MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 66
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 19 cze 2019, o 14:06

mwx pisze:W Horusach to działa tak wolno że i tak nikt tego nie będzie używał ;)


To jest pierwsza wersja i działa koszmarnie wolno. Ma też kilka innych niedoróbek. Poza tymi na wideo (link poniżej) integracja nie działa wcale, gdy podłączony jest czujnik GPS; potencjalnie także inne czujniki - jeszcze nie sprawdzałem. Mam nadzieję, że kolejny upgrade poprawi te najbardziej oczywiste usterki.

Tym niemniej krok w dobrą stronę, a nawet teraz szybciej w ten sposób skorygować jakiś pojedynczy parametr, niż podłączać się via BT czy kablem. Jak to nieco dopracują będzie super.

Tak to wygląda: https://youtu.be/mYe1jmcr64s


YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 19 cze 2019, o 14:16

Problem w tym, że developerzy Braina od początku mówili, że to będzie działać jak krew z nosa.
Jestem w szoku iż poświęcili sporo cennego czasu i dali się namówić na wprowadzenie integracji, która faktycznie kiepsko działa.
Może jest to jakiś argument dla kupującego ale jak rozejdzie się fama wolnego działania i pewnie wielu nowych bugów, które przy okazji wyjdą to lekki strzał w kolano..
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 66
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 19 cze 2019, o 14:22

windcatcher pisze:Problem w tym, że developerzy Braina od początku mówili, że to będzie działać jak krew z nosa.
Jestem w szoku iż poświęcili sporo cennego czasu i dali się namówić na wprowadzenie integracji, która faktycznie kiepsko działa.
Może jest to jakiś argument dla kupującego ale jak rozejdzie się fama wolnego działania i pewnie wielu nowych bugów, które przy okazji wyjdą to lekki strzał w kolano..


W sumie nie wiem czemu miałoby to działać wolno, to proste odczytywanie / zapisywanie pojedynczych parametrów. No ale nie znam szczegółów.

Tym niemniej mam nadzieję (być może płonną), że są w stanie choć poprawić te oczywiste błędy. Integracja to było to, czego mi w Brain brakowało. Jak wchodziłem w system byłem przekonany, że BT wystarczy. No i działa, ale jednak nie wylądujesz, szybko poprawisz i startujesz jeszcze raz. Trzeba wylądować, połączyć się BT, w iOS jeszcze zresetować aplikację, poprawić i dopiero z powrotem do góry. Nawet przy obecnej prędkości działania integracji o wiele szybciej zrobić to w radiu.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3635
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 19 cze 2019, o 14:24

Niewykluczone że temat się rozwinie wraz z wprowadzeniem nowego protokołu (ACCESS). Zdaje się że tu ograniczeniem jest aktualnie prędkość transmisji danych między Rx a Tx.

Chyba że to s.port tak zamula.
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 66
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 19 cze 2019, o 14:26

mwx pisze:Niewykluczone że temat się rozwinie wraz z wprowadzeniem nowego protokołu (ACCESS). Zdaje się że tu ograniczeniem jest aktualnie prędkość transmisji danych między Rx a Tx.


ACCESS to warstwa niżej (linku RC). Nie wiem jeszcze, czy i o ile przyspieszy Smart Port. Sam Smart Port to 57600, co wcale nie jest tak wolno dla przesyłania parametrów, nawet w half-duplex.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3635
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 19 cze 2019, o 14:29

W sumie tak jak pisałeś - mowa o dosłownie ilulku, dość prostych parametrach, więc w dzisiejszych czasach trudno sobie wyobrazić żeby przesyłanie ich stanowiło jakikolwiek problem.

Wąskie gardło musi być gdzieś na etapie przetwarzania tych informacji - może Rx'y zamulają? Albo ten skrypt jest jakoś topornie napisany
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 66
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 19 cze 2019, o 14:36

mwx pisze:W sumie tak jak pisałeś - mowa o dosłownie ilulku, dość prostych parametrach, więc w dzisiejszych czasach trudno sobie wyobrazić żeby przesyłanie ich stanowiło jakikolwiek problem.

Wąskie gardło musi być gdzieś na etapie przetwarzania tych informacji - może Rx'y zamulają? Albo ten skrypt jest jakoś topornie napisany


Nie wiem tego oczywiście, ale wydaje się, że MSH ma problem z napisaniem dobrej obsługi komunikacji. Nawet ich apka jak się łączy do Braina to jakakolwiek zmiana trwa wieki. O odczytywaniu logów nie wspominając. Jest mnóstwo skryptów, np. do Betaflight, korzystających z tego samego kanału, które działają o niebo szybciej.

Nie wiem, czy ktokolwiek jeszcze pamięta czasy modemów 2400bps bez korekcji, sieci Fido i BBS ;). Ale odświeżenie całego ekranu 80x25 znaków przy 2400bps trwało szybciej niż odczytanie tych kilku parametrów przez skrypt MSH ;). Przy 57600 odświeżanie całego ekranu trwało niezauważalnie krótko. Oczywiście nieco koloryzuję, bo co innego wysyłanie "strumiania" całego ekranu, a co innego odpytywanie parametr po parametrze, ale i tak wolno im to idzie. Jednak mam nadzieję, że to pierwsza wersja i chłopaki się ogarną - trzymam kciuki :).
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 19 cze 2019, o 14:43

Albo się ogarną albo zabrną w ślepy zaułek poprawiania nowych błędów i problemów spowodowanych integracją z openTX.

Już by lepiej poprawili BT i USB aby parametry szybko i skutecznie się zapisywały w obecnych aplikacjach za każdym razem...
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 66
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 19 cze 2019, o 14:49

windcatcher pisze:Albo się ogarną albo zabrną w ślepy zaułek poprawiania nowych błędów i problemów spowodowanych integracją z openTX.

Już by lepiej poprawili BT i USB aby parametry szybko i skutecznie się zapisywały w obecnych aplikacjach za każdym razem...


Nowych błędów nie zauważyłem (w sensie poza tak sobie działającą integracją), ani nie słyszałem o żadnych. Mam w tej chwili dwa modele na nowym firmware i zero problemów. Coś jest na rzeczy?
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 19 cze 2019, o 15:30

Pamiętam ile było przygód z integracjami Yeti i Spektrum, które działały szybko ale wymagały poprawek.

Nie słyszałem o opentx i mam nadzieję iż to tylko moje krakanie a rozwój Braina nie straci na tej nowej integracji...
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 66
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 19 cze 2019, o 15:40

Zakładam, że funkcje związane z obsługą lotu są traktowane priorytetowo i oddzielnie od pobocznych funkcjonalności, typu integracje, czy telemetrie. Tym niemniej zawsze ładuję nowy firmware do najmniejszego heli :).
Awatar użytkownika
Sulim
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 28-07-2015
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Sulim » 1 lip 2019, o 21:02

Następny motyw z Brajankiem. Powoli tracę cierpliwość.
W Setupie 1 i 2 ustawiłem gainy na odpowiednio i po równo
Proportional 80 i
Integral 65%
Drivate na 20%
To są ustawienia dla normala i Idla 1, odpowiednio mają 1600 i 1650 obr/min. Czyli spokojnie i odpowiadają setupowi 1 i setupowi 2 i w sumie bangla. Nie mam większych zastrzeżeń, chociaż do ideału daleko.
Dla idla 2 (setup 3), czyli dla 2000 obr schodzę do
Proportional 35 i
Integral 35%
Drivate na 15%
bo dostaje trzęsionki. I nie wiem co dalej robić, bo heli staje się mało stabilny.
Nie jest to spalina, tylko elektryk. Ktoś ma jakiś pomysł ;-)
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3635
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 lip 2019, o 23:31

Nie masz luzów gdzieś pomiędzy serwami a okuciami łopat?
Zauważyłem że im bardziej zużywają się snapy tym mocniej muszę skręcić gainy na tarczy. To samo dotyczy ogona.
Awatar użytkownika
Sulim
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 28-07-2015
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Sulim » 2 lip 2019, o 09:49

Wszystko sztywne, jak moje łącze z internetem ;-)
Podejrzewam, że któryś z tych trzech gainów za to odpowiada. Tylko nie wiem który.
Dlatego schodzę z trzema wartościami jednocześnie , ale to pachnie powoli kretem :masakra:
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 2 lip 2019, o 09:59

Sulim pisze:Wszystko sztywne, jak moje łącze z internetem ;-)
Podejrzewam, że któryś z tych trzech gainów za to odpowiada. Tylko nie wiem który.
Dlatego schodzę z trzema wartościami jednocześnie , ale to pachnie powoli kretem :masakra:


Jeśli nie masz wiedzy i pełnej świadomości jak działają gain-y w brainie to nie ruszaj wszystkich trzech na raz.
Przywróć wszystko do domyślnych dla ilości i rozmiaru łopat Twojego helika oraz stylu lotu (sport,3d, etc) a potem poleć jeszcze raz.

Jeśli dalej będzie nie tak to schodź gainem w jednej z ostatnich zakładek Braina ze stylami lotów (sport, 3d).
Ewentualnie napisz nam co i jak się trzęsie (ogon na boki, cyklika na boki, ogon góra-dół, etc)

Zaawansowane na razie zostaw w spokoju bo model w ogóle przestanie latać ;)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1663
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 129 razy

Postautor: SeKLeS » 2 lip 2019, o 10:01

Przez takie luzy właśnie, po założeniu większych łopat, skretowałem protosa przy starcie. Oderwał się od gruntu dopiero, gdy pierwsza łopata pierd... w ziemię :)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Sulim
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 28-07-2015
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Sulim » 2 lip 2019, o 11:55

windcatcher pisze:
Sulim pisze:Wszystko sztywne, jak moje łącze z internetem ;-)
Podejrzewam, że któryś z tych trzech gainów za to odpowiada. Tylko nie wiem który.
Dlatego schodzę z trzema wartościami jednocześnie , ale to pachnie powoli kretem :masakra:


Jeśli nie masz wiedzy i pełnej świadomości jak działają gain-y w brainie to nie ruszaj wszystkich trzech na raz.
Przywróć wszystko do domyślnych dla ilości i rozmiaru łopat Twojego helika oraz stylu lotu (sport,3d, etc) a potem poleć jeszcze raz.

Jeśli dalej będzie nie tak to schodź gainem w jednej z ostatnich zakładek Braina ze stylami lotów (sport, 3d).
Ewentualnie napisz nam co i jak się trzęsie (ogon na boki, cyklika na boki, ogon góra-dół, etc)

Zaawansowane na razie zostaw w spokoju bo model w ogóle przestanie latać ;)


To ruszanie trzema, to nie na raz. Stopniowo, najpierw pojedynczo, potem grupowo.
To, co proponujesz aby korzystać z zakładki z trybami już przećwiczyłem. W zasadzie to jest tylko proportional gain. Zszedłem bardzo nisko, aż do wyjątkowo małej stabilności modelu. No dalej już się chyba nie da.
Trzęsie raczej na boki, ogon, moim zdaniem, jest ok. Ale po przyjściu z roboty sprawdzę jeszcze opory na popychaczu.
Skłaniam się do teorii, że apka może przekłamywać. Mam JR'a podłączonego przez XBUS, a właściwie to przez B/SRXL, a to tylko protokół zgodny z Brajankiem.
No i coś puszcza w Braina odpowiedzialnego za czułość.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 2 lip 2019, o 12:09

Sulim pisze:....
Skłaniam się do teorii, że apka może przekłamywać. Mam JR'a podłączonego przez XBUS, a właściwie to przez B/SRXL, a to tylko protokół zgodny z Brajankiem.
No i coś puszcza w Braina odpowiedzialnego za czułość.


Co do apki to jeśli masz słabe potencjometry lub podejrzewasz, że wartości wariują w okolicy zera to możesz zwiększyć DEADBAND w ustawieniach braina.

Co do zakładki z trybami lotu to faktycznie suwak zmniejsza wartość P co z reguły wystarcza bo wchodzenie w I oraz D to wyższa szkoła jazdy i z reguły niekończąca się opowieść ;)
Czy długość orczyków na serwach cykliki masz zgodnie z instrukcją bo za krótkie lub za długie orczyki mogą na tyle zmienić gain mechaniczny, że potem ciężko w Brainie ustawić.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3635
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 lip 2019, o 12:49

Sulim pisze:

To, co proponujesz aby korzystać z zakładki z trybami już przećwiczyłem. W zasadzie to jest tylko proportional gain. Zszedłem bardzo nisko, aż do wyjątkowo małej stabilności modelu. No dalej już się chyba nie da.
Trzęsie raczej na boki, ogon, moim zdaniem, jest ok. Ale po przyjściu z roboty sprawdzę jeszcze opory na popychaczu.


Poszukałbym przyczyn w mechanice. Jakieś za słabe albo za wolne serwa, luzy, za miękko zamontowany Brain, albo złe przełożenia ruchu serwa na okucia.

Ile % masz na CYCLIC w SWASHPLATE SETUP (OUTPUT) ?
Awatar użytkownika
Sulim
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 28-07-2015
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Sulim » 3 lip 2019, o 21:14

Sorry, dopiero teraz przywiozłem helika.
Cyclik 28%
Pitch 23%

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość