MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2653
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 165 razy

Postautor: Jazz » 30 maja 2016, o 17:34

Nie było watku dedykowanego to niniejszym go zakładam.

Aktualnie jest juz w preorderze (wysyłka 10 czerwca) i wersji jest sporo ( micro/mini/standard) , z extra Bluetooth oraz Heavy Duty zasilaniem jako opcje.

Zamówiłem w bdb cenie 2 sztuki - jedna z BT i HD (do G650 , i jednego z BT ale bez HD (do G500)
Testy zrobie pewnie w maluchu czyli G380.
Jazz
Dyplomata.
--------

Heliki/samoloty
Zanim kupisz cokolwiek do hobby, zapytaj o opinie na temat sklepu.
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1006
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 30 maja 2016, o 18:00

Czekamy na info czy jest sens zmieniać.
Pozdrawiam
Ps.rozumiem że HD to odpowiednik starego Alu?
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5055
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 465 razy

Postautor: Kenobi36 » 30 maja 2016, o 18:34

Stary Alu róznił się tylko obudową ALU
HD jest dedykowane do dużych z prądożernymi serwami, ma dodatkowe złącze wysokoprądowe do którego podpina się pakiet awioniki lub zewnętrzny BEC.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1006
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 30 maja 2016, o 18:37

Aha,teraz już wiem.
Dzięki kenobi za informację. W takim razie mnie wystarczy standard z BT
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 7 cze 2016, o 18:43

I jak to lata i jakie ma funkcje w porównaniu do Brain 1.0 ? //edit aa sory preorder 10 czerwiec.. to już w sumie niedługo zdaj relacje :)

//Edit2
Dla ciekawskich dwa linki odnośnie Brain 2.0:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2671030
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=744600
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1914
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 87 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 7 cze 2016, o 19:32

a skąd on pobiera dane do logów?
to znaczy musi być jakieś gniazdo do pobierania danych, a nie widzę wolnego
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 7 cze 2016, o 19:48

PiotrS pisze:a skąd on pobiera dane do logów?
to znaczy musi być jakieś gniazdo do pobierania danych, a nie widzę wolnego

Pewnie byłeś na tej stronce https://tmkarc1hobby.com/msh-brain2-fly ... sions.html

Pewnie mówisz o tym?
Do tego co jest wystarczą sensory wbudowane w FBL-a.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Stały bywalec...
Posty: 249
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Warszawa- Bielany
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Bartekgazior » 7 cze 2016, o 22:31

Analiza wibracji to super sprawa, szczególnie w spalinach. Nie trzeba szukać miejsca na żyrko i dobierać pianki "na czuja". Szkoda, że dopiero teraz jest taka opcja, bo ta funkcja występowała w FBL-u Robird już dawno temu.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 cze 2016, o 22:38

ale tez w brainie 1 nie było potrzeby- u mnie działał zawsze przyklejony czymkolwiek
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 7 cze 2016, o 22:41

wojtekr pisze:ale tez w brainie 1 nie było potrzeby- u mnie działał zawsze przyklejony czymkolwiek

nawet na ślinie?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 cze 2016, o 22:42

:masakra:
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 7 cze 2016, o 22:46

wojtekr pisze:ale tez w brainie 1 nie było potrzeby- u mnie działał zawsze przyklejony czymkolwiek


nawet w spalinach olewałem te przekładki taśma, płytka, taśma- nigdy z brainem nie miałem problemów z wibracjami- jak bym go nie montował

kupiłem kiedyś w modelemax rolkę takiej taśmy "żelkowej" montuje na nią już wszystko, odbiorniki, governory, FBL'e i jest git. Ale zawsze na jedną warstwę
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Stały bywalec...
Posty: 249
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Warszawa- Bielany
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Bartekgazior » 8 cze 2016, o 08:46

No właśnie- nie może być za miękko, o czym sam się przekonałem. Na podójnej gąbce z blaszką lub pojedynczej grubej jest na tyle miękko, że telepie FBL-em od wibracji silnika. Widać to było u mnie na diodowym wskaźniku pakietu- po odpaleniu i przy rozkręcaniu wirnika napięcie wyraźnie spadało, gdyż serwa dostawały delirki. Owszem latał dobrze, ale bardzo szybko wysysało energię z pakietu od tych dodatkowych oscylacji. Poza tym był wsadzony z przodu, na tylnej półce Raptora jest chyba mniej wibracji- przedni kosz serw był dodatkowo przykręcany do ramy
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 8 cze 2016, o 10:44

Tylko nie należy przesadzać z podkładem pod FBL-a przerobiłem to na własnym przykładzie jak podłożyłem 3 żelowe podkładki później metalową płytkę i jeszcze 2 żelowe podkładki to FBL zachowywał się dość dziwnie :), po tym jak usunąłem 80% tego badziewia to zaczął latać normalnie.
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2653
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 165 razy

Postautor: Jazz » 14 lip 2016, o 12:03

Jutro biore sie za montaz braina 2 w wersji hd w g650 oraz braina 2 z wbudowanym bt do g380.
Wrzuce zdjecie jakies wersji hd jesli ktos ciekawy
Jazz
Dyplomata.
--------

Heliki/samoloty
Zanim kupisz cokolwiek do hobby, zapytaj o opinie na temat sklepu.
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 942
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: mwx » 16 lis 2016, o 13:40

Zastanawiam się gdzie upchać Braina w mojej 600N.
Dopóki miał flybar, GY-401 siedział na półeczce z przodu. Tzn pierwotnie siedział na serwach, ale mocne cyfrowe serwa emitowały strasznie dużo elektromagnetycznego śmiecia, powodującego dziwne zachowanie ogona, więc dostał metalową płytkę DIY (celowo nie Alignowy plastik).

Położyłem Mózga testowo na tym samym miejscu, ale nie podoba mi się kilka rzeczy:

1. Dostęp do gniazda USB jest do d. musiałbym pewno kupić kabel ze złączem kątowym a i tak będzie ciasno
2. Nie ma za bardzo jak owinąć go rzepem
3. Nadal mam pod spodem 2 mocne serwa, emitujące sporo śmieci w eter.
I podobają mi się za to 2 rzeczy:
1. Mocowanie jest gotowe
2. kontroler jest stosunkowo blisko osi obrotu i CG śmigłowca

Obrazek

Przeglądając internety trafiłem na 2 inne propozycje/rozwiązania:

Obrazek

Obrazek

Montaż w pozycji bocznej.. jaaakoś średnio mi się podoba. :roll:

Ale ta opcja z obróceniem acc tray do góry nogami wydaje się być genialna.
1. Dodatkowa izolacja od drgań (plastyk), a można by się nawet pokusić o podłożenie cienkiej gumki izolującej od ramy
2. Blisko odbiornika
3. Idealny dostęp z kablem USB
4. Najdalej od serw.
5. Łatwe i gotowe miejsce na przeciągnięcie rzepa

Tylko martwi mnie wpływ tak mocnego odsunięcia od osi helika na latanie. Jest daleko od wału i dość nisko.
Czy to ma jakieś znaczenie? Czy ktoś tak lata?
Ja wiem, że Align to syf, spaliny są ble a za połączenie 2w1 w ogóle powinienem dostać bana na forum. Chodzi mi o to, czy ktoś lata z Mózgiem tak daleko od wszelkich osi helika, nie o odnalezienie współwyznawców starożytnej sztuki spalania mieszanki paliwowo-powietrznej.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2137
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 59 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 16 lis 2016, o 15:37

nie czaje dla czego musi być dodatkowo owinięty trytką albo rzepem - żeby nie odpadł - od wibracji ??
ja miałem przyklejonego w spalinie na oryginalnego 3m-a i nigdy mi się tak nie zdarzyło

BTW

kupowanie dzisiaj brajana bez BT ??? hmm
mwx pisze:Tylko martwi mnie wpływ tak mocnego odsunięcia od osi helika na latanie. Jest daleko od wału i dość nisko.
Czy to ma jakieś znaczenie? Czy ktoś tak lata?

co najwyżej zobaczysz że przy różnych ustawieniach i odległościach od osi - będą różne wartości na PID-ach i szybkościach obrotu.
mwx pisze:Ja wiem, że Align to syf, spaliny są ble

ale czemu?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 942
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: mwx » 16 lis 2016, o 16:04

MASA pisze:nie czaje dla czego musi być dodatkowo owinięty trytką albo rzepem - żeby nie odpadł - od wibracji ??
ja miałem przyklejonego w spalinie na oryginalnego 3m-a i nigdy mi się tak nie zdarzyło

BTW

kupowanie dzisiaj brajana bez BT ??? hmm


Okazja była, kupione przez forum. Poza tym BT będzie, tylko w postaci odpowiednio skonfigurowanego modułu HC-05. Wala mi się taki, więc tym bardziej potrzeby dopłacania do BT w puszce nie czuję. Nawet gdybym miał kupić nowy HC05 to jest to koszt 20PLN.

Poczytałem znaffcuf z helifreak'a - tam panuje przekonanie, że najlepiej umieścić modulik na grubej warstwie żelu a potem spiąć trytytką w wężyku od paliwa. Podobno kilku z nich przeprowadziło proces badawczy i taka kombinacja najlepiej się sprawdziła.

Tak przy okazji - PID dotyczy rzeczywiście nazw członów układu regulacji (proporcjonalnego, całkującego, różniczkującego) czy to jakaś Brainowa nazwa własna?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6485
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 lis 2016, o 16:26

Co do miejsca to oryginalne jest dobre, są przejściówki kątowe. Przyklej tego braina na żelka/blacha/żelka wtedy raczej nie musisz łapać trytką. Ja w 600 miałem w ogóle złapane na jedną warstwę pianki samoprzylepną 2mm - taką do wykładzin
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 942
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: mwx » 16 lis 2016, o 16:40

Szukam stosownego żelka. Dostałem tylko jednego :(

Jutro dostanę próbki różnych taśm ze spienionego akrylu.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość