Kbar (czyli FBL za 30$)

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1047
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: msheli » 15 sie 2016, o 11:43

Pojawił się problem, podczas szybkich dodatnich kątów, ogon ucieka w prawo i powraca. Ustawiłem na programie AUX GYRO GAIN, lecz czułość z apki działa tylko na gyro on, na gyro f Mode już nie, a tam ustawiamy przecież czułość dla poszczególnych idli. Dalej, ustawiłem w apce gain - 50 niestety nic to nie pomaga, w programie w tedy jest? 45% +- tyle. Nie wiem gdzie szukać przyczyny, slizgacz chodzi poprawnie.

Tapatalk
Gaui X3 (380) / Spektrum DX8 G1
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 526
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 28 lis 2016, o 17:16

Potrzebuje moduł BT do tego wynalazku, czy ten z zyxa, będzie działał ?
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 20 gru 2016, o 11:19

Każdy szeregowy port BT będzie działał, ten ZYXowy pewno też. Ja korzystam z taniochy HC-05. HC-06 też będzie banglał.
Pytanie, czy opłaca się w ogóle grzebać z wtyczką tego ZYXa i zgadywać jakie piny ma gdzie, jak HC-05 kosztuje mniej niż 20PLN.

Trzeba jedynie ustawić baud rate na 9600 i zmienić nazwę urządzenia na "VbarDOWOLNYNUMEREK"
No i odpowiednio podłączyć piny.

Do zmiany baud rate i nazwy potrzebujesz drugiego szeregowego BT, albo konwertera USB-rs232 TTL - za 5 PLN na alegrze.

Parametry zmieniasz komendami AT, np programem Hercules.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 526
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 20 gru 2016, o 20:49

Dzięki za naprowadzenie,
Kupiłem HC-06, a w domu miałem FTDI, połączyłem jedno z drugim używając programu hercules, zmieniłem nazwę i prędkość transmisji, wszystko bangla jak powinno :) koszt modułu 20zł :)

Jeszcze raz dzięki :)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 22 gru 2016, o 10:02

Galo82 pisze:, a w domu miałem FTDI,


Noo, czyli to nie pierwszyzna dla Ciebie. Gratki :approve:

Po odpowiednim skonfigurowaniu użyjesz też HC-05/06 np. do Braina i różnych innych zabawek więc warto mieć chociaż jeden.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 526
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 22 gru 2016, o 11:48

ftdi kupiłem kiedyś, z chęcią użycia go jako pomoc w programowaniu esc przez blhelisuite.. ale jakoś tak leżał, i teraz się przydał. W brainie mam podobny moduł. Jeden jedyny problem to nie wiem jak nazywa się taka wtyczka 4pinowa, i nie wiem jak to znaleźć na allegro, na tą chwilę mam to tak dość mało profesjonalnie podłączone.. :)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 22 gru 2016, o 12:24

Galo82 pisze: W brainie mam podobny moduł. Jeden jedyny problem to nie wiem jak nazywa się taka wtyczka 4pinowa, i nie wiem jak to znaleźć na allegro


Spróbuj wpisać "JST-ZH 1,50mm" 4 pin. :thumb:
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 526
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 22 gru 2016, o 12:31

Dzięki :-) ale nie o tą chodzi, chodzi mi o tą zwykłą czarną.. KBAR, ma tą zwykłą.. a ja modułem żadnych kabli nie miałem :-)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 22 gru 2016, o 12:49

Z drugiej strony kabelka potrzebujesz złącze kołkowe z rastrem 2,54mm.
Znajdziesz też pod nazwami BLS albo BLD

Ewentualnie przylutuj bezpośrednio do płytki
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 526
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 22 gru 2016, o 12:59

dzięki :)
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 maja 2017, o 10:54

do usuniecia
Ostatnio zmieniony 8 maja 2017, o 11:50 przez mwx, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 maja 2017, o 10:55

Nasi skośnoocy przyjaciele produkując ostatnie wypusty Kbara mini popełnili malutki błąd. Podczas klonowania klona klona mini vBara zapomniało im się o jednej ścieżynce.

W skrócie mówiąc - w kbarach mini nie działa wejście sygnałowe governora, niezależnie od tego czy to wersja Blue czy Yellow.

W dużym Kbarze Gold Warrior nic nie trzeba lutować - gov działa.

Jest prosty fix, działający w obu kolorach MINI. Prosty, o ile ktoś ma ochotę lutować do malutkich stopek MC56F8322

Obrazek

Problem polega na tym, że firmware czyta sygnał do GOVa z wejścia ANA1, które nie jest nigdzie podpięte. Trzeba je podpiąć pod pin RXA do którego wpinamy sygnał z czujnika halla, czy tam czujnika fazy w elektrykach. Do do RXA prowadzi ścieżka do PHASEA0, więc można po prostu zewrzeć ANA1 z PHASEA0:

Obrazek

Polutowałem to w taki sposób, bo było IMO najczyściej.

Można też tak, jeśli komuś łatwiej, chociaż ten dyndający kabel mi się nie podoba:

Obrazek

Po takim zdrutowaniu governor działa elegancko :piwo:


Odkryciem podzielił się niedawno gongtao0607 na RCgroups
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
overx
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 16-02-2016
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: overx » 8 maja 2017, o 13:09

Bajera :)

W jaki sposób można się sprawnie pozbyć tego lepika ?
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 maja 2017, o 14:33

Jeśli mówisz o czarnym glucie z epoxy to trzeba go niestety ostrożnie wyskrobać. Jeśli masz opcję z glutem to lutowanie kabelka do oporniczka wydaje się lepszą opcją niż obskrobywanie czipa z obu stron.


Jeszcze jedno: w przypadku niektórych czujników napięcie sygnału może przekraczać 5V, jeśli na linii zasilania mamy np. 6V. Należałoby wówczas sklecić prosty kabelek z 2ma oporniczkami, działającymi jak dzielnik napięcia, zgodnie z opisem z vstabi:http://www.vstabi.info/en/node/1306

Do portu RXA POD ŻADNYM POZOREM nie wtykamy zasilania - to są 3 wejścia sygnałowe i przyłożenie tam 6V może zjarać to i owo. W przypadku Kbara strata niewielka, ale zjarać oryginalnego Vbara to już smutek :glaszcz:
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
swistak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 31
Rejestracja: 09-11-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Postautor: swistak » 18 maja 2017, o 22:52

Potwierdzam - działa :)

Dzięki Maciej za profi serwis :)
Klon Trex 450 FBL k-bar \ Mikado Logo 500
DX6i
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1047
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: msheli » 25 lip 2017, o 19:27

Czyżby żywot Kabara dobiegł końca?
Po odczekaniu chwili, czasami jest to 1min, 5min a nawet 15min, serwo zaczyna tak głupieć jak widać na filmie.
Miałem już 3 krety związane z tym błędem i nie umiem się tego pozbyć... :masakra:
Największym problemem jest to, że błąd wyskakuje w najmniej spodziewanym momencie, raz zaloguje się i działa, a raz taki odpał :|
I są tylko dwie możliwości, padło serwo, albo kbar. Tylko jak przeprowadzić tu test, jak raz jest ok a raz nie :(


YouTube
Gaui X3 (380) / Spektrum DX8 G1
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15391
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 lip 2017, o 19:41

Zamień wtyczki serw i zobacz czy zmieniło się serwo czy nie...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1596
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: MacGyverek » 25 lip 2017, o 19:58

To samo mu pisalem...a on nie słucha...
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1047
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: msheli » 25 lip 2017, o 20:01

MacGyverek pisze:To samo mu pisalem...a on nie słucha...
Słucham słucham, już się za to zabieram ;)

tapatalk
Gaui X3 (380) / Spektrum DX8 G1
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15391
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 lip 2017, o 20:03

MacGyverek pisze:To samo mu pisalem...a on nie słucha...

Boi sie pewnie, że skąd weźmie dla Ciebie mirkową piwniczankę...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości