Kbar (czyli FBL za 30$)

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Osa
Domownik forum...
Posty: 264
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Osa » 2 maja 2019, o 20:58

Koledzy. Strona z rejestracją w sklepie Mikado coś nie "bangla", a potrzebuje sterowniki do KBARA. Ma ktoś ściągnięte i może się podzielić?

https://shop209.e-vendo.de/500984-mikad ... ustregsend
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1162
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: msheli » 2 maja 2019, o 21:20

Podeślij mejla na pw ;)
Gaui X3 / FrSky Taranis X9D Plus SE
Awatar użytkownika
Osa
Domownik forum...
Posty: 264
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Osa » 2 maja 2019, o 22:12

Dziękuję za szybką pomoc.
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 14 cze 2019, o 19:38

Witam. Gdzie znajde oprogramowanie do Kbara?
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 779
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Carson » 14 cze 2019, o 19:48

X360 / 450 FBL / FS-i6
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 15 cze 2019, o 22:32

Przeleciałęm cały SETUP i nie mam gazu SILNIK STOI W MIEJSCU i serwo ogonowe ciagnie w jedna strone do oporu zaraz po zalogowaniu sie. BEZRADNY
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1799
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 111 razy

Postautor: MacGyverek » 15 cze 2019, o 22:45

Coś zle masz podpięte. Olej tego kbara, weź braina kup.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 15 cze 2019, o 23:06

Kris1990 pisze:Przeleciałęm cały SETUP i nie mam gazu SILNIK STOI W MIEJSCU i serwo ogonowe ciagnie w jedna strone do oporu zaraz po zalogowaniu sie. BEZRADNY

Jak ciągnie do oporu po zalogowaniu to coś wyjątkowo słabo przeleciałeś ten SETUP, pewnie zakresy kanałów masz totalnie skopane i w ogóle nie ustawione limity na ogonie.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 16 cze 2019, o 08:26

Ogon opanowany. Ale nie wiem co z silnikiem.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 570
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Piotr_T » 16 cze 2019, o 08:41

Do sprawdzenia parametry pracy serwa, zakresy ruchu orczyka. Jak zacznie działać w dwie strony, to może jeszcze trzeba będzie włączyć rewers. A co do gazu, to w niemodyfikowanym K-Barze sygnał gazu (kanał 3) omija FBL-a. Ustawiałeś regulator (przede wszystkim zakres gazu)?

No i najważniejsze - póki co nie zakładaj łopat i łopatek :-).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, ALZRC Devil 450 Pro V2 DFC, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 cze 2019, o 09:33

Piotr_T pisze:A co do gazu, to w niemodyfikowanym K-Barze sygnał gazu (kanał 3) omija FBL-a.


Nie omija. Wejście RPM nie jest sprawne, więc nie można użyć GOVa w kBarze, ale sygnał normalnie "wychodzi" z kBara
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 570
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Piotr_T » 16 cze 2019, o 09:56

OK. Zgoda. Mój błąd, a raczej przyjęcie szczególnej i rzadkiej sytuacji za normę :-). W większości przypadków (satelity, odbiornik podłączony do FBL-a jednym kablem) tak jest, ale gdy ktoś łączy się z K-Barem "kanał po kanale", to chyba już nie koniecznie ma to miejsce. Pytania są więc 2 - jaki odbiornik ma Kolega i jak go podłącza, oraz... kto jeszcze łączy odbiornik z FBL-em z użyciem pęczka przewodów? ;-)

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, ALZRC Devil 450 Pro V2 DFC, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 16 cze 2019, o 10:23

Wiec tak. Do Kbara podlaczone mam: 4 serwa, regulator i satelitke spektrum dsm 2.
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 16 cze 2019, o 10:33

A co do ustawiania gazu to ustawiłem myślę że dobrże. Ale nie umie wejść po raz drugi do opcji regulatora. Nie wiem czemu. Za każdym razem normalnie się inicjuje. I wydaje 5 pojedynczych dzwiekow. A satelitki mrugają
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 30 cze 2019, o 12:32

Mam problem z ogonem w kbarze na x360. Jak ustawię niski gain to nie trzyma ogona jak strzelę po cyklice, na wysokim ogon lekko telepie. Często przewijają się opinie "telepie ogonem jak w kbarze" . Ten typ tak ma, czy da się to jakoś ogarnąć? Chcę wymienić łopatki wirnika ogonowego na większe, czy to coś da?

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7741
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 298 razy
Podziękowano: 442 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 cze 2019, o 18:07

W zawisie telepie zawsze

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Helikoptery
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 203
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: oki188 » 30 cze 2019, o 21:58

Zauważyłem że w 450 telepie faktycznie delikatnie ale w 600 już ten efekt nie występuje hmm
Widocznie ten typ tak ma.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 30 cze 2019, o 22:03

Pewnie dlatego, że duże modele z natury są stabilniejsze. No nic przynajmniej wiem, że nie warto się z tym szarpać. Tak się tylko zastanawiam czy ma to negatywny wpływ na czas życia serwa ogonowego.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3411
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 288 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 30 cze 2019, o 22:51

W mojej 450 (FrankenBelt) nic nie telepie z kbarem.
Trzyma elegancko, nawet lepiej niż Brain w 380.

Trzeba wyeliminować luzy, opory i wibracje.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 803
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 30 cze 2019, o 23:05

A tak z ciekawości, jaki masz gain ustawiony na tym frankenbelcie?
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość