Jaki zasilacz - dyskusja ogólna...

Źródła energii dla naszych ładowarek...
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 743
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: karol » 2 lis 2010, o 19:54

Witam, wczoraj podczas moich poszukiwan zasilacza natrafilem na takie cos: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=150483893501&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

Zaszkoczylem sie i zakupilem zarazem, jak przyjdze zdam relacje, czy warto bylo dac tyle kasy :lol:
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 2 lis 2010, o 22:05

Karol, te ładowarki mają teoretycznie 5A, ale przy tym prądzie zaczyna się wytapiać obudowa :rotfl: :nw:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Roadie
Stały bywalec...
Posty: 130
Rejestracja: 15-09-2010
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Roadie » 3 lis 2010, o 00:28

Ale jemu chyba 5A nie bedzie potrzebne, tylko ze 2-3. (wnioskujac z podpisu).
T-Rex 450 SE v2, DX6i, G4.5
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 3 lis 2010, o 02:00

Roadie, nie wiesz ale Karol szlifuje swojego Gigusia... :thumb:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 3 lis 2010, o 08:09

Mam taki zasilacz i te 5A to utrzymuje przez pierwsze 3 sekundy, potem się rozgrzewa i po około 30s daje już tylko 4.2-4.4A. Bardzo dobrze spisuje się jako grzejnik :lol:
Piotrek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 25 lut 2011, o 15:50

Dostałem od jednego z kolegów następujące pytanie:
Napięcie maksymalne jakim mogę zasilić ładowarkę Accucell A6 to 17V, a jak jest z amperami? Jeśli ładowarka jest 50-sięcio watowa (50W) to ile amper maksymalnie mogę jej zapodać, by się nie spaliła?
Jeżeli przykładowo mam zasilacz 15V i 20A. Podłączam równolegle trzy ładowarki. Każda dostaje po 15V i 20A. ciekawi mnie jak to obliczyć, by dobrać odpowiedni zasilacz i by przede wszystkim nie spalić ładowarek.

Nastąpiło małe pomieszanie pojęć...

Tak w skrócie: prądu (A) nie można wymusić - można wymusić napięcie (V) a prąd będzie wynikiem pracy obciążenia. Innymi słowy jeśli zasilacz ma na wyjściu 15V (pomijam kwestię czy na biegu jałowym bez obciążenia czy pod obciążeniem i jakim) to takie napięcie będzie podawane na ładowarkę (czy inne obciążenie). A prąd jaki będzie pobierany z zasilacza będzie zależał od obciążenia czyli ładowarki. To że zasilacz potrafi dać 20A nie znaczy ze tyle da "sam z siebie" na ładowarkę - będzie dawał tyle ile ona będzie chciała. Oczywiście może się zdarzyć że jednak da te 20A ale tylko gdy ładowarka np ulegnie uszkodzeniu i dostanie wewnętrznego zwarcia.

Jeśli masz ładowarkę 50W to przy napięciu 15V pobór prądu z zasilacza (maksymalny) wyniesie ok 3,7A (50W/15V=3.3A + kilka %% na straty). Oznacza to również że do zasilacza 20A można takich ładowarek podłączyć jednocześnie (równolegle) ok 5-6 sztuk i każda będzie dostawać te swoje 3.5A a razem będą brać z zasilacza 3.5A * ilość ładowarek.

Tu jeszcze jedna uwaga: 3.5A ładowarka będzie pobierać tylko gdy będzie pracować pełną mocą. Jeśli będzie ładowany np pakiet 11.1V/2000mAh prądem 1C czyli 2A to moc ładowarki będzie ok 24-25W czyli prąd pobierany z zasilacza przy 15V ok 1,5A.

Mam nadzieję że jasno to opisałem...

PS: purystów technicznych przepraszam za uproszony opis zjawisk elektrycznych :wall:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 25 lut 2011, o 17:27

A ja dodam do tematu, że generalnym i tanim jak zapałki rozwiązaniem jest użycie zasilaczy od xBoxa 360. Żywe 200W mocy, nie teoretyczne. Ładowarka cicha i bezpieczna. Pisaliśmy już o tym, a że sam ją używam do ładowarki 200W to mogę polecić.
Daje to praktycznie 10A ładowania na luzie.

Edit: Pierdyknąłem się, zasilacz cichy a nie ładowarka ;)
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 25 lut 2011, o 17:39

Gmeracz pisze:A ja dodam do tematu, że generalnym i tanim jak zapałki rozwiązaniem jest użycie zasilaczy od xBoxa 360. Żywe 200W mocy, nie teoretyczne. Ładowarka cicha i bezpieczna. Pisaliśmy już o tym, a że sam ją używam do ładowarki 200W to mogę polecić.
Daje to praktycznie 10A ładowania na luzie.

W PL na alledrogo takie zasilacze kosztują po 50 złotych - taki zasilacz używam z ładowarką Quattro i ładuję jednocześnie 4 pakiety 2650/6s (25V) pełną mocą 4x50W (2,2A prąd ładowania) - działa bez pudła :)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 27 lut 2011, o 13:46

W ramach uzupełnienia dla chętnych: w "pycie" zasilacza X-Boxa 360 jest wiązka przewodów żółtych (+12) i czarnych (masa od 12V) oraz czerwony (sterowanie +5V) i niebieski (masa od sterowania 5V). Czerwony z niebieskim złączyć na stałe albo przez przełącznik (standby/włączenie zasilania) a do zółtego/czarnego przylutować gniazda bananowe 4mm.

Opcjonalnie można zamontować na zasilaczu gniazda uniwersalne 4mm (czerwony z niebieskim zwarte wewnątrz obudowy):

Obrazek

A tak wygląda ładowanie pakietu 3000mAh prądem 6A (czyli 2C) co wymusza moc ok 25V * 6A = 150W:

Obrazek

Obrazek

jak widać prąd pobierany z zasilacza 12V jest odpowiednio dwukrotnie większy:

Obrazek
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...
Posty: 251
Rejestracja: 25-02-2011
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Kosmo » 27 lut 2011, o 16:09

To jeszcze takie proste pytanie... Jeżeli 2C to 6A, to 1C to 3A... tak jest zawsze, czy również ten przelicznik zależy od jakiś parametrów, napięcia, natężenia, pojemności pakietu... itp ???
Moje pakiety do 450 Rhino 2250 można ładować max 2C, czyli 6A.
Waszym zdaniem jakich prądów nie przekraczać przy ładowaniu, by nie uszkodzić pakietu?
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 27 lut 2011, o 16:18

No nie do koca. 1C to to amperaż równy pojemności pakietu. Czyli dla twoich 2250mAh prąd ładowania 1C to 2.25A a 2C to prąd 4.5A. Powiem ci jeszcze że nawet jak jest napisane 2C to ja bym więcej niż 1C nie ładował. Robię sobie nadal test z moim ostałym nano co to ponoć można i do 10C ładować, zawsze go ładuję 2C (bo na tyle mi ładowarka pozwala), po około 10 cyklach zanotowałem spadek pojemności o około 10%, obecnie jestem przy około 35 cyklach i tfu tfu utrzymuje się pojemność bez zmian, zobaczymy co dalej będzie.
Piotrek
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...
Posty: 251
Rejestracja: 25-02-2011
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Kosmo » 27 lut 2011, o 17:00

miszcz_waw pisze:No nie do koca. 1C to to amperaż równy pojemności pakietu. Czyli dla twoich 2250mAh prąd ładowania 1C to 2.25A a 2C to prąd 4.5A.


No i to wszystko wyjaśnia. Jedna z moich ładowarek to hyperion EOS606i. W niej nie mam możliwości ustawiania sobie prądu ładowania jaki chcę, przynajmniej teoretycznie. Przed ładowaniem muszę wpisać pojemność pakietu i na podstawie tego ładowarka sama podaje odpowiednie napięcie. W przypadku tej ładowarki jest to prąd zawsze 1C. Więc pakiety do 250 Aligna 850 mAh ładuje prądem 0,85A, pakiet 1000mAh 1A, rhino 2250 ładuje prądem 2,25 A i 3000mAh 6s ładuje prądem 3A. Gdy zauważyłem tą zależność postanowiłem ładowarkę oszukać. Wpisałem wartość odpowiadającą za pojemność pakietu na 6000mAh. Maksymalny prąd jakim hyperion może ładować to jednak 4,2A. Więcej z niej nie wyciągnąłem. Pakiet do 250 ładowała w 12 minut.
Pozostanę jednak przy mniejszych prądach ładowania, by nie uszkodzić pakietu.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 27 lut 2011, o 17:26

Kosmo pisze:Przed ładowaniem muszę wpisać pojemność pakietu i na podstawie tego ładowarka sama podaje odpowiednie napięcie. W przypadku tej ładowarki jest to prąd zawsze 1C.
Miałeś na myśli że podaje odpowiedni prąd. Napięcie prawdopodobnie sama ustala na podstawie napięcia przy przyłączaniu.
Kosmo pisze:Pakiet do 250 ładowała w 12 minut.
Odważnie. To przecież ok 5C :wow2:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 576
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: edek » 27 lut 2011, o 18:56

Ja od siebie jeszcze polecam zasilacz od PS3 jako tansza alternatywe.
Uzywam zasilacza z wersji 2 ktory daje 23.5A przy 12V (wersja pierwsza daje 32A) i ladowalem juz nia pakiety 6S pradem 10A. Napiecie spada najnizej do 11.9V.
Jest tez wtyczka 4 pinowa na ktorych trzeba zrobic zworke (2 skrajne) i przy zapewnionym minimalnym przeplywie powietrza (wentyl 6x6cm) w ogole sie nie grzeje.

"Hardcore 3D tak zostałem wychowany
ten kto F3C, na zawsze jest przegrany" by Ombler



Save the Flybar!!

Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 27 lut 2011, o 18:59

edek pisze:Ja od siebie jeszcze polecam zasilacz od PS3 jako tansza alternatywe.
na Alledrogo najtaniej za 110zł więc nie wiem czy to taniej...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Kosmo
Domownik forum...
Posty: 251
Rejestracja: 25-02-2011
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: Kosmo » 27 lut 2011, o 19:03

Odważnie. To przecież ok 5C :wow2:


Tylko raz tak ładowałem, z czystej ciekawości ;) Ale gdybym wtedy wiedział że to 5C to... :wall: :wow2: :wall:
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 576
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: edek » 27 lut 2011, o 19:55

Ramotny pisze:
edek pisze:Ja od siebie jeszcze polecam zasilacz od PS3 jako tansza alternatywe.
na Alledrogo najtaniej za 110zł więc nie wiem czy to taniej...


Mozna dorwac za polowe tej ceny. Mi sie udalo.

"Hardcore 3D tak zostałem wychowany
ten kto F3C, na zawsze jest przegrany" by Ombler



Save the Flybar!!

Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 27 lut 2011, o 22:00

edek pisze:
Ramotny pisze:
edek pisze:Ja od siebie jeszcze polecam zasilacz od PS3 jako tansza alternatywe.
na Alledrogo najtaniej za 110zł więc nie wiem czy to taniej...


Mozna dorwac za polowe tej ceny. Mi sie udalo.

No to nie jest taniej tylko porównywalnie choć przyznaję że za lepsze parametry (23,5 wzgl. 32A)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 576
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: edek » 27 lut 2011, o 23:19

OK. Dziwne,bo pamietam,ze u mnie przynajmniej zasilki od Xboxa byly drozsze,dlatego kupilem ten od PS3... Tak czy siak,mozna w porownywalnej cenie je dostac i niezle parametry maja.

"Hardcore 3D tak zostałem wychowany
ten kto F3C, na zawsze jest przegrany" by Ombler



Save the Flybar!!

Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 27 lut 2011, o 23:32

edek pisze:OK. Dziwne,bo pamietam,ze u mnie przynajmniej zasilki od Xboxa byly drozsze,dlatego kupilem ten od PS3... Tak czy siak,mozna w porownywalnej cenie je dostac i niezle parametry maja.

Zasilacze "od X-Boxa" są droższe. Te o których ja mówię są "do X-Boxa" ;) - czyli z jakichś powodów pojawiły się na wtórnym rynku (prawdopodobnie z reklamacji lub naprawy) - i te są po te 50 zeta.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...

Wróć do „Zasilacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości