MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
piotr0777
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 27-09-2014
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: piotr0777 » 1 paź 2014, o 08:28

Miałem iKONa w T-Rex'ie 600 i sporo problemów z jego ustawieniem, zarówno z ogonem jak i z cykliką. Możnaby to długo opisywać, ale generalnie chodziło o to, że w niektórych manewrach model zachowywał się jak przegainowany, a w innych manewrach jakby miał zbyt mały gain i nie trzymał. Męczyłem się strasznie żeby to wszystko poustawiać, ale efekt był ciągle niezadowalający. W końcowym efekcie na ogonie miałem bardzo wysokie gainy (P28, I75, D100) i jakoś to latało, ale bez szału. Postanowiłem jednak zrobić próbę i po pierwsze zainstalowałem Braina (ze skopiowanymi ustawieniami z iKONa) oraz wymieniłem taśmę (gąbkę) pod FBL'em na Kyosho Zeal Gel.

http://www.amain.com/Kyosho-Zeal-Vibration-Absorption-Gyro-Reciever-Mounting-Gel-1-Sheet/p19713

Efekt jest następujący. W pierwszym locie model był bardzo bardzo przegainowany, musiałem obniżyć gainy. Obecnie po krótkim tuningowaniu na ogonie mam P26, I45, D50. Model zachowuje się o wiele lepiej. Nareszcie ustawienia jakie robię w Brainie faktycznie mają odzwiercielenie w tym jak model się zachowuje. Poprzednio (w iKON'ie) zmieniałem ustawienia i nie odnosiłem zamierzanych efektów.

Nie wiem czy poprawa jest spowodowana wymianą iKON'a na Brain'a czy też wymianą gąbki mocującej pod FBL'em. Czy faktycznie wymiana gąbki pod FBL'em może mieć tak diametralny wpływ na zachowanie modelu? Najprostszym sprawdzeniem byłoby po prostu zamontowanie iKON'a na gąbce Kyosho Zeal Gel, ale w tej chwili jestem tak zadowolony z obecnego setupu że nie chce mi się kombinować :)
T-Rex 600 Pro DFC | T-Rex 450 Sport V2 | Spektrum DX8
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1914
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 87 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 1 paź 2014, o 08:35

Szkoda, że obie operacje zrobiłeś naraz.
Z tego co wiem Ikon i Brain to ten sam system, ale może za chwilę Kenobi tu wpadnie, to coś na ten temat powie.
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Posty: 331
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: armagedon » 1 paź 2014, o 08:41

Myślę że różnica leży prędzej w urządzeniu niż w gąbce,Brain to Brain a ikon wiadomo co to jest prawie jak brain :rotfl2:,ale to Prawie robi wielką różnice,jak w reklamie :D
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 paź 2014, o 09:16

A to nie jest dokładnie to samo?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
piotr0777
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 27-09-2014
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: piotr0777 » 1 paź 2014, o 09:17

Podobno różni się tylko opakowaniem, ale...
T-Rex 600 Pro DFC | T-Rex 450 Sport V2 | Spektrum DX8
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1359
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 1 paź 2014, o 09:57

Ja też mam problem z ogonem w 450L + BRAIN. Na początku musiałem z GAIN zejść do P32 bo nim machało lewo/prawo. Po czasie rozebrałem ogon i się okazało,że jedno z łożysk chodzi skokowo. Wymieniłem, ustawiłem gain na P40 i już nie macha ogonem. Za to ogon jest strasznie mechaniczny i działa jak robot. Nie wiem czy to normalne. Przy małych ruchach wygląda to tak jakby ruch ogona podzielony był na wartości co ok 3 stopnie. Zmniejszenie gain nic nie pomaga. Na razie tak latam ale szału nie ma. Ogon chodzi bez oporów i luzów nie ma.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 579
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 1 paź 2014, o 10:05

MacGyverek pisze:Za to ogon jest strasznie mechaniczny i działa jak robot. Nie wiem czy to normalne. Przy małych ruchach wygląda to tak jakby ruch ogona podzielony był na wartości co ok 3 stopnie. Zmniejszenie gain nic nie pomaga. Na razie tak latam ale szału nie ma. Ogon chodzi bez oporów i luzów nie ma.


W oprogramowaniu Braina masz kilka parametrów do zmieniania:

Tail stick deadband
Tail Exponential
Tail Dynamic

Może któryś na to wpływa.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 paź 2014, o 10:07

Tyle osób na nim lata i latają w taki sposób, że albo masz coś z egzemplarzem (mało prawdopodobne) albo jest nie ustawiony jak trzeba
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 1 paź 2014, o 10:24

Mam dwa Brainy i dwa Ikony, Ikony ustawiam softem który ściągnąłem dla Braina, jak montowałem Ikony w modelach w których były brainy to wgrałem po prostu parametry zapisane ze starego Braina i były gotowe do lotu bez żadnych poprawek (poza korektą kątów akcelerometrów)
Nie widzę też różnicy w lataniu.
NA Ikonie też jest napisane że jest wyprodukowany przez MSH.

Dlatego uważam że Brain i Ikon to to samo, nie l licząc koloru obudowy, naklejki i pudełka.

Co do dziwnego zachowania to nie wiem co może być nie tak, Piotr0777, jaki objaw że system jest przegainowany lub niedogainowany?
We wszystkich modelach ja używam gainów deafaultowych czyli tych które są domyślnie ustawiane dla klasy modelu i jestem zadowolony (może jestem mało wymagający :-) )


ps.
To mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Posty: 2052
Rejestracja: 28-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 1 paź 2014, o 10:32

ps.
To mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich


Witamy Witamy :)
...
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1914
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 87 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 1 paź 2014, o 10:34

:banana: :banana: :banana:
Cześć Kenobi
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3576
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 204 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artja » 1 paź 2014, o 10:37

W moim Brainie jest dokładnie tak jak mówi Kenobi. System założony na spalinie 600N poleciał od strzała na fabrycznych ustawieniach bez żadnego gmerania w gainach, jedyne co ustawiłem to czułość na ogonie. Po oswojeniu się z helikiem robiłem z gainami i agility różne rzeczy, ale za każdym razem najlepszy efekt i tak był na ustawieniach fabrycznych.
Być może Piotr na którymś etapie setupu kliknął inną klasę modelu niz model na którym lata żyrko, przez co Ikon/Brain wczytał złe ustawienia. Po ręcznej zmianie gainów i agility system równiez zmienia klasę modelu z domyślnej na wirtualną.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 1 paź 2014, o 10:47

Czeeesc Kenobi!
Zdążylem sobie od wczoraj Twoim nickiem dzioba wytrzec z raz czy dwa, ale nie martw sie, w kontekscie jak najbardziej pozytywnym:)
Fajnie ze jestes.

P.S. Fajny avatar:D:D

EDIT: Co do meritum, biorac pod uwage caloksztalt sprawy jednak stawiam na to, ze Piotrka ekgemplarz Ikona byl poprostu jakis lekko trafiony...
Tak sie sklada ze wczoraj gadalismy o tym na polu.
No fakt, ze zostaly zmienione dwie rzeczy na raz: pianka na zel oraz Ikon na Braina.
Obawiam sie tez ze bez eksperymentu nie da sie dojsc prawdy.
Ja osobiscie bym poczekal na okazje skoro teraz jest dobrze...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 paź 2014, o 11:10

aikus pisze:P.S. Fajny avatar:D:D

Tak jeszcze dodam, dla pewności, że nowo-małpiszonka można po prostu usunąć w panelu użytkownika, a najlepiej podmienić na własnego. Jak kto woli :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
piotr0777
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 27-09-2014
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: piotr0777 » 1 paź 2014, o 11:18

Kenobi36 pisze:Co do dziwnego zachowania to nie wiem co może być nie tak, Piotr0777, jaki objaw że system jest przegainowany lub niedogainowany?


Ja też ustawiam iKON'a softem od Braina.

Ogon w iKON
P28 I75 D80-100
Przy piruetach w prawo i zatrzymaniu, ogon zatrzymuje się i odbija (bounce back), co jest objawem przegainowania I gain. W celu wyeliminowania bounce back trzeba zwiększyć D gain. Problem w tym, że D gain nawet na maxa (100) nie eliminuje bounce back. Jednocześnie ogon średnio trzyma przy pitch pompkach (trochę ucieka), ale znośnie.

P28 I60 D80-100
Brak bounce back (czyli przy piruetach było ok i nie był przegainowany), ale za to przy pitch pomkach już w ogóle nie trzymał i ogon bardzo mocno uciekał.

Tak więc albo ogon trzymał jako tako ale było bounce back przy zatrzymaniu z piruetów w prawo, albo nie było bounce back przy zatrzymaniu z piruetu, ale ogon bardzo słabo trzymał. Próbowałem również ustawiać pitch precomp, ale to nie poprawiało sprawy.

Cyklika w iKON
Też był problem bo miałem przy bardzo szybkim locie postępowym oscylacje na elewatorze. Musiałem bardzo zmniejszyć gainy w stosunku do standardowych ustawień dla 600ty, ale przez to model stał się mułowaty.

Wszystkie problemy zniknęły po zainslowaniu Braina + Kyosho Zeal Gel, ale musiałem od nowa wszystko ustawić gainy. Cyklika działa bardzo dobrze na standardowych ustawieniach (tylko w elewatorze musiałem lekko podnieść D gain). Ogon działa bardzo dobrze, ale musiałem bardzo obniżyć gainy w stosunku do konfiguracji z iKON'a, przez co gainy zbliżyły się bardziej do gainów domyślych, ale są wyższe.
T-Rex 600 Pro DFC | T-Rex 450 Sport V2 | Spektrum DX8
Awatar użytkownika
qemay
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 63
Rejestracja: 30-07-2011
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 5 razy

Postautor: qemay » 1 paź 2014, o 13:55

miruuu pisze:DX9 oczywiście porządny, ale może warto też przynajmniej rozpatrzyć taranisa? Relacją cena/jakość powala. Z resztą co do jakości i możliwości też ciężko się czepnąć... Męczę już półtora roku i dale mi 100% satysfakcji...


Jak najbardziej popieram. Też męczę od pewnego czasu. Ale daje mi to wiele satysfakcji. Początkowo trudny i skomplikowany do opanowania, ale w pewnym momencie problemem nie staje się że chciał bym mieć to ale nie mogę tylko jak to zrobisz.

Auto-rotowałem (*) ostatnio 550'ka, bo po zmianie pakietu nie sprawdziłem czy mam idla i wesoło zacząłem przewrotki na plecy. Im dłużnej tym mniej mocy w śmigłach. Zdążyłem odwrócić model i z impetem klepnąć o ziemie. Drugi raz w karierze.

Powiedziałem nigdy więcej i stwierdziłam na pewno jest jakiś sposób by temu zapobiec. A no i jest. Teraz po 5 sekundach lotu nadajnik drze się że nie ma włączonego trybu stunt. Tak wiem jak by poszukał znalazł by i u innych, ale teraz przekonałem się, że nie mogę zrobić tylko tego czego nie wymyślę.

* w moim wypadku było to kontrolowane uderzenie w matkę ziemię.
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Posty: 2052
Rejestracja: 28-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 1 paź 2014, o 13:58

Ewentualnie 3 idlle :)
...
Awatar użytkownika
qemay
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 63
Rejestracja: 30-07-2011
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 5 razy

Postautor: qemay » 1 paź 2014, o 14:02

Mam trzy Idle (dokładniej 3 ustawienia gov'a cc). Ale pierwszy nie jest liniowy tylko ma w pierwszym punkcie 0. Po wejściu na plecy było jeszcze wszystko ok. Tylko chciałem model podnieść wiec docisnąłem pitch jeszcze głębiej, w którym regulator potraktował to jako zero. Niestety bez ustawionego bailout nie da się w cc tak szybko wrócić na obroty.

Wiem moja wina. Ale "strzeżonego Pan Bóg strzeże" teraz oprócz ustawienia autororation bailout jest też alarm.
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Posty: 2052
Rejestracja: 28-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 1 paź 2014, o 14:15

Właśnie miałem pisać, że masz pewnie balona ustawionego. Muszę kiedyś go spróbować.
...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 1 paź 2014, o 14:57

qemay pisze:bez ustawionego bailout nie da się w cc tak szybko wrócić na obroty.
nawet ustawiony BO w CC nie jest dość szybki. Już raz się rozkwasiłem bo się nie zbejloałtował dostatecznie szybko...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron