FBL - dyskusja...

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 23 sty 2013, o 11:10

Czy zauważyliście aby niskie temperatury wpływały na jednostki FBL w waszych Heli?
Podobno ikon nie znosi temp poniżej zera jak to z tym jest ? jestem też ciekawy jak to jest w innych jednostkach.
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Posty: 600
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 31 sty 2013, o 11:14

Ciekawe czy ich późne wejście na rynek nie okaże się zbyt późne, ale już za klika dni rozpocznie się wysyłka nowego FBL Saprtana:

http://www.spartanrc.com/store/product. ... featured=Y
Obrazek

I filmik Alana:

YouTube
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 31 sty 2013, o 11:46

Bardzo ładniej trzyma piruety, powiem nawet że według mnie ładniej niż Ikon na filmach Berta prezentujących Ikona

//Edit zaczynam powoli żałować że przy zmianie z 3gx-sa przerzuciłem się na Ikona, ale mam nadzieje że z pomocą Helimaniaków uda mi się wyregulować heli do poziomu który prezentował Bert na swoim pokazie Ikona :]
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 31 sty 2013, o 16:53

Czep się SuperMario, on ostatnio znacznie odsunął się od żony bo znacznie przybliżył się do swojego FBL-ka :grin2:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 12 lut 2013, o 20:57

ja muszę powiedzieć że raczej piloci nie znoszą niskich temperatur. szczękając zębami z zimna nie da się zagwarantować normalnej sprawności palców...
poza tym niska temp. nie powinna szkodzić systemom fbl bo wydaje mi się że nie ma tam nic co mogłoby reagować różną sprawnością zależnie od temperatury.
wiem że przy niskich temperaturach pakiety lipo tracą na wydajności, smar w łożyskach staje się gęstszy, napewno powoduje to odczucie spadku mocy i zwinności. raczej nie zaobserwowałem (może dziesięć lotów na skokuum 540 - raz przy minus 8) pogorszenia stabilności helika czy jakichś innych wariacji.
nie wiem jak koledzy z północnowschodniej polski :rotfl2:
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 12 lut 2013, o 22:02

Z tego co wiem to magnetometr działa różnie przy różnych temperaturach i kalibruje się go dla małego zakresu temperatur dla których ma działać dobrze.

Kolejnym ważnym parametrem użytkowym jest dryft temperaturowy. Jest to zmiana wskazań czujnika wywołana zmianą temperatury otoczenia. Jest to niekorzystne zjawisko, ponieważ wprowadza istotne zakłócenie pomiaru. Jest to szczególnie widoczne gdy nagrzana na słońcu (latem) lub wyjęta z ciepłego samochodu (zimą) elektronika rozpoczynając lot gwałtownie się ochładza w przepływającym szybko, chłodnym powietrzu. Im czujnik jest mniej wrażliwy na zmiany temperatury tym lepiej.

Na poniższym obrazku przedstawiony jest wynik testowego nagrzewania magnetometrów z temperatury 10,6°C do 29,3°C. Zmiana temperatury pokazana jest na górnym, żółtym wykresie. Zmiany wartości wskazań dla wszystkich 9 osi testowanych czujników na dolnym. Znaczenie kolorów jest takie samo jak wcześniej.
Obrazek

źródło


Magnetometrów w urządzeniach tego typu jest tam zawsze trzy, do tego po 3 żyroskopy. Te dane są danymi wejściowymi do Filtru Kalmana. Wszystko to po to aby skutecznie wyliczać wszystkie składowe położenia i nachylenia dla wszystkich osi.
Obrazek

//Edit
@Crash może latając przy -8 c Jednostkę FBL miałeś zamkniętą pod kabinką która skutecznie przytrzymywała ciepło które generował silnik nie pozwalając jednostce FBL zejść do temperatur dla niego nie korzystnych (nie raz zauważyłem jak wcale nie mało ciepła akumuluje się własnie w tym miejscu). Swoją drogą dzięki za Feedback.
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 12 lut 2013, o 22:47

skąd wyciągnęłeś te wzory? :o
mogę więc wytłumaczyć się tak że zanim zaczęłem latać, helik spędził na mrozie jakieś 20 minut, jedynie pakietom nie pozwalam wystygnąć i chronię je przed mrozem. może ten czas wystarczył by elektronika nie "zgłupiała" od nagłych zmian temperatury. teraz pytanie o ile spada wydajność i przy jakich temperaturach staje się to odczuwalne. jaki jest bezpieczny zakres temperatur?
ps- obliczać tego niemam zamiaru :wow2: :vhappy:
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 13 lut 2013, o 01:14

Wzory są z tej strony (wyciągnąłem je żeby nie być gołosłownym) sam interesuje się tymi tematami, w szczególności dronami. Generalnie na tej stronie znajdziesz opis urządzenia które możesz zamówić w ich sklepie jest to IMU. Api do tego jest przygotowane dla najpopularniejszych języków w tym Delphi, C++, Java, Python itd, na upartego nawet po TCP. informacje przesyłasz przez USB i są bardzo proste w obsłudze, w ich sklepie dostępne są też inne dzięki którym możesz sterować serwami, silnikami krokowymi, wysyłać i odbierać sygnały cyfrowo i analogowo, oraz korzystać z dodatkowych podpinanych rozszerzeń tak zwanych "bricket" (czujniki i inne) np od temperatury, zbliżeniowych i innych na gps-sie kończąc. Nawet możesz zrobić sobie swoją własną jednostkę FBL która pracuje ze współpracą GPS na bazie tej elektroniki (będzie działać analogicznie jak Align APS albo Helicomand)
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 13 lut 2013, o 22:04

Dryf temperaturowy mają wszystkie czujniki, szczególnie piezo.
Ja też tak robię, że zostawiam drona na dworze przez 10 minut przed pierwszym lotem. Jakoś ciągle lata...
Pirzol ostatnio też teścił swojego quadro w solidnym mrozie i też latał.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Ben
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 18
Rejestracja: 14-03-2013
Lokalizacja: okolice Koszalina
Podziękował: 1 raz

Postautor: Ben » 27 kwie 2013, o 16:14

No stałem się posiadaczem mini Titan'a E325 S FLB. Po przebrnięciu przez instrukcję poustawiałem wszystko i nawet działa ;) Jednak nie wiem jak wypoziomować tarczę sterującą, w "klasycznym" modelu nie było problemu. A tu system wykonuje swoje zaprogramowane ruchy i Nidy-Rydy tego zrobić tak jak się to kiedyś robiło. Widać wyraźnie że jest przechylona do tyłu i pochylona w prawo. Postanowiłem zapytać bardziej doświadczonych zanim wszystko porozkręcam :mrgreen:
Pozdrawiam
Benon.
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 27 kwie 2013, o 17:16

moze to ci pomoze....

maniual EN

ja nie mam tego systemu ale wiedze ze w manualu jest jak Sub-trim serv ustawic (punkt 12)
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
Ben
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 18
Rejestracja: 14-03-2013
Lokalizacja: okolice Koszalina
Podziękował: 1 raz

Postautor: Ben » 27 kwie 2013, o 17:32

AdamskY pisze:moze to ci pomoze....


Dzięki, tyle razy wertowałem manuala i to przeoczyłem :masakra: masz uzasadnione podziękowanie ;)
Pozdrawiam
Benon.
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 29 lip 2013, o 00:08

Witam kolegów po małej przerwie!
Ostatnio spędzam czas na składaniu goblina 700. Utknęłem w momencie gdy trzeba połączyć ze sobą trzy rzeczy- odbiornik (futaba R7008SB), fbl system (bavarian demon 3SX) i beca (gryphon GVR-7020). Gryphon wygląda tak: http://www.rigidheli.com/Webwinkel-Prod ... -7020.html
Na schemacie ma on byc podłączony do odbiornika i do serw. Teraz pytanie o fbl, w którym miejscu powinien się znaleźć? między odbiornik a bec?
Zasilanie serw chciałbym pociągnąć z pakietu 2S i podać im 6,8V.
pomóżcie bo rodzi sie ten helik w strasznych boleściach...

pozdro!
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 29 lip 2013, o 05:44

Na oko FBL do odbiornika, a sygnały sterujące serwami z FBL do BEC-a.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Posty: 551
Rejestracja: 05-10-2012
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 29 lip 2013, o 08:27

Sprzęt robi wrażenie ;)

Przerobiłem trochę obrazek:

Obrazek
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 29 lip 2013, o 23:29

tak raczej jest prawidłowo jak na obrazku hmm
odwrotnie to fbl mogłby nie wytrzymać wyższego napięcia a szkoda by go było przypalić :wow2:

jeszcze kabelek od regla co to tez ma swojego beca- według "gógla" to środkowy kabelek trzeba wyjąć bo tam zasilanie biegnie...

sprzęt robi wrazenieale niestety jest nie mój, skladam dla kolegi. silnik pyro 800, regiel kontronik kosmic 160, fbl demon bawarski... a wszystko na 14S... serwa ostatni hicior z heli freak -RJX... sprawe utrudnia radyjko futaba 14sg. nigdy tym nie latalem i wszystkiego musze sie uczyc od podstaw :masakra:
przyznam sie jednak ze jak tylko opanuje obsługe tego radia to takie sobie kupie :banana:
pozdro!
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 10 sie 2013, o 06:58

Witam ponownie, goblin poskładany i oblatany, opanowalem podstawy obslugi futaby i wszystko pieknie działa... jakaż to piękna maszyna!
załączam filmik dla ciekawych, to byl trzeci lot goblinem, maszyna przyciagnela gapiów nie za bardzo zwiazanych ze swiatem modelarskim ale i tak byli pod wielkim wrazeniem...
ustawilem dwa "stunty", jeden na 60% a drugi na 80% i na tym drugim to juz jest masakra w powietrzu, czułość cykliki tez musialem zmniejszyc bo byl niesamowicie agresywny... cieżko opisać jak wielki zapas mocy ma ten helikopter i jakie możliwości w sobie kryje :kopara:
no i dawkuje adrenaline w ogromnych dawkach a do tego wypelnia po brzegi spodnie pilota :gas: :vhappy:
http://www.youtube.com/watch?v=PKmkBSuwM8Y
pozdro!
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Posty: 551
Rejestracja: 05-10-2012
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 10 sie 2013, o 08:14

crash pisze:no i dawkuje adrenaline w ogromnych dawkach a do tego wypelnia po brzegi spodnie pilota :gas: :vhappy:


Hehe, nie dziwię się. Mi szczena opadła jak zobaczyłem ile kosztuje 3SX, co dopiero latać tak wielkim modelem i to w ten sposób Obrazek
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 10 sie 2013, o 09:42

crash pisze:...
ustawilem dwa "stunty", jeden na 60% a drugi na 80%
...


60 to ekstremalnie mało - przeciążasz ESC.
Lepiej mieć 80, 95%
Jeśli obroty są za wysokie - zmienić zębatkę.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 10 sie 2013, o 15:59

tak też zalecilem właścicielowi, ma kupić zębatkę 18 zębów i wtedy ustawie idla na 80 i 90%. musialem zejsc ekstremalnie z do 60% bo to jest 14s a zębatka standardowa 20zębów więc glowica wedlug kalkulatora mialaby okolo 2300 obrotów gdzie zalecane max jest 2150...
pozdro

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości