MSH Brain 2

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 lip 2019, o 18:29

windcatcher pisze:
miruuu pisze:hahaha. Z ciekawości później jeszcze to sprawdzę, ale myślę, że po prostu brajan się nie łączy z apką gdy nie jest podłączony do nadajnika.


No co Ty.... nadajnik ani odbiornik nie jest potrzebny aby połączyć się z Brajanem!!!
Czyli coś mu odyebało ale się już ododyebało. Zobaczymy na jak długo :D
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 812
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 142 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 25 lip 2019, o 00:27

windcatcher pisze:Wow.... Parszywy? Jaja?

Problem to głównie z gównianymi sterownikami, kablami rzadziej ale narzekać na interfejs usb to trzeba mieć zły dzień ;)


A jest jakiś gorszy, mniej pewny stosowany w PC? Mam kilkanaście urządzeń wpiętych po usb, chyba jeszcze nie zdażyło się aby wszystkie działały bezproblemowo.
Nie podpiąłbym po usb czegokolwiek, od czego zależałoby cokolwiek ;-) W ostatnich latach mocno się poprawił, ale smród pozostał. Jak sobie to porównam do pewności działania firewire to po prostu nie ma porównania.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 sie 2019, o 10:35

Skoro producent sam z siebie przestrzega żeby sprawdzić ustawienia tarczy po najnowszym update, to chyba warto zwrócić na to uwagę

Release notes:
- Software 3.2.054, Firmware 3.2.054 30 July 2019
IMPORTANT NOTE: Immediately after the update, go to panel 7 of the Wizard and check that your swashplate is selected (or if in panel 8 of the wizard appear the message “SWASHPLATE NOT SELECTED”). IF ANY SWASHPLATE IS SELECTED: Select the correct kind of swashplate used on your model (a unit power cycle can be required), then check that swashplate movements are correct. If swashplate movement are not correct go into the panel 8 and:

Check that SRV-1 of the top left displayed swashplate is connected to SRV1 input of the unit, SRV-2 in to the SRV2 input and SRV-3 in to the SRV3 input.
If required, correct swashplate movements with “Servo Reverse” button.

• Wizard: moved panel 9 “Unit Orientation” to panel 2, all other panels are scaled by one position
• Added further controls for the swashplate displayed as selected in panel 7 of the Wizard
• Added message “SWASHPLATE NOT SELECTED” in panel 8 of the Wizard if swashplate was not correctly done
• Now it is possible to log also values of Z-Acceleration, X-Acceleration and Y-Acceleration (in G units)
• Added in parameters that can be managed with Jeti telemetry Z-Acceleration, X-Acceleration and Y-Acceleration
• From this version it is officially added the decoding of new Spektrum SRXLv2 protocol used by Spektrum for their new receivers (for now only SPM4650) selecting the “HoTT/SUMD/UDI/Xbus-B/SRXLv2/Mpx-SRXL(oldest Spektrum rx)” icon / protocol with possible physical redundancy using 1/2 DSMX satellites
• Checkbox “Spektrum Bind” to put by software RX/SAT in to bind mode, now work also when Spektrum SRXv2 protocol is selected
• Wizard panel 9 & ADVANCED, Tab Common, Receiver: now when the Tail Gain checkbox "Is set in Software" was selected (or unselected), the radio channels for “Tail Gain” and "Setup Selection" are automatically exchanged between them
• Introduced a further improvement in current measurement with Hobbywing ESC’s
• Updated version of JETI integration file brain.bin inside the downloadable “Brain2Jeti.zip” file with all the recent firmware and software changes
• Renamed the JETI integration file under “Help” menu and on the server from “Brain.zip” to “Brain2Jeti.zip”
• New version of FRSKY script file for integration Brain2.luac inside the downloadable Brain2FrSky.zip file
• Simplified, optimized and speeded the code and greatly reduced the total size of the precompiled FrSky LUAC script to leave the RAM space for other little LUA script running in background.
• Now external sensors connected on the FrSky Smart.Port bus no more freeze the FrSky Integration
• Now FrSky Integration during the use, no longer generates the tedious messages of "Telemetry lost"
• Now the FrSky Integration doesn’t hang when particular values are read or written
• Revised some FrSky Integration menu
• Improved the “Tail Motor driven” routines for Micro Brain2 now selectable also via Integrations
• Added a control of maximum number of characters inserted in the NAME and PIN fields of “Configure Bluetooth” window
• Revised length of fields of NAME and PIN in the “Configure Bluetooth” window
• Added Spanish instructions selectable under Language menu
• Revised French instructions
• New version of README_for_ESC_datas_log_and_telemetry.pdf document
• New version of README_for_OpenTX_Integration.pdf document
• New version of README_for_Jeti_integration_for_BRAIN.pdf document
• In Panel 8 of the Wizard increased the maximum values imputable in CYCLIC and PITCH fields for particular Heli Models with particular swashplate geometry where the servo harms cannot increase (EG: Gaui X3)
• Revised the Framerate calculation for FrSky S.Bus (1 not 2) that has a framerate different (9ms) from the official Futaba S.Bus framerates standard (7ms or 14ms)
• DIAGNOSTIC section, “Real Time” tab: moved buttons over values
• DIAGNOSTIC section, “Recorded Logs” tab: moved buttons over values
• DIAGNOSTIC section, “Vibrations” tab: moved buttons over values
• If in Demo Mode, on the top bar, changed the fake serial number with "*** DEMO MODE ***”
• Updated the last two labels “Counters” to “Timers”
• If on the bench and connected to unit with an app open in the EVENTS page, a message appears when new events have occurred, and the screen should be updated with the Refresh button to display them.
• Wizard panel 12 added "Input:" in front of the percentage of Throttle input
• Some grammatical corrections in the English instructions
• Minor graphic changes
• Improvements/optimization/compression/reduction/speed up of the code

For Android & iOS app’s:
All the new functions and improvements already listed for "Software & "Firmware” with more:
• Recorded Log and Realtime Log: now when you press the "Camera" icon to save a screenshot, a feedback message appears
• Recorded Logs: solved a problem that caused that sometime loading a previously saved file did not display all the data
• Realtime Logs: fixed a problem that caused that the file sometime was not saved correctly
• Now the APP start also if no Wi-Fi nor SIM data connection is active for the automatic checks done by Google and Apple (to check that the app was correctly purchased)
• Corrected the name assigned to the eleventh parameter (RPM) during Flight Log download
• Added space between Diagnostic keys and Android Keys to avoid wrong operations
Awatar użytkownika
mak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 45
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 2 sie 2019, o 11:21

• Simplified, optimized and speeded the code and greatly reduced the total size of the precompiled FrSky LUAC script to leave the RAM space for other little LUA script running in background.
• Now external sensors connected on the FrSky Smart.Port bus no more freeze the FrSky Integration
• Now FrSky Integration during the use, no longer generates the tedious messages of "Telemetry lost"
• Now the FrSky Integration doesn’t hang when particular values are read or written
• Revised some FrSky Integration menu


Na to czekałem. Jutro testy!
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 sie 2019, o 12:50

A żeby integrować brajana z frsky to jakieś trudne zabiegi trzeba wykonać?
Awatar użytkownika
mak
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 45
Rejestracja: 14-06-2019
Lokalizacja: Złotokłos / Sydney
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mak » 2 sie 2019, o 12:52

Nie. Wrzucasz skrypt LUA na kartę, odpalasz jak każdy inny i - jeśli masz telemetrię Smart Port - to już.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 sie 2019, o 12:54

miruuu pisze:A żeby integrować brajana z frsky to jakieś trudne zabiegi trzeba wykonać?


Podpiąć zgodnie z etykietkami które przykleiłem Ci na kabelkach i wrzucić skrypt do radia :mrgreen:
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 sie 2019, o 13:12

Hehe. Dobra, jeśli to już było na którejś z poprzednich 25 stron to przepraszam, ale co rozumieć przez "wrzucić skrypt do radia"? Pytam jako ja, czyli prosty użytkownik...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 sie 2019, o 14:54

Załóż nowy wątek o integracji brajana z FrSky. Jesteś jedyną osobą w PL która będzie się w to bawić, nie ma chyba powodu żeby to opisywać w wątku brajanowym.

Jak kiedyś znajdzie się ktoś drugi to nie znajdzie tego tu za cholerę.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 sie 2019, o 14:56

Ja nie powiedzialem, że bedę się w to bawić. ja tylko zapytalem na czym ta zabawa polega. Ale luzik, moze być w osobnym wątku.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 sie 2019, o 14:56

trzeba trochę poustawiać tych adminów. no.
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2292
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 3 sie 2019, o 22:03

Zaktualizowałem dziś 2 brainy. Nowsza dwójka bez problemów a starsza jedynka zgubiła wybraną wcześniej tarczę a dodatkowo nastawy i kierunek pracy serw.
Trzeba było pozmieniać i wypoziomować tarczę od nowa. Poza tym wszystko wygląda ok a oblot jutro..
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 778
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Bi0ly » 4 sie 2019, o 09:03

Dzięki za info, to w dwóch modelach muszę uważać.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Protos mini 6s\ X360\Oxy 2 \Protos 380 - DX9

Pozdrawiam bi0ly :)
http://www.page.art.pl
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 655
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 4 sie 2019, o 09:16

windcatcher pisze:Zaktualizowałem dziś 2 brainy. Nowsza dwójka bez problemów a starsza jedynka zgubiła wybraną wcześniej tarczę a dodatkowo nastawy i kierunek pracy serw.
Trzeba było pozmieniać i wypoziomować tarczę od nowa. Poza tym wszystko wygląda ok a oblot jutro..

U mnie jedynka nie pogubiła nastaw prócz zakresów pracy serw.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2292
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 154 razy

Postautor: windcatcher » 4 sie 2019, o 10:07

Dziś przyjeżdżam na pole a tarcza w x3 pracuje na odwrót i serwa rozjechane.

Wychodzi na to, że wczorajsze poprawne ustawianie tarczy się nie zapisało poprzez usb.

Wszedłem jeszcze raz przez ix12 na andku i poodwracałem ponownie serwa ustawiając poziom tarczy.

Tym razem się zapisało i działało ok przez 7 pakietów :)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 655
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 4 sie 2019, o 12:59

Rozwałkę zrobiłem. Tylko nie wiem czy przez deszcz czy aktualizację. Tarcza zwariowała. Ale 2 dni temu 6 pakietów po aktualizacji zrobiłem :dk:
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3427
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 290 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 11 sie 2019, o 22:27

Przejżyj logi

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość