Bezprzewodowy symulator

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lut 2016, o 21:56

Natchniony pomysłem Pawczu postanowiłem, również zrobić sobie bezprzewodowe połączenie z symkiem:

Potrzebowałem:

odbiornik 6ch
konwerter PWM->PPM (użyłem takiego: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... er_V2.html)

i działa:

Obrazek
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2137
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 59 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 28 lut 2016, o 22:14

OOO... Panie to jest dobra rzecz
Rozumiem że to do phenixa
Jesteś w stanie dla słabszych opisać jakiś schemat jak podłaczyć ten konwerter
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lut 2016, o 22:16

konwerter ma wejścia PWM, podłączamy pod nie odbiornik i jedno wyjście PPM i tam podłączamy Jacka od symka
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2137
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 59 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 28 lut 2016, o 22:21

OK .. spojrzałem na fot na HK faktycznie z tyłu jest opisane ...
Rozumiem że do jacka tylko masę i sygnał,.. a zasilanie trzeba podać na ten converter czy wystarczy na odbiornik ?
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6484
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 357 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 28 lut 2016, o 22:24

jeden pies, są połączone- najlepiej zasilić wszytsko z USB

u mnie na razie zasila to YEP 20A i pakiet 3500 20C :lol: :lol:
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 lut 2016, o 22:43

Masa, jest jeszcze opcja nieco drozsza ale na gotowo:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... apter.html
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
zadmario
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 31
Rejestracja: 11-06-2015
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękowano: 9 razy

Postautor: zadmario » 7 kwie 2016, o 20:26

Ja też zrobiłem sobie bezprzewodowy symulator.

Jako, że miałem aparaturę TGY 9x przeznaczoną do symulatora i jako trener-uczeń, szkoda było nie wykorzystać oryginalnego nadajnika.
Znalazłem taki projekt i postanowiłem to upchnąć do obudowy adaptera. Zmieściło się idealnie.
Koszt wykonania niewielki, około 20zł.
Działa idealnie już ponad pół roku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 kwie 2016, o 07:16

A jak to dziala?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
zadmario
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 31
Rejestracja: 11-06-2015
Lokalizacja: Małopolskie
Podziękowano: 9 razy

Postautor: zadmario » 8 kwie 2016, o 17:41

Projekt, o którym pisałem to DIY odbiornik FlySky z wyjściem PPM.
Zbudowany jest na module XL7105-SY-B oraz procesorze ATTINY85.
Należy zaprogramować procesor wsadem dostępnym na stronie projektu oraz poskładać wg schematu.
Ja procesor przylutowałem bezpośrednio do płytki modułu, żeby zajmowało jak najmniej miejsca.
Posiadałem taki adapter i żeby zmieścił się odbiornik w obudowie wymontowałem przełącznik (ustawiłem na stałe interesującą mnie pozycję).
Wykonany odbiornik zasilany jest bezpośrednio z USB, i z uwagi na to, że moduł może być zasilany max 3,6V, zasilanie podłączone jest przez dwie diody podłączone szeregowo (co daje właśnie potrzebne 3,6V).

Dodatkowo chciałem zachować możliwość podłączenia do adaptera aparatury przez kabel więc wyjście PPM z odbiornika podłączyłem do środkowego pinu gniazda Jack.
Aby korzystać z "wbudowanego" odbiornika wsadzam w gniazdo wtyczkę Jack ze zwartym środkowym i końcowym wyprowadzeniem.
Awatar użytkownika
fizzi5
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 16
Rejestracja: 15-04-2016
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękowano: 1 raz

Postautor: fizzi5 » 17 kwie 2016, o 20:48

tak się zastanawiam nad zakupem czegoś takiego :kopara: :
Obrazek
http://www.rc4max.com/super_bezprzewodo ... 1,535.html
i mam pytanie czy ktoś słyszał bądź wie co to jest i czy działa?
czy binduje się z apką jak model?
i czy obsłuży apkę e-sky (ek 6t model no. 003765) ?
Obrazek
niby ma kabel usb ale za żadne skarby nie potrafię jej pod symka (fms) podpiąć
a i google ma problem żeby ją namierzyć i cokolwiek o tej aparaturce wypluć..

no cóż udało mi się znaleźć jakiś opis podobnego tworu i wychodzi na to, że powinno to działać z każdą apką.
Rzekomo łączy się to z odbiornikiem, czyli nawet bindowanie odpada.

zobaczymy ile to będzie warte w praktyce... :dance:
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2016, o 21:11 przez fizzi5, łącznie zmieniany 1 raz.
pochwalę się jak będzie czym..
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13438
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 kwie 2016, o 20:53

Prośba o nazywanie wątków tak by sugerowały zawartość...


//juz zmieniłem...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3577
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 204 razy
Podziękowano: 358 razy

Postautor: Artja » 17 kwie 2016, o 20:59

miruuu pisze:Prośba o nazywanie wątków tak by sugerowały zawartość...


Na przykład: "Co to?", albo "WTF!", no ostatecznie "Regulator stężenia magicznego dymku. Help!"
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Pavelsky
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 08-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Pavelsky » 30 paź 2017, o 20:44

Kupiłem ten czerwony patent od Tarota i działa. Są delikatne szumy przy podłączonych 6ciu kanałach. Przy 7miu szumi znacznie. Przynajmniej na spektrum.
Optymalnie na dx8v2 Heli ogarnia, samoloty albo działa podwozie, albo klapy.
Generalnie daje radę.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2017, o 21:32 przez Pavelsky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1006
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 36 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 30 paź 2017, o 20:46

A podasz linka dokładnie który to ?
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Pavelsky
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 39
Rejestracja: 08-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Pavelsky » 30 paź 2017, o 21:30

Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1306
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 30 paź 2017, o 23:29

Najlepszy interfejs "ever", jak napisał Wojtek o goblinach. Niestety należy uważać do czego wpina się minijack. Zabrałem sprzęt do kolegi wypróbować na starszej Sanwie i po drugim, czy trzecim podłączeniu (do portu trenera oczywiście), magiczne pudełko zdechło. Szczęśliwie hk miało je jeszcze na stanie i kupiłem drugi...

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1364
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 31 paź 2017, o 09:26

U mnie to samo było..już 2szt mi zdechły po ok roku użytkowania. Czyżby jakiś licznik uruchomień był?? Albo procesory daremne.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
marketleader
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 70
Rejestracja: 23-10-2015
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 6 razy

Postautor: marketleader » 1 lis 2017, o 16:01

To jak ktoś ma link Frsky to można od razu kupić odbiornik z wyjściem PPM. Np. taki:
https://www.ebay.com/itm/1G-8CH-Receive ... 2749.l2649

Albo jak ktoś koniecznie chce HK to taki:
https://hobbyking.com/en_us/ks-servo-8c ... eiver.html
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1306
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 1 lis 2017, o 22:26

Generalnie polecam NAJPIERWEJ wpinać kabel do nadajnika i dopiero potem do kompa, tak aby uniknąć ewentualnej zwarki w porcie trenera i powinno być git. Oczywiście opcja wireless rządzi i extra dopłata za używany odbiornik to dobra inwestycja.

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość