Zasilacz DELL DA-2/ D220P-01 12V 18A

Źródła energii dla naszych ładowarek...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 22 kwie 2015, o 20:59

Nabyłem drogą kupna ( oczywiście na Alledrogo ) zasilacz DELL DA-2/ D220P-01. Jak to na mnie przystało, 2szt. :mrgreen:
Podstawowa zaleta w stosunku do zasilaczy x-box, oraz serwerowych, to brak wentylatora.
Nie był bym sobą, gdybym go nie rozkręcił, aby zobaczyć co tam siedzi w środku :lol:

"Tabliczka znamionowa" zgodna z tą pokazaną na aukcji, więc nie jest źle :-) Mamy (przynajmniej teoretycznie) 12V 18A

Obrazek

Potrzebny był "specjalistyczny" torx z dziurką Obrazek

Obrazek Obrazek

Po zdjęciu plastikowej obudowy, ukazał się porządnie ekranowany "klocek" zasilacza:

Obrazek Obrazek

Strona INPUT, czyli podłączenie do sieci i widoczny (chyba) bezpiecznik:

Obrazek Obrazek

Teraz to, co interesuje nas najbardziej, czuli strona OUTPUT:

Obrazek

Jak widać na poniższym foto, są dwie "wiązki" przewodów Vo (białe przewody) oraz GND (czarne przewody), i jeszcze dwa kabelki: niebieski, opisany jako remote i czerwony z opisem a jakże RED:

Obrazek

W związku z za pewnym "przerabianiem" wyjścia, otrzymujemy "w prezencie" łatwe pola lutownicze:

Obrazek

I na koniec rozmiary zasilacza:

Obrazek

Testów obciążenia nie wykonam, bo mój multimetr działa tylko do 10A :cry:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 23 kwie 2015, o 07:13

Tak dla ścisłości: zasilacz od xboxa (a przynajmniej mój) nie ma wentylatora.
Czy potrzebują te zasilacze jakiejś "specjalnej" procedury odpalania, jak te od x-a?

No i z chamskich ciekawostek - jak trafiam na taki torx z wałeczkiem w środku, to wkładam do środka albo płaski śrubokręt i nim odkręcam albo mniejszym płaskim wyłamuję wałeczek.

Fajne te zasilacze, tanie, na bank porządne.
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 23 kwie 2015, o 07:35

StRess pisze:Tak dla ścisłości: zasilacz od xboxa (a przynajmniej mój) nie ma wentylatora.

Mój bydlak ma :masakra:

StRess pisze:Czy potrzebują te zasilacze jakiejś "specjalnej" procedury odpalania, jak te od x-a?

Tak, i jest bardzo skomplikowana :grin2: Trzeba połączyć (lub zastosować włącznik) GND do REMOTE.
Nie obcinając kabla PIN 5 z 6,7,8

1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 23 kwie 2015, o 08:02

Czyli nic specjalnego :) X-boxiaka (oczywiście powołuję się znowu na mojego) nie można włączyć nieobciążonego. Jak włączę zasilacz a dopiero potem podłączę do niego ładowarkę to wyskakuje mi error. To mnie właśnie interesowało, czy są myki tego typu :)
Ale to generalnie pierdoły.
Zostały na tej aukcji 2 zasilacze. Zastanawiam się, czy kliknąć :D
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 23 kwie 2015, o 08:28

Została ostatnia sztuka... :grin2: Na innych aukcjach też są... ale "nieco" droższe :masakra:

Poprawka, wszystkie wysprzedane :rotfl2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7155
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 23 kwie 2015, o 08:41

StRess pisze:Tak dla ścisłości: zasilacz od xboxa (a przynajmniej mój) nie ma wentylatora.
Czy potrzebują te zasilacze jakiejś "specjalnej" procedury odpalania, jak te od x-a?

No i z chamskich ciekawostek - jak trafiam na taki torx z wałeczkiem w środku, to wkładam do środka albo płaski śrubokręt i nim odkręcam albo mniejszym płaskim wyłamuję wałeczek.

Fajne te zasilacze, tanie, na bank porządne.


Jesteś pewien? Bo ten 200W ma taki co go nie widać ani nie słychać. Taki mały płaski pod blachą w środku. Ja się zorientowałem, że jest bo poczułem lekki nawiew powietrza :)
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 23 kwie 2015, o 08:44

wojtekr pisze:
StRess pisze:Tak dla ścisłości: zasilacz od xboxa (a przynajmniej mój) nie ma wentylatora.

Jesteś pewien? Bo ten 200W ma taki co go nie widać ani nie słychać.

U kogo nie słychać, u tego nie słychać... :masakra: Między innymi z tego powodu kupiłem DELL-a :D
Teraz trzeba "pokombinować" jak podnieść w nim napięcie do cirka 14V :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 23 kwie 2015, o 08:46

wojtekr pisze:Jesteś pewien? Bo ten 200W ma taki co go nie widać ani nie słychać. Taki mały płaski pod blachą w środku. Ja się zorientowałem, że jest bo poczułem lekki nawiew powietrza :)


No nie jestem... Po prostu go nie słyszę ;) Jak rozbierałem zasilacz to dobierałem się tylko do gniazda i wyprowadzeń kabli, wiatraczka nie szukałem.
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1536
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: windcatcher » 3 gru 2015, o 19:39

witam,

Jak się spisuje ten zasilacz Della po kilku miesiącach używania?
Czy działa bez przerw czy też potrafi się zmęczyć i resetuje ładowarkę?
Czy dioda zmienia kolory jak w xbox-owym?
Czy udało się się podbić napięcie do góry?
Czy da się z niego wyciągnąć 18 amper na jakiejś mocnej ładowarce?

Z góry dzięki za info.

Michał
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał

Wróć do „Zasilacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość