Heli-x

Najlepszy kret, to kret symulowany...
andrejus
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 27-12-2012
Lokalizacja: Ostróda
Podziękował: 8 razy

Postautor: andrejus » 24 lut 2013, o 11:37

Kupiłem taką apkę wraz z programem który jak się okazało nie chce działać. Ściągnąłem helixa i po podłączeniu apki i kalibracji dzieją się dziwne rzeczy. Helik bez mojej ingerencji startuje i wywija krety. Sterowanie wirnikiem jest z prawej strony. Nie potrafie skalibrować apki lub jest coś z nią nie tak.
Do czego służy przełącznik w prawym górnym rogu VR(A) lub SW. A ? U dołu jest przełącznik do wyboru trybów pracy w różnych programach, helixa niestety nie posiada. Czy da się wykorzystać tą apkę czy wyrzucić ją do kosza? Obrazek
Nie bój się tego że twoje życie kiedyś się skończy, ale tego, że może się nigdy nie zacząć
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 684
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 24 lut 2013, o 12:24

Najprawdopodobniej musisz przupisac odpowiednoe kanaly do odpowiadajacym im funkcji w programie. Elewator prawa gala gora dol. Alteron prawa gala lewo prawo. Trotle lewa gala gora dol. Rudder lewa gala lewo prawo. Odpisz jak ci poszlo.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6418
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 24 lut 2013, o 14:37

Helix jest o tyle wygodny, ze można sobie ręcznie samemu dowolnie skonfigurować sterowanie.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2013, o 00:33 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.
Helikoptery- Fireball for sale
FRC
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 7
Rejestracja: 11-07-2012

Postautor: FRC » 24 lut 2013, o 17:35

Podłączę się do tematu. Ktoś wie jak zmusić apkę Esky do pracy z Realflight 5 ?
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Posty: 553
Rejestracja: 05-10-2012
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 25 lut 2013, o 10:22

FRC pisze:Ktoś wie jak zmusić apkę Esky do pracy z Realflight 5 ?

http://www.gpsoftware.com/downloads/Rea ... Manual.pdf

Strona 16.
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
andrejus
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 27-12-2012
Lokalizacja: Ostróda
Podziękował: 8 razy

Postautor: andrejus » 3 mar 2013, o 07:46

Pogrzebałem w ustawieniach i jakimś cudem apka odżyła :)

Po upgradzie phoenixa na v3.0 już po kalibracji która przebiegła pomyślnie pojawia się komunikat "usb interface not found" po którym program wyłącza się. O co chodzi? Czy musi być apka phoenixa aby wszystko działało?

Obrazek
Nie bój się tego że twoje życie kiedyś się skończy, ale tego, że może się nigdy nie zacząć
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2092
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 3 mar 2013, o 19:07

Musisz mieć kabelek USB sprzedawany z symkiem. Jest tam chip rozpoznawany przez symulator.
Inaczej nie polatasz.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
mbrawanski
Stały bywalec...
Posty: 111
Rejestracja: 26-03-2010
Lokalizacja: Łomianki
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: mbrawanski » 3 mar 2013, o 20:26

Właśnie ukazała się wersja 4.2.
Wszelkie uwagi do polskiego tłumaczenia - jak zwykle mile widziane.
Niedługo HELI-X zmieni się nie do poznania... więcej szczegółów niebawem
stay tunned 8-)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ben
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 18
Rejestracja: 14-03-2013
Lokalizacja: okolice Koszalina
Podziękował: 1 raz

Postautor: Ben » 3 kwie 2013, o 06:41

Chcąc przypomnieć sobie CoNieCo z tego co kiedyś umiałem, odszukałem interfejs na USB do symulatora, kupiony ileś tam czasu temu na alledrogo. System widzi go jako VJoy, z FMS'sem współpracuje prawidłowo. Problem zaczął się po zainstalowaniu HELI-X (darmowa wersja), a objawy są następujące:
- symulator podczas uruchamiania rozpoznaje poprawnie interfejs
- można poprawnie skonfigurować i przypisać kanały aparatury
- wybieram scenerię, wszystko nadal jest OK
- wybieram model i ... pokazuje się na chwilę na ekranie a za chwilę symulator się resetuje
Gdzie leży problem :o Może ktoś miał podobne objawy i sobie z tym poradził i jest w stanie mi podpowiedzieć gdzie jest przyczyna ;)
Pozdrawiam
Benon.
Awatar użytkownika
Ben
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 18
Rejestracja: 14-03-2013
Lokalizacja: okolice Koszalina
Podziękował: 1 raz

Postautor: Ben » 5 kwie 2013, o 18:24

Coś chłopcy spie.... testowa wersja 4,2 działa poprawnie wiec :grin2:

Wróciłem do starego AeroFly w wersji 1.8.0.9, trochę archaiczne i modeli mało, ale działa :juppi:
Pozdrawiam
Benon.
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1283
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 1 sie 2013, o 14:24

Witam . Jakieś 5 lat temu w Nitrotek kupiłem model Cessny. Do modelu była dołączona płyta z symkiem: Art Tech R/C Hobby 2.0 Alpha 8.5. Do wyboru do latania są jeden szybowiec, trzy samoloty i dwa heliki.

Sam symek , nic szczególnego. Może ktoś z Was ma link do pobrania jakiegoś ciekawego, darmowego symka heli. Próbowałem ściągnąć Rc Desk Pilot i Heli X 0.9. Ani jeden , ani drugi nie dał się załadować.

Może były złe linki? hmm
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Posty: 553
Rejestracja: 05-10-2012
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 2 sie 2013, o 06:49

Z tego co pamiętam był tylko jeden darmowy symulator który był w miarę odpowiedni ale nie kojarzę teraz nazwy.

Tu masz oficjalną stronę Heli X: http://www.heli-x.net/download_e.shtml spróbuj pobrać stąd.

Tutaj z kolei toczy się rozmowa na temat tego jak tanio można zdobyć Phoenix-a: viewtopic.php?f=17&t=2364&start=0
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6418
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 sie 2013, o 19:44

Ja zaczynalem z helix a i tak teraz katuje phoenixa
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1283
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 3 sie 2013, o 20:57

Jakoś udało mi się ściągnąć darmowy symulator Heli -X 4.2. :thumb: Ale za cholery nie mogę go uruchomić. :wall:(Error. Nie wykryto kontrolera.) Może ktoś mi podpowie jak to zrobić? hmm

Coraz bardziej zaczynam bić się z myślami czy dobrze zrobiłem ? :dk: Kupując zamiast mini helika V922 (taki był mój pierwotny zamysł) heli klasy 450. Boję się ,że mnie to wszystko przerośnie ( regulacja heli, ustawianie apki, oblot modelu, itp.)

Bo mam pomoc, a zarazem jej nie mam. hmm Modelarzowi, który oferował mi wszelką pomoc urodziło się dziecko. I nie ma teraz dla mnie czasu. Tak ,że zostałem sam na placu boju.

Wam też nie chcę d..py zawracać, bo już dość się wszystkim porządnie napszykrzyłem. :masakra: Znam wielu modelarzy, ale żaden z nich nie lata helikami ( tylko ten jeden).
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 579
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 4 sie 2013, o 07:21

bejo pisze:Jakoś udało mi się ściągnąć darmowy symulator Heli -X 4.2. :thumb:


Wydaje mi się że wersja 4.2 nie jest darmowa (49 euro rejestracja), tylko wersja 0.9 jest darmowa.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2720
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 316 razy

Postautor: Artu » 4 sie 2013, o 07:44

shacker pisze:tylko wersja 0.9 jest darmowa.

Dobrze pisze, dać Mu miodowego :rotfl2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1283
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 4 sie 2013, o 08:36

O.K. Dzięki! :nw: No to próbuję ściągnąć Heli X 0,9 . Może mi się uda. :dk:
Awatar użytkownika
Danny8
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 27
Rejestracja: 23-07-2013
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Danny8 » 4 sie 2013, o 09:29

A jest jeszcze coś innego prócz Heli-x 0.9 darmowego?
Ewentualnie coś w rozsądnej cenie.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2720
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 316 razy

Postautor: Artu » 4 sie 2013, o 09:30

bejo pisze:No to próbuję ściągnąć Heli X 0,9 . Może mi się uda. :dk:

A czemu ma się nie udać hmm Heli-X download :thumb:

Danny8 pisze:A jest jeszcze coś innego prócz Heli-x 0.9 darmowego?

Leo's RC simulator na przykład :thumb: podobno daje się do niego importować modele a Aero Fly Pro.

Na Androida na przykład Absolute RC Heli Sim

Ale i tak nic nie pobije (chyba hmm ) Phoenix-a :D
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1283
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 4 sie 2013, o 11:46

Na co dzień latam samolotami i motoszybowcami. Z heli tylko 4Ch V911. Powiedzcie , jak najlepiej i odpowiednio się przygotować do "przesiadki" na 6Ch ? hmm

Czy symek jest jedyną drogą? Jak już wcześniej wspominałem moim pierwotnym zamysłem był zakup minihelika 6Ch V922. Opanowanie latania na nim jak to tylko możliwe. A następnie przesiadka na 450 -tkę.

No właśnie ! Czego można nauczyć się na symku ( wirtualnie ), a czego mini heli 6Ch ( realnie)? :dk:
Głupio się przyznać. :oops: Ale za bardzo nie lubię przesiadywać przed kompem na symku. :grin2: Wolę real!

Części do V922 nie są drogie. Więc i krety nie były by takie bolesne jak w przypadku 450 -tki podczas pierwszych kroków.
W zasadzie to mam już na obecną chwilę apkę TG9X i heli 450-tkę ( używany) HK 450 GT CCPM . Przedwczoraj dotarła elektronika. Czekam jeszcze tylko na aku do apki , bo jakiś czas nie mieli na stanie.

Boję się abym nie poległ na placu boju. Co robić? hmm Walczyć z tym heli (450-tką) do końca. Czy kupić V922 albo FBL100 + HT8. I najpierw na tym uczyć się latać?

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość