RealFlight

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 2 kwie 2019, o 16:00

Jak kupię RF 8 na steam, to czy będzie działać normalnie apka podłączona przez USB PPM tak jak inne symulatory? Mam na myśli zwyczajny interface PPM nie te piraty z przełącznikiem. Wydaje mi się, że tak, ale wolę się upewnić przed wydaniem kasy.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1562
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 168 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 8 wrz 2019, o 09:22

Moje cwiczenia na orientacje czyli flipy w rozne strony i w roznym polozeniu helika + przechodzenie w locie miedzy plecami/brzuchem/bokiem :) Mega pomaga na lace. Jak zaczynalem sie uczyc latac i kombinowac na plecach to wymyslilem sobie haslo bezpieczenstwa czyli jak helik zaczal mi nurkowac na plecach to szlo szybkie pytanie w glowie: co chce uniesc do gory zeby wypoziomowac helika? ogon czy dziub i to odpowiadalo ruchowi prawego draga. Uratowlo mi du.e wiele razy i w sumie nadal zdarza mi sie z tego korzystac :)


YouTube
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 792
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 26 razy

Postautor: Adam12 » 8 wrz 2019, o 16:09

Carson pisze:Moje cwiczenia na orientacje ...

@Carson, ale ty mnie drażnisz _killer Zarąbiste postępy :thumb:
Gaui X3; Trex 470L; XL 380; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 8 wrz 2019, o 19:45

@Carson, jak patrzę na Twoje postępy to mi się latać odechciewa :-) Robisz sobie jakieś plany ćwiczeń? Czy po prostu latasz?
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1562
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 168 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 8 wrz 2019, o 21:28

Wrzucam filmiki, zeby motywowac i Was i siebie :piwo2: Nie no planow nie mam. Na poczatku rozbijalem sie mikrusem na polach, po tym przyszla ochota na wiekszy model i kupilem od Adama 450tke. W grudniu kupilem sobie dongla do RFa i polubilem sie z symkiem. Znalazlem fajny poradnik na helifreak From tail-in to all 8s and funnels in 6 months i tez go walkowalem ale tak bez przesady - nie trzymalem sie kurczowo tylko ogarnialem po kolei rzeczy. Po kilku glupich kretach przyjalem zasade, ze nie probuje w realu nic czego chociaz w malym stopniu nie wylatalem w symku. Mysle, ze najwieksza robote robi regularne odpalanie symka, nawet na kilka minut i latajac glupoty. Latam na symku kilka razy w tygodniu wieczorami (czasami nawet tylko kilka minut) ale nie robie tego na sile. Wkrecilem sie a widzac efekty symkowania mam ochote na jeszcze wiecej :thumb:

ps. ameryki nie odkryje jak napisze, ze podstawa do 3d jest opanowanie podstawowego-prostego latania przodem, tylem, bokami na brzuchu i plechach (+flipy). Jak sie w to wlatasz to rozne figury zaczynasz lapac z duzo wieksza latwoscia.
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4459
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 363 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 9 wrz 2019, o 16:17

No właśnie latanie głupot mało daje.
Zdecydowanie pomaga piłowanie po kolei, wg planu, ale to jest nudne.
15 minut takiego "zdyscyplinowanego" ćwiczenia dziennie to optimum, ale po czasie zaczyna się gdzieś w oddali mózgownicy pojawiać pytanie : "czy to ma być rozrywka, czy kolejna robota?"
I tak szlag trafia całą motywację i postępy. ;)
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1562
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 168 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 9 wrz 2019, o 17:29

Moze zle sie wyrazilem :D Nie chodzilo mi o to zeby caly czas latac glupoty tylko zeby regularnie wlaczac symka i latac, nawet jesli mialyby to byc glupoty (w przerwie miedzy nauka konkretnej rzeczy). IMO kazda minuta spedzona przy aparaturze i heliku poprawia synchronizowanie pracy dwoch rak :)
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 9 wrz 2019, o 18:25

Mi się wydawało, że już mam opanowane kierunki, pirozawis (mikrusem nawet w nocy przy porywistym wietrze nie tracę orientacji) Chciałem zacząć trenować śmiganie na plecach, a okazało się, że za nic nie jestem w stanie polecieć do tyłu, nawet w locie postępowym potrafię zaliczyć kreta na symku. Muszę po kolei zacząć ćwiczyć, bo to obciach straszny :-)
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
Kurian
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 3
Rejestracja: 27-11-2019
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Kurian » 29 lis 2019, o 11:58

Mam takie pytanie dla niektorych tu moze smieszne. Zaczynam przygoade z helikopterkami i narazie opanowuje malutkiego blade ale mam juz zakupuonego na odlegla przyszlosc t rexa 450 sport i ten symulator w eersji 9 . Chcialbym zapytac czy po zainstalowaniu mozna od razubwczytac model i uczyc sie latac czy trzeba jakos go pod ten helikopter specjalnie ustawiac? Kalibrowac?. I czy cwiczyc to na aparaturce dodanej do symulatora czy od razu na tej co sie bedzie latac w realu( posiadam dx6)
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18554
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1689 razy
Podziękowano: 835 razy

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2019, o 12:04

Podłaczasz nadajnik, który masz i go jedynie kalibrujesz (zeby symulator znał zakresy jego kanałów. Reszta zadziała od razu :)

Btw. Mógłbyś uzupełnić profil (awatar, lokalizacja)? Tak tu dziwnie mamy ;)
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1562
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 168 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 29 lis 2019, o 12:32

Ja polecam zrobic sobie w apce (dx6) osobny defaultowy profil dla symka. Jak juz zaczniesz troche latac i kombinowac z expo i innymi rzeczami to bedziesz musial prawdopodobnie na nowo kalibrowac nadajnik w symku jesli do symka i helika bedziesz uzywal tego samego profilu w apce.
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18554
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1689 razy
Podziękowano: 835 razy

Postautor: Don Mirson » 29 lis 2019, o 14:09

No o tym nie pisałem, ale tak tak, symek to traktujemy jako osobny model
Awatar użytkownika
smaciek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 20-06-2020
Lokalizacja: Waw
Podziękował: 2 razy

Postautor: smaciek » 7 sie 2020, o 12:46

gcze pisze:Jak kupię RF 8 na steam, to czy będzie działać normalnie apka podłączona przez USB PPM tak jak inne symulatory? Mam na myśli zwyczajny interface PPM nie te piraty z przełącznikiem. Wydaje mi się, że tak, ale wolę się upewnić przed wydaniem kasy.

udalo Ci sie moze znalezc odpowiedz na to pytanie?

Czy do RF 7.5 potrzebuje miec tego dongla do usb ? nie moge po prostu podlaczyc go po domowej roboty kablu via jack + smartpropoplus ?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4459
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 363 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 sie 2020, o 13:10

RTFM.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
smaciek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 20-06-2020
Lokalizacja: Waw
Podziękował: 2 razy

Postautor: smaciek » 7 sie 2020, o 13:45

To chyba nie odpowiada na moje pytanie czy potrzebuje miec dongla - to, ze mozna uzyc wlasnej apki akurat juz wiedzialem. Niestety nie moge znalezc stricte konkretnej odpowiedzi czy sam dongle jest niezbedny czy nie.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4459
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 363 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 7 sie 2020, o 14:45

Ostatni punkt odpowiada na Twoje pytanie. Możesz użyć dowolnego sprzętu który Windows widzi jako kontroler gier.

Z tym że smartpropoplus absolutnie nie nadaje się do treningu latania helikiem - rozdzielczość 25 punktów na drążek to zdecydowanie za mało żeby wyczuć chociażby zawis.

Kupowanie wypasionego symulatora żeby taką dziadówę z kablami robić raczej mija się z celem. Kup dongla za 30pln.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1562
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 168 razy
Podziękowano: 54 razy

Postautor: Carson » 7 sie 2020, o 14:56

Ja przez smartpropoplus zrazilem sie do symkow na dosc dlugi czas. Sygnal byl strasznie zaszumiony i helik generalnie nie byl w stanie zrobic dobrego zawisu. Nie polecam. Kup dongla
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
smaciek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 20-06-2020
Lokalizacja: Waw
Podziękował: 2 razy

Postautor: smaciek » 7 sie 2020, o 15:24

mwx pisze:Ostatni punkt odpowiada na Twoje pytanie. Możesz użyć dowolnego sprzętu który Windows widzi jako kontroler gier.

Z tym że smartpropoplus absolutnie nie nadaje się do treningu latania helikiem - rozdzielczość 25 punktów na drążek to zdecydowanie za mało żeby wyczuć chociażby zawis.

Kupowanie wypasionego symulatora żeby taką dziadówę z kablami robić raczej mija się z celem. Kup dongla za 30pln.


Jak juz wspominalem, ja wiem ze moge uzywac wlasnej apki i nie w tym rzecz - nie wiem czy potrzebuje dodatkowego dongla - cos w postaci klucza do RF. Mimo ze w innych symulatorach moja apka dziala, RF zdaje sie jej nie dostrzegac i w kolko mnie prosi o podlaczenie aparatury. Dongla bede mial pewnie za kilka dni, kombinuje jak moge z dziadówa z kablami :) bez dongla.
Awatar użytkownika
kris
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 44
Rejestracja: 16-12-2019
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: kris » 7 sie 2020, o 15:47

Nie potrzebujesz dongla o ile Twoja aparatura jest widziana w systemie jako joystick.
Skoro Ci działa w innych symulatorach, to powinna również bez problemu działać z RF.
Wejdz do opcji kalibracji joysticka i zobacz czy aparatura jest widoczna, jak tak, to dalsze ustawienia już w RF. Jeżeli nie, to dziwne, że inne symulatory z nią pracują.
pozdrawiam
Krzysztof

Protos XL380, Blade 230s
Spektrum DX8 G2
Awatar użytkownika
smaciek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 20-06-2020
Lokalizacja: Waw
Podziękował: 2 razy

Postautor: smaciek » 7 sie 2020, o 16:07

kris pisze:Nie potrzebujesz dongla o ile Twoja aparatura jest widziana w systemie jako joystick.
Skoro Ci działa w innych symulatorach, to powinna również bez problemu działać z RF.
Wejdz do opcji kalibracji joysticka i zobacz czy aparatura jest widoczna, jak tak, to dalsze ustawienia już w RF. Jeżeli nie, to dziwne, że inne symulatory z nią pracują.


Ot i takiej szukalem odpowiedzi, dzieki

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość