Zasilacz eFuel 1200W 60A

Źródła energii dla naszych ładowarek...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3209
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 17 wrz 2015, o 07:12

Gajos pisze:3*4,2 [V] * 5 [A] = 63 [W]
Ona nie wydoli 63 watów wyjściowych? Bo nawet nie pamiętam. Wydaje mi się Ramotny, że problem jednak na jej wejściu jest...

on ładuje 6s czyli 25,2V
zacząłem ładować pakiety 5000 6s prądem 1C (5A)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Gajos

Postautor: Gajos » 17 wrz 2015, o 07:16

Sorki Grzegorz, co ślepemu po oczach, faktycznie, dzięki za wskazanie palcem...
Ale, ona ma przecież na wyjściu aż 250 W przy ładowaniu, teraz sprawdziłem...
Czyli 6*4,2 [V] * 5 [A] = 126 [W]
Musi tyle dać. Chociaż... Przyłapałem ją już na tylu głupotach, że o losie... :masakra:
Ale jak o źródło wreszcie poprosiłem kiedyś, to przestał ze mną gadać... :(
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3209
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 17 wrz 2015, o 07:23

Gajos pisze:Sorki Ramotny, co ślepemu po oczach, faktycznie...
Ale, ona ma przecież na wyjściu aż 250 W przy ładowaniu, teraz sprawdziłem...
Czyli 6*4,2 [V] * 5 [A] = 126 [W]
Musi tyle dać. Chociaż... Przyłapałem ją już na tylu głupotach, że o losie... :masakra:
Ale jak o źródło wreszcie poprosiłem kiedyś, to przestał ze mną gadać... :(

Ładowarka ma 250W na WYJŚCIU ale potrzebuje co najmniej tyle samo na WEJSCIU. Problem nie leży w ładowarce tylko w zasilaczu który najprawdopodobniej (bo producent nic na ten temat nie napisał nawet we własnej instrukcji) ma na wyjściach pomocniczych max 120W.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Gajos

Postautor: Gajos » 17 wrz 2015, o 07:27

A no to masz rację, jesteśmy na granicy, brakuje ~6 W, tak?
A możemy zasilaczowi zmniejszyć napięcie wyjściowe i przesetupować je w ładowarce?
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3209
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 17 wrz 2015, o 07:30

Gajos pisze:A no to masz rację, jesteśmy na granicy, brakuje ~6 W, tak?

No coś tak pi*oko... Dla eksperymentu Ravp66 może zmniejszyć prąd ładowania do np. 4,5A i się okaże...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Gajos

Postautor: Gajos » 17 wrz 2015, o 07:31

Co ślepemu po oczach #2:
Ramotny pisze:... Sądzę że na wyjściach pomocniczych napięcie nie jest regulowane jak na głównym (15-30V) tylko stałe 12V co wraz z 10A daje 120W i stąd problemy. Trzeba to pomierzyć V/A i się okaże...

Przepraszam!
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5041
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 497 razy

Postautor: Kenobi36 » 17 wrz 2015, o 07:42

:-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Gajos

Postautor: Gajos » 17 wrz 2015, o 07:45

:oops:
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14365
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1415 razy
Podziękowano: 650 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 wrz 2015, o 07:54

Gajos pisze::oops:

Że też nie mamy ikonki okularnika z 13 posterunku... ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Gajos

Postautor: Gajos » 17 wrz 2015, o 08:02

miruuu pisze:Że też nie mamy ...
Wasze emotikonki są po prostu na to za małe... :P
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1947
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 17 wrz 2015, o 09:05

Ramotny pisze: Sądzę że na wyjściach pomocniczych napięcie nie jest regulowane jak na głównym (15-30V) tylko stałe 12V co wraz z 10A daje 120W i stąd problemy. Trzeba to pomierzyć V/A i się okaże...


Jest regulowane. Jest takie samo jak na wyjściu głównym. Chyba, że autor ma nieco inny model niż ja. Są co najmniej 2 wersje.
Co nie zmienia faktu, że na 99% zabezpieczenie na wyjściach 10A odcina.
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Gajos

Postautor: Gajos » 17 wrz 2015, o 15:54

PiotrS pisze:... Jest regulowane. Jest takie samo jak na wyjściu głównym. Chyba, że autor ma nieco inny model niż ja. Są co najmniej 2 wersje.
Co nie zmienia faktu, że na 99% zabezpieczenie na wyjściach 10A odcina.
Czyli "pobite szklanki" i tak, bo "wyjściom pomocniczym" zawsze zabraknie około 6 W... :(
Potrzebne wyjście zasilacza o ciut większej mocy albo pozostaje nam zmniejszenie prądu ładowania:
Ramotny pisze:... zmniejszyć prąd ładowania do np. 4,5A ...
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1947
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 17 wrz 2015, o 16:02

ale tez zasilacz ma jeszcze wyjście główne ;)
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Gajos

Postautor: Gajos » 17 wrz 2015, o 16:07

Tak pamiętam, mocniejsze, ale Ravp go nie chciał chyba używać, a zresztą kreta zrobił, to pewnie już Mu tam styka...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3209
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 17 wrz 2015, o 16:27

Gajos pisze:"wyjściom pomocniczym" zawsze zabraknie około 6 W... :(
no jak widać w tym przypadku tak. Co ciekawe mój zasilacz od XBoxa o nominalnej mocy 203W daje się przeciążać do ok 210-211W. Niewiele ale pozwala...
Niestety większość kitajców podaje maksymalne możliwe parametry swoich urządzeń w maksymalnie optymalnych warunkach co użytkowo zmniejsza je o 5-10%. Skyrc jak widać też...

Przy okazji pojawia się pytanie na które w instrukcji również nie ma odpowiedzi: każde z wyjść pomocniczych ma 10A - a co jeśli z głównego pobieramy 50A (łączne pobierzemy więcej niż 1200W)? Które wyjścia "siądą" pierwsze - pomocnicze, główne czy wszystkie?
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1947
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 17 wrz 2015, o 18:06

Pomocnicze i główne idą z jednego wyjścia, tylko te 10A mają dodatkowe zabezpieczenia
Jak padnie główne, padnie wszystko.
Jak padnie 10A główne będzie pracować
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 113
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Ravp66 » 17 wrz 2015, o 21:27

Bardzo dziękuję wszystkim za okazane zainteresowanie moim problemem.

Jako pierwszy rozwiązał mój problem Piotr S (dzięki) :piwo2:

PiotrS pisze:
Ravp66 pisze:Tak, ale niestety jak wrócę z pracy.
A......... ładowarkę mam podłączoną pod gniazdo 10A.


I tu masz odpowiedź

Podłącz pod wyjście główne i problem zniknie.
Na tych wyjściach 10A jest jakieś zabezpieczenie. Pewnie się nagrzewa i odcina.


Faktycznie Kenobi trochę plątałem się w zeznaniach
Na zasilaczu było ustawione 18V - ale w trakcie ładowania (co było widać na wyświetlaczu ładowarki) napięcie wejściowe w ładowarce wskazywało mniej niż 10V. Co powodowało zakończenie ładowania.

Jak bym bardziej uważał w szkole to bym był więcej wiedział na temat prądów :hammer: , nawet tych błądzących. :vhappy:
Jak kupowałem zasilacz efuel 1200wat to widząc ilość wyjść na ładowarki (3 x 10A / 1 x 50A) pomyślałem - to będzie niezły zasilacz. I kupiłem. Dotychczas ładowałem na trzech ładowarkach (każda podłączona do osobnego kanału) akumulatory 2200 3s po 2 szt na kanał i nic niepokojącego się nie działo. W końcu nadszedł czas na akumulatory 5000 6s do goblinka. Podłączyłem do iChargera, na początku wszystko działało jak należy. Ale po pewnym czasie zauważyłem, że akumulator powinien być jeszcze ładowany lecz ładowarka przestała ładować. Spróbowałem drugi raz (przecież na kanał mam 10A, napięcie 18V) i powtórka. Bez problemów dało się ładować 4,5A.
Dzisiaj, za radą Piotra S, postanowiłem podpiąć ładowarkę pod wejście główne, zapodać 5A ....... i akumulator został naładowany, bez przygód.

Faktycznie każdy kanał ma regulowane napięcie w zakresie pracy zasilacza 15 - 30V.
Tak jak napisał Kenobi i Piotr S. i Ramotny, te 10A to chyba tylko na obudowie. W trakcie ładowania na kanale 10A zaobserwowałem, że w trakcie upływającego czasu napięcie spadało, aż osiągnęło krytyczną wartość 10V i ładowanie zostało przerwane.

Wniosek (mam nadzieje że prawidłowy):

10A na kanał to tylko fikcja.
Chcesz ładować prądami powyżej 4,5A ładowarka MUSI być podłączona pod główne zasilanie.

Dziękuję za lekcję, poświęcony czas i pomoc.
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1947
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 17 wrz 2015, o 21:33

Weź jeszcze pod uwagę, że 5A na ładowarce nie równa się 5A na zasilaczu, bo masz inne napięcia na wyjściu zasilacza i ładowarki.
Im niższe napięcie ustawisz na zasilaczu, tym wyższy prąd popłynie przy tym samym obciążeniu.

Widzę, że mamy inne zasilacze mimo tej samej mocy. Mój eFuel daje napięcie do 24V, Twój do 30V. Ty masz nowszą wersję. Tą z wyjściem do ładowania komórek ;)

EDIT: połączenie zasilacza z regulowanym napięciem do 30V prędzej czy później skończy się śmiercią Twojego iChargera, który przyjmuje napięcie do 18V.
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6916
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 261 razy
Podziękowano: 401 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 wrz 2015, o 21:36

PiotrS pisze:Weź jeszcze pod uwagę, że 5A na ładowarce nie równa się 5A na zasilaczu, bo masz inne prądy na wyjściu zasilacza i ładowarki.


bo masz inne napięcia na wyjściu zasilacza i ładowarki
Helikoptery
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1947
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 17 wrz 2015, o 21:37

już poprawiłem
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500

Wróć do „Zasilacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron