MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3635
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 lip 2019, o 22:32

No to tak jak pisałem - zchrzaniona mechanika. Oba numerki świecą Ci się na czerwono nie bez powodu.

Tak to nie będzie dobrze działać, choćbyś niewiadomo jakie cuda w ustawieniach zdziałał.

To pewnie jakaś przeróbka z flybarowej maszyny?
Awatar użytkownika
Sulim
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 28-07-2015
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Sulim » 4 lip 2019, o 08:11

mwx pisze:No to tak jak pisałem - zchrzaniona mechanika. Oba numerki świecą Ci się na czerwono nie bez powodu.

Tak to nie będzie dobrze działać, choćbyś niewiadomo jakie cuda w ustawieniach zdziałał.

To pewnie jakaś przeróbka z flybarowej maszyny?


Tak, zgadłeś :thumb: . Przeróbka z Aligna F3C.
Ale to samo zrobiłem ze starą spaliną. Też przerobiłem na FBL'a. No ale tam jest CGY750, a to jednak inna półka. Lata genialnie.
Rozwiązania FBL w obu przypadkach są podobne i tam, w CGY, wartości cykliki i pitch'a są idelane, czyli mieszczą się idealnie w granicach, jakie podaje producent.
Raczej pozbędę się Braina, albo podjadę do Was do Poznania pobrać odpowiednią wiedzę :-)
Jakie wobec tego, poprawne wartości powinny być przy cyklice i pitchu dla Braina ?
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 4 lip 2019, o 09:02

Ale długością orczyków cykliki powinno się to udać naprawić aby wskoczyć w zalecane zakresy..
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Sulim
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 28-07-2015
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Sulim » 4 lip 2019, o 09:34

windcatcher pisze:Ale długością orczyków cykliki powinno się to udać naprawić aby wskoczyć w zalecane zakresy..


No też tak myślę, zresztą nic innego poprawić się raczej nie da.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 4 lip 2019, o 09:42

Sulim pisze:
windcatcher pisze:Ale długością orczyków cykliki powinno się to udać naprawić aby wskoczyć w zalecane zakresy..


No też tak myślę, zresztą nic innego poprawić się raczej nie da.


Teoretycznie można jeszcze długości ramion FBL/DFC w okuciach łopat ale prościej zacząć od zmiany położenia kulki w orczykach ;)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3635
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 lip 2019, o 10:49

Sulim zerknij do wątku o Trexie 600, opisałem swoje przejścia z przeróbką 600N na FBL. Mirek miał wydzielić 600N z ogólnego wątku o Trexie 600, ale chyba potrzebuje jeszcze trochę czasu :P

SPOILER: Skrócenie dźwigienek na serwach nie wystarczyło.
Awatar użytkownika
Sulim
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 28-07-2015
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Sulim » 4 lip 2019, o 12:11

mwx pisze:Sulim zerknij do wątku o Trexie 600, opisałem swoje przejścia z przeróbką 600N na FBL. Mirek miał wydzielić 600N z ogólnego wątku o Trexie 600, ale chyba potrzebuje jeszcze trochę czasu :P

SPOILER: Skrócenie dźwigienek na serwach nie wystarczyło.


Przeczytałem ;-). Na szczęście w TRexie, oprócz przełożenia kulek na orczyku, mogę zmienić geometrię również na tarczy i , to się chyba nazywa, na Aileron Lever.
No możliwości są, więc powinno się coś ulepić
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3635
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 302 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 4 lip 2019, o 12:25

Trudno się odnieść, bo nie wiemy za bardzo co i jak przerabiałeś :)

Tak czy inaczej te wartości są grubo poniżej optymalnych, więc Twoje biedne serwa męczą się z za dużymi obciążeniami, mając bardzo ograniczone pole działania, więc brakuje im momentu i rozdzielczości.

Wiesz i rozumiesz co robić - działaj i podziel się fotami :piwo:
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 23 lip 2019, o 22:09

Jak zrobić factory reset w Brain 2 bt?
Przez kompa się nie chciał łączyć. Udało się przez bt. Wymusił aktualizacje i w trakcie się zesrał :(
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 821
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 23 lip 2019, o 23:05

miruuu pisze:Jak zrobić factory reset w Brain 2 bt?
Przez kompa się nie chciał łączyć. Udało się przez bt. Wymusił aktualizacje i w trakcie się zesrał :(


Może spróbuj inny kabel, ja kiedyś podłączyłem się do kompa białym do ładowania telefonu i nie zadziałał, zmieniłem na zwykły i poszło.
Protos mini 6s\ X360\2 x Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 66
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 23 lip 2019, o 23:35

Także jakość kabli ma znaczenie. Brainy, ale także Taranisy czy Horusy, często nie działają z kablami kiepskiej jakości. Po wymianie kabli wszystko wraca do normy.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 lip 2019, o 05:34

Ogarnąłem. Nie wiem nie znam się, ale możliwe to że brajana się nie da ustawiać bez włączonego nadajnika? Czy to przypadek że za którymś razem zaskoczył a ja akurat wtedy włączyłem nadajnik (tyle że bez połączenia sbusowego,tylko Smart port przez który nawet nie widzi sygnału kanałów)...

Dziwne. Grunt że zadziałał po którejś tam próbie podłączenia. Od razu poszedł upgrade softu i teraz działa jakby nigdy nic...
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 861
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 283 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: Damdodo » 24 lip 2019, o 10:03

Poczekajmy aż polecisz :twisted:
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 lip 2019, o 10:14

hahaha. Z ciekawości później jeszcze to sprawdzę, ale myślę, że po prostu brajan się nie łączy z apką gdy nie jest podłączony do nadajnika.
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1483
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: dawo » 24 lip 2019, o 10:17

mak pisze:Także jakość kabli ma znaczenie. Brainy, ale także Taranisy czy Horusy, często nie działają z kablami kiepskiej jakości. Po wymianie kabli wszystko wraca do normy.


To nawet nie tyle jakość co rodzaj USB, są kable USB do ładowania co nają tylko dwie żyły (+ i -), i "te lepsze" co mają więcej żył - komunikacyjne... i nie ma bata żeby kabel USB z +- przesłał dane :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 lip 2019, o 10:19

Dokładnie tak. Te tylko do ładowania od razu eliminuje w domu żeby nie mylić później...
Awatar użytkownika
mak
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 66
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 24 lip 2019, o 11:07

dawo pisze:To nawet nie tyle jakość co rodzaj USB, są kable USB do ładowania co nają tylko dwie żyły (+ i -), i "te lepsze" co mają więcej żył - komunikacyjne... i nie ma bata żeby kabel USB z +- przesłał dane :)


To też, ale nie o tym pisałem. Są normalne kable data, które po prostu są kiepskie i nie działają ze wszystkim, mimo, że działają z innymi produktami.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 879
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: gcze » 24 lip 2019, o 11:39

Dawniej występowały często problemy z drukarkami, właśnie przez marnej jakości kable usb. Zresztą z usb zawsze były jakiś jaja, parszywy interface.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 24 lip 2019, o 18:05

miruuu pisze:hahaha. Z ciekawości później jeszcze to sprawdzę, ale myślę, że po prostu brajan się nie łączy z apką gdy nie jest podłączony do nadajnika.


No co Ty.... nadajnik ani odbiornik nie jest potrzebny aby połączyć się z Brajanem!!!
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2293
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 24 lip 2019, o 18:10

gcze pisze:Dawniej występowały często problemy z drukarkami, właśnie przez marnej jakości kable usb. Zresztą z usb zawsze były jakiś jaja, parszywy interface.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Wow.... Parszywy? Jaja?

Problem to głównie z gównianymi sterownikami, kablami rzadziej ale narzekać na interfejs usb to trzeba mieć zły dzień ;)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron