MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7351
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » 15 cze 2018, o 09:00

Odczyty baro z kolei (chyba) nie działają natychmiast tylko z pewnym lagiem.
Z resztą z GPSa tak samo...
A tutaj to jest kwestia milisekund...
IMHO, żeby zrobić taki feature jak wymyśliłem wczoraj po pijaku to niezbędny jest radar, który wykrywa zbliżająca się nieuchronnie ziemię.

ALE: jest inny bajer, tylko, że nie w Brainie.
Artja mi kiedyś o tym opowiadał. Jakiś autopilot, który można zaprogramować tak, żeby nie pozwalał wylecieć poza jakąś taką klatkę powiedzmy 100x100x100 metrów. Jeśli pilot próbuje wylecieć poza tę klatkę - autopilot przejmuje stery i sprowadza model z powrotem w kierunku środka klatki.
Wystarczy zatem klatkę umieścić powiedzmy 10 metrów nad poziomem gruntu i teoretycznie model jest nie do rozbicia.
Nie pamiętam czy było to testowane, ale chyba tak - w samolocie działało.
W helikopterze - trudniejsza sprawa, bo trzeba przewidzieć więcej opcji (lot na plecach, bokiem, tyłem itp)... ale to nie są rzeczy, których by autopilot nie mógł ogarnąć...

;)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1631
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 106 razy

Postautor: MacGyverek » 15 cze 2018, o 09:08

Baro działa natychmiast i jest bardzo dokładne.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7351
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy
Podziękowano: 480 razy

Postautor: aikus » 15 cze 2018, o 09:16

A no to - jeśli tak, to spoko.
No to w sumie nie wiele trzeba: baro i trigger do trybu rescue uruchamiany przy wysokości <= 1m. (przykładowo).
Trzeba tylko dać sobie możliwość wyłączenia tego, bo się nie da wylądować modelem i będziemy mieli problem taki jak miał nasz kolega z Ugandy ;)
Nie trzeba czekać aż MSH to wypuści - można sobie wystrugać już.
Nie, żebym umiał, ale wiedząc ile wiem - czuję przez skórę, że po pierwsze się da, po drugie nie jest specjalnie skomplikowane.
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1691
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: windcatcher » 15 cze 2018, o 10:05

Sonar i peryskop trzeba opacować wieczorem ;)
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2123
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 153 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 cze 2018, o 11:35

Zaktualizowało się... i już nie mogę odpalić aplikacji na kompie w Demo Mode. Przeinstalowałem, ale nie pomogło. Działa u Was?

Apka mi się wyłącza zanim zdążę klikną Demo Mode :/ na win10
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1691
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: windcatcher » 15 cze 2018, o 12:25

mwx pisze:Zaktualizowało się... i już nie mogę odpalić aplikacji na kompie w Demo Mode. Przeinstalowałem, ale nie pomogło. Działa u Was?

Apka mi się wyłącza zanim zdążę klikną Demo Mode :/ na win10


U mnie działa demo po aktualizacji na w10.
Przeinstalowałeś czy odinstalowałeś, restart, instalacja??
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4215
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 15 cze 2018, o 12:26

aikus pisze:Artja mi kiedyś o tym opowiadał. Jakiś autopilot, który można zaprogramować tak, żeby nie pozwalał wylecieć poza jakąś taką klatkę powiedzmy 100x100x100 metrów. Jeśli pilot próbuje wylecieć poza tę klatkę - autopilot przejmuje stery i sprowadza model z powrotem w kierunku środka klatki.

To jest geofence failsafe w APM i Pixhawk. Jest dostępne dla wszystkich typów autopilota samoloty, coptery i teoretycznie heliki również.
http://ardupilot.org/copter/docs/ac2_si ... fence.html
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2123
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 153 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 cze 2018, o 12:31

windcatcher pisze:
U mnie działa demo po aktualizacji na w10.
Przeinstalowałeś czy odinstalowałeś, restart, instalacja??


Zrobiłem to wszystko w każdej konfiguracji jakieś 6 razy. Mój komp jakby przestał być kompatybilny z softem braina :/

Na dodatek wywaliło mi bluescreena.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2018, o 12:32 przez mwx, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1070
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: msheli » 15 cze 2018, o 12:32

@windecatcher, a tak z ciekawości zapytam, po dłuższej chwili, jesteś zadowolony z iX12? Kupił byś jeszcze raz? I czy polecasz za te pieniądze ;)
Gaui X3 (380) / FrSky Taranis X9D Plus SE
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1691
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: windcatcher » 15 cze 2018, o 15:05

msheli pisze:@windecatcher, a tak z ciekawości zapytam, po dłuższej chwili, jesteś zadowolony z iX12? Kupił byś jeszcze raz? I czy polecasz za te pieniądze ;)


Jestem. Kupił bym drugi raz ale ja nigdy nie miałem androida i mi brakowało takiego urządzenia z tabletem androida więc była podwójna motywacja.

Gdybym miał telefon z andkiem to wtedy bym się długo zastanawiał czy wybrać dx9 czy ix12.

Odchudziłem trochę andka i nic się nie tnie ani nie zawiesza. Od zakupu ani razu mnie nie zawiodła :)
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1631
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 106 razy

Postautor: MacGyverek » 15 cze 2018, o 18:17

A testowałem zasięg maksymalny?? Daje radę na 1km czy tak jak reszta spektrumow 500m max??
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15641
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1453 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 15 cze 2018, o 18:28

Z tym 500 m to chyba przesadziles. Jumperem z BG latam na 800m i jest jeszcze stabilne 30% rssi.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1631
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 106 razy

Postautor: MacGyverek » 15 cze 2018, o 20:19

Jamper ma 150mW a spketrumy max 100mW. Kolega z DX7s się wkurza bo jego DLG max 500m i rwie. Ja na DSMX robię 300m z drzewem, i ok500m na otwartym. Spektruma super dla Heli i quadów z linkiem crossfire. Reszta to została 1000lat za murzynami. Się napalilem na ix12 ale po dłuższym namyśle stwierdzilem że teranis jest lepszy. Link do 2km, telemetria wbudowana. A Spektrum... Dokupujesz wielkie tm1100 żeby mieć telemetrię. Teraz poszli lekko do przodu bo quady ich zmusiły i wydalo mikro telemetrie. Koszty satelitka + telemetrii to koszt ok. 400 zł Frsky kupisz 2-3 odbiorniki z telemetria. Oj długo by pisać. Ale coraz więcej macam i czytam i zaczynam być anty spektrum.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15641
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1453 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 22 cze 2018, o 05:22

Pamięta ktoś jak się resetuje brajana?
Jakieś dwa piny trzeba zetknąć, ale nie pamiętam które i w jakim momencie...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1631
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 106 razy

Postautor: MacGyverek » 22 cze 2018, o 06:53

1. Zewrzeć 2 środkowe piny w białym gniazdku obok złącz serw
2. Podpiąć zasilanie
3. Jak się zapali czerwona dioda rozłączyć piny
4. Podpiąć do kompa
5. Zaktualizować software
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 413
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 25 cze 2018, o 13:19

:help: Mam taką dziwną sytuację. Podpinam to serwo do braina i nie działa :(
Obrazek
Specifications:

Operation Voltage: 6V – 8.4V
Weight: 44g (1.5 Oz)
Torque:
@ 6V: 4.16 kg/cm (57.7 oz/in)
@ 7.4V: 5 kg/cm (69.4 oz/in)
@ 8.4V: 5.5 kg/cm (76.34 oz/in)
Speed:
@ 6V: 0.04 sec/60
@ 7.4V: 0.035 sec/60
@ 8.4V: 0.03 sec/60
Dimensions: 15x35x32mm
Frequency: 760us/333 hz
Gear Type: Metal
Motor Type: Coreless


Myślę sobie szrot. Ale rozebrałem i wygląda że wszystko z nim w porządku. Coś mnie tknęło i podpiąłem go do starego systemy AR7200BX i serwo zadziałało poprawnie. Myślę no to brain ale na miejsce podpiąłem inne i śmiga. Jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje ?
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1691
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 114 razy

Postautor: windcatcher » 25 cze 2018, o 13:22

Bywa, że Brain nie odpala serwa bo parametry są spoza zakresu. Powodów może być kilka ale najprościej odtworzyć Braina do fabrycznych i spróbować ponownie a z reguły ruszy.

Jeśli ktoś bardzo nie chce robić fabryki to wchodzi w zaawansowane a następnie szuka ustawień dla tego serwa i przywraca środek i oba końce zakresów serwa do domyślnych...

rozumie się samo przez się iż parametry serwa również powinny być poprawnie ustawione 760 vs 1520 i częstotliwość pracy.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2018, o 13:30 przez windcatcher, łącznie zmieniany 2 razy.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 413
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 25 cze 2018, o 13:25

Oki. To zajmę się tym jak już będę programował i wszytko będę miał podpięte. A gdzie w menu robi się restart do fabrycznych ustawień ?
Protos mini 6s, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15641
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1453 razy
Podziękowano: 675 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 cze 2018, o 14:05

Sprawdź najpierw frequency. To najczęstsza przyczyna...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2123
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 153 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 25 cze 2018, o 14:38

Jeszcze zakres. Jeśli sygnał jest poza zakresem to serwo udaje martwe.
Powinno być teoretycznie 760us +/- 200us, ale niektóre serwa ogarniają nawet od 460us do 1060 +/-250us więc jak zakres jest ustawiony nieco poza +/-200us to może być taka sytuacja że jedno zadziała a drugie nie.

Tak czy inaczej Brain pozwala w advanced całkowicie dowolnie tam nagrzebać, więc w razie draki warto wrócić do nastaw początkowych.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości