MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 27 sie 2017, o 21:44

Panowie, dzisiaj podłączyłem swojego brain-a pod kompa ( musiałem mieć podłączony pakiet aby odpalił ) i żeby uruchomił się program musiałem aktualizować softa. Czy poprzednie ustawienia poszły się paść - bo mam wrażenie że nie ma tam żadnych ustawień typu typ modelu , serw itd :shock:
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 559
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 228 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Damdodo » 27 sie 2017, o 22:05

Zasadniczo powinny zostać. Przynajmniej u mnie tak było za każdym razem.
Nie zrobiłeś kopii czasem? Mimo wszystko za każdym razem sprawdzam. Były przypadki u innych, że co nieco się poprzestawiało...
G500 SPORT, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 28 sie 2017, o 08:48

Ok, jakieś ustawienia były, ale dużo trzeba było uzupełnić. Teraz kolejne pytanie jak Uruchomić autolevel i przypisać go do jakiegoś przełącznika z Ampką DX6 :wall2: :help:
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 28 sie 2017, o 09:04

Nie da się. Potrzebujesz 7-mego kanału.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 28 sie 2017, o 09:19

Rzekomo coś kiedyś obiło mi się o uszy że można hmm , Ale może coś źle zrozumiałem. W takim razie pozostaje uważać i liczyć na swój refleks.
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13437
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 sie 2017, o 09:22

Pan Byku pisze:Nie da się. Potrzebujesz 7-mego kanału.

Da sie. Nie potrzebujesz 7 kanału. Po prostu wyłącz ustawienie gaina ogona z nadajnika (wtedy ustawiasz wyłącznie w brainie) i masz kanał gratis na ten użytek.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 28 sie 2017, o 09:24

No! Mówiłem, że się da?!
Ale to musi być mordęga swoją drogą... Jednak, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 28 sie 2017, o 09:29

miruuu pisze:
Pan Byku pisze:Nie da się. Potrzebujesz 7-mego kanału.

Da sie. Nie potrzebujesz 7 kanału. Po prostu wyłącz ustawienie gaina ogona z nadajnika (wtedy ustawiasz wyłącznie w brainie) i masz kanał gratis na ten użytek.


Brzmi zachęcająco, Ale jeśli chodzi o programowanie apki i braina to powiedzmy że jestem mocno początkujący :mrgreen:
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 28 sie 2017, o 10:37

Bi0ly pisze:Ok, jakieś ustawienia były, ale dużo trzeba było uzupełnić. Teraz kolejne pytanie jak Uruchomić autolevel i przypisać go do jakiegoś przełącznika z Ampką DX6 :wall2: :help:


W każdym razie skoro się da to ponawiam pytanie.
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13437
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 sie 2017, o 10:38

Pomożemy ;)

Byczku, można najpierw dać ustawienia gaina z nadajnika a jak jest juz dobrze to wyłączyć ta możliwość i ustawić na kanale autolevel.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 28 sie 2017, o 10:45

Na Kanałach mam tak ustawione :

1. THRO: Throttle
2. AILE: Aileron
3. ELEV : Elevator
4. RUDD : Rudder
5. GEAR : Gyro
6. AUX 1 : Pitch

Z tego co wiem na tym nadajniku było ustawione rescue, ale nie wiedzieć czemu na żadnym z przełączników nie działa.
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1037
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 28 sie 2017, o 11:43

Zrób jak napisał miruuu.
W pierwszej kolejności ustaw sobie ogon w Brainie. Tzn. tak by Ci nie merdał, czy trzymał sztywno tak jak Ci odpowiada. Później wejdź w zaawansowane ustawienia Braina (Advanced Menu i pierwsza zakładka Receiver) i tam masz możliwość przypisywania kanałów odbiornika do kanałów w Brainie. Do kanału Aux, podstawiasz kanał 5 i voila! Koniec ;)

Z poziomu apki, w funkcjach zaawansowanych, możesz sobie jeszcze ustawić, który to ma być przełącznik - ten od piątego kanału.

A.. no i jeszcze w zakładce "Rescue" w Wizdard menu, zaptaszkuj sobie w którym położeniu przełącznika ma działać Autolevel.
Generalnie, jeśli tam powyżej nic nie skopałeś, to w chwili gdy pstrykasz przypisanym pstryczkiem, aktywny setup będzie się podświetlał na zielono.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 28 sie 2017, o 12:24

oki, będę próbował. Dam znać jak wyszło ;) Dzięki .
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 28 sie 2017, o 12:42

Haha. Działa - jeszcze tylko na polko sprawdzić Jak :). Kolejne pytanie w zakładce governor świeci się mi Setup 2. rozumiem że jest cały czas aktywny po przełączanie jakich kol wiek przełączników nic nie daje. Teraz pytanie latać z czy bez. Będzie aktywny w normalu i obydwu idl - up więc jeśli z to jak go ustawić ?
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13437
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 sie 2017, o 12:46

Governor ustaw w reglu. Brain owy olej.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 28 sie 2017, o 12:53

A jakby ogon nie trzymał tak jak chce to muszę w zakładce z ogonkiem (8) zwiększyć gain, dobrze myślę ?
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 559
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 228 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Damdodo » 28 sie 2017, o 12:59

Mirku - a czemu? hmm
Jakieś złe doświadczenia? Ja mam np. gov z Braina ustawiony w G500. Jest OK.
Pytanie jakiej jakości jest gov w reglu. Mam gova z regla YGE w Miniaku - działa dobrze, w fireballu HW też dobrze, w poprzednim G500 (R.I.P.) też był z HW ale chyba lepiej działa z Braina. Choć ja jestem za cienki bolek żeby to ocenić.
Potrzeba lepszych ode mnie do tego.
Mirku drogi, a może się w końcu przełamiesz i ustawisz w którymś z modeli gova z Braina? Może Ktoś jeszcze spróbuje? Pasowała by jakaś grupa badawczo-opiniotwórcza, żeby raz a dobrze ocenić temat... hmm
G500 SPORT, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 929
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: mwx » 28 sie 2017, o 13:02

Bi0ly pisze:A jakby ogon nie trzymał tak jak chce to muszę w zakładce z ogonkiem (8) zwiększyć gain, dobrze myślę ?


Tak, od tego zaczynasz. Podkręcasz tak długo, aż zacznie wpadać w delikatne oscylacje i potem skręcasz o kilka punkcików.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 28 sie 2017, o 14:15

No i ostanie pytanie - lepiej rescue czy Autolevel ?
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13437
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 sie 2017, o 14:21

Damdodo, dlatego że jak brain się zesra i zacznie żyć własnym życiem to nawet modelu nie będę miał jak sholdowac. A tak mam niezalezny bezpiecznik do uziemienia zanim usamochodze albo uczłowiecze ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości