Heli-x

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
Kruku
Domownik forum...
Posty: 430
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 58 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kruku » 13 lip 2015, o 09:15

Pan Byku pisze:Jestem ciekaw jak fizyka tego Heli-X ma się do rzeczywistości i jak to się ma do wychwalanego Phoenix'a RC?


Moim zdaniem fizyka Heli-X jest b. dobra. Na Phoenixie też latałem i oba są porównywalne. Końcowo osiadłem na realflight ze względu na grafikę. Nie żeby grafa na heli-x była jakoś b. zła. Po prostu ta z RF mi podeszła bardziej.

Pan Byku pisze:Tylko, żebym nie zdziwił się jak przy weekendzie odpalę znowu swojego rexa :)


Zdziwisz się nieco na pewno ;) Zawsze prawdziwy model będzie latał nieco bardziej krzywo niż symulator, niezależnie od tego czy jest to heli-x, phoenix czy realflight. Dochodzi stres, wiadomo. Jednak to co może dać symulator, może z pewnością dać heli-x.
Pozdrawiam,
Paweł

T450L / PMAXv2*2 / DX9, vC / RF7.5
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2092
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 18 lip 2015, o 18:02

Przeleciałem się trochę tą wersją, jak chciałeś. Dla mnie to taki ulepszony FMS. Fizyka lotu wystarczająca, aby opanować podstawy lotu, manewry i parę prostych figur.
Jak dla mnie wystarczy na długi początek, jako wersja demo w zupełności.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1011
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Pan Byku » 18 lip 2015, o 20:14

Podziękował z wysokości.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Adam12
Domownik forum...
Posty: 250
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Adam12 » 8 lis 2015, o 12:57

Trochę odświeżę ten wątek. Jak ustawić krzywe w Helix6 tak żeby sterowanie najlepiej oddawało ustawienia aparatury ? Czy też symek pomija ustawienia apki i lata na własnych krzywych i potem najlepsze ustawienia trzeba sobie skopiować do apki ?
T 450; X3 (380); DX6i
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1011
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Pan Byku » 8 lis 2015, o 13:04

Sam sobie poniekąd odpowiedziałeś już na pytanie. Symek pomija ustawienia apki i wszystko ustawiasz sobie z niego.
A jakie ustawienia? Klasyczne ;). W normalu gaz od 0 do np. 85%. W środku jakieś 65%. Skok możesz -20%, 0, 100%.
W idlu - gaz 85% - 70% - 85%, a skok od 0 do 100%.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Adam12
Domownik forum...
Posty: 250
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Adam12 » 8 lis 2015, o 13:33

Pan Byku pisze:Sam sobie poniekąd odpowiedziałeś już na pytanie. Symek pomija ustawienia apki i wszystko ustawiasz sobie z niego.
A jakie ustawienia? Klasyczne ;). W normalu gaz od 0 do np. 85%. W środku jakieś 65%. Skok możesz -20%, 0, 100%.
W idlu - gaz 85% - 70% - 85%, a skok od 0 do 100%.


Dzięki. Właśnie głupio mi wychodziło bo trymery z apki czyta. I zdurniałem. Prawdopodobnie widzi je jako przesunięcie drążka. Chcę sobie poeksperymentować z krzywymi kątów i gazu w normalu na symku, a potem najlepsze przenieść do apki i sprawdzić. Szukam takiej "idiotoodpornej", bo stosunek czasu w locie do kasy mam baaardzo nędzny :rotfl:
T 450; X3 (380); DX6i
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1011
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Pan Byku » 8 lis 2015, o 14:26

A no trymery akurat mogą zadziałać w symku, bo mają wpływ bezpośrednio na położenie drągów.
Trochę zamotałem w swoim poście powyżej co do skoku, bo wyszedłem z założenia, że zakres krzywych jest od -100% do 100%. Generalnie rozchodzi się o to, by w normalu ustawić sobie kilka stopni kątów ujemnych (ze 3-4). Więc jak masz od 0, to będzie ok 35-40%.
Zaś w idlu maks ujemne i maks dodatnie. ;)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13336
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1329 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 lis 2015, o 14:41

Od zawsze mam kąty symetryczne i w sumie nie wiem po co robić inaczej... hmmm

A, no i uważam jednocześnie, że Normal jest tylko generatorem niepotrzebnych kretów (moja subiektywna opinia) i w sumie nie wiem czemu ma służyć.

To se zrobilem off topica :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Adam12
Domownik forum...
Posty: 250
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Adam12 » 8 lis 2015, o 15:02

Pan Byku pisze:A no trymery akurat mogą zadziałać w symku, bo mają wpływ bezpośrednio na położenie drągów.
Trochę zamotałem w swoim poście powyżej co do skoku, bo wyszedłem z założenia, że zakres krzywych jest od -100% do 100%. Generalnie rozchodzi się o to, by w normalu ustawić sobie kilka stopni kątów ujemnych (ze 3-4). Więc jak masz od 0, to będzie ok 35-40%.
Zaś w idlu maks ujemne i maks dodatnie. ;)


Mam od 0st czyli 30% u mnie.

miruuu pisze:Od zawsze mam kąty symetryczne i w sumie nie wiem po co robić inaczej... hmmm

A, no i uważam jednocześnie, że Normal jest tylko generatorem niepotrzebnych kretów (moja subiektywna opinia) i w sumie nie wiem czemu ma służyć.

To se zrobilem off topica :)


No właśnie zastanawiam się nad idlem i lać na normal. Ból jest taki, że jak jest źle to daję gaz na min, potem hold, a w sumie można od razu walnąć holda i cześć. Druga rzecz to nie wiem czy trzymać się fabrycznych ustawień apki czy wziąć zerżnąć z instrukcji Aligna. Co by nie było off top to właśnie to chcę odwzorować na symku :masakra:
T 450; X3 (380); DX6i
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2153
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: lenu » 8 lis 2015, o 15:36

Adam12 pisze:No właśnie zastanawiam się nad idlem i lać na normal. Ból jest taki, że jak jest źle to daję gaz na min, potem hold, a w sumie można od razu walnąć holda i cześć. Druga rzecz to nie wiem czy trzymać się fabrycznych ustawień apki czy wziąć zerżnąć z instrukcji Aligna. Co by nie było off top to właśnie to chcę odwzorować na symku :masakra:

Właśnie dlatego najlepiej jak najwcześniej uciekać z normala i 4ch zabawek. Odruch dawania drążka w dół zamiast hold może być bardzo zgubny dla modelu.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13336
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1329 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 8 lis 2015, o 16:12

Dokladnie.

Adam, sam napisałeś, że w razie problemu:
- gaz w dół
- hold.

W idlu jest łatwiej bo w razie pr9blemu:
- wyłącznie hold.
A dodatkowo masz do dyspozycji pełny zakres kątów, którym możesz coś próbować ratować.

Pomijam już późniejsze " myślałem ze to Normal, dlatego tak przypieprzylem przy lądowaniu" albo "K****!!!! Nie włączyłem idla?"... :D
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Adam12
Domownik forum...
Posty: 250
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Adam12 » 8 lis 2015, o 16:22

miruuu pisze:....
A dodatkowo masz do dyspozycji pełny zakres kątów, którym możesz coś próbować ratować.... :D

OK. Fabrycznie w apce mam kąty w idlu liniowo, gaz 100-50-100. Na symku na pełnym lewym drągu w dół czyli max ujemnych kątach heli odlatuje, za dużo ma powietrza pod sobą. Dać gaz 75-50-100 ?
T 450; X3 (380); DX6i
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1011
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Pan Byku » 8 lis 2015, o 16:24

lenu pisze:Właśnie dlatego najlepiej jak najwcześniej uciekać z normala i 4ch zabawek. Odruch dawania drążka w dół zamiast hold może być bardzo zgubny dla modelu.


Nie chcę już ciągnąć tego OT, ale nie mogę się zgodzić. Moim zdaniem, to kwestia preferencji. A poza tym, skąd ten odruch niby ma się wziąć? Hold w zabawkach 6-cio kanałowych jest czymś nowym i czymś czego używania warto się nauczyć. Owszem, może normal nie jest do niczego potrzebny w śmigłowcach do acro, ale ja np. lubię sobie z niego wystartować, polatać chwilkę, rozgrzać i sprawdzić czy nie zapomniałem kierunków, by za chwilę przełączyć się na "tryb zabawowy", w trakcie którego silnik wydaje nieco wyższe dźwięki, a łopaty zagłuszają niejednego perkusistę ;). Poszczególne części ciała zamierają i pojawia się dreszczyk. :D Takie dawkowanie emocji. By po wszystkim - jak wcześniej nie zaliczę kreta - znów przełączyć się na normala, zaznaczyć, że skończyłem ;) i majestatycznie wylądować UŻYWAJĄC oczywiście HOLDA.
Nie wiem, ja się chyba po prostu nie nauczyłem nawyku ściągania drąga - bez skojarzeń ;).
A tak BTW. Adamie12, masz możliwość zapięcia holda z apki i ma to przełożenie w Heli-x?
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1011
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Pan Byku » 8 lis 2015, o 16:28

Adam12 pisze:
miruuu pisze:....
A dodatkowo masz do dyspozycji pełny zakres kątów, którym możesz coś próbować ratować.... :D

OK. Fabrycznie w apce mam kąty w idlu liniowo, gaz 100-50-100. Na symku na pełnym lewym drągu w dół czyli max ujemnych kątach heli odlatuje, za dużo ma powietrza pod sobą. Dać gaz 75-50-100 ?



Yyyy jeśli jest łopatami w dół, to jest wskazane by się wznosił. Ale jeśli masz taką sytuację wisząc na brzuchu, to znaczy, że po zaciągnięciu drąga w dół, masz kąty dodatnie ;) Gaz 100 - 50 - 100 - chyba za duży zakres. Możesz. Zaś kąty musisz dać od 0 do 100.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2015, o 16:29 przez Pan Byku, łącznie zmieniany 1 raz.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 6417
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 237 razy
Podziękowano: 355 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 8 lis 2015, o 16:28

Pan Byku pisze:
lenu pisze:A poza tym, skąd ten odruch niby ma się wziąć?


bierze się stąd, (i jest to fakt) że ściąganie drąga w 4ch wyłącza gaz i jest odpowiednikiem holda. Pan Byku zaufaj - to są kiepskie odruchy i kosztują potem.
Helikoptery- Fireball for sale
Awatar użytkownika
Adam12
Domownik forum...
Posty: 250
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Adam12 » 8 lis 2015, o 16:30

Pan Byku pisze:A tak BTW. Adamie12, masz możliwość zapięcia holda z apki i ma to przełożenie w Heli-x?

Hold działa. Tj silnik staje w symku.

Oczywiści - powietrza ma mało a nie dużo. Eeeee do bani z tym. Ale fakt faktem na max ujemnych kątach odlatuje w diabły przy lądowaniu.
T 450; X3 (380); DX6i
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1011
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Pan Byku » 8 lis 2015, o 16:35

Adam12 pisze:
Pan Byku pisze:A tak BTW. Adamie12, masz możliwość zapięcia holda z apki i ma to przełożenie w Heli-x?

Hold działa. Tj silnik staje w symku.


To zrób porządek z krzywymi teraz, bo coś mi się zdaję, że ta Twoja 100-50-100 to nie gaz a kąty właśnie.
Zasada działania jest prosta.
Patrzysz na wykres od lewej do prawej, co przekłada się na drąga gazu/skoku - od dołu do góry. - oczywiście omawiamy tylko skok łopat.
I teraz tak ustawiona krzywa 100 - 50 - 100, to nic innego jak drążek w dół = wartość 100 - kąty dodatnie.
Drążek na środku = 50 - kąty zerowe.
Drążek na górze = znowu 100 - i znowu kąty dodatnie.
A tak nie chcemy - potrzebujemy kątów ujemnych ;) - znaczy nie są one super wymagane, bo w końcu wylądujesz sobie z HOLDEM :banana: , jakąś pętle na upartego też może machniesz, ale przy wiszeniu na pleckach możesz odczuć dyskomfort :D
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
Adam12
Domownik forum...
Posty: 250
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Adam12 » 8 lis 2015, o 16:50

Pan Byku pisze:To zrób porządek z krzywymi teraz, bo coś mi się zdaję, że ta Twoja 100-50-100 to nie gaz a kąty właśnie.


Thro curv to gaz chyba. Wartości w %. Właśnie dziwnie schodzi nisko - inni mają zamiast 50% po 80-90%. Jak to odwzoruję w symku to heli na drągu w dół leci w kosmos. Wolałbym żeby w realu tak nie było :lol:
T 450; X3 (380); DX6i
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1472
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 8 lis 2015, o 16:54

Tutaj problemem nie jest "gaz" tylko kąty. Jakby "gaz" nie był ustawiony helik nie powinien odlatywać przy dolnym położeniu drążka.
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1011
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 42 razy

Postautor: Pan Byku » 8 lis 2015, o 17:03

Adam12 pisze:
Pan Byku pisze:To zrób porządek z krzywymi teraz, bo coś mi się zdaję, że ta Twoja 100-50-100 to nie gaz a kąty właśnie.


Thro curv to gaz chyba. Wartości w %. Właśnie dziwnie schodzi nisko - inni mają zamiast 50% po 80-90%. Jak to odwzoruję w symku to heli na drągu w dół leci w kosmos. Wolałbym żeby w realu tak nie było :lol:



No to gaz. A drugą krzywą jak masz ustawioną? Powinna być od samego dołu (od lewej) do samej góry (do prawej).
A poza tym w gazie możesz sobie zwiększyć z tych 50 na np. 70. A nawet możesz mieć 70 - 70 - 70, czy 100 - 100 - 100 ;)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość