Moduł BT od ZYX-a do pracy z Brainem - jak przerobić

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1291
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: ocean_wro » 4 lut 2015, o 14:14

Hej

Ostał mi się moduł BT (zdjęcia) z ZYX-a i tak się jakoś składa, że potrzebuje moduł BT dla Braina.

Wiem, że będzie chodził, ale:

1) trzeba zmienić prędkość transmisji z bodaj 9600 na 11500
2) trzeba zmienić kolejność kabli we wtyku

I teraz najważniejsze: jak to zrobić ? :-)

Nie dysponuje modułem FTD, czy coś takiego by podłączać BT kablem do kompa.

Czym dysponuje:

1) laptop z modułem BT
2) drugi moduł BT działający poprawnie z drugim Brainem

Jeśli ktoś może mi pomóc i napisać co zmienić w kabelkologi (prostsze) i jak zmienić prędkość (pojęcia brak) to będę wdzięczny.

Hej

Foty:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 4 lut 2015, o 15:54

znasz obecny układ kabli? Zmienił bym kable i spróbował bo co do prędkości to nie wiemy jaka jest.

viewtopic.php?f=22&t=2872&hilit=gas&start=30
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 4 lut 2015, o 16:08

Do programowania można użyć drugi moduł zyx'a
pinologia braina
http://i434.photobucket.com/albums/qq62 ... etooth.png
pinologi zyxa nie mogę znaleźć.
Ja łączę się blueterm pod androidem
Komendy
AT na próbę
powinno odpisać OK OB
no dobra bez OB ;-)
AT+NAMEBRAIN
AT+PIN1234
AT+BAUD8
po zatwierdzeniu BAUD8 zmieni się szybkość transmisji na 115K i stracimy łączność ale będzie działać więc jeślnie nie będziemy mieli drugiego bt ustawionego na 115K to nic więcej nie zmienimy.
W przypadku ftdi trzeba się przestawić z 9600 na 115K
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1291
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: ocean_wro » 5 lut 2015, o 09:15

Hej

Pinologia rozkminiona. Załączam fotki. Po lewo BT od ZYX-a, po prawo BT od Braina (z rcmaniaka, więc pewnie przeróbka Krzyśkowa) Proszę zwrócić uwagę na obrócenie wtyczki na fotkach, ale myślę, że widać co i jak.

Poddałem się z przeróbką - nie posiadam ani modułu FTDI, ani innego ZYX-owego BT.

Tu bardzo uśmiecham się do kolegi Kena co by mi przeprogramował moduł :-) I z góry dziękuję.

Krzysiek, napisz tylko, czy mam przełożyć kabelki, bo nie wiem czym to podłączasz ?

Wielkie dzięki za rady

Hej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 lut 2015, o 09:22

Chłopie daj spokój 17zł na allegro masz FTDI :masakra:
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1291
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: ocean_wro » 5 lut 2015, o 10:56

No dobra, a przecież telefon łączy mi się z tym zyx-owym modułem. Czy ja nie mogę za jego pomocą zmienić te dane w samym module. Albo za pomocą kompa ?

Przewcież FTDI jest tylko platformą do połączenia modułu z kompem, a resztę się robi w komputerze. Tak jak Ken pisał robi to w smarfonie - nie kojarzę tylko po co drugi moduł zyx-a. Android widzi przecież ten moduł.

Zmieniłem kabelkologie to przynajmniej ma moduł zasilanie.

Pany, nie znam się na Linuxach itp i jeśli da redę łopatologicznie w fonie lub kompie to zrobię to. Jak to wyższa matematyka to wolę wysłać Krzyśkowi niż zepsuć :-)

Hej
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 lut 2015, o 13:17

Przewcież FTDI jest tylko platformą do połączenia modułu z kompem, a resztę się robi w komputerze.


Też się chętnie nauczę ale z tego co wiem to mowiąc moduł BT trzeba sobie wyobrazić z czego jest zrobiony:

- RS232
- uC
- BT moduł
- BT radio

Ty łączysz się z elementem RS232 aby dostosować jego parametry transmisji po kablu, dopiero potem uC pzrestyła dane otrzymane z RS232 do modułu BT.

Jak odstaniesz się od strony BT to raczej nie dostaniesz się do części UART.

Ale może czegoś nie wiem i chętnie się dowiem

Obrazek
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1537
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 149 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: pkali » 15 mar 2015, o 12:56

Co prawda nie dotyczy to przeróbki, ale działającego modułu do braina. Może się komuś przyda...
Kilka dni temu męczyłem Krzyśka, czy można w prosty sposób zmienić pin do modułu. Przeglądając opcje zaawansowane w programie do branina natknąłem się na zakładkę - file - configure bluetooth module. Po wybraniu pojawia się okienko zmiany pinu. Sprawdzone, działa. Oczywiście zmiana przeprowadzana na kompie, moduł podłączony do mózgu.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, o 17:47 przez pkali, łącznie zmieniany 1 raz.
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 15 mar 2015, o 17:12

O, dobrze wiedzieć.
To w najnowszym sofcie czy w starszym też było?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1537
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 149 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: pkali » 15 mar 2015, o 17:41

Nie wiem czy było w starszym. Robiłem to w najnowszym.
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 mar 2015, o 21:10

było
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
djziolek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 42
Rejestracja: 02-06-2016
Lokalizacja: Tarczyn
Podziękował: 1 raz

Postautor: djziolek » 24 cze 2017, o 20:50

Hej!
Podpinam się pod temat użyteczności TAROT BTM (24) i odgrzewam kotleta, ale jestem o dziwo szczęśliwym posiadaczem Zyx-S2 i ambicja poprowadziła mnie w kierunku zmuszenia tego zestawu do współpracy z komputerem.
Jak wiadomo na zyxa jest tylko apka pod androida i tyle.

Przeanalizowałem tę apkę pod kątem kodu źródłowego i okazuje się, że parowanie odbywa sie przy użyciu kodu 7314.
BT paruje mi się z komputerem i instaluje dwa dodatkowe porty COM. Ten o niższym numerze to mój docelowy z którego będę korzystał w programie zyx assistant 1.1.
Zgodnie ze schematem należy w module BT zamienić RXd z TXd czyli pin 3 z 4. Zasilanie zostaje jak było.
Problem polega na tym, że nie łączy się to ustrojstwo.
Nie byłem w stanie podłączyć się do BT od strony RS232, nie wiem za bardzo dlaczego:/ nie odpowiadał na komendy AT.
Czy wiecie jakie parametry Portu COM należy ustawić w module by to zaczęło gadać?

Pozdrawiam
Lukasz
Pozdrawiam
Łukasz


Zmierz dwa razy, utnij raz.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6483
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 24 cze 2017, o 21:26

8N1 to raczej standard, pozostaje tylko prędkość a tu nie ma dużo kombinacji :)
Helikoptery- Fireball for sale

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron