Kabel symulatora Spektrum DX6i

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3326
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 30 paź 2014, o 06:32

Nie nie nie! Symek tez "reaguje" na krzywe wiec warto miec ustawione bo symulacja będzie bliższa "rzeczywistości"
~# wytapatalkowane #~
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 paź 2014, o 07:45

A ja mam w phoenixie wlasnie tylko 4 galki liniowo ustawione a wszystkie mixy i pstryczki na taranisku. Dziala super.
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 30 paź 2014, o 08:57

Na czas kalibracji apki w symku najlepiej jak wszystko jest wyzerowane, krzywe normalne -100 0 100 itp. Później można już poustawiać po swojemu.

Czy potrzebne? Mi nie, bo latam bez expo itp. A do idle-up krzywa i tak jest prosta.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 30 paź 2014, o 10:56

Ok dzieki.
A czy jest jakis specjalny sposob aby ustawic w symku dzialanie przełącznikow?
Mam w Tgy9x 3 potencjometry i mase przelacznikow.
Chcialem sobie ustawic jakies proporcjonalne sterowanie klapami w samolocie, podwozie itd itd ale symek RF "nie widzi" tych potencjometrow i przelączników. - pewnie cos trzeba ustawic w aparaturze w mixach tylko niewiem zabardzo jak, ktos mial do czynienia z Turnigy9x z softem er9x?
Dzieki pzdr
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3326
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 30 paź 2014, o 11:03

To nie zależy od softu apy tylko od RF - on musi umieć zinterpretować dodatkowe kanały. W Poenixie można zaprogramować dodatkowe przełączniki i potki...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1663
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 129 razy

Postautor: SeKLeS » 30 paź 2014, o 11:56

Dlatego ja do jak najwierniejszego odwzorowania działania radia, zakupiłem dongla z wersją "Wi-Fi", do którego podpinam odbiornik i nawet z eskajowej et6i udało się wyssać pełne 6 kanałów. Na aurorze już jest w ogóle bajka (wykorzystuje wszystkie kanały)! Aha, hiteca podpinam też na kabelku mono (port trener w apce + port w donglu) i w trybie Pupil działa identycznie.
Dongiel 15$ w HK international.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2189
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UE
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 205 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 30 paź 2014, o 19:53

A ja próbowałem ustawić Futabę 8-mkę ale symek nie widzi prawidłowo wszystkiego. Coś skopali już dawno temu... :(
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Vinci
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 31
Rejestracja: 12-01-2016
Lokalizacja: Baile Átha Cliath/Lublin
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Vinci » 27 lut 2016, o 13:10

Witam
Chciałbym podszkolić się troszkę na symku.
Posiadam dx6i i myślę o takich kabelkach http://www.ebay.ie/itm/USB-Flight-Simulator-Cable-Adaptor-for-JR-Futaba-RC-RealFlight-Spektrum-FMS-Esky-/311434093255?hash=item4882eb22c7:g:2PsAAOSwd0BV4DOo
Nadają się one w ogóle do czegoś wg Was? Czy może lepiej jakieś inne zakupić. Jak tak to jakie polecacie?

Pozdrawiam
Kamil
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: UK
Podziękował: 124 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Mati » 27 lut 2016, o 22:32

DX6 ma zdaje się wyjście typu "jack" - standardowo mono, ale ja używam z radiami zwykłego stereo i działa. Razem z symkiem kupujesz również specjalny adapter USB (przynajmniej w moim przypadku), więc sam kabel może nie wystarczyć. Z drugiej strony Turnigy i10 potrafi się zachowywać jak kontroler gier i wystarczy sam jack do niektórych aplikacji, ale nie próbowałem tego rozwiązania. Nie wiem czy DX-6 tak potrafi. ;)
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 3 paź 2016, o 14:57

Odgrzebię stary temat. Czy jest różnica przy podpięciu DX6i przez jacka, a przez USB ? Bezmyślnie sprzedałem starą apkę, a DX przy jacku zachowuje się beznadziejnie.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Posty: 176
Rejestracja: 07-05-2012
Lokalizacja: Konstancin
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 3 paź 2016, o 15:03

Adam12 pisze:Odgrzebię stary temat. Czy jest różnica przy podpięciu DX6i przez jacka, a przez USB ? Bezmyślnie sprzedałem starą apkę, a DX przy jacku zachowuje się beznadziejnie.

Jest różnica, Jest kombinowanie ze smartpropoplus itp. Cuda wydziwianki ogólnie ale w końcu da się to ustawić :roll: Odkąd kupiłem oryginalnego phoenixa przestałem się tym martwić :P
Prosiak z gatunku miniaczego
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 3 paź 2016, o 15:15

Kombinowanie przerobiłem. Poszło. Ale działa beznadziejnie, dużo gorzej jak na starej apce. Do starej miałem kabel USB. A tu na jacku model nerwowy, brakuje trymów do kompensacji przechyłów, których nie mogę wyeliminować kalibracją itd
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość