Kbar (czyli FBL za 30$)

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
macem
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 88
Rejestracja: 23-03-2018
Lokalizacja: Kościelec
Podziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: macem » 26 mar 2019, o 17:40

mwx pisze:Czytałeś post poprzedzający Twój post? :)

Wyeliminuj luzy i wibracje a będzie dobrze.


racja ale co z gold warior, podobno ze on duzo lepszy, czy to prawda ?
Devil X360, trex 450L Dominator, kds 450sv, miniTitanV2, trex 450 PRO DFC, tarot 450 FBL, belt cp v2 :)
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2291
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 26 mar 2019, o 21:10

ja bym brał zwykły bo ten worrior wygląda dziwnie ;)
Obrazek
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
macem
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 88
Rejestracja: 23-03-2018
Lokalizacja: Kościelec
Podziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: macem » 26 mar 2019, o 21:55

windcatcher pisze:ja bym brał zwykły bo ten worrior wygląda dziwnie ;)


hehe ok thx to biore zołtego
Devil X360, trex 450L Dominator, kds 450sv, miniTitanV2, trex 450 PRO DFC, tarot 450 FBL, belt cp v2 :)
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 27 mar 2019, o 07:51

GW jest o tyle lepszy że nie potrzeba odbiornika z s.busem żeby mieć pełną funkcjonalność - można wpiąć pwmy z odbiornika i nadal mieć GOVa. Na dodatek ma działający governor bez żadnego lutowania w środku. No i czujnik na osobnym kabelku - trochę łatwej go odizolować od wibracji.
Tylko on jest duży i cięższy niż mini. Trudniej go upchać w maszynie, co nie znaczy że się nie da. Miałem w 450tce.
Pod kątem "jakości stabilizacji" to to samo co mini.
Awatar użytkownika
macem
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 88
Rejestracja: 23-03-2018
Lokalizacja: Kościelec
Podziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:

Postautor: macem » 27 mar 2019, o 08:57

mwx pisze:GW jest o tyle lepszy że nie potrzeba odbiornika z s.busem żeby mieć pełną funkcjonalność - można wpiąć pwmy z odbiornika i nadal mieć GOVa. Na dodatek ma działający governor bez żadnego lutowania w środku. No i czujnik na osobnym kabelku - trochę łatwej go odizolować od wibracji.
Tylko on jest duży i cięższy niż mini. Trudniej go upchać w maszynie, co nie znaczy że się nie da. Miałem w 450tce.
Pod kątem "jakości stabilizacji" to to samo co mini.


ok thx czyli do 450 lepszy mini, do wiekszych warior
Devil X360, trex 450L Dominator, kds 450sv, miniTitanV2, trex 450 PRO DFC, tarot 450 FBL, belt cp v2 :)
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 27 mar 2019, o 09:04

Jeśli nie zależy Ci na GOVie w FBL to bierz mini.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2291
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 3 kwie 2019, o 15:03

Mój pierwszy raz :)
Wymieniłem spalonego kondzia i wydrapałem ścieżkę do raju bram :)

Obrazek

Zgadnijcie czym zalepiłem??
Obrazek

Kbar działa a gova jeszcze nie sprawdziłem bo czekam na regiel z rpm sensorem.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 kwie 2019, o 17:57

Sprawdziłeś mierniczkiem czy Ci się nóżki cyną nie zwarły?
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2291
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 3 kwie 2019, o 18:00

mwx pisze:Sprawdziłeś mierniczkiem czy Ci się nóżki cyną nie zwarły?


Tak, posprawdzałem. Teraz czekam na regiel lub poszukam zewnętrznego sensora bo gdzieś powinienem mieć...
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2291
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 4 kwie 2019, o 11:02

mwx pisze:Sprawdziłeś mierniczkiem czy Ci się nóżki cyną nie zwarły?


Znalazłem czujnik RPM HW i teraz jeszcze jedno pytanko bo pamiętam, że kiedyś pisałeś coś o napięciu max 5V.

1. Czy jeśli regiel wypluwa przykładowo 6-7Volt podawane do Vbara to czy mogę z tego kablem Y zasilić czujnik RPM a sam biały kabel sygnałowy podać na PIN górny w RXA Kbara czy nie?
2. Drugie przyszłościowe pytanko. Czy jeśli mam regiel HW 60A V4 z czujnikiem RPM to czy mogę ustawić na nim napięcie 6-7 Volt a kabel sygnałowy podpiąć na górny PIN RXA Kbara czy nie?
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 kwie 2019, o 11:29

Próbowałem zgłębić ten temat.

1. Na pytanie o czujnik fazy i napięcie impulsu nie otrzymałem od HobbyWinga żadnej odpowiedzi, olali mnie.

2. Na pytanie o poziom sygnału wypuszczanego przez HW Platinum V4 otrzymałem odpowiedź świadczącą o tym, że nie zrozumieli pytania:

hobbyłing.JPG


3. Support Mikado zastrzega że ma być 3-5V, i żeby nie przekraczać 5V. Zalecili zastosowanie dzielnika.

Nie potrafię odpowiedzieć Tobie na to pytanie. Dopóki ktoś z oscyloskopem tego nie sprawdzi to najwyraźniej nie będzie nam dane się dowiedzieć.

Ja zastosowałem dzielnik na zasilaniu czujnika HW, tak żeby zasilić go jakoś około 4.5V. Nie rób dzielnika na wyjściu sygnału, tylko na zasilaniu. Dzielnik nic nie waży i nie kosztuje, więc to nie problem.

Ostatnio w maszynie Świstaka podpięliśmy sygnal RPM z HW Platinum V4 do oryginalnego vBara mini ... i szalał. Przy obciążaniu pokazywał na wirniku 8000RPM...

To wszystko ma jeszcze mniej sensu jak zestawię to z tym faktem, że w moim k-barze MAGNET zapalało się jak podałem na pin masę, a nie +.

Zrób dzielnik i miej pewność że nie zjarasz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2291
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 4 kwie 2019, o 11:46

Dzięki za info!
Korespondencja z chinolami - bezcenna, uwielbiam to ;)

Rzecz w tym, że pewnie sporo osób używa regli HW v3 i V4 z k-Barami oraz V-Barami i nawet nie może zrobić dzielnika choćby chciało.
Warto zapytać na HF lub poszukać tam czy wszyscy Ci ludzie ustawiają regle na 5V czy może 6-7V i latają bez problemów.

Na moim pinie górnym przeznaczonym do RPM w kBarze jest 2,5V więc lepiej do masy tego nie dawać.
Nie wiem jeszcze czy ten k-Bar jest 100% sprawny ale wkrótce się dowiem.
Sprawdziłem przed chwilą na drugim żółtym kBarze gdzie GOV nie był robiony i też jest 2,5V na pinie RPM (ale ten kbar też kupiłem używany...)

Na początek przestawię testowo regiel aby wypluwał 5V i tak potestuję bo nie mam z czego zrobić dzielnika.
Potem pomyślę i z czasem przyjdzie regiel HW gdzie raczej wolałbym dać 6-7 V a nie pięć :(
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2291
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 4 kwie 2019, o 12:30

Jest zielone światełko magnet :)

Obrazek


Taaadaaaaaaaa :)

Obrazek

W porównaniu do Braina to strasznie od dupy strony się to ustawia ale po chwili główkowania nawet 3 idle udało się zrobić na mniej więcej takich obrotach jak bym chciał :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 4 kwie 2019, o 13:14

I jak to zrobiłeś? Bawiłeś się w dzielniki, czy tak po prostu wpiąłeś na partyzanta? Nie wiecie może czy da się używać gova tylko to pomiaru RPM? Wydaje mi się, że nie, dopiero po uaktywnieniu pojawia się zakładka z obrotami, ale może o czymś nie wiem.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2291
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 4 kwie 2019, o 13:28

gcze pisze:I jak to zrobiłeś? Bawiłeś się w dzielniki, czy tak po prostu wpiąłeś na partyzanta? Nie wiecie może czy da się używać gova tylko to pomiaru RPM? Wydaje mi się, że nie, dopiero po uaktywnieniu pojawia się zakładka z obrotami, ale może o czymś nie wiem.


Tak jak pisałem. Na razie obniżyłem napięcie wypluwane przez regiel do 5V.
Jak znajdę więcej czasu to przeszukam HF bo może niepotrzebnie się boimy regle oraz sensory HW są bezpieczne.
Jak już się namęczysz na tyle aby to podłączyć i ustawić to równie dobrze może mieć pomiar RPM oraz GOV-a...
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 4 kwie 2019, o 13:42

Niby tak, ale najpierw musiałbym wyłączyć gov w reglu, a do tego musiałbym mieć programator. Przy moim lataniu gov jest bez znaczenia, ale rpmy by się przydały.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17304
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1570 razy
Podziękowano: 767 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 4 kwie 2019, o 14:07

Dlaczego hot glue bez brokatu?
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2291
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 4 kwie 2019, o 14:08

gcze pisze:Niby tak, ale najpierw musiałbym wyłączyć gov w reglu, a do tego musiałbym mieć programator. Przy moim lataniu gov jest bez znaczenia, ale rpmy by się przydały.


Potrzebujesz telemetrii :) czyli tx i rx odpowiednie a potem do tego czujnik obrotów :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 kwie 2019, o 14:10

windcatcher pisze:
gcze pisze:I jak to zrobiłeś? Bawiłeś się w dzielniki, czy tak po prostu wpiąłeś na partyzanta? Nie wiecie może czy da się używać gova tylko to pomiaru RPM? Wydaje mi się, że nie, dopiero po uaktywnieniu pojawia się zakładka z obrotami, ale może o czymś nie wiem.


Tak jak pisałem. Na razie obniżyłem napięcie wypluwane przez regiel do 5V.
Jak znajdę więcej czasu to przeszukam HF bo może niepotrzebnie się boimy regle oraz sensory HW są bezpieczne.
Jak już się namęczysz na tyle aby to podłączyć i ustawić to równie dobrze może mieć pomiar RPM oraz GOV-a...



Ja już tego szukałem bez powodzenia. Może Tobie się uda. Z jakiegoś powodu Mikado zwraca na to uwagę w manualu i mailu do mnie również - uznałem że zlutowanie 2 oporników będzie prostsze i tańsze niż szukanie oscyloskopu, albo wymiana kbara. Możesz też zasilić czujnik 3,3V z portu satelitki, jeśli nie lubisz lutować oporników

O ile regli bym się nie bał i na 90% uznał za bezpieczne dla kbara, to co do samego czujnika nie byłbym pewien. Oglądałem sobie tą płytkę i zdaje się że nie dopatrzyłem się tam żadnego regulatora napięcia, ale już nie pamiętam.

A'propos ustawiania zadanych obrotów http://www.66pacific.com/calculators/vb ... lator.aspx tu jest narzędzie które powinno znaleźć się w vStabi, ale z jakiegoś powodu się nie znalazło.

Ważna kwestia - czujnik i przewód z sygnałem RPM musi być jaknajdalej od przewodów prądowych silnika. Inaczej generują się w nim zakłócenia z którymi vbar sobie nie radzi. Brain daje radę, bo filtruje, ale vBar głupieje. W razie problemów trzeba jakiś pierścionek ferrytowy dać, albo ogóle najlepiej przewód jakoś ekranować.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2291
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 4 kwie 2019, o 15:42

miruuu pisze:Dlaczego hot glue bez brokatu?


Bo jeszcze by mi zwarcie zrobił ;)

Dzięki mwx za kalkulator :) Porty satelitek oba zajęte ale i tak docelowo będę na HW latał jeśli w ogóle gdzieś wsadzę kbara.

Na razie się z nim zapoznaję dokładniej.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość