MSH Brain 2 - integracja z Graupner Hott

Czy ktoś jeszcze pamięta flybara?
Awatar użytkownika
Radziaf
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 30
Rejestracja: 10-04-2016
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Radziaf » 7 sie 2017, o 17:58

aikus pisze:Ale czasem na polu cos szybko poprawic - moze byc.
Fajnie.
Tak jak w ... gdize to ... w Mikado? Ze jest takie kombo - apka i odbiornik z FBLem i absolutnie WSZYSTKO ustawiasz z apki, lacznie z governorem i obrotami na wirniku.
Natomiast wfacajac do Braina: z changeloga wiem, ze oni w jednej z ostatnich wersji softu tez ozenili braina z telemetria Graupnera.
Fajnie i szkoda jednoczesnie.
Fajnie, bo jestem tym potencjalnie zainteresowany.
Szkoda, bo jako jeden z potencjalnie zainteresowannych nie mam w sobie duszy eksperymentatora i nie bede tego probowal uruchamiac... :|
...


Hmm... to tak ku chwale odkryć, zabawiłem się w zintegrowanie MX-16 Hott z Brain'em 2 i przyznam, że funkcja naprawdę fajna. :banana:
Z radia można zmieniać wszystkie ustawienia w Brainie; Governor, PIDy, style lotu itp. itd.. Zobaczę jak dalej będzie się to zachowywać, ale póki co, jestem happy...

PS. Nadajnik zaktualizowałem do najnowszego softu w wersji Beta V.2.017 (Graupner podesłał mi do testów), podobnie odbiornik GR-16 dostał nowy soft.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13888
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1379 razy
Podziękowano: 610 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 7 sie 2017, o 18:32

Ozesz. Trudne do ustawienia? Menu w miarę czytelne? Da się w ogóle bez podłączenia do kompa ogarnąć całkowicie czy jakieś uproszczone tematy tylko?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - na co mi to? | Reaktor 3D - jest co bić | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5862
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 563 razy
Podziękowano: 435 razy

Postautor: aikus » 7 sie 2017, o 19:28

Radziaf - tak trzymaj! My Graupnerowcy - niszowy gatunek w Polsce - musimy sie trzymac razem!
:)
Awatar użytkownika
Radziaf
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 30
Rejestracja: 10-04-2016
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Radziaf » 7 sie 2017, o 19:51

tak jest :piwo2:

Generalnie samo sprzężenie to kwestia podłączenia kabla z CH3 Brain'a do portu telemetrii odbiornika i drugiego kabla z portu SAT-1 Braina do portu 8 w odbiorniku (z tym, że tu trzeba zmajstrować sobie magiczny kabelek - czerwony zasilający koniecznie trzeba wywalić bo można sobie frytek narobić!).
Później to już grzebanie w menu telemetrii.

Samo ustawianie parametrów w Brainie przez nadajnik jest intuicyjne, ale choć trochę trzeba ogarniać menu oprogramowania no i nieco się tym pobawić dla wyrobienia pewnej wprawy.

Odnośnie aktualizacji odbiornika (GR-16) do oprogramowania 3a39, poprawia się szybkość działania telemetrii, jednakże jakiś osiołek wymyślił wykorzystanie kanału 6 w odbiorniku do pomiarów napięcia i notorycznie mi wyje alarm niskiego napięcia :mad2:
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5862
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 563 razy
Podziękowano: 435 razy

Postautor: aikus » 7 sie 2017, o 21:02

A tego alarmu nie mozesz wylaczyc? Albo ustawic alarm na 0 ...
Awatar użytkownika
Radziaf
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 30
Rejestracja: 10-04-2016
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Radziaf » 7 sie 2017, o 21:22

Przekopałem wszystkie opcje i nic... zaczynam sie zastanawiać, czy dopadła mnie ślepota czy głupota :wall2:

Domniemam, że problem tkwi w tym, że do żadnego kanału 1-8 nie mam podłączonego zasilania, a jedynie port telemetrii je dostaje. W innym modelu, gdzie śmigam na ZYS-S2 i jest tam klasyczne podłączenie odbiornika (soft także 3a39), tego problemu już nie ma.
Napisałem już do Graupnera, aby wysłali mi starsza wersje oprogramowania 3a38, gdzie jeszcze tej funkcji pomiaru napięcia nie było...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5862
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 563 razy
Podziękowano: 435 razy

Postautor: aikus » 7 sie 2017, o 22:21

Ale czekaj czekaj... Graupner zawsze mierzyl napiecie w awionice... Cala te telemetria domyslnie bez dodatkowych czujnikow zawsze mierzyla to i tylko to.
No i temperature jeszcze...
I tak bylo nawet w softach... no dosyc starych bo sprzed chyba 3 lat albo wiecej - tyle ile ma moja apka (nie upgradowalem nigdy softu).
To jest raz.
A dwa: Napiecie na awionice... popraw mnie jesli sie myle, ale wydaje mi sie ze wszystkie piny + i - w odbiorniku, Wszystkie te piny we wszystkich gniazdkach sa tak naprade zrownoleglone.
Sa dwa ZALECANE do ktorych trzeba doprowadzic zasilanie (zdaje sie 2 i 6) jesli z odbiornika pedzisz serwa zeby - wiadomo - rownomiernie rozlozyc obciazenie, ale tutaj nie ma tego problemu bo serwa pedzisz z braina (problem potencjalnie jest gdzie indziej)... a odbiornik jest zasilany... No... zasila tylko siebie!!
Przeciez...
... Wiec o co mu chodzi z tym napieciem??
To jest dwa..
Trzy wysokosc napiecia przy ktorej ma piszczec alarm na 100% ustawia sie jakos bardzo latwo w apce w telemertii wlasnie.. na samym wierzchu - wiem bo sam kiedys przestawialem jak latalem na za slabyn becu i mi napiecie spadalo ... ;)
Awatar użytkownika
Radziaf
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 30
Rejestracja: 10-04-2016
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Radziaf » 8 sie 2017, o 07:54

Same fakty, wiec nie ma co prostowac ;-)

Jak sie doczytalem na stronie Graupnera, to teraz wprowadzili dla kanalu 6 dodatkowa funkcje i moze on pracowac jako obsluga serwa i cos w rodzaju portu pomiarowego, czy jakos tak i graupner zaleca podlaczenie tam dedykowanych regulatorow, moze chodzi o zwyczajne podlaczenie w ten port esc...

Samo ustawienie napiecia zasilania jest faktycznie latwo dostepne i po metodzie prob i bledow to nie jest to.

Wroce z pracy to jeszcze powalcze, grunt to sie nie poddawac...
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3705
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 207 razy
Podziękowano: 369 razy

Postautor: Artja » 8 sie 2017, o 08:11

pkali pisze:Nowinka... szkoda, że nie działa na V1.

Ciekawe czy działa na Spektrumach starszych niż ostatnia generacja, wie ktoś?
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Radziaf
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 30
Rejestracja: 10-04-2016
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Radziaf » 8 sie 2017, o 19:41

Krok z "zaczarowanymi" alarmami w przód, okazuje się, że nie jest to wina ani nadajnika (MX-16@v 2.017) ani odbiornika (GR-16@3a39) z nowym softem (i dodatkową funkcją na CH6) a jedno z "dobrodziejstw" sprzężenia telemetrii Graupner->Brain2.
Wartości telemetryczne zbierane przez nadajnik z Braina2 (właściwie to z ESC za pośrednictwem Braina2) to: obciążenie w amperach, pobór prądu w mAh, max temperatura, minimalne napięcie zasilania (zakres nastawy to 7,5-60V). Przy przekroczeniu zadanych wartości nadajnik zaczyna alarmować i tu tkwi mój problem, gdyż na pokładzie mam YGE 200HV i nie ma przekazu informacji z ESC do Braina2, co za tym, Telemetria widzi to tak, jakbym nie podłączył zasilania.
Taki sobie oto gadżet, umożliwiający przy prawidłowej konfiguracji monitorowanie baterii zasilających. :banana:
Zakładam, że pozbycie się w moim przypadku fałszywych alarmów to kwestia konfiguracji telemetrii :idea: Jak już finalnie rozwikłam ten kłopocik, to pochwalę się efektami.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13888
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1379 razy
Podziękowano: 610 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 sie 2017, o 20:22

Wydzieliiłem posty dotyczące integracji z Hottem.
Oczywiście jak rozwikłasz temat o końca koniecznie się chwal!!

Ja jakiś czas temu testowałem Graupnerowego FBLa z odbiornika.Sam FBL może nie był najlepszy, ale obsługa bardzo fajna.

Ciekawe czy z brainem 1 również zadziała?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - na co mi to? | Reaktor 3D - jest co bić | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Radziaf
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 30
Rejestracja: 10-04-2016
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Radziaf » 8 sie 2017, o 20:35

Niestety Brain 1 ma za słaby procesor i za mało pamięci do obsługi tej telemetrii. Gdzieś wyczytałem (chyba na Helifreak'u), że nie ma co na to liczyć :mad2:
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5862
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 563 razy
Podziękowano: 435 razy

Postautor: aikus » 8 sie 2017, o 21:42

I tu po raz pierwszy widze tak naprawde duzy sens istnienia braina V2.
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 459
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 9 sie 2017, o 07:39

Może jeszcze jeden kwiatek związany z nowym softem i Windows XP. Po aktualizacji oprogramowania w Brain'ach I i II wszystko było OK do czasu kiedy włączyłem moduł BT w Brain'ie II.

Wszystko było OK z Brain'em II, jakież było moje zdziwienie, gdy na polu chciałem zmienić coś w Brain'ie I. Program wypisał komunikat o problemie z aplikacją Windows i się zamknął. Nie dawała się nawet uruchomić wersja demo. Pomogło dopiero wyłączenie BT i wgranie ustawień fabrycznych, aby program nie komunikował się po BT.

Nie mam pojęcia czy problem leży po stronie Windows XP, czy nowy soft nie może obsługiwać jednocześnie Brain'a I po kablu i Braina II po BT.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5862
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 563 razy
Podziękowano: 435 razy

Postautor: aikus » 9 sie 2017, o 08:30

Na XPku to ja w ogolee nie wiem jak tam kompatibility zdaje sie ze lezy od jakiegos pol roku.
Artja cwiczyl temat - ostatecznie zmienil kompa na takiego z siodemka.
Moze troche szkoda, ale z drugiej storny - biorac pod uwage, ze XP od ponad 3 lat jest out of support to i tak dlugo ciagneli zgodnosc z tym systemem.
Nic nie stoi na przeszkodzei zeby nadal uzywac kompa z XPkiem jako lotniskowego programatora brainow, ale - zostajesz przy starych wersjach, offline, nie upgradujesz i thats it.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13888
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1379 razy
Podziękowano: 610 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 sie 2017, o 08:30

Problem z brainem po aktualizacji pojawia się od czasu do czasu na różnych systemach. Ja na przykład miałem tak po ostatniej aktualizacji (ale też po długim czasie nieaktualizowania) na win10. Nie jestem pewien czy to miało związek z BT, czy po prostu nie było zbiegiem okoliczności. Wykluczyć oczywiście tez nie moge.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - na co mi to? | Reaktor 3D - jest co bić | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3705
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 207 razy
Podziękowano: 369 razy

Postautor: Artja » 9 sie 2017, o 09:29

gumi pisze:Może jeszcze jeden kwiatek związany z nowym softem i Windows XP. Po aktualizacji oprogramowania w Brain'ach I i II wszystko było OK do czasu kiedy włączyłem moduł BT w Brain'ie II.

Wszystko było OK z Brain'em II, jakież było moje zdziwienie, gdy na polu chciałem zmienić coś w Brain'ie I. Program wypisał komunikat o problemie z aplikacją Windows i się zamknął. Nie dawała się nawet uruchomić wersja demo. Pomogło dopiero wyłączenie BT i wgranie ustawień fabrycznych, aby program nie komunikował się po BT.

Nie mam pojęcia czy problem leży po stronie Windows XP, czy nowy soft nie może obsługiwać jednocześnie Brain'a I po kablu i Braina II po BT.


Problem jest gdzieś po stronie XP, aplikacja wieszała się w dziwnych momentach, do tego XP słabo radził sobie z przypisaniem portów do BT i USB. Problem z portami mam również na Win7, Brainy 1 i 2 raz podłączone via BT powodują że aplikacja nie chce się uruchomić w trybie demo jeśli nie wykryje modułu BT po stronie Braina. Tylko podłączenie po kablu USB pozwala na uruchomienie softu w trybie demo lub connected.

Offtopicznie apropos integracji RC z Brainem, jedyny ślad takiej możliwości w przypadku spektrum to jeden filmik na yutube, nie ma żadnego manuala, żadnego newsa od HorizonHobby albo MSH. Ściśle tajne łamane przez pufne czy co? :masakra:
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 574
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 232 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: Damdodo » 9 sie 2017, o 10:15

Artja Patrz: w sofcie BRAIN-a w zakładce MANUALS :readit:
:piwo2:
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3705
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 207 razy
Podziękowano: 369 razy

Postautor: Artja » 10 sie 2017, o 06:35

Damdodo pisze:Artja Patrz: w sofcie BRAIN-a w zakładce MANUALS :readit:
:piwo2:


:wall2: Zrobiłem upgrade softu, teraz muszę się zebrać na odwagę żeby podpiąć się z Brainem, bo oczywiście w trybie demo się nie uruchamia i mam komunikat ... :grin2:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 574
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 232 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: Damdodo » 10 sie 2017, o 11:30

A to widzę, że nie chcesz aktualizować firmwaera. Trzeba było tak od razu. Nie trzeba odpalać demo. Masz też na pewno po aktualizacji zapisane pod softem. U mnie np.: ścieżka dostępu wygląda tak:
Dysk:\Program Files (x86)\MSHeli\BRAIN\Manual
:geek:
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."

Wróć do „Systemy FBL”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości