Spowolnienie wentylatora z zasilaczu serwerowym DELL

Źródła energii dla naszych ładowarek...
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 9 gru 2015, o 12:42

Hej,

Postanowilem wrzucic taki oto watek.
Uwazam ze temat jest nie do konca jasno rozpracowany.
Malo tego widzialem ze nasza rodzima myslt technologiczna wyprzedza wszystkie znane mi fora zagraniczne.
U nas Kenobi montuje potencjometr i plynnie reguluje wiatrakiem.
Malo tego odgrazal mi sie w PW ze nawet robi to przez piny regulacyjne a nie po chamsku poprzez opornik na kablu zasilajacym wentylator.

Jesli chodzi o zasilacze DELL 700W nps700ab to tam mozna bylo zewrzec 3 piny i wentylator zwalnial o polowe.
Dokladny opis tutaj; http://www.tjinguytech.com/my-projects/server-ps albo w moim temacie o tym zasilaczu albo w dziekczynnym temacie mira :mrgreen:
Dodatkowo ja wlutowalem rezystor 22ohm w kabel zasilajacy wentylator co dalo dodatkowe "o polowe" wolniej i juz ta wielka suszara chodzila bardzo znosnie.

natomiast
W zasilaczu DELL 550W aa23300 podobno zwarcie tych samych pinow co w tamtym nie dziala.

Inny temat to nadal nie znalalzem jak wlutowac w te piny ten potencjometr - Kenobi mowi (pin masa, pin 5v, pin regulacyjny) - niewiem ktory to regulacyjny.
Chyba ze to wlasnie ten jeden z tch co ja juz zwarlem na stale - ale wtedy regulacja napewno nie jest w zakresie 0%-100% wejsciowej mocy.

Mi wczoraj kolega tlumaczyl jak mozna bardziej po chlopsku ale mniej niz rezytor w linie zasilajaca wiartak.
Wyszlo tak ze potencjometr miedzy + i - i srodkowa nozke do + wiatraka.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 9 gru 2015, o 13:07

Nie te trzy piny

Zwierasz to co na zółto
Obrazek
ps. znowu "Określenie wymiarów obrazka nie było możliwe."
edit by miruuu: udało mi się, chociaż nie za pierwszym razem...

Albo dajesz potencjometr
Jeśłi opiszemy piny tak:
D1
C1
B1 B2 B3 B4 ...
A1 A2 A3....
To suwak dajemy na B2, a pozostałę 2 nóżki na B3 i B4 , wtedy mamy płynną regulację.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 9 gru 2015, o 15:34

A jaka jest pewnosci ze wszystkie zasilacze del maja te piny tak samo?
Teoretycznie to powinien byc jakis mniej wiecej standard ... aczkolwiek te zasilacze sie roznia troche ksztaltem wiec takie "zamienne" plug and play to one nie sa.
Ciekawa jaka szansa ze ktos zmieniajac kieszen w szufladzie zmienil tez rozlozenie pinow..
Potestuje Dzieki
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 9 gru 2015, o 15:55

Dzisiaj potestuje.
A jeszcze przy okazji znalazlem takie cos:

Noby podobnie a piny troche inne:

Obrazek

Obrazek

Z tej stronki:
http://www.worldwidedx.com/threads/12v- ... 421/page-4

Gosc potencjometr wrzucil w piny A1, D3 i C5 i tez DELL.


I jeszcze takie znalazlem:
Obrazek

Zaraz uznam ze ten potencjometr trzeba wstawic w dowolne piny... :mrgreen: :mrgreen:


EDIT:
Ostatni rysunek to chyba ustawienie takie jak Kenobi tylko z innych pinow wzieli +5v i mase.
tak?
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 9 gru 2015, o 16:48

Pin sterujący jest jeden, mas i napięć kilka wiec można pociągnąć nie tylko z jednego miejsca.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 9 gru 2015, o 21:57

Jestem po pierwszej probie z potencjometrem.

telpod 4,7kohm -A 09-80

potencjometr ze sciezka weglowa.

Genralnie ... zwolnil i jest regulacja.. tylko ze potencjometr zaczal dymic i smierdziec...

Mam jeszcze potencjometr drutowy 330ohm 0,5W.
Ale ten to chyba zamaly co?

Jaki masz u siebei Ken i jaki ma Jazz u siebie ten potencjometr, bo widze ze ogolnie to dziala tylko chyba moj jest zaslaby i nie daje rady odprowadzic ciepla...

EDIT
przy kolejnych probach doszedlem do tego ze jesli potencjmetr jest skrecony tak ze obroty sa niskie to nie dymi a jak podkrece obroty na wysokie to zaczyna dymic...
Tak czy siak wychodzi ze jednak nie jest do konca odpowiedni.

Aha i ja bym jeszcze ten wentylator zwolnil bo wciaz jest zaglosny nawet na najnizszych mozliwych obrotach.


EDIT.
Najprawdopodobniej jednak sie walnalem w kabelkach i dlatego potencjometr dymil.
Dzisiaj kolejna proba :P
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 11 gru 2015, o 00:19

Hej.
Juz mam potencjometr,wrzucilem 10k bo taki mialem.
Zwalnia nie dymi.

Ale troche za szybko nadal, wiec kupilem opornik 15ohm 5W (taki mieli,chcialem 18ohm).
Otwieram zasilacz, a tam sa 2 male watraki jeden za drugim ... turbina jakaś :)
Po 3 kable do jednego i 3 do drugieg lacza sie pozniej w wiazke i z wtyczka 6 pinowa w plytke.

Wrzucilem zakupiny opornik 15ohm 5w w czerwny kabel - zwolnil jeden wentylator (pomiary robione byly na sluch bo oczywiscie nic nie widac a kreci sie i tak szybko).
Nastepny rezysot z domu tez 15ohm (ale taki najbardziej standardoy w paski - wiec pewnie 1W...) wrzucilem w pomaranczowy kabel (najbardziej czerwony ze wszystkich ktore szły do drugiego wentylatora).

Zwolnil i drugi (na sluch). Oporniki sie nawet nie grzeja.

Jedyny ból (pozatym ze wymienie kiedys ten opornik na 5W) to to ze jak zabardzo zwolnie potencjometrem (a chciałbym zwolnic tak bardzo) zasilacz przechodzi w jakis inny tryb i nie podaje napiecia - jakies zabezpieczenie jak uzna ze wiatrak nie dziala ....

Pomyslalem ze moze jeden odlaczyc zupelnie a jego jakis sygnal czy cos spiac z tamtym chodzacym, zeby ten jeden informowal zasilacz za oba....
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15239
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1443 razy
Podziękowano: 662 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 11 gru 2015, o 10:32

A moze zrób te wiatraczki na korbkę. Będziesz mógł w każdej chwili regulować ich prędkość a i nudzić się nie będziesz w oczekiwaniu na pakiety... hmm
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 11 gru 2015, o 13:09

miruuu pisze:A moze zrób te wiatraczki na korbkę. Będziesz mógł w każdej chwili regulować ich prędkość a i nudzić się nie będziesz w oczekiwaniu na pakiety... hmm


Wtedy to jeszcze musialbym z dwoma kebelkami morsem impulsy wysylac zeby zasilacz myslal ze to on kreci i ze mu wiatrak odpowiada :)

To do piero by bylo zajecie.

Mam tez taki potencjometr dla Ciebie Mirrru.
Zrobie ci z taka koncowka jak od serwa to tylko se wcisniejsz w piny i tez bedziesz mal regulacje :)

A ja bede kombinowac dalej i moze uda mi sie zrobic na jakims potencjometrze regulowane napiecie i z wyswietlaczam i w obudowie ladnej to wszystko zamknac i miec taki cacy :P

Wróć do „Zasilacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość