Ikon

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 13:29

W soboty mam jedynie więcej czasu.
Dużo już zrobiłem, serwa działają, Ikon koryguje głowicę przy przechylaniu modelu itd., ale nie mogę ustawić 100% EPA czy TLimit,
na aparaturze wykręcam po 140% a w Ikonie mam 65% ....

Pozdr
Neo
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 lut 2016, o 13:37

a resetowałeś ustawienia modelu w aparaturze i konfiguracje w Ikonie?
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 13:55

Tak,
w aparaturze model ustawiłem od początku na nowo. W Ikonie też resetowałem wszystko od początku. Wychylenie jest po 44% na ikonie a w aparaturze jest na EPA 100%. Jak w apce podniosę na 140% to w ikonie jest +_- 65% i nie da się ustawić więcej ...

Pozdr
Neo
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 13:58

Hmmm ... teraz się zamotałem ja mam H-3 120, czy nie daj Boże HR-3 120 ...

@
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 15:22

powoli dochodzę do wniosku że ten Ikon chyba jest zdupcony :(
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 15:27

serwa niebieskie dwa które zostały pracują z różna prędkością, nie podnoszą równo głowicy, dwa serwa z przodu modelu, jak przepnę je odwrotnie to co było wolniejsze i miało zupełnie inny zakres nagle ożywa a drugie marnieje, w Ikonie są na każdym z nich takie same ustawienia ...
Wyraźnie mają inny zakres pracy i szybkość, tak jak by jedno gniazdo podawało co innego ...

Pozdr
Neo
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 15:36

Witam, wszystkich ...
swego czasu wysłaliście mi rysunek jak podłączyć zwykły odbiornik do Ikona ...
czy może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób mam poprowadzić do Ikona Pitch, skoro w aparaturze ustawia się on automatycznie na kanał 3, tam gdzie gaz. W zwykłym odbiorniku podpinam gaz pod odbiornik wiec jak mam poprowadzić Pitch z kanału 3 do Ikona ?@.
Niby rysunek sugeruje że Pitch ma być na jednym z kanałów 4 5 lub 6, ale aparatura nie przewiduje możliwości przełączenia Pitch na kanał 5.
Poza tym mimo tego, że nie mam zupełnie doprowadzonego Pitch ( skok ogólny z tego co wiem ) i tak glowica podnosi się zgodnie z dodaniem i odjęciem gazu, to na Ch mi ten Pitch ? a jeżeli jest potrzebny to jak go podłączyć ...

Będę wdzięczny jak ktoś coś podpowie.
Flaszkę wyślę temu, kto zgodzi się na rozmowę telefoniczna z takim czubkiem jak ja, zadzwonię oczywiście na mój koszt, i spróbuje mnie przeprowadzić przez to wszystko. Ale proszę ktoś kto to ogarnia, bo metodą prób i błędów już sam dużo odkryłem, ale doszedłem do ściany.
Kurna nie jestem techniczną nogę, nie jest to możliwe żebym tego nie rozgryzł, nie jest to znów takie skomplikowane.
Pomocy !

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 15:41

W Aurora, na monitorze kanałów, faktycznie widać wychylenia na kanale 6, i wskazuje ona że tam jest Pitch, ale Ikon ma to w dupie. Mimo tego, że w setapie wskazuje kanał 6 jako źródło Pitch on ma to w nosie i nie widać wychyleń. Jak zmienię kanał na każdy inny gazu czy Aileron, Pitch wychyla się ...
Na monitorze w aparaturze jest też inne dziwactwo, wychylając drąg Aileron czy Elevator, aparatura pokazuje wychylenie nie na jednym kanale ale na kilku na raz ... tak ma być ?
O co tu chodzi AAAAAAAAAAAA

Pozdrawiam
NEO
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 lut 2016, o 15:41

Watpie zeby ikon byl walniety bo u mnie dzialal ale tak czy inaczej jest jeszcze na gwarancji. Pogadaj z Krzyskiem
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 21 lut 2016, o 15:42

Z reszta mozesz do mnie wyslac ikona z serwami to zobaczę
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 15:49

Wojtek,
zrobię tak jak wcześniej sugerowałeś.
Nagram film i wsadzę na YT ... po kolei, jak ustawiam Ikona, jak spinam nadajnik z Ikonem, co ustawiam w Aurora, i co na to Ikon i model ...
Może zauważysz albo ty albo ktoś, co robię źle,
jeżeli coś robię źle @

Pozdr
Neo
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 19:24

Witam,
jak by komuś zachciało się mi pomóc, garść informacji :
- model Algin 600 N
- na cyklice serwa Turnigy TGY-BLS805MG HV ( jedno się zjarało ale zastąpiłem KST o takich samych parametrach KST DS525MG - te same czasy reakcji, te same siły itd )
- na ogonie HOBBY RJX FS0521THV
- FBL Ikon zasilany 7,4 V
- Odbiornik Hitec Maxima 6 zasilany 7,4 V
- nadajnik Aurora 9X

Na aparaturze wykasowałem model samolotu poprzedniego właściciela.
Ustawiłem krok po kroku model Heli zgodnie z instrukcją.
Ustawiło się z autom0atu Aileron na kanał 1, Elevator na 2, Throtle na 3. Tail na 4, Pitch na 3.
Na monitorze kanałów na Aurorze, przy wychyleniu drąga na Aileron i Elevator, wychylenie pokazuje się na kilku kanałach na raz, nie wie czy tak ma być, jedynie przy wychyleniu Tail kanał 4 wychylenie pokazuje się tylko na 4, Pitch na monitorze w aparaturze jest okazany na kanale 6.
Wyłączam aparaturę.

Podłączam zasilanie do Ikona i Ikona do komputera.
W Ikonie wykasowałem wszystko do ustawień fabrycznych.
Wybieram a Advancet ( czy jakoś tam :) ),
- Reciver na PWM
- serwa na cyklice 200 Hz
- serwo na ogonie 333 Hz
- wszystkie na 760 us
resztę zostawiam tak jak wybrał Ikon

Na ikonie na ustawieniach nadajnika ustawiam :
- Aileron na 1
- Elevator na 2
- Tail na 3
- Pitch na 6

Odłączam zasilanie od Ikon, sprawdzam czy zapamiętał ustawienia.

Odbiornik / Ikon
- kanał 1 na Ch1 w Ikonie
- kanał 2 na Ch2 w Ikonie
- kanał 3 zajmuje w odbiorniku gaz
- kanał 4 na 3 w Ikonie
- kanał 6 na 6 w Ikonie ( choć nie jestem pewien czy 6 jest na samym dole czy na samej górze próbowałem w obu miejscach)

Podłączam zasilanie do Ikon i do odbiornika.
Odpalam program Ikona.
Włączam aparaturę.
Binduję.
Działa serwo gazu.
Głowica się zeruje, serwa trzymają, ikon piszczy i takie tam ...
Gaz w górę głowica w górę gaz w dół głowica w dół, da się jednak zauważyć, że jedni z niebieskich serw na głowicy, stojąc przodem do modelu lewe, reagują znacznie wolniej od prawego i wychyla się znacznie mniej niż prawe, po zmienieniu ich na przemian w Ikonie, jest odwrotnie to zwalnia tamto przyspiesza ( nie zmieniałem nic w aparaturze w szybkości serw czy coś tam )

Odpalam Advancet i w Reciver co widzę, widzę przy odchyleniu drążków 45%, tylko na Tail jest więcej bodaj 70%.
Przy wychyleniu drążka Aileron, reaguje tylko kanał 1, + - 44%.
Przy wychyleniu Elevatora, reaguje kanał 2 + - 44% i dodatkowo kanał 1 jakieś + - 13% ( nie wiem czy tak ma być )
Pich się nie rusza zupełnie.

Włażę w aparaturę w EPA, wychylam Aileron np. w lewo, widzę 44% dokładam w aparaturze i idzie w górę, ale zatrzymuje się na 65%, mimo tego że w aparaturze mam już max 140%. Na Elevator to samo. Tylko Tail da się podciągnąć do 100% + -.

Dziwne jeszcze jest to, że w Basic widzę przy ustawieniu gazu na 50% resztę kanałów na 0%, a jak przełączę się do Advancet, tam jest wszystko rozpieprzone, kanały są powychylane.

Po włączeniu, Ikona i nadajnika i Aparatury, Ikon informuje trzema ruchami głowicy, że jest gotowy do loty, ale wychylając drągi Elevator tarcza idzie w przód i w tył, ale przy Aileron nie idzie na boki idzie w przód i w tył ledwo ledwo na boki, i to jeszcze nie równo bo jedno z serw podnosi się i opada znacznie wolniej i w innym zakresie jak jego sąsiad.
Ogon reaguje na drążek, choć nie równo, do ogona idzie dalej, od ogona idzie mniej.
Po podniesieniu modelu głowica koryguje ruchy modelu, ogon reaguje na zmiany położenia,
ale ....
na programie Ikona
nie mam wychyleń po 100%
Pitch nie reaguje na Ikonie mimo wskazania kanału 6
wychyla się przy Elevatorze dodatkowo kanał 1
nie jestem przekonany że głowica robi to co trza
jedno serwo na cyklice działa wolniej

To chyba wszystko

Pozdr
Neo
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 19:47

Nie jestem tylko teraz pewien czy to kanał Elevatora ciągnie za sobą Aileron, czy odwrotnie.
Ale nie ma to większego znaczenia, ja filmach z instrukcją ustawień Ikona, wychylają się osobno, bez reakcji na sąsiednim ...
U mnie niestety nie.

Pozdr
Neo
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 20:08

Wojtek,
umówimy się na telefon jak będę siedział przy modelu.
Teraz mam ostatni tydzień miesiąca będę miał urwania Ch.
W poniedziałek albo wtorek puścimy do ciebie kasę za graty i ramę.

Pod koniec tygodnia zdzwonię się z tobą, może znajdziesz czas w przyszłą
sobotę to się ustawimy na telefon. Będę miał model na biurku i komputer
połączony z Ikonem, może razem dojdziemy do jakiegoś ładu.

Z góry dziękuję

Pozdr
NEO
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2137
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 59 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 21 lut 2016, o 20:09

Pamiętaj ze na tarczy serwa działają tak że np. dla kanału elewator - w przód / serwo od elewatora idzie dp. do góry a oba serwa od alie ciagnął w dół / generalnie pracuja wszystkie trzy
sprawdź czy na którymś nie masz przestawionego rewersu albo serwo jest z natury rzeczy montowane odwrotnie....
sprawdć czy masz dobrze wybrany kierunek i położenie fbla w ustawinaich a nastepnie w zakładce od tarczy i cykliki masz przycisk ze strzałką do rewersowania serw / zmiany ukłądu kierunków serw na tarczy
dwie aktualizacje temu do softu w brainie dorzucili takie kombinacje położenia fbla na modelu i mozliwości uklądów zerw ze nie ma potrzeby uzywania rewersów na apce
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
NEO
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 07-12-2015
Lokalizacja: Opole
Podziękowano: 1 raz

Postautor: NEO » 21 lut 2016, o 20:14

W przyszłym tygodniu wsadzę film, będzie łatwiej, z Wojtkiem się umawiam na teleustawianie :),
jak zobaczy film też nam będzie łatwiej ...

Pozdr
NEO

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości