Kbar (czyli FBL za 30$)

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Osa
Domownik forum...
Posty: 274
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Osa » 2 maja 2019, o 20:58

Koledzy. Strona z rejestracją w sklepie Mikado coś nie "bangla", a potrzebuje sterowniki do KBARA. Ma ktoś ściągnięte i może się podzielić?

https://shop209.e-vendo.de/500984-mikad ... ustregsend
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1197
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 92 razy
Podziękowano: 48 razy

Postautor: msheli » 2 maja 2019, o 21:20

Podeślij mejla na pw ;)
XL Protos 380 / Mavic Pro / FrSky Taranis X9D Plus SE
Awatar użytkownika
Osa
Domownik forum...
Posty: 274
Rejestracja: 18-01-2014
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Osa » 2 maja 2019, o 22:12

Dziękuję za szybką pomoc.
Oxy 4
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 14 cze 2019, o 19:38

Witam. Gdzie znajde oprogramowanie do Kbara?
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 944
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 25 razy

Postautor: Carson » 14 cze 2019, o 19:48

X360 / 450 FBL / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
When you are dead, you don't know you are dead. It's pain only for others.
It's the same thing when you are stupid.
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 15 cze 2019, o 22:32

Przeleciałęm cały SETUP i nie mam gazu SILNIK STOI W MIEJSCU i serwo ogonowe ciagnie w jedna strone do oporu zaraz po zalogowaniu sie. BEZRADNY
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 15 cze 2019, o 22:45

Coś zle masz podpięte. Olej tego kbara, weź braina kup.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 880
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: gcze » 15 cze 2019, o 23:06

Kris1990 pisze:Przeleciałęm cały SETUP i nie mam gazu SILNIK STOI W MIEJSCU i serwo ogonowe ciagnie w jedna strone do oporu zaraz po zalogowaniu sie. BEZRADNY

Jak ciągnie do oporu po zalogowaniu to coś wyjątkowo słabo przeleciałeś ten SETUP, pewnie zakresy kanałów masz totalnie skopane i w ogóle nie ustawione limity na ogonie.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 16 cze 2019, o 08:26

Ogon opanowany. Ale nie wiem co z silnikiem.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 580
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Piotr_T » 16 cze 2019, o 08:41

Do sprawdzenia parametry pracy serwa, zakresy ruchu orczyka. Jak zacznie działać w dwie strony, to może jeszcze trzeba będzie włączyć rewers. A co do gazu, to w niemodyfikowanym K-Barze sygnał gazu (kanał 3) omija FBL-a. Ustawiałeś regulator (przede wszystkim zakres gazu)?

No i najważniejsze - póki co nie zakładaj łopat i łopatek :-).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, ALZRC Devil 450 Pro V2 DFC, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3640
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 cze 2019, o 09:33

Piotr_T pisze:A co do gazu, to w niemodyfikowanym K-Barze sygnał gazu (kanał 3) omija FBL-a.


Nie omija. Wejście RPM nie jest sprawne, więc nie można użyć GOVa w kBarze, ale sygnał normalnie "wychodzi" z kBara
Awatar użytkownika
Piotr_T
Elita forum...
Posty: 580
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Piotr_T » 16 cze 2019, o 09:56

OK. Zgoda. Mój błąd, a raczej przyjęcie szczególnej i rzadkiej sytuacji za normę :-). W większości przypadków (satelity, odbiornik podłączony do FBL-a jednym kablem) tak jest, ale gdy ktoś łączy się z K-Barem "kanał po kanale", to chyba już nie koniecznie ma to miejsce. Pytania są więc 2 - jaki odbiornik ma Kolega i jak go podłącza, oraz... kto jeszcze łączy odbiornik z FBL-em z użyciem pęczka przewodów? ;-)

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, ALZRC Devil 450 Pro V2 DFC, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 16 cze 2019, o 10:23

Wiec tak. Do Kbara podlaczone mam: 4 serwa, regulator i satelitke spektrum dsm 2.
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 79
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 16 cze 2019, o 10:33

A co do ustawiania gazu to ustawiłem myślę że dobrże. Ale nie umie wejść po raz drugi do opcji regulatora. Nie wiem czemu. Za każdym razem normalnie się inicjuje. I wydaje 5 pojedynczych dzwiekow. A satelitki mrugają
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 880
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: gcze » 30 cze 2019, o 12:32

Mam problem z ogonem w kbarze na x360. Jak ustawię niski gain to nie trzyma ogona jak strzelę po cyklice, na wysokim ogon lekko telepie. Często przewijają się opinie "telepie ogonem jak w kbarze" . Ten typ tak ma, czy da się to jakoś ogarnąć? Chcę wymienić łopatki wirnika ogonowego na większe, czy to coś da?

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 30 cze 2019, o 18:07

W zawisie telepie zawsze

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Helikoptery
Awatar użytkownika
oki188
Stały bywalec...
Posty: 242
Rejestracja: 24-02-2010
Lokalizacja: Gliwice/Biłgoraj
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: oki188 » 30 cze 2019, o 21:58

Zauważyłem że w 450 telepie faktycznie delikatnie ale w 600 już ten efekt nie występuje hmm
Widocznie ten typ tak ma.
T-rex 600N / T-rex 450L / Spektrum DX9
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 880
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: gcze » 30 cze 2019, o 22:03

Pewnie dlatego, że duże modele z natury są stabilniejsze. No nic przynajmniej wiem, że nie warto się z tym szarpać. Tak się tylko zastanawiam czy ma to negatywny wpływ na czas życia serwa ogonowego.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3640
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 30 cze 2019, o 22:51

W mojej 450 (FrankenBelt) nic nie telepie z kbarem.
Trzyma elegancko, nawet lepiej niż Brain w 380.

Trzeba wyeliminować luzy, opory i wibracje.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 880
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: gcze » 30 cze 2019, o 23:05

A tak z ciekawości, jaki masz gain ustawiony na tym frankenbelcie?
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości