MSH Brain

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1537
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 149 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: pkali » 29 sie 2017, o 09:40

miruuu pisze:No chłopy, no co Wy...

Obrazek
Nikt nie kwestionuje, że agility nie wpływa na szybkość obrotów :). Chodziło nam o to, że różne tryby lotów mają zaszyte inne wartości w ustawieniach zaawansowanych, które wpływają na "zwrotność" modelu.

tapatalk
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 559
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 228 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Damdodo » 29 sie 2017, o 09:41

Ustawienia Advanced dla różnych setupów w Basic. Po prostu wybrane różne tryby w różnych Setup-ach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 sie 2017, o 09:41 przez Damdodo, łącznie zmieniany 2 razy.
G500 SPORT, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 29 sie 2017, o 09:46

OK. Dzięki Panowie. Żyłem w nieświadomości. Myślałem, że zmienia się tylko to co na paskach poniżej w głównych ustawieniach...

:thumb:
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 929
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: mwx » 29 sie 2017, o 09:48

Na zwrotność rozumianą jako ilość obrotów wokół wybranej osi w jednostce czasu na pełnym wychyleniu drąga wpływa wyłącznie "rotational speed" w poszczególnych osiach, bo ... to właśnie od tego jest i tak to się tłumaczy na polski :P

Agility to wybór pomiędzy oderwanym od rzeczywistości lataniem jak w starym symulatorze (małe Agility) a prawie jak normalnym helikiem z flybarem (duże Agility)
BTW, w V-barze jest zupełnie odwrotnie.

Na małym agility helik zachowuje się jakby nie miał bezwładności. Dla początkującego, który nie jest przyzwyczajony do latania z flybarem niższy poziom będzie lepszy.
Na niskim poziomie gdy np. pochylisz helika do przodu do lotu postępowego, będzie wciąż leciał w takiej pozycji. Na wysokim ustawieniu z czasem by wyrównał, tak jak miało to miejsce w flybarowych maszynach. Wysokie ustawienia Agility są pomocne przy różnych figurach, bo naturalna bezwładność pomaga i wygląda lepiej niż latający robot.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 29 sie 2017, o 10:03

Dokładnie tak. Po prostu myślałem, że wybory typu begginer,3d itd zmieniają wyłącznie agility.
Tak się wszystko zgadza :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 29 sie 2017, o 10:36

Ok Panowie, dzięki za rady, teraz wam powiem co zrobiłem:

Zakładka nr 8 Wygląda u mnie tak :

Obrazek

Mogłem ustawić endpoint tylko na jedną stronę - co też zrobiłem, ale w drugą stronę serwo cały czas za mocno się odchylało

Więc wszedłem tu:

Obrazek

i zmniejszyłem zaznaczony zakres i pracuje prawidłowo. Mam nadzieje że oto chodziło :mrgreen:

mwx pisze:
Bi0ly pisze:Hmm, jednak przesiądę się na ten rescue. A teraz kolejne pytanie z serii poznaj swojego Brain-a:
Gdzie mam ustawić DR. Chciałbym zmienić zakres ruchu serw na cyklice i ogonie - jeśli chodzi o tarczę to jest zbyt zwrotny,


Jeśli wybrałeś w 13 zakładce "BEGINNER" to już masz dość spokojnie ustawiony model. IMHO mimo wszystko powinieneś spróbować nauczyć się panować nad helikiem, wykonując delikatne ruchy drążkami. Nie ma sensu żebyś teraz uczył się machać drągami a potem znowu uczył się delikatnych ruchów od nowa. Te żwawsze reakcje na większych wychyłach drągów mogą być Tobie niezbędne do wyciągania helika z tarapatów.


W zakładce 13 wybrałem 3D i w sumie model dopiero wtedy zaczął mieć zbliżone zachowanie do symulatora, Przed moim szperaniem był strasznie mulisty ale do tego przywykłem i dlatego mnie to zaskoczyło, a kreta zaryłem na pierwszym pakiecie tak że nie mogłem polatać i sprawdzić czy mi to odpowiada. Zostawiam tak jak jest bo w końcu może wyjdzie mi ładny Tic Toc ;)
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 929
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: mwx » 29 sie 2017, o 10:52

Optymalnie byłoby jakbyś tak dobrał długość popychacza/pozycję serwa na belce ogonowej, żeby w obie strony wychylenie było możliwie zbliżone. Jeśli nie masz takiej możliwości to nie ma tragedii.
Trochę niskie masz te wartości, pewno masz kulkę na orczyku serwa daleko od osi.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 29 sie 2017, o 11:13

Dokładnie.

Wysłane z mojego LG-H340n przy użyciu Tapatalka
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1537
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 149 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: pkali » 29 sie 2017, o 11:33

W zakładce nr 8 też możesz ustawić maksymalne wychylenia serwa. Przesuwasz drążek w nadajniku w stronę, która się blokuje i klikasz "-" do momentu, aż wychylenie jest właściwe. Jeśli ślizgacz w którąś stronę mechanicznie mógłby się jeszcze przesuwać, robisz to samo tylko z "+".

tapatalk
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 929
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: mwx » 29 sie 2017, o 11:42

Tylko to działa tylko do pewnego momentu. Bi0ly ma te wartości blisko minimalnych, możliwe że skończył się zakres w Wizardzie. Ja bym przesunął kulkę na serwie trochę bliżej osi żeby zyskać więcej rozdzielczości na sterowaniu ogonem.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1537
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 149 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: pkali » 29 sie 2017, o 11:45

Chodziło mi o pokazanie mechanizmu, w ustawieniach podstawowych ;).

tapatalk
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5623
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 535 razy
Podziękowano: 427 razy

Postautor: aikus » 29 sie 2017, o 12:16

^^....

Jak pomyślą to i wymyślą...
:grin2:
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 559
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 228 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Damdodo » 29 sie 2017, o 12:23

mwx pisze:Tylko to działa tylko do pewnego momentu. Bi0ly ma te wartości blisko minimalnych, możliwe że skończył się zakres w Wizardzie. Ja bym przesunął kulkę na serwie trochę bliżej osi żeby zyskać więcej rozdzielczości na sterowaniu ogonem.

Można sprawdzić, ale myślę, że działa w Wizardzie dokładnie w zakresie jaki jest w Advanced hmm
BiOly musiał się za szybko poddać bo coś mu nie pasowało lub zrobił to niewłaściwie. Jak serwo ma za duże wychylenie to po prostu trzeba jechać na minus aż nastanie cisza... :thumb:
W sumie tu czy tu regulujemy to samo i efekt musi być ten sam. Po prostu Wizard ma być prostszy w obsłudze.

mwx pisze:Optymalnie byłoby jakbyś tak dobrał długość popychacza/pozycję serwa na belce ogonowej, żeby w obie strony wychylenie było możliwie zbliżone. Jeśli nie masz takiej możliwości to nie ma tragedii.
Trochę niskie masz te wartości, pewno masz kulkę na orczyku serwa daleko od osi.

Wydaje mi się, że wychylenie nie będzie równe w dwie strony, bo jednak pozycja neutralna serwa nie daje kompensacji wirnika głównego. Brain na pewno lekko przesuwa ślizgacz zgodnie z założoną kompensacją. Nie wiem tylko czy robi to w locie czy już na poziomie ustawiania serwa ogonowego... hmm Trzeba by sprawdzić...
G500 SPORT, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 29 sie 2017, o 13:33

Ok w takim razie wrócę do poprzedniej wartości i jeszcze raz spróbuję w wizardzie. Zobaczymy :)

Wysłane z mojego LG-H340n przy użyciu Tapatalka
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Bi0ly
Stały bywalec...
Posty: 160
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Bi0ly » 29 sie 2017, o 13:40

Chyba że to to samo to sobie daruje a będę wiedział na przyszłość ;)

Wysłane z mojego LG-H340n przy użyciu Tapatalka
XK K120, , TAROT 450 pro v2, DX6i Black.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 929
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: mwx » 29 sie 2017, o 13:48

Damdodo pisze:Wydaje mi się, że wychylenie nie będzie równe w dwie strony, bo jednak pozycja neutralna serwa nie daje kompensacji wirnika głównego


W większości helików pozycja 0 ramienia na ogonie i ślizgacza w środku zakresu odpowiada już tym 3-5 stopniom na ogonie.
W odpowiednio ustawionym heliku zakres powinien być możliwie równy w obie strony. Przecież kiedyś na żyroskopie miałeś tylko jedno pokrętło do ustawiania całego zakresu lewo+prawo i ustawiało się to bez problemu.

Kulka powinna być bliżej osi, bo w tej sytuacji serwo pracuje na bardzo niewielkim fragmencie swojego zakresu, co mocno ogranicza mu rozdzielczość. Poza tym moment może być mały żeby odpowiednio sterować kątami.

Lepiej od początku poświęcić 10 min i ustawić wszystko porządnie, niż potem 10 dni na kombinowanie co jest nie tak.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 399
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 31 sie 2017, o 12:57

Zazwyczaj w instrukcji poszczególnych modeli, jak również w opisach osprzętu dla danej klasy modelu można znaleźć zalecane długości ramienia/odległości zamontowania kulki na zalecanym serwie ogonowym. Ogólnie chodzi o to aby serwo pracowało w optymalnym zakresie wychyleń i cały zespół sterowania ogonem nie wymagał szczególnych zabiegów przy ustawianiu.
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 929
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: mwx » 4 wrz 2017, o 11:44

Jak wygląda aktualizowanie aplikacji na androida?
W sklepie jest nowsza wersja a mi nie pokazuje się "aktualizuj" hmm
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1537
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 149 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: pkali » 4 wrz 2017, o 11:56

A nie masz przypadkiem bardzo starej wersji aplikacji, która wymagała płatnej aktualizacji?

tapatalk
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 929
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: mwx » 4 wrz 2017, o 12:35

Nie, to kwestia tych ostatnich kilku numerków.
Gada z Brainem, tylko nie wiem jak długo.
Może mam zbytnio przekombinowany telefon :/
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron