Jaki zasilacz - dyskusja ogólna...

Źródła energii dla naszych ładowarek...
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 764
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 106 razy
Podziękowano: 53 razy

Postautor: Wiktor » 19 maja 2016, o 21:50

Ramotny pisze:Trzeba również pamiętać że to nic złego ładować akumulatory powoli... .

Powinno być:
Trzeba również pamiętać, że to nic dobrego ładować akumulatory szybciej...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 5862
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 226 razy
Podziękowano: 314 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 maja 2016, o 21:52

jak to nic dobrego? Lepiej ładować szybko niż wolno :)
Helikoptery, Goblin 380 for sale,
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Posty: 1981
Rejestracja: 28-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 74 razy

Postautor: lin3e » 19 maja 2016, o 22:41

Szybko i wściekle
...
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 4812
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Podziękowano: 375 razy

Postautor: aikus » 19 maja 2016, o 22:48

W sumie watek zaczyna sie od tego jak ktos wpierdzielił pakietowi 5C, wiec o jezu tam wielkie halo...
:)
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 261
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękowano: 12 razy

Postautor: gumi » 20 maja 2016, o 07:28

Dobra ładowarka - to inwestycja, która w perspektywie procentuje. Kiedyś zainwestowałem w PULSARA i zapomniałem co to problemy z ładowaniem. Mniej kłopotów i mniej kasy wydanej na uszkodzone przypadkowym ładowaniem pakiety. O bhp nie wspomnę.
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 4812
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Podziękowano: 375 razy

Postautor: aikus » 20 maja 2016, o 08:53

Nie docenialem dobrej ladowarki poki jej nie mialem.
Wydawalo mi sie "Co tam dobra nie dobra, laduje, balansuje - cudow nie ma!"
Do czasu az kupilem pierwszego Reaktora (czyli klona iChargera).
Od tej pory sukcesywnie powymienialem wszystkie iMaxy pod roznymi nazwami na Reaktory.

Przykladowa wartosc dodana: Niby prad balansowania ten sam, a jakims cudem balansowanie TYCH SAMYCH akumulatorow trwa krocej i efekt jest precyzyjniejszy.
Czary!!

A to nei zadne czary. poprostu tanie proste ladowarki balansuja ogniwo caly czas, przez caly proces ladowania. A bez sensu! Cele przewaznie maja rozne pojemnosci, wiec jesli ladowarka probuje wyrownywac napiecia na poczatku procesu ladowania to de facto ROZBALANSOWUJE pakiet a potem pod koniec go z powrotem balansuje.

REaktor zaczyna balansowac pakiet dopiero wtedy kiedy cele osiagaja 4,2V i to jest logiczne.
Z reszta opcje balansowania mozna w reaktorze przestawic.

Nie wspominam o innych funkcjach jak na przyklad "Foam Cut", czyli robie sobie z ladowarki napieciowy i pradowy zasilacz do oporowej przecinarki pianki.
GENIALNA SPRAWA.

Albo rozladowywanie odzyskowe, czyli rozladowujee pakiet i pcham energie w akumulator od samochodu.

.. i wiele innych ktorych pewnie nawet nie poznalem albo znam ale nie wykorzystuje i nie pamietam, ze sa.
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 954
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: donia » 3 cze 2016, o 19:48

Cześć,

takie pytanie, bo trochę z elektroniki za mnie lajkonik jest.
Czy są takie zasilacze (230V -> np 12V), które dopiero zużywają prąd kiedy są obciążone?
Chodzi o to, żeby zasilacz był podłączony na stałe do prądu, a włącznik był tylko po stronie niskiego napięcia, tylko w sumie jak ma to być cały rok podłączone, to czy nie będzie niepotrzebnie żarło prądu?

dzięki,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2669
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 176 razy
Podziękowano: 199 razy

Postautor: Kowal » 3 cze 2016, o 19:52

Będzie, ale nie są to duże wartości. Problem masz o tyle z głowy, że zazwyczaj jest wyłącznik wyłączający cały zasilacz.
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 5862
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 226 razy
Podziękowano: 314 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 cze 2016, o 20:05

wyłącznik po stronie zmiennego będzie znacznie mniejszy a wyłącza cały zasilacz i oszczędza elektrolity
Helikoptery, Goblin 380 for sale,
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 12294
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1267 razy
Podziękowano: 553 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 cze 2016, o 20:06

Przeniosłem do działu "Ładowarki i zasilacze"
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Fireball - w oczekiwaniu... | Reaktor 3D - jest co bić | HPI Bullet ST Flux - FOR SALE | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 954
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: donia » 3 cze 2016, o 20:51

Ok. tak coś czułem, dzięki.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2073
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 198 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 16 cze 2016, o 12:54

donia pisze:... a włącznik był tylko po stronie niskiego napięcia

To nie ma sensu. Albo główny wyłącznik albo żaden.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 261
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękowano: 12 razy

Postautor: gumi » 17 cze 2016, o 07:03

Może nie ma sensu ale znajduje zastosowanie, np tutaj:
http://www.modelemax.pl/product_info.ph ... s_id=16744
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 5862
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 226 razy
Podziękowano: 314 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 cze 2016, o 07:27

Ale tu jest co innego. Wyjscie główne nie ma wylscznika tylko te 10A
Helikoptery, Goblin 380 for sale,
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2601
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 308 razy

Postautor: Artu » 17 cze 2016, o 08:33

Co ślepemu po oczach :vhappy:

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
kamsolik
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 9
Rejestracja: 18-02-2015
Lokalizacja: Trójmiasto

Postautor: kamsolik » 8 kwie 2017, o 14:59

Witam
Czy ktoś używa takiego zasilania http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6558282028 i moze się podzielić się opinią

Wróć do „Zasilacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron