Kabel symulatora Spektrum DX6i

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Gwizdek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 14-05-2010

Postautor: Gwizdek » 16 maja 2010, o 17:34

Panowie gdzie w Polsce mogę znaleźć interfejs do spektrum dx6i. Znalazłem na SH bezprzewodowy ale cena jest porażająca.
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Posty: 497
Rejestracja: 21-02-2010
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Luke Skywalker » 16 maja 2010, o 17:59

Przepraszam, że nie bezpośrednio odpowiadam na Twoje pytanie, ale rozważ taką możliwość: zamiast męczyć swoją "normalną" aparaturę na symulatorze, zainwestuj 60 zł i kup symulator FMS (E-Sky) razem z aparaturą (od razu z kabelkiem) i nie wymagającą baterii. Będziesz miał raz na zawsze spokój, nie zużywasz akumulatora w aparaturze i zero problemów z instalacją w komputerze (widzi jako dżojstik).

Pozdrawiam!

Luke
Lama 2V3
Outrage 550 ("Stock version")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3209
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 16 maja 2010, o 18:55

Ja swego czasu usiłowałem uruchomić taki kabelek "Dynam" z Allegro za bodaj 40 zeta ale mi się nie udało - windoza źle widziała apke jako "pada" i nie potrafiłem przyporządkować kanałów żeby było ok. Potem odłożyłem temat bo kupiłem Phoenixa z interfejsem i było po kłopocie...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Gwizdek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 14-05-2010

Postautor: Gwizdek » 16 maja 2010, o 19:22

Miałem tą esky i według mnie trochę cięzko sie z nią dogadać. Wole jednak kupić interfejs
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Posty: 497
Rejestracja: 21-02-2010
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Luke Skywalker » 16 maja 2010, o 20:16

Nie wiem, czy mówimy o tym samym: nie mam na myśli aparatury E-Sky (np. od Lamy) podłączonej interfacem, ale fabryczny symulator. Tam się nie ma co nie dogadać. Żadnych przełączników miksowania, rewersów - nic. Plug'n'play.
Podłączasz USB i pojawia się dżojstik. Windows normalnie widzi.

Ł.
Lama 2V3
Outrage 550 ("Stock version")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Gwizdek
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 12
Rejestracja: 14-05-2010

Postautor: Gwizdek » 16 maja 2010, o 20:44

aaa :D
Ja myslałem o tej od lamy.
Ps. Masz nick "luke'' na rcauto.pl/forum czy o kims innym myśle??
Awatar użytkownika
Luke Skywalker
Administrator
Posty: 497
Rejestracja: 21-02-2010
Podziękował: 45 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Luke Skywalker » 16 maja 2010, o 21:07

Nie ma mnie tam. To ktoś inny. Na forach jestem z imienia i nazwiska ;)
Ł.
Lama 2V3
Outrage 550 ("Stock version")
JR DSX7

Drodzy Forumowicze! Ortografia nie gryzie!
Mirek550
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 1
Rejestracja: 09-10-2010

Postautor: Mirek550 » 9 paź 2010, o 10:32

Ja gram w phoenixa RC z kabelkiem mono lub stereo + do tego - smart propo plus. Milej zabawy ;)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2746
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 41 razy
Podziękowano: 325 razy

Postautor: Artu » 22 paź 2014, o 07:31

Witam :D
Mam następujący problem z podłączeniem aparatury do komputera... to znaczy do symulatora na komputerze ;)
Problem polega na tym, że nie jest ona, a raczej jej sygnał PPM "odczytywany", lub prawidłowo interpretowany. :wall2:
Podłączam ją poprzez oryginalny kabelek USB AeroSIM-RC. Dodam jeszcze, że z aparaturą TGY9XR współpraca symulatora jest bezproblemowa. :thumb:
Gdzieś na niemieckich forach "doczytałem" (brzmi dumnie :mrgreen:), że problemem jest za niski poziom sygnału PPM, który "wychodzi" z tej aparatury...
Podobno jest on w zakresie około 0.8V do około 1,8V (inne źródła podają od 0.3V do +/-1,2V) a powinien być 0V do około 3-5V.
Jeszcze inni twierdzą, że w tej aparaturze jest "odwrócony PPM" i trzeba zrobić taki inverter :wow2::

Obrazek

Spotkał się ktoś z Was z takim problemem :roll: I najważniejsze, jak to "naprawić" aby MX-12 działała z symulatorem :roll:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6910
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 261 razy
Podziękowano: 401 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 22 paź 2014, o 14:42

to jest zarówno inverter jak i wzmacniacz- a przynajmniej może nim być. Teoretycznie rozwiążesz oba problemy. Chyba, że roziwązaniem jest tylko wzmocnienie sygnału wtedy inversja była by nie wskazana. Masz dojście do oscyloskopu? Tam Ci sygnał prawdę powie. (w razie czego ja mam to zapraszam)
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2746
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 41 razy
Podziękowano: 325 razy

Postautor: Artu » 22 paź 2014, o 15:00

Potwierdziło się niestety (bo trzeba będzie "zbudować" inverter :masakra:), że w MX-12 jest negatywna modulacja PPM, czyli o przebiegu jak na prawym rysunku:

Obrazek

Kolega z "sąsiedniego forum" ma taką aparaturę, i sprawdził na oscyloskopie.
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3209
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 22 paź 2014, o 15:07

Teraz już wiadomo dlaczego kabelek do Graupnerów (na USB) kosztuje 150 EUR...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1411
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 22 paź 2014, o 16:24

A to mx-16 hott też będzie problem taki sam?

A jak będzie z zewnętrznym LRS em albo eleresa bo do niego sygnał się podaję ppm tak?

VaderJK
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3209
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 22 paź 2014, o 16:31

tego co doczytałem na niemieckich forach to wszystkie G są takie same. zanim jednak zaczniemy wpadać w panikę trzeba dokładnie sprawdzić

» »Wytabletosrapatalkowane...««
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2746
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 41 razy
Podziękowano: 325 razy

Postautor: Artu » 22 paź 2014, o 16:35

VaderJK pisze:A to mx-16 hott też będzie problem taki sam?

Podobno wszystkie Graupner-y tak mają :masakra:

VaderJK pisze:A jak będzie z zewnętrznym LRS em albo eleresa bo do niego sygnał się podaję ppm tak?

Tak, LRS jest sterowany PPM-em (najczęściej właśnie z gniazda trenera). Nie wiem jak jest w innych, ale eLeReS "łyka" obydwa PPM-y :banana:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Posty: 254
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Warszawa- Bielany
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Bartekgazior » 22 paź 2014, o 16:47

Hej,

Ja mam starszy model- MC-12. Do niego kupiłem kiedyś kabel Hiteca na USB i działa bezproblemowo. Sprawdzone na Graupnerze i TGY 9X. Może ma wbudowany inwerter, bo w środku jest scalak i parę innych elementów. W radiu MC-12 nic nie przerabiałem tylko wyprowadziłem przewody do gniazdka- samoróbki, bo oczywiście oryginalne gniazdko jack mono trenera z kabelkiem też trochę kosztuje :(
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1411
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 22 paź 2014, o 16:51

No zawsze mogę użyć odbiornika i ustawić sumę w która wepne lrsa....

VaderJK
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2746
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 41 razy
Podziękowano: 325 razy

Postautor: Artu » 22 paź 2014, o 17:02

Ja kupiłem tą MX-12 z głównym przeznaczeniem dla syna. Na początek pod symulator właśnie, a tu taki zonk :wall2:
Aparaturę zakupiłem bez modułu TX, pakietu... ale za "śmieszne pieniądze" :banana:
W oczekiwaniu na pakiet do niej, wbudowałem moduł FrSky V8HT, bo docelowo Kacper ma jej używać "do latania", jak już potrenuje na symulatorze :D

Obrazek

Zainstalowałem dodatkowo przełącznik, który odłącza zasilanie do modułu FrSky... Chodzi o to, aby podczas konfigurowania aparatury nie "żarł" prądu :mrgreen:

Obrazek

I pakiecik (pasuje idealnie :D):

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1411
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 22 paź 2014, o 21:39

Podłączyłem interfejs Reflexa XTR do graupnera mx-16 hott i normalnie działa bez problemu...

VaderJK
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 30 paź 2014, o 00:11

Niby dziala niby latac mozna ale... jakos ostatnio zamiast latac to siedze i ustawiam ustawiam
Czy latajac na symku w aparaturze mam miec pokonfigurowane wszystkie krzywe idle holdy expo itd.
Ja mam turnigy9x i tam mozna sporo nakombinkwac sie z przelacznikami krzywymi itd Tylko niewiem czy to potrzebne??
Moze do symulatora wszystko powinno byc na tzw. 0? Wszystkie krzywe proste:):)? Bez expo itd.

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość