Vbar, Vbar Neo

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 42 razy
Kontaktowanie:

Postautor: edek » 8 lip 2010, o 20:57

Szybkie :shock:


YouTube

"Hardcore 3D tak zostałem wychowany
ten kto F3C, na zawsze jest przegrany" by Ombler



Save the Flybar!!

Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 689
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 8 lip 2010, o 21:04

ja ciez %&/$%§"§/!&$"§! :wow2: (cenzura ;) )

torpeda nie heli i pilot 1 liga.

no i podstawa porządnie ustawiony heli
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 42 razy
Kontaktowanie:

Postautor: edek » 8 lip 2010, o 21:25

Y... no wlasnie nie,bo to Vbar,reszty nie ma co ustawiac... To mi sie podoba w FBL,ze w malych modelach odpowiedz na skok jest natychmiastowa.

"Hardcore 3D tak zostałem wychowany
ten kto F3C, na zawsze jest przegrany" by Ombler



Save the Flybar!!

Blade
Stały bywalec...
Posty: 168
Rejestracja: 25-04-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 9 lip 2010, o 08:26

Szybkie, szybkie... chyba nawet może być jeszcze szybsze: http://vimeo.com/12245055
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 42 razy
Kontaktowanie:

Postautor: edek » 9 lip 2010, o 11:33

Czy ja wiem,dla mnie wolniejsze jest... :D
Poza tym,samymi rainbowami czy tiktokami tego nie da sie stwierdzic,musi byc hardcode by widziec jak helik sie zbiera.

"Hardcore 3D tak zostałem wychowany
ten kto F3C, na zawsze jest przegrany" by Ombler



Save the Flybar!!

Blade
Stały bywalec...
Posty: 168
Rejestracja: 25-04-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 9 lip 2010, o 11:44

No fakt, te tictoci są powalające tutaj...
PS. a nie chwaliłem się... idą do mnie właśnie 4s 1600mAh 30-40C, zębatka 11t już lezy i na nie czeka. Zobaczymy co da się wykrzesać z MT na drucie :banana:
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 9 lip 2010, o 14:46

Blade pisze:Zobaczymy co da się wykrzesać z MT na drucie
"na drucie"? robisz MT na uwięzi? ;)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Blade
Stały bywalec...
Posty: 168
Rejestracja: 25-04-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 9 lip 2010, o 15:10

KOrzystam z tej pradawnej technologii gdzie na uwięzi dookoła wirnika krążą na drucie takie małe łopatki, krążą i generują problemy :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 9 lip 2010, o 15:12

Blade pisze:na uwięzi dookoła wirnika krążą na drucie takie małe łopatki
ach.... no jasne... ;). A już myślałem że przeoczyłem jakieś novum w heli-dziedzinie... :D
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Max S
Domownik forum...
Posty: 282
Rejestracja: 30-06-2010
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Max S » 9 lip 2010, o 15:21

No smiga ten reksik niezle a i pilot jest wysokiej klasy :P
Maciek

TDR, T-Rex 800, 600-12s, 500
Flasher 500, CopterX 450, HK450, Kalt SB30
Futaba 12ZH, 10CH
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 26 sie 2010, o 11:06

Mam okazje za rozsądne pieniądze nabyć V-Staby 4.0 i chciałbym się zapytać:

V-Staby od mini różni się jedynie posiadaniem zewnętrznego żyra?

Czy do działania potrzebna jest tylko jedna satelitka czy dwie? Niby wszędzie piszą o satelitach Spectrum ale zakładam ze JR DSM2 to przecież to samo. Biorąc V-Bar chciałbym się pozbyć odbiornika i na samej satelicie jechać.

Zmieszczę to jakoś w mojej 450-tce tak aby nic poza ramę nie wystawało i bezpieczne było ($!!!)?

Helik powinien po montażu FBL być żwawszy i nieco lżejszy. Czy są jakieś przeciwwskazania lub coś negatywnego o czym powinienem wiedzieć decydując się na taka konwersje?
Piotrek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 26 sie 2010, o 12:32

na wstępie napiszę że nie miałem osobiście do czynienia z V-Stabi więc moja wiedza jest "platoniczna". Więcej na pewno wie Waldorf
miszcz_waw pisze:Mam okazje za rozsądne pieniądze nabyć V-Staby 4.0 i chciałbym się zapytać:
V-Staby od mini różni się jedynie posiadaniem zewnętrznego żyra?
Porównanie wersji jest tu: http://heli-team.pl/index.php?option=co ... &Itemid=91
miszcz_waw pisze:Czy do działania potrzebna jest tylko jedna satelitka czy dwie? Niby wszędzie piszą o satelitach Spectrum ale zakładam ze JR DSM2 to przecież to samo. Biorąc V-Bar chciałbym się pozbyć odbiornika i na samej satelicie jechać.
o ile wiem to jedna wystarczy
miszcz_waw pisze:Zmieszczę to jakoś w mojej 450-tce tak aby nic poza ramę nie wystawało i bezpieczne było ($!!!)?
nie wiem ale wystarczy wziąć linijkę, przeczytać dane V i porównać
miszcz_waw pisze:Helik powinien po montażu FBL być żwawszy i nieco lżejszy. Czy są jakieś przeciwwskazania lub coś negatywnego o czym powinienem wiedzieć decydując się na taka konwersje?
ustawić mniejsze wychylenia tarczy bo model z FBL dużo mocniej reaguje. Ponadto trzeba pamiętać że będzie się nieco inaczej zachowywał - flybar ma tendencję do poziomowania modelu. Przy FBL będzie utrzymywał pochylenie/przechylenie - trzeba się trochę przyzwyczaić ale polepszenie "żwawości" jest zauważalne... :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 26 sie 2010, o 14:11

To porównanie kojarzyłem ale jakoś nie moglem go znaleźć :wall: - oczywiście szukałem po forum a nie portalu :hammer:
Piotrek
chorus
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 50
Rejestracja: 07-07-2010
Podziękował: 3 razy

Postautor: chorus » 28 paź 2010, o 17:10

Nie będę otwierał kolejnego wątku.

Planuję zakup modelu klasy "90E" FBL i chciałbym zastosować Mikado VBar 5.0
Czy ten system można ustawić pod różny styl latania ? Tj. począwszy od F3C do hard 3D ?
Robert
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 582
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 28 paź 2010, o 21:41

Możesz regulować prędkości i dynamikę obrotów, expo, zakresy wychyleń cykliki, każdego serwa po kolei. Pewnie jak dobrze poszukasz to można jeszcze głębiej poregulować. Szczerze sądzę że można go dostosować do każdego stylu latania. Miej tylko na względzie że pierwszy kontakt z V-barem jest dosyć ciężki i czaso-praco chłonne.
Piotrek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 28 paź 2010, o 21:47

miszcz_waw pisze:Miej tylko na względzie że pierwszy kontakt z V-barem jest dosyć ciężki i czaso-praco chłonne.
Skookum 360 super przyjazny też nie jest...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
chorus
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 50
Rejestracja: 07-07-2010
Podziękował: 3 razy

Postautor: chorus » 29 paź 2010, o 07:30

Zdaję sobie sprawę że pierwszy kontakt z ustawianiem fbl będzie żmudny i troszkę po omacku, ale
pierwszy kontakt z helikopterem i jego późniejsze ulotnienie też było wyzwaniem :) Jestem dobrej myśli.
Robert
Awatar użytkownika
maczar
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 71
Rejestracja: 11-10-2010
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: maczar » 20 mar 2011, o 17:53

Hejka,
ustawiam ten oto wynalazek i brak instruckji wyjaśniającej wszystko czytelnie niezwykle mnie irytuje. Mam kilka problemów/pytań.
1. Kupiłem upgrade do wersji PRO. Po włączeniu aplikacji, podłączeniu VBara przez USB i podłączeniu zasilania, gdy w aplikacji jest "initializing..." na środku wyświetla mi się WARNING: Thi firmware on this VBar does not support version 5.0 Express or 5.1 PRO. Please check which PC SW Version matches this firmware or look for a firmware update!. INFO: Version of PC software 5.1.6, Version of V-Stabi Controller 5.1.6 oraz Serial: który nie bardzo zgadza się z moim...
Po chwili okienko znika, VBar działa z tym oprogramowaniem więc nie wiem o co c'mon.

2.Ustawiłem wszystko zgodnie z całym SETUP'em, kąty cykliki mam po 14* co powoduje uderzanie orczyka elevatora o ramie antyrotacyjne i mocowanie belki ogonowej.... Którym parametrem mam zmniejszyć kąty?

3.Używam opcji "single line" czyli satelitka bezpośrednio do vbara. W oknie głównym widzę AUX2 jak się rusza gdy przełączam czułość w apce, aczkolwiek nie przełącza to czułości. Co trzeba zmienić aby to działało?

Dzięki :) Mam nadzieje że pomożecie.
KDS 700FBL Innova | Trex 450 PRO BeastX | JR DSX11
radiomodels.com.pl pilot
chorus
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 50
Rejestracja: 07-07-2010
Podziękował: 3 razy

Postautor: chorus » 13 wrz 2011, o 14:43

Nie będę otwierał kolejnego wątku i tutaj zapytam.

Mam to cudo Mikado 5.0 , aparatura Futaba 7c i mam pytanie:
Czy w aparaturze w pozycji GYRO ma być ustawione MODE: STD czy GY ?
Robert
Awatar użytkownika
Qugar_
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 27-02-2010
Lokalizacja: Rogoźno
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Qugar_ » 13 wrz 2011, o 17:41

Nie ma znaczenia, STD masz zakres od 0%-100% a GY tak samo tylko masz dodatkowo wybór RATE lub HH

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
KDS 450SV
EasyGlider PRO
Futaba T8FG

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości