Phoenix

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Blade
Stały bywalec...
Posty: 168
Rejestracja: 25-04-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 26 kwie 2010, o 00:25

Nie wiem gdzie to dać bo jakoś nie widzę miejsca dla symulatorowych lataczy na forum :D
W każdym razie porobiłem trochę scenerii z moich stron dzięki którym możecie teraz latać tam gdzie ja a ja tam gdzie Wy o ile będziecie latać tam gdzie ja ;)
Na razie mam 4 poniższe, w tym słynne bladepole oraz miejsce na torze poznań (dopiero w google maps zauważyłem, że stałem dokładnie na prawdziwym lądowisku śmigłowcowym na wielkiej literze H :D robiąc tą panoramę)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Download z mojego BObloga: http://www.gryziolki.pl/blog/
Awatar użytkownika
edek
Elita forum...
Posty: 576
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: edek » 2 maja 2010, o 18:09

Doskonale! Trzeba stestowac :ugeek:

"Hardcore 3D tak zostałem wychowany
ten kto F3C, na zawsze jest przegrany" by Ombler



Save the Flybar!!

Blade
Stały bywalec...
Posty: 168
Rejestracja: 25-04-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 4 maja 2010, o 08:30

Tak jak pisałem w message'u o scenieriach są to w pewnym sensie początki ale teraz już mam wszystko rozpracowane i systematycznie będę poprawiał te istniejące i będą kolejne.
Udało mi się wreszcie w pełni poprawnie zamapować te cubici więc nie będzie już tych zniekształceń, pracuję też na wyższej jakości materiale.
Wstawiłem już 2 poprawione (bladepole i pagórki) - przy okazji też mapy kolizji są bardziej dopracowane bo w poprzednich znalazłem spore bugi. Zachęcam do ich ponownego ściągnięcia, info na blogu: http://gryziolki.pl/blog/?p=227

W przygotowaniu rogalińskie dęby, teraz już będą w HDR :)
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3254
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 5 maja 2010, o 23:05

Ponieważ dość często pojawia się prośba/pytanie jak "spiąć" DX7 z Phoenixem pokaże krok po kroku (ale bez całkiem małych kroczków) jak to najprościej zrobić.
Cała akcja podzielona jest na trzy etapy:
1) ustawienie apki
2) kalibracja Phoenixa
3) ustawienia końcowe

1. Ustawienie apki.

- włączamy apke w trybie setupu (przyciśnięte SCROLL-DOWN i SELECT),
- wybieramy pamięć w której chcemy mieć symulator
- ustawiamy tym HELI (Uwaga! Wybór typu kasuje inne nastawy i trzeba je będzie powtarzać więc najlepiej wybrać na początku)

Obrazek

- ustawiamy typ tarczy (swash type) 1 SERVO

Obrazek

- ustawiamy nazwę
wychodzimy do menu głównego. Jeśli pamięć była czyszczona nie musimy robić nic więcej. Jeśli używamy używanego setupu trzeba wyprostować wszystkie krzywe, skasować D/R i TRAVEL ADJ.

2. Kalibracja Phoenixa (należy ją wykonać przed dalszymi ustawieniami!)

- odpalamy PhRC
- w menu System wchodzimy do "Your transmitter

Obrazek

- klikamy "Calibrate" i kalibrujemy nadajnik zgodnie z instrukcjami na ekranie: wpierw same drążki po maksymalnych wychyleniach, potem również przełączniki (GEAR i AUX2).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zapisujemy.

- po skalibrowaniu nadajnika przechodzimy do opcji "Your Controls"

Obrazek

z listy można wybrać predefiniowane DX7 i to byłoby wszystko ale pokażę jeszcze co więcej można zrobić.

Obrazek

Po wybraniu nadajnika i kliknięciu przycisku EDIT lub kliknięciu NEW (nowy nadajnik) wejdziemy do panelu przyporządkowania.
Dla każdego kanału sterowania przypisujemy odpowiedni kanał nadajnika z listy rozwijanej po prawej - predefinicja DX7 ma już przypisane odpowiednie kanały i ich rewersy. THROTTLE (gaz) =1, AILE (przechył) =2, ELEV (pochył) =3, RUDD (kierunek/ogon)=4, COLLECTIVE (skok ogólny) =6, GEAR (podwozie) = 5, AUX2 = 7
Gdy chcemy ustawić/zmienić dla konkretnego kanału to klikamy listę i ruszając drążkiem patrzymy który kanał nadajnika robi to co chcemy i go wybieramy. Dla przełączników Phoenixa (podwozie, bomba, idle, hold itp) można również przypisać klawisz z klawiatury ale w DX7 mamy kanał 5 (GEAR) i 7 (AUX2).

Obrazek

3. Ustawienia końcowe.

Zapisujemy nadajnik i przechodzimy do oblotu próbnego. Jeśli stery reagują odwrotnie to włączamy rewersy: albo w apce albo w Phoenixie klikając przycisk w kolumnie "Invert" tuz za "Max" (100). Następna kolumna to krzywa dla danego kanału - jeśli nie ma się takich możliwości w apce.

Obrazek

A tak wygląda właśnie "strojenie" krzywej dla danego kanału sterowania. Oczywiście dla DX7 zostawiamy domyślną prostą a całość ustawień prowadzimy w nadajniku.

Obrazek

Potem tylko "Finish" i latamy...

PS: Analogicznie ustawiamy dla samolotów tylko jeśli chce się wykorzystać system klap DX7 to trzeba wybrać typ modelu ACRO bo inaczej nie będzie sprzęgnięcia przełącznika klap (który dla heli jest FLIGHT MODE). W typie modelu HELI klapy w samolotach są tylko dwustopniowe i tylko ręczne.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Blade
Stały bywalec...
Posty: 168
Rejestracja: 25-04-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 10 maja 2010, o 10:47

No i niestety nie poprawię poprzednich...
Miałem niezłą wysypkę. Padła mi płyta główna i dysk twardy w jednym z moich kompów i jak na złość była to właśnie główna stacja graficzna :/ Komp już reanimowany i upgreadowany ale nie miałem jeszcze backupów tych materiałów więc to co jest na stronce to zostanie i będą nowe rzeczy. Jedyne co mi się ostało to panorama HDR dębów ale jeszcze jest do obrobienia.
Blade
Stały bywalec...
Posty: 168
Rejestracja: 25-04-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 14 maja 2010, o 00:46

Instrukcja w razie problemów z instalacją:
1. ściągasz
2. rozpakowujesz
3. przerzucasz rozpakowany folder do .../PhoenixRC/Flying Sites/
4. Odpalasz Phoenixa
5. Change Flying Site -> wybierasz scenerię
enjoy
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3254
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 14 maja 2010, o 07:42

Blade pisze:Instrukcja w razie problemów z instalacją:
3. przerzucasz rozpakowany folder do .../PhoenixRC/Flying Sites/

przy czym trzeba przerzucić cały folder a nie tylko zawartość a katalog docelowy to:

/PhoenixRC/resources/evironments/
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Blade
Stały bywalec...
Posty: 168
Rejestracja: 25-04-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 15 maja 2010, o 17:36

Poprawki nastąpiły w scenerii Kamionki III/Kamionki dróżka - teraz jest oparta o zupełnie nowy materiał HDR co znacza, że słońce już tak nie wali po oczach, kolizje oraz miejsce startu też są bardziej dopracowane no i przede wszystkim prawidłowe mapowanie.
Skorygowane są juz Wszystkie Kamionki. Podobne korekty czekają tez scenerię z Torem Poznań. Nie poprawię narazie tylko Koninko.

Pojawiła się jedna nowa
Obrazek

PS. jak dalej będzie takie lato to nie wiem czy zrealizuję cały plan jaki miałem :/
Blade
Stały bywalec...
Posty: 168
Rejestracja: 25-04-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 17 maja 2010, o 01:33

Tor Poznań ready to fly! :twisted:

Obrazek

Bardzo poprawiony, teraz latanie tam to czysta przyjemność, bardzo równiutka trawka, można bardzo nisko latać, szorować grzybkiem itp. Dzięki temu, że odkopałem źródłowe NEFy na macu w pracy, mogłem się pobawic z tonacjami. Innymi słowy to co tu otrzymałem nie jest prawdziwym HDR ale jest zbliżone. Polecam ściagnąć ponownie.
Awatar użytkownika
Khiledim
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 88
Rejestracja: 03-03-2010
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Khiledim » 17 maja 2010, o 14:11

Super :)

Blade a może miałbyś kiedyś ochotę napisać mały tutorial o tworzeniu takich scenerii? :shock:
Signed, Bartek as Khiledim - Olsztyn, GG: 3826900
T-rex 550, DX7
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 743
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: karol » 17 maja 2010, o 18:16

Blady fajny ten poznanski HDR'ek. Tylko troche sie cial mi podczas latania, ale fajnie ze w koncu pierwsza sceneria bez slonca :) Napisz jak sie robi takie scenerie, ja tu cos walne z IE. Tez sie interesuje fotografia Hdr itp,
Pozdrawiam, Karol
Blade
Stały bywalec...
Posty: 168
Rejestracja: 25-04-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: Blade » 17 maja 2010, o 21:03

Może przesadziłem z wielkością cubiców, u mnie chodzi podobnie ale testuję to na stosunkowo starym konfigu gdzie karta ma 256mb RAMu.
@Karol jaką masz grafę na kompie?
Sam Tor Poznań nie bazuje na HDRach chociaż mogłem te foty trochę powyciągać bo miałem NEFy i starymi fotograficznymi metodami doszedłem do podobnych rezultatów.
Prawdziwe HDRy to Kamionki III/dróżka i Rogalin (z tym, że tutaj po awarii kompa ostała mi się tylko jedna panorama wyjściowa w chamskiej kompresji JPG). HDR jest połączeniem conajmniej 3 obrazów z tego samego ujęcia z których kazdy jest naświetlony na inna przestrzeń tonalną. Celem jest uzyskanie przestrzeni tonalnej o rozpiętosci min ok 10 przyslon miksując te 3 obrazy co w normalnej fotografii cyfrowej jest niewykonalne ale już w tradycyjnej tak. Bazując na obrazie RAW a nawet zwykłym JPG można oczywiście osiągnąc rezultat podobny ale to nie to samo i zawsze będzie "wyciąganiem" czegoś z niczego ;)
Co do tutoriala to widzę, że jest zapotrzebowanie na taki materiał więc muszę to przemyśleć co i jak, pewnie w kilku części musiałby się skladać bo samo strzelenie foty panoramicznej to też nie taka prosta sprawa jak mogłoby się wydawać... jest to jakieś nowe doświadczenie w fotografii i fajne doświadczenie. Niestety samo przygotowanie scenerii jest dość czasochłonne więc tutorial pewnie tez się tak odrazu nie narodzi, tym bardziej, że chcialoby sie żeby był ok. i pokazywał maksymalnie darmowe drogi do wykonania scenerii ;)
Finalizując też bym chętnie polatał na Waszych lotniskach i postaram się to przygotować ale nie bijcie jak to nie będzie jutro :)

Panowie, podzieliłem wątek: przeniosłem część dyskusji o formatach do Foto i Video - robił się mega off-top.
Wasz Ad :)
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 26 sie 2010, o 10:43

Witajcie.

Latałem wczoraj na Kingu i Belcie V2 w Phoenix'ie i ciekaw jestem opinii posiadaczy owych modeli. Czy w realu zachowują się one tak jak w symulatorze? Nie wiem, czy wybranie opcji "sport" w symku zmienia coś w konfiguracji modelu bo i tak oba modele "zamiatają" ogonkiem (choć Belt mniej) i są strasznie "miękkie" (byle manewr powoduje opadanie modelu). Latając Trexem 450 nie ma podobnych efektów i zastanawia mnie to, czy odwzorowanie modeli esky w symku robione było na stockowych wersjach i czy po upgradeach te modele w realu latają lepiej? Sam jestem posiadaczem Belta (V1) i jeśli po upgrade'ach ma on latać tak samo jak w symku to chyba spakuję wszystko w wielkie pudło i utopię w pobliskiej rzece co by czasu nie marnować.
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3254
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 26 sie 2010, o 11:28

redb pisze:Witajcie.

Latałem wczoraj na Kingu i Belcie V2 w Phoenix'ie i ciekaw jestem opinii posiadaczy owych modeli. Czy w realu zachowują się one tak jak w symulatorze? Nie wiem, czy wybranie opcji "sport" w symku zmienia coś w konfiguracji modelu bo i tak oba modele "zamiatają" ogonkiem (choć Belt mniej) i są strasznie "miękkie" (byle manewr powoduje opadanie modelu). Latając Trexem 450 nie ma podobnych efektów i zastanawia mnie to, czy odwzorowanie modeli esky w symku robione było na stockowych wersjach i czy po upgradeach te modele w realu latają lepiej? Sam jestem posiadaczem Belta (V1) i jeśli po upgrade'ach ma on latać tak samo jak w symku to chyba spakuję wszystko w wielkie pudło i utopię w pobliskiej rzece co by czasu nie marnować.

Daj mi czas do wieczora to Ci powiem....
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 27 sie 2010, o 08:10

Miałeś może chwilkę wieczorkiem na sprawdzenie?
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3254
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 27 sie 2010, o 11:03

redb pisze:Miałeś może chwilkę wieczorkiem na sprawdzenie?

Miałem... ale mam również sklerozę... :(... Zapiszę sobie w przypominaczu to może tym razem nie zapomnę...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 27 sie 2010, o 11:41

Spoko ... nie pali się ... i tak mam jeszcze sporo roboty ze swoją maszynką. Trzeba ją w końcu porządnie wyregulować i ulotnić. Tylko chodzi mi non stop po głowie zakup kadłubka HK450 i próbuję to jakoś logicznie umotywować :lol:.
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 27 sie 2010, o 18:22

Odpaliłem Phoenixa jeszcze raz i dobrze skalibrowałem w nim radio. Widzę sporą poprawę w czasie latania. Co prawda latałem Beltem V2 ale nie spodziewam się sporej różnicy w locie w stosunku do V1. Chyba się z tym pudłem pospieszyłem. Poskładam swojego śmiglaka do kupy, wyreguluję porządnie i zobaczę jak w realu się "ułoży".
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3254
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 2 wrz 2010, o 22:33

W końcu nie zapomniałem w wieczornym ferworze i "przeleciałem się" Kingiem i Beltem w PHRC - Belta nie znam ale King jest mniej więcej taki jak w rzeczywistości. Spodziewam się ze Belt podobnie...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 3 wrz 2010, o 07:46

Serdeczne dzięki. Będę teraz mniej więcej wiedział czego się spodziewać w "realu" :banana: bo mam doświadczenie jedynie w zawisach.

Swoją drogą to dobry poradnik napisałeś o podłączaniu apki to Phoenix'a ale można by tam dodać, że w setupie dla symka w apce można sobie krzywe poustawiać tak jak się ma w normalnym heli. Nie wiedziałem o tym ale dzięki ciekawości się o tym przekonałem. ;)

Pozdrawiam.
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron