Strona 76 z 78

Re: MSH Brain

: 12 lip 2018, o 14:19
autor: mwx
Governor nie ma tu nic do rzeczy, chyba mylisz setupy z idlami. To nie musi być to samo, nawet w "instrukcji" braina odradzają żeby to było to samo.

Setup pomaga uniknąć gleby z przekombinowania. Jak zmieniasz jakiś parametr to w SETUP2. Przełączasz w locie i jak widzisz że po Twoich poprawkach maszyna wpada w niekontrolowalne wibracje to pstrykasz z powrotem na bezpiecznie SETUP1, lądujesz i zastanawiasz się po co było Ci grzebanie w SETUP2.

Re: MSH Brain

: 12 lip 2018, o 14:26
autor: Damdodo
Można zrobić wszystkie trzy setupy na jednym kanale na przełączniku trzypozycyjnym. Ja tak mam. Rescue i Al na 3 Setupie. Zostało mi takie przyzwyczajenie po DX7..... A oduczanie się przyzwyczajeń często jest kosztowne, a poza tym jestem leniwy. Może kiedyś na fali uniesienia albo z nudy zostawię Rescue osobno na tym wyłączniku a Setupy wyrzucę na inny.... hmm

Re: MSH Brain

: 12 lip 2018, o 14:26
autor: miruuu
Yyy? No właśnie setup z idlami ma sens jak najbardziej. Dokładnie to ćwiczenie przerobiłem na Oxy2.
Governor i idle z regla (nie FBLA), ale na tym samym pstryku przypisane setupy FBLa. Dzięki temu na każdym idlu mogę ustawić zupełnie inne czułości - nie tylko ogona, ale i tarczy. A robi to na prawdę różnicę.

Re: MSH Brain

: 12 lip 2018, o 14:30
autor: mwx
Zależy do czego kto używa Setupów. Ja razem z Idlami przełączam jedynie czułość ogona na osobnym kanale.
Opcji jest sporo. Do latania tak na prawdę wszystkie zbędne, raczej do wymyślania.

Re: MSH Brain

: 12 lip 2018, o 14:40
autor: miruuu
Eeee. Może nie są tak istotne jak gain ogona, ale sporo można dorzeźbić. Zwłaszcza jak sie używa idli mocno różniących się od siebie...

Re: MSH Brain

: 12 lip 2018, o 14:43
autor: pkali
Damdodo pisze:Można zrobić wszystkie trzy setupy na jednym kanale na przełączniku trzypozycyjnym. Ja tak mam. Rescue i Al na 3 Setupie. Zostało mi takie przyzwyczajenie po DX7..... A oduczanie się przyzwyczajeń często jest kosztowne, a poza tym jestem leniwy. Może kiedyś na fali uniesienia albo z nudy zostawię Rescue osobno na tym wyłączniku a Setupy wyrzucę na inny.... hmm


@Damdodo, tylko Adam12 ma dx6i, który ma do gaina pstryk dwupozycyjny.
Ale i na to są sposoby. Można pobawić się miksami. Szczegóły pod linkiem:
https://www.helifreak.com/showthread.php?t=521663

Re: MSH Brain

: 12 lip 2018, o 16:22
autor: Adam12
@Pkali - właśnie wiedziałem, że gdzieś było, tylko zgubiłem. Dzięki ! O to mi chodziło !

Właśnie zastanawiam się, czy tak mi to potrzebne do życia, w sumie setupy są potrzebne do testów, bardziej praktyczne do latania są idle.
Jeśli już to raczej zrobiłbym to jak @Miruuu - setup=idle lub w setupach zaszyte obroty (gov z Braina) i czułości. Ale i tak tym co mam tego nie zrobię, chyba, że Mirek odda mi regiel HW :)

Re: MSH Brain

: 12 lip 2018, o 18:42
autor: miruuu
Hehe, mogę Ci oddaj regiel hw100A - razem z trexem 500x ;)
A co masz za regiel?

Re: MSH Brain

: 12 lip 2018, o 19:04
autor: Adam12
Mam Sunrise ICE. Bez wyjścia obrotów.

Re: MSH Brain

: 13 lip 2018, o 06:51
autor: gumi
Dolutować czujnik obrotów z odpowiednią wtyczką do wejścia w fbl i po sprawie.

Re: MSH Brain

: 13 lip 2018, o 08:41
autor: Bi0ly
No dobra a jak przypisać pod włącznik np idla inne setupy. U mnie aktywny jest tylko setup2. Oczywiście w radiu mam zapiętego cały czas holda. Przypominam że mam DX6i ;) ( jeszcze ). Opcja z różną czułością żyrka mi się podoba.

Re: MSH Brain

: 13 lip 2018, o 09:14
autor: mwx
Adam12 pisze:Mam Sunrise ICE. Bez wyjścia obrotów.


gumi pisze:Dolutować czujnik obrotów z odpowiednią wtyczką do wejścia w fbl i po sprawie.


Nie.

Ponieważ to klon YGE, trzeba jeszcze wprowadzić tego ICE'a w tryb współpracy z zewnętrznym governorem. Potrzebna jest do tego karta programująca i specjalna "tajna" procedura.

Bez tego trybu ESC nie będzie dobrze współpracował z zewnętrznym governorem.

https://youtu.be/zbO67N-Ym0o?t=9m01s

Re: MSH Brain

: 13 lip 2018, o 10:15
autor: Adam12
Bi0ly pisze:No dobra a jak przypisać pod włącznik np idla inne setupy. U mnie aktywny jest tylko setup2. Oczywiście w radiu mam zapiętego cały czas holda. Przypominam że mam DX6i ;) ( jeszcze ). Opcja z różną czułością żyrka mi się podoba.

Masz w linku od @Pkaliego dla DX6. Metoda z Helifreaka działa, ale obyś się nie pogubił w pstrykach :) Nie zrobisz w DX6 na jednym pstryku, bo musisz mieć więcej kanałów i przełącznik 3 pozycyjny. W DX6 wykorzystana jest kombinacja przełączników.

Ale jak ci leci już inna apka to zrobiłbym jak @Damdodo pisze.

@mwx - to jest ustawianie softstartu o ile pamiętam.

Re: MSH Brain

: 13 lip 2018, o 10:18
autor: Bi0ly
Adam12 pisze:
Bi0ly pisze:No dobra a jak przypisać pod włącznik np idla inne setupy. U mnie aktywny jest tylko setup2. Oczywiście w radiu mam zapiętego cały czas holda. Przypominam że mam DX6i ;) ( jeszcze ). Opcja z różną czułością żyrka mi się podoba.

Masz w linku od @Pkaliego dla DX6. Metoda z Helifreaka działa, ale obyś się nie pogubił w pstrykach :) Nie zrobisz w DX6 na jednym pstryku, bo musisz mieć więcej kanałów i przełącznik 3 pozycyjny. W DX6 wykorzystana jest kombinacja przełączników.

Ale jak ci leci już inna apka to zrobiłbym jak @Damdodo pisze.


W sumie, racja ;)

Re: MSH Brain

: 13 lip 2018, o 10:20
autor: mwx
Adam12 pisze:
@mwx - to jest ustawianie softstartu o ile pamiętam.


Nie.

To jest ustawianie superszybkiej reakcji na polecenia zewnętrznego governora, bez jakiejkolwiek zwłoki.

Softstart to zupełnie inna kwestia.

Re: MSH Brain

: 13 lip 2018, o 10:29
autor: Adam12
mwx pisze:
Adam12 pisze: @mwx - to jest ustawianie softstartu o ile pamiętam.

Nie. To jest ustawianie superszybkiej reakcji na polecenia zewnętrznego governora, bez jakiejkolwiek zwłoki. Softstart to zupełnie inna kwestia.


No. Softstart "heli middle" plus "plane fast" po pełnym rozkręceniu dla szybkiej reakcji. To nie jest to : http://rcmaniak.pl/pl/p/Karta-programuj ... w-ICE/1948 ? To na samym dole.

Re: MSH Brain

: 13 lip 2018, o 10:34
autor: mwx
To jest ta właśnie procedura. Działa dobrze, sprawdziłem z governorem z Vbara

Re: MSH Brain

: 13 lip 2018, o 10:38
autor: Adam12
mwx pisze:To jest ta właśnie procedura. Działa dobrze, sprawdziłem z governorem z Vbara

Czyli elegancko. Już wiem, jak do zewn czujnika dla Braina podpiąć ICE :D

Re: MSH Brain

: 20 lip 2018, o 12:59
autor: Bi0ly
Tak sobie czytam forum i w temacie kreta był poruszony temat fail Save. Latam na spektrumowej satelitce wpiętej bezpośrednio w brain i jestem ciekaw gdzie mogę to ustawić. Słuchy mnie doszły że spektrum lubi tracić linka i nie chciałbym żeby prosiak odleciał w siną dal.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka

Re: MSH Brain

: 20 lip 2018, o 15:37
autor: Artja
Bi0ly pisze:Tak sobie czytam forum i w temacie kreta był poruszony temat fail Save. Latam na spektrumowej satelitce wpiętej bezpośrednio w brain i jestem ciekaw gdzie mogę to ustawić. Słuchy mnie doszły że spektrum lubi tracić linka i nie chciałbym żeby prosiak odleciał w siną dal.


DSM2 owszem lubił się zgubić, natomiast opinie o DSMX to bajki z mchu i paproci poparte li tylko statystyką liczby użytkowników. Szczególnie jeśli rozważamy tylko przypadki latania koło nogi.
Co do failsafe na satelitce, Brain potrafi tylko odciąć gaz, nie da się ustawić pozostałych kanałów. Żeby mieć pełny failsafe trzeba niestety użyć odbiornika (bo failsafe to cecha odbiornika a nie FBL)