Zasilacz eFuel 1200W 60A

Źródła energii dla naszych ładowarek...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7269
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 276 razy
Podziękowano: 417 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 wrz 2015, o 21:41

Ravp66 pisze:Faktycznie każdy kanał ma regulowane napięcie w zakresie pracy zasilacza 15 - 30V.


To ciekawe bo ja ma dokładnie taki sam, kupowany 2,3 lata temu i mam 15-24V 60A a Twój jest 15-30V 50A?

1200W/24=50A
1200W/30=40A

Coś chińczyki mącą :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2301
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 17 wrz 2015, o 22:00

Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7269
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 276 razy
Podziękowano: 417 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 wrz 2015, o 22:05

widziałem, widocznie oferta się zmieniła, albo soft w środku
Helikoptery
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Ravp66 » 17 wrz 2015, o 22:11

PiotrS pisze:Widzę, że mamy inne zasilacze mimo tej samej mocy. Mój eFuel daje napięcie do 24V, Twój do 30V. Ty masz nowszą wersję. Tą z wyjściem do ładowania komórek ;)


Tak, mój zasilacz posiada 2 porty USB do ładowania.

PiotrS pisze:Weź jeszcze pod uwagę, że 5A na ładowarce nie równa się 5A na zasilaczu, bo masz inne napięcia na wyjściu zasilacza i ładowarki.
Im niższe napięcie ustawisz na zasilaczu, tym wyższy prąd popłynie przy tym samym obciążeniu.


To już zauważyłem w trakcie ładowania.

PiotrS pisze:EDIT: połączenie zasilacza z regulowanym napięciem do 30V prędzej czy później skończy się śmiercią Twojego iChargera, który przyjmuje napięcie do 18V.


Czemu tak twierdzisz?
Na zasilaczu mam ustawione 18V. Nie daję wyższego napięcia ani nie zmieniam napięcia podczas ładowania (instrukcja, niestety dość lakoniczna). Wszystkie ładowarki, które podpinam mogą pracować do 18V.

Zawiodłem się jedynie na kanałach pomocniczych. Maksymalne natężeni podczas ładowania 5A dochodziło do 7,2A, co powodowało wyłączenie kanału.

Ramotny pisze:Ewidentnie sprawa zasilacza i "małego" wyjścia 10A. Podłączenie pod główne 50A rozwiąże problem. Tak jak napisał Kenobi - nominalny pobór mocy w głównej fazie ładowania 6s5000/1C to 125W. Co prawda do 180W jeszcze sporo brakuje ALE wcale nie jest powiedziane że na tym wyjściu jest 18V. Ja bym stawiał na 12V i stąd problemy (niestety producent nie zająknął się w instrukcji o parametrach tych 3 małych wyjść)


I tu, jak podejrzewam, jest sedno wszystkiego. Niestety te 10A podane na obudowie zasilacza to pewnie tylko wielka ściema. Chińczyki pewnie zastosowali chyt marketingowy i tyle. :wall2: Tak więc ostrzeżenie dla tych osób, które chcą kupić ten zasilacz.
Możliwości deklarowane na zasilaczu nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. I tak się zastanawiam jak naprawdę jest z tymi 50A.

Mam zasilacz z linku podanego przez PiotraS
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2301
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 17 wrz 2015, o 22:20

W końcu przestawisz pokrętło i napięcie podskoczy dużo powyżej 18V.
Jak nie dziś, albo za miesiąc, to za rok. Tak się stanie.

Z tymi kanałami to masz co najmniej 2 wyjścia.
Zareklamować zasilacz, jeżeli jesteś pewien, że odcina poniżej 10A i jest jeszcze na gwarancji.
Albo (stracić gwarancję i) usunąć zabezpieczenia i podłączyć wszystko na żywca równolegle.
Wtedy będziesz miał dowolność natężenia. Tylko, że te pomocnicze wyjścia nie pociągną 50A. Są za słabe. Będziesz musiał o tym pamiętać.

Albo wymienić same zabezpieczenia na wyższy prąd.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Ravp66 » 17 wrz 2015, o 22:29

Mam nadzieję, że nie. Przed podłączeniem ładowarki sprawdzam napięcie. 3 x sprawdź - potem podłącz. Ale oczywiście wszystko się może zdarzyć.
Jak czytam ten temat, to faktycznie się zastanawiałem nad reklamacją (zakup około 5 miesięcy temu) tylko czy się opłaca toczyć boje?
Tak niestety w dzisiejszych czasach bywa, że dopóki ktoś chce coś kupić to sprzedawca mało do d.... nie wejdzie. Płacisz i wychodzisz ze sklepu i dalej to już Twój problem.
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2301
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 17 wrz 2015, o 22:42

Nie sprawdzisz - nie będziesz wiedział.
Zadzwoń, opisz sprawę i posłuchaj co mają Ci do powiedzenia.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7269
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 276 razy
Podziękowano: 417 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 wrz 2015, o 07:14

A czy przypadkiem icharger nie ma abezpieczenia przed zbyt wysokim napieciem zasilania?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3261
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 18 wrz 2015, o 07:24

wojtekr pisze:A czy przypadkiem icharger nie ma abezpieczenia przed zbyt wysokim napieciem zasilania?

Owszem jest komunikat "The input voltage is over the limit (18V)." ale pytanie ile jest w stanie wytrzymać...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Gajos

Postautor: Gajos » 18 wrz 2015, o 07:27

W mojej chwalą się tylko zabezpieczeniami:
- reverse polarity (input or output),
- low input voltage,
- battery temperature,
- charging capacity,
- time overrun.

Komunikatu i zabezpieczenia na razie sprawdzał nie będę... ;)
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3261
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 262 razy

Postautor: Ramotny » 18 wrz 2015, o 07:30

Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Marecki
Stały bywalec...
Posty: 213
Rejestracja: 25-09-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Marecki » 12 paź 2016, o 17:20

Ravp66 pisze:Wniosek (mam nadzieje że prawidłowy):

10A na kanał to tylko fikcja.
Chcesz ładować prądami powyżej 4,5A ładowarka MUSI być podłączona pod główne zasilanie.


Odgrzeję temat :)
Z tego co czytałem na zasilaczu ustawiłeś 18 V
czy przypadkiem 10 A na kanał nie byłoby przy 24 V ?
Pozdrawiam
Marek
-----
MJX F645, V977, T-Rex 450 Pro DFC, G380, DX8, Runner 250 PRO, F215
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Ravp66 » 12 paź 2016, o 19:49

Niestety nie mam ładowarki, która jest w stanie obsłużyć wyższe napięcie. Instrukcja lakoniczna. Nigdzie w internecie nic na ten temat nie pisze.
Na wejściach 10A akumulatory 6S ładuje maksymalnie 4,5 A i nic się nie dzieje. Dlatego dałem sobie spokój.
A jak chce ładować większym amperażem to podpinam pod wyjście główne i wszystko działa.
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Marecki
Stały bywalec...
Posty: 213
Rejestracja: 25-09-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Marecki » 12 paź 2016, o 20:02

Dzięki za odpowiedź.
Czyli te 10 A na kanał to wcale nie musi być fikcja
tylko ograniczenie Twojej ładowarki.
Pozdrawiam
Marek
-----
MJX F645, V977, T-Rex 450 Pro DFC, G380, DX8, Runner 250 PRO, F215
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Ravp66 » 12 paź 2016, o 20:10

Oczywiście. Bez wiarygodnych pomiarów trudno powiedzieć.
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał

Wróć do „Zasilacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość