MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2019, o 08:23

Zdefiniuj "skakać w lewo prawo o 120 stopni".
Czy chodzi o ruchy ogonem czyli piruety raz na lewo, raz na prawo?
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Lukasz
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 28
Rejestracja: 12-02-2019
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Lukasz » 13 maja 2019, o 08:55

Na szczescie caly hellikotper sie nie obracal - takie cwierc piruety.
Drazki na zero, heli wypoziomowany, ogon idzie sam w prawo gdzies kolo 60 stopni od osi wzdluznej helikoptera potem wraca i na 60 stopni na lewo. I tak ciagle. Taki ekstremalny tail wag.
Moze sie jakis mems przycial? Oczywiscie od samego startu bylo widac - bezmyslnie go wzbilem w gore, sie spocilem troche ale skill rosnie :)
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2019, o 09:00

Mogło się coś źle zalogować w Brainie lub serwo umiera i przestrzeliwuje lub coś nie styka na zasilaniu serwa.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2982
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 249 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 maja 2019, o 09:11

Lukasz pisze:Na szczescie caly hellikotper sie nie obracal - takie cwierc piruety.
Drazki na zero, heli wypoziomowany, ogon idzie sam w prawo gdzies kolo 60 stopni od osi wzdluznej helikoptera potem wraca i na 60 stopni na lewo. I tak ciagle. Taki ekstremalny tail wag.
Moze sie jakis mems przycial? Oczywiscie od samego startu bylo widac - bezmyslnie go wzbilem w gore, sie spocilem troche ale skill rosnie :)


1. Rozbierz ogon i wyczyść dokładnie wałek i ślizgacz. Ostatnio mi się zatarł i ćwiczyłem pirolądowanie :P
2. Zobacz czy belka ogonowa nie rusza się na boki w mocowaniu w płycie - 2 trytytki 3mm pomiędzy belką a płytą akurat wchodzą usztywniając mocownaie
3. Sprawdź luzy na łącznikach okuć ze ślizgaczem, dość szybko się wyrabiają. Polecam upgrade na łączniki z Devila 505 - te oryginalne wymieniałem co 50 lotów a 505'owe już ponad 100 trzymają bez luzów. Trzeba tylko przeszlifować mosiężne tulejki przed montażem, bo siedzą za ciasno w łącznikach
Awatar użytkownika
Lukasz
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 28
Rejestracja: 12-02-2019
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Lukasz » 13 maja 2019, o 09:15

Rozlaczalem go pare razy i zawiozlem do domu gdzie to samo sie dzialo. Pomoglo tylko podpiecie do kompa - na sucho. Serwo stan perfekt.
Taka ciekawostka coby przestrzec.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2019, o 09:27

Lukasz pisze:Rozlaczalem go pare razy i zawiozlem do domu gdzie to samo sie dzialo. Pomoglo tylko podpiecie do kompa - na sucho. Serwo stan perfekt.
Taka ciekawostka coby przestrzec.


Miałem wczoraj coś podobnego z Brainem 2 Micro na stole.
Po testowym podłączeniu elektroniki serwo ogonowe majtało na boki jak szalone aż wychodziło poza ustalony zakres i blokowało się na swoich granicach.
Po podłączeniu do kompa przez USB i przeklikaniu +/- w ustawieniach ogona serwo przypomniało sobie zakresy i zaczęło chodzić OK w swoim zakresie około 70 stopni.
Żałuję, że nie wszedłem najpierw do Advanced aby sprawdzić jakie wartości były wpisane dla ogonówki.

Zdarzyło mi się już kilka razy, że po podłączeniu braina przez BT czy to z komputerem lub telefonem pojawiały się jaja, z którymś serwem.
Serwo przestawało działać całkiem lub miało rozjechane zakresy i robiło głupstwa.
Po ponownym podłączeniu i poprawieniu parametrów i zakresów serwa wszystko OK.
Wydaje mi się iż Brain potrafi nie zapisać lub błędnie zapisać sobie ustawienia podczas zakańczania połączenia BT.
Na HF jest trochę tego typu historii. Kilka osób domagało się nawet zmiany opcji zapisu parametrów lub guzika SAVE bo twierdzi iż to u nich nagminne.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Lukasz
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 28
Rejestracja: 12-02-2019
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Lukasz » 13 maja 2019, o 09:37

Ha potwierdzam, cos na rzeczy z zapisywaniem jest - przynajmniej dwa razy mi sie zdarzylo "dalbym glowe ze to zmienialem przed wyjsciem w brainie" - a podlaczam po locie do kompa i wcale nie zmienione.
Trzeba czujnym byc, nie ufac, wyrywkowo kontrolowac :)
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2982
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 249 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 maja 2019, o 09:42

Wszystkie parametry zmieniają się bezpośrednio w brainie, na bieżąco. To nie jest tak że zmieniamy w programiku na PC a on dopiero potem coś wysyła do mózga. Trochę nieprawdopodobne żeby się w brainie nie zapisywały ustawienia.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2019, o 09:44

Lukasz pisze:Ha potwierdzam, cos na rzeczy z zapisywaniem jest - przynajmniej dwa razy mi sie zdarzylo "dalbym glowe ze to zmienialem przed wyjsciem w brainie" - a podlaczam po locie do kompa i wcale nie zmienione.
Trzeba czujnym byc, nie ufac, wyrywkowo kontrolowac :)


No niestety trzeba...
Rik(BrainDev) z MSHE pracuje nad tym bo aplikację na Windowsa w ostatnim czasie już chyba trzeci lub czwarty raz aktualizują.
Aktualizacji firmware brejna nie było od czerwca zeszłego roku i podobno już ponad pół roku testują kolejny update pełen poprawek...
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2019, o 09:47

mwx pisze:Wszystkie parametry zmieniają się bezpośrednio w brainie, na bieżąco.


No co Ty - nie wszystkie się zmieniają na bieżąco. Wiele jest stałych, które ustawiamy my i mają pozostać tak jak ustawiliśmy.


mwx pisze: Trochę nieprawdopodobne żeby się w brainie nie zapisywały ustawienia.


To jest fakt.
Spotkałem się z tym wiele razy, że ustawienia się nie zapisały a ludzi na HF z problemem jest sporo.
Co najmniej ze 3 razy miałem również sytuację iż podłączenie telefonu (pkaliego, wojtanka i mojego) ogłupiło jakieś serwo totalnie lub wyłączyło.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2019, o 09:52 przez windcatcher, łącznie zmieniany 1 raz.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16755
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1529 razy
Podziękowano: 743 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 maja 2019, o 09:48

A masz napiczacz paska?
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
Lukasz
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 28
Rejestracja: 12-02-2019
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Lukasz » 13 maja 2019, o 10:01

Mam napinacz, pasek naciagniety elegancko - po problemie 20 pakietow polatal bez zadnych ale.
Na wylaczonym silniku widzialem ze slizgacz chodzi "inaczej" po walku ogona z jakims zwolnieniem w srodku zakresu ruchu.
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2982
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 249 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 maja 2019, o 10:18

Zdejmij snap z serwa ogonowego i zobacz ręką czy wszystko luźno chodzi w całym zakresie.

windcatcher pisze:Co najmniej ze 3 razy miałem również sytuację iż podłączenie telefonu (pkaliego, wojtanka i mojego) ogłupiło jakieś serwo totalnie lub wyłączyło.


Te najtańsze zewnętrzne bluetoothy zakłócają coś dość mocno - u mnie serwa bardzo delikatnie pulsują jak podłączę telefon. W Brainie HD z fabrycznym BT w środku nic takiego się nie dzieje.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2258
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 153 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2019, o 10:39

mwx pisze:Zdejmij snap z serwa ogonowego i zobacz ręką czy wszystko luźno chodzi w całym zakresie.

windcatcher pisze:Co najmniej ze 3 razy miałem również sytuację iż podłączenie telefonu (pkaliego, wojtanka i mojego) ogłupiło jakieś serwo totalnie lub wyłączyło.


Te najtańsze zewnętrzne bluetoothy zakłócają coś dość mocno - u mnie serwa bardzo delikatnie pulsują jak podłączę telefon. W Brainie HD z fabrycznym BT w środku nic takiego się nie dzieje.


Problem z błędnym zapisywaniem ustawień jest znany MSHE i nigdy nie było słowa, że to wina modułu BT.
Nie mogę jednak tego wykluczyć bo większość Brainów mam z takimi modułami i latają przypięte od wielu lat.
Niestety problem niezapisanych ustawień zdarza się również na USB przy kompie choć w ten sposób nigdy mi się żadne ustawienia nie pokrzaczyły na serwach (to zawsze przez BT).
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość