Spektrum DSMX AR7200BX

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13437
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 27 paź 2015, o 06:00

Takie cus wlasnie ujrzałem... pierwszy raz... więc z ciekawości zapytam czy ktoś to testował i czy to nowość czy wyłącznie nowość w mojej świadomości? ;)

http://rcmaniak.pl/pl/p/Spektrum-DSMX-A ... ystem/2855

Obrazek


Charakterystyka

AR7300BX jest 7-kanałowym odbiornikiem DSMX[REGISTERED SIGN] dla śmigłowców, z systemem stabilizacji BeastX[REGISTERED SIGN] zintegrowanym w odbiorniku. Bardzo proste zastosowanie. Nie ma potrzebnego żadnego specjalnego interfejsu programującego, wystarczy tylko sparować z nadajnikem DSM2/DSMX.

Uzupełnieniem tej niewiarygodnej technologii jest zintegrowana szyna energetyczna, która eliminuje wyższe zapotrzebowanie regulatorów BEC. Dlatego może obsługiwać wysokie chwilowe odciążęnia przy wysokim poborze serw Ten wydajny system zasilania umożliwia stosowanie AR7300BX w dużych elektro śmigłowcach 550 - 800 lub spalinowych .50 - .90.

Częścią systemu jest specjalnie zaprojektowany wyłącznik. W przypadku jego uszkodzenia, jest on zaprojektowany tak, aby pozostał w położeniu "załączony".

Programator USB do wykonania aktualizacji firmware jest do dyspozycji oddzielnie.

7-kanałowy odbiornik DSMX
3-osiowy system stabilizacji BeastX MEMS Flybarless
Zintegrowana szyna zasilająca
Kompatybilna telemetria
Łatwe nastawienie i modyfikacje
Kompaktowy i lekki
Kompatybilny z nadajnikami DSM2[REGISTERED SIGN] i DSMX z programem heli

Parametry techn.

Długość anten 100mm
Pasmo 2,4GHz
Kompat. Flight Log Tak
Port danych Tak
Failsafe Tak
Wysokość 13mm
Długość 36mm
Szerokość 38mm
Przeznaczenie Śmigłowce flybarless
Modulacja DSM2/DSMX
Ilość kanałów 7
Zasięg Pełny
Rozdzielczość 2048
Telemetria Kompatybilny
Typ AR7300BX 7-CH DSMX Switchsafe FBL Control System
Zakres napięcia zas. 3.5V-9.6V
Masa 30,9 g
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3576
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 204 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artja » 27 paź 2015, o 06:19

Nowość to nie jest, ale co Ty graupnerowcu robiłeś w spektrumowej toalecie? ;)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 27 paź 2015, o 06:22

Jest to system FBL BeastX połączony z odbiornikiem Spektrum
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13437
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 27 paź 2015, o 08:12

Artja pisze:Nowość to nie jest, ale co Ty graupnerowcu robiłeś w spektrumowej toalecie? ;)

Jak Ty ładnie nazywasz sklep Kena... ;)
Na głównej stronie zauważyłem przypadkiem
Kenobi36 pisze:Jest to system FBL BeastX połączony z odbiornikiem Spektrum

Czyli ustawia się też z nadajnika, jak w graupnerku?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3576
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 204 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artja » 27 paź 2015, o 08:47

miruuu pisze:Czyli ustawia się też z nadajnika, jak w graupnerku?

Jeśli masz na myśli poszczególne gainy to nie, na obudowie są potencjometry i klawisz zmiany menu i diodki informacyjne, cały setup jest jak w kasycznym BeastX. No chyba że konfabuluję na podstawie wyglądu, bo nie miałem tego ustrojstwa
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5054
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 27 paź 2015, o 09:06

Kenobi36 pisze:Jest to system FBL BeastX połączony z odbiornikiem Spektrum

Czyli ustawia się też z nadajnika, jak w graupnerku?[/quote]

Aż tak daleko się nie posunęli.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3576
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 204 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artja » 27 paź 2015, o 09:39

Tak dla ścisłości, do ustawienia BeastX'a tak czy siak potrzebny jest nadajnik. Tutaj, w przypadku Spektrum integracja eliminuje tylko kabel satelitki i pozwala na pełny failsafe. Największa oczywista wada to utrata uniwersalności FBL'a i konieczność taszczenia go ze sobą gdy odbiornik okaże się potrzebny np w samolocie. Z tego samego powodu nie podoba mi się się intergracja w Graupnerze, bez względu na to jak wygodnie się konfiguruje.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13437
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 27 paź 2015, o 10:03

Ale ten odbiornik nie jest większy ani cięższy o wielkość/wagę dodatkowego FBLa. Powiedziałbym, że rozmiarowo jest zbliżony do 8ch frskyjowego..?
Ten co ja mam, ma też funkcje do stabilizacji samolotów.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 283
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 56 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 28 paź 2015, o 13:58

No ja mam AR7200BX w swojej 500 teraz, poprzednio w 450. Ustawia sie tak jak napisal Artja guziczkiem na obudowie. Moge cos poopowiadac, tylko co cie interesuje? Wg mnie ustawia sie prosciej niz Braina, ale to moze byc subiektywna ocena.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1209
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 85 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 9 lis 2015, o 10:19

miruuu przecież widziałeś to cudo u mnie w 450 :)
Dla mnie główną zaletą jest brak dodatkowych kabli z RX do FBL.
Przejrzystość menu i ustawień jest już bardziej rzeczą gustu. Dla jednego BeastX będzie najprostszy a dla drugiego ZYX :-)

Pomijam tu fakt, że jestem absolutnym fanbojem stabilizacji BeastX :)
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13437
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 lis 2015, o 10:47

Zborek, nie wiedziałem, że to takie coś :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1209
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 85 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 9 lis 2015, o 10:53

U mnie co prawda jest AR7200BX a nie AR7300BX (ale chyba niewiele się różnią). Ale jestem prawie pewien, że dokładnie Ci to pokazywałem i wyjaśniałem, że to jest FBL z RX w jednym :) Albo ja mam jakieś zaciemnienie albo Ty :-)
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13437
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 lis 2015, o 11:28

Raczej ja. Byłem pod takim wrażeniem tembru Twojego głosu, że nie byłem w stanie zrozumieć co mówisz :P
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Rafules
Domownik forum...
Posty: 470
Rejestracja: 01-03-2016
Lokalizacja: Września
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Rafules » 17 kwie 2017, o 16:17

Mam pytanie co do Ar7200bx. Czy da się zbindowac ten system z odbiornikiem zewnętrznym. Dlaczego pytam uszkodził się odbiornik wewnętrzny systemu nie chce się zbindowac nawet za pomocą satelity ma ktoś jakiś pomysł???
Agila 7.2 BLADE 550X Goblin 380 Blade 360CFX
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1209
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 85 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 17 kwie 2017, o 16:20

Chyba system do wymiany, AR7200BX nie ma żadnych złączy "wejściowych" na sygnał z odbiornika, ani satelitkę. Wszystkie piny to kanały albo bind. Chyba, że w module Rx poszła jakaś pierdoła? Nie znam się na elektronice.

Sent from my D6633 using Tapatalk
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
Rafules
Domownik forum...
Posty: 470
Rejestracja: 01-03-2016
Lokalizacja: Września
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Rafules » 17 kwie 2017, o 16:40

Satelitkę da się podłączyć ale i tak nie działa.
Agila 7.2 BLADE 550X Goblin 380 Blade 360CFX

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości