade Nano CPS
Aurora 9
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 191
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: dismalK » 14 kwie 2016, o 13:07

Jeżeli nie masz z nim żadnych problemów to nie sprzedawaj tylko lataj. Pewnie jeszcze posłuży. A jeśli szukasz zmiany na lepsze to bierz Braina.
10 min. ustawiania i latasz :dance:
Ja sprzedałem bo już czułem zmęczenie materiału ;/ Poza tym bardzo chciałem mieć Braina. Decyzji nie żałuję. A 3GX sprzedałem za 300zł ;)

Align robi piękne kity, okucia, plastiki, łopaty itp... ale elektronika u nich to czarna magia. Pewnie dlatego serwa mają tylko naklejkę ALIGN, a robi je wiadomo... firma na "S" ;)

Ja mam już 2 regulator i drugie serwo na cyklice. Pierwszy regiel się spalił jeszcze przy montażu helika :wall: drugi właśnie kończy żywot (wymieniłem wczoraj kondensatory, może ożyje) Jedno serwo padło nagle, a drugie przyszło ze sklepu i działało tylko do połowy zakresu ruchu - reklamacja rozpatrzona pozytywnie po 2,5 miesiąca czasu :vhappy: PORAŻKA !!! Helik leżał więcej w walizce niż latał. Nigdy więcej elektroniki z ALIGNa.
Wystarczy zadać sobie pyt. Dlaczego do supercombo t-rex 600 i w górę, nie dawali regli Aligna tylko CC ?;)
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum, Msh Brain, Rail...
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1306
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 14 kwie 2016, o 21:22

Tym75 pisze:I cały czas latasz na v5.0 ?

A latam latam, w tym tygodniu kilka pakietów 500tą pękło i nie były to tylko postępówki jak w zeszłym roku. Nie wydarzyło się kompletnie nic podpadającego. Jedyne co mi się nie podoba, to fakt, że na postoju ślizgacz ściąga mi na jedną stronę. W locie jest malina. Możliwe, że to wina mojego radia, które może lekko ściemniać na potku RUDDER :dk:
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości