Zasilacz HP DPS-800GB 24V / 85A / 1000W

Źródła energii dla naszych ładowarek...
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1945
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 31 mar 2017, o 10:16

Do budowy tego zasilacza skłoniła mnie potrzeba posiadania takiego urządzenia, jednak cena gotowego urządzenia o podobnych parametrach skutecznie mnie zniechęciła do zakupu ;)

Urządzenie powstało w oparciu o dwa zasilacze HP DPS-800GB o parametrach:

napięcie wejściowe 200-240V AC 6,7A 50-60 Hz
napięcie wyjściowe +12,15V /82,3A
moc max 1000 W
wymiary 230/86/54 mm
waga 1,62 kg

Nie będę się rozpisywał o przeróbkach, które musiały być wykonane w tych zasilaczach, bo już zostało to bardzo szczegółowo opisane przez kolegę jedrus w wątku:
http://heli.waldorf.pl/viewtopic.php?t=8714

Zasilacze zostały zamontowane w obudowie po starym UPS'ie ORVALDI SMP 520, z której zostały usunięte podzespoły oraz wsporniki.
Po bokach obudowy, wywierciłem otwory wentylacyjne, a następnie została ona polakierowana na czarny mat
W tylnej części zamontowałem dwa gniazda bananowe, włącznik sieciowy i gniazdo do podłączenia napięcia 230V.

W moim odczuciu, całość wyszła całkiem przyzwoicie, ale najważniejsze że działa tak jak chciałem
Po podłączeniu ładowarki i czterech pakietów o pojemności 2700mAh każdy, ustawiłem ładowarkę na maksymalny prąd ładowania (20A).
Całość bez problemu zadziałała, a zasilacz zrobił się tylko troszkę ciepły / letni.

Jeżeli chodzi o koszty to zasilacze kupiłem po około 70zł każdy, a ups za około 50zł.
Do tego można doliczyć kilka zł na grube kable silikonowe (zasilacz <-> gniazda bananowe, puszka lakieru i inne drobiazgi.
Można uznać że cena całości nie przekroczyła 250zł

Poniżej załączam kilka fotek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 834
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 280 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: Damdodo » 31 mar 2017, o 12:38

Gratuluję! Wygląda spoko. I jest tani.... :thumb:
:approve: :approve: :approve:
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3258
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 265 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 31 mar 2017, o 12:41

Spory zapas mocy.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7729
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 298 razy
Podziękowano: 442 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 31 mar 2017, o 13:09

fajny i bardzo fajnie zrobiony tylko strasznie duży
Helikoptery
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1945
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 31 mar 2017, o 16:54

wojtekr pisze:fajny i bardzo fajnie zrobiony tylko strasznie duży

Miło mi że się podoba ;)
Zasilacz ma wymiary:
Szerokość - 28cm
Głębokość - 26cm
Wysokość - 6cm
Wymiary takie są podyktowane wymiarami użytych zasilaczy - dookoła nie zostało wiele wolnego miejsca.
Zdecydowałem się na taką płaską obudowę, ponieważ stoi na niej ładowarka i ładowane pakiety.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 633
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: gusto » 4 wrz 2018, o 22:42

Postanowiłem również zbudować zasilacz 24v na bazie DPS-800GB.
Jednak niepokoi mnie swiergoczacy dźwięk wydobywający się z wnętrza zasilacza w momencie połączenia ich w szereg. Dodam że oczywiście dźwięk nie występuje podczas pracy obydwu zasilaczy osobno.
Hałasuje zasilacz który jest pierwszy w szeregu tzn. jest połączony plusem do minusa następnego.
Czy tak ma być? To jest jakiś problem czy olać sprawę?
Jak to wygląda u was?
T-rex 600 | X360 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1945
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 5 wrz 2018, o 17:52

Ja w swoim zasilaczu, słyszę tylko wentylatorki
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7729
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 298 razy
Podziękowano: 442 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 5 wrz 2018, o 18:00

A stykają się obudowami? Odizolowałeś obudowę w jednym od uziemienia? Chociaż raczej opisywał byś bardziej dynamiczne zjawiska.
Helikoptery
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 633
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: gusto » 5 wrz 2018, o 18:22

Nie stykają się obudowami. Leżą na stole. Narazie to są testy bez obciążenia. Ten na który wchodzi 12v z pierwszego jest odseparowany od masy. Ale to w tym pierwszym powstają dziwne dźwięki. Nie mam ochoty ich spalić. Coś mam pecha z tymi zasilaczami. :(
T-rex 600 | X360 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
Mustaf90
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 92
Rejestracja: 06-07-2016
Lokalizacja: Szaflary (Małopolskie)
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Mustaf90 » 5 wrz 2018, o 20:35

Nie znam się ale się wypowiem:P Mam podobny zestaw zrobiony z dwóch zasilaczy DELL, bez obciążenia zdarza się im lub jednemu z nich wydawać bliżej niezidentyfikowane dzwięki. Pod obciążeniem milkną:) Sytuacja podobna i u mnie działa, ale ekspertem nie jestem i nie wiem czy tak ma być, czy mój się po prostu jeszcze nie zepsuł:P
Flota: 600N Pro, 600N Super pro, Aelous 50, T-rex 450SE
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3258
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 265 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 5 wrz 2018, o 20:52

Zamień je miejscami - potwierdzisz albo wykluczysz teorię że jeden z nich jest wadliwy.

Nie chcę psuć zabawy, ale.. 140pln z przesyłką kosztuje gotowy zasilacz 600W. Cichy, stosunkowo mały, względnie bezpieczny.
Wiadomo że nie ma tej satysfakcji jak z samoróbką, ale ja np. nie ogarniam mistycznej wiedzy związanej ze wściekłymi elektronami (AC) na tyle żeby ewentualną samoróbkę zostawić spokojnie w chacie bez permanentnego nadzoru więc... może to jednak jest jakaś opcja?
zadmario
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 11-06-2015
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękowano: 11 razy

Postautor: zadmario » 5 wrz 2018, o 21:02

Przede wszystkim trzeba sprawdzić czy po takim podłączeniu na obu zasilaczach jest 12V.
To, że nie stykają się obudowami nie znaczy, że są od siebie odseparowane. Jak oba są podłączone do gniazdka z "bolcem" to będą zwarte obudowy poprzez kable zasilające.
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 633
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: gusto » 5 wrz 2018, o 22:53

Mustafa miał rację. Wystarczy podłączyć obciążenie i dziwne dźwięki milkną. :)
Maciej. Wydaje mi się że w momencie zamiany zasilaczy miejscami spowodował bym zwarcie. Kolejność jest istotna. Tylko jeden zasilacz jest przerobiony tzn. ma odizolowaną płytkę od obudowy oraz odcięty przewód uziemiający z wtyczki zasilajacej. Idąc dalej tym tropem nie ma znaczenia czy obudowy zasilaczy się dotykają czy nie skoro jedna z płytek jest "zawieszona w powietrzu".
Dzięki za zainteresowanie tematem. Sądzę że problem rozwiązany bo zestaw właśnie naładował pierwsze pakiety już bez dziwnych dźwięków. :banana:
T-rex 600 | X360 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3258
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 265 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 6 wrz 2018, o 06:50

Tak, spowodowałbyś zwarcie bez usuwania uziemienia.

Zabudowujesz je w jakąś tworzywową obudowę? Usuwając uziemienie obudowy jednego z nich usuwa się jedno z zabezpieczeń przed porażeniem, więc warto byłoby wpakować to w jakiś izolator.
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 633
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: gusto » 6 wrz 2018, o 12:28

No właśnie nie mam jeszcze koncepcji. hmm
Trzeba gdzieś zamocować wyprowadzenia.
Chciałbym wpakowac to do jak najmniejszej obudowy żeby zajmowała możliwie jak najmniej miejsca na stole.
T-rex 600 | X360 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 633
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: gusto » 6 wrz 2018, o 12:38

Do wątku mogę jeszcze dorzucić jakie piny zewrzeć żeby odpalić zasilacz poza serwerem ;)
Może się komuś przyda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
T-rex 600 | X360 |

Taranis X9D SE

Wróć do „Zasilacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość