Jak często latacie na symku?

Najlepszy kret, to kret symulowany...
redb
Stały bywalec...
Posty: 115
Rejestracja: 24-08-2010
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 3 razy
Kontaktowanie:

Postautor: redb » 25 sie 2010, o 14:37

Chodzi głównie o to jaki macie stosunek godzin przelatanych na symku do tych w realu. Czy wraz ze wzrostem umiejętności w realu maleje liczba godzin na symulatorze?
Nieświadomy swojej niewiedzy.
-----------------------------------
PinID:4522
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 25 sie 2010, o 14:58

redb pisze:Chodzi głównie o to jaki macie stosunek godzin przelatanych na symku do tych w realu. Czy wraz ze wzrostem umiejętności w realu maleje liczba godzin na symulatorze?

Gdy trenujesz nowy manewr ilość symka jest poważna i z czasem maleje. Przychodzi nowy manewr i od początku zabawa...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 25 sie 2010, o 16:44

Mniej więcej 2:1 ale mało latam na symku bo mi czasu brak i przez to niewielkie postępy robię.
Piotrek
bemol77
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 7
Rejestracja: 03-10-2010
Lokalizacja: Mikołów
Kontaktowanie:

Postautor: bemol77 » 4 paź 2010, o 20:58

ok, dzięki za info. Jeśli nie stanowi to problemu to proszę o radę jaki symulator i jaką apke do tego symulatora kupić (taki co by na prawdę się przydał na dłużej), będę bardzo wdzięczny bo widzę po waszych opiniach że na sprzedawce nie mogę liczyć (mówił mi że mój model będzie na lata a po tuningu w jakimś extreme będzie latał jak myśliwiec) :wall: dałem się nabić w butelkę :hammer:
był - E-SKY A300
Awatar użytkownika
miszcz_waw
Elita forum...
Posty: 577
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: miszcz_waw » 4 paź 2010, o 21:23

bemol77 pisze:...jaki symulator i jaką apke do tego symulatora kupić (taki co by na prawdę się przydał na dłużej)
symulator Phoenix RC lub RealFlight, posiadam ten pierwszy i jest bardzo dobry. Apka ta którą masz jest ok.
bemol77 pisze:widzę po waszych opiniach że na sprzedawce nie mogę liczyć
Bez przesady. Według powszechnej opinii Lama V3/V4 to najtańszy i najlepszy sposób na spróbowanie czy heli to jest co nas kreci. Sam zaczynałem od V3 a twój wynalazek to lekka mutacja tej konstrukcji dodatkowo zabudowana na coś na styl makiety. Jest OK. Pozwala na pierwsze wejście w mechanikę i pilotaż heli RC po minimalnych kosztach a przede wszystkim na opanowanie orientacji przestrzennej w sterowaniu modelem. Można się tego nauczyć na symulatorze lub jedno-wirnikowcu ale to co masz tez jest dobre. Ciesz się nim i ćwicz! Spróbuj wykonać piro-ósemkę :D
bemol77 pisze:(mówił mi że mój model będzie na lata a po tuningu w jakimś extreme będzie latał jak myśliwiec) :wall: dałem się nabić w butelkę :hammer:
no tutaj to już dosyć mocno nagiął czasoprzestrzeń i rzeczywistość ale mogłeś trafić duuuużo gorzej - czytaj Syma :D
Piotrek
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 5 paź 2010, o 18:56

ja używam RealFlight G4 i AeroFly Professional z apka E-sky 0406A na kablu za 10$ z Hong Kong´u

więcej info na pm ;)
tu masz przykłady moich video z symulatorów



YouTube


YouTube
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Posty: 600
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 7 paź 2010, o 20:34

A ja bym Ci na początek polecał darmowego Heli-X'a z apką E-sky. Jak Cię wciągnie to tak jak piszą Koledzy - Phoenix, RealFlight lub AeroFly.. lub upgrade Heli-X'a z 50 EUR ;)

http://www.heli-x.net/index_e.shtml
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 7 paź 2010, o 21:38

jedrus pisze:A ja bym Ci na początek polecał darmowego Heli-X'a z apką E-sky. Jak Cię wciągnie to tak jak piszą Koledzy - Phoenix, RealFlight lub AeroFly.. lub upgrade Heli-X'a z 50 EUR ;)

http://www.heli-x.net/index_e.shtml

a ja jeszcze przed Heli-X używałem "słynnego" FMS-a - strasznie badziewny ale do pierwszych odruchów kierunkowych wystarczy. Potem Heli-X no i coś "realnego" ...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
mediax
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 22
Rejestracja: 02-01-2011
Podziękował: 3 razy

Postautor: mediax » 19 sty 2011, o 14:04

AdamskY pisze:ja używam RealFlight G4 i AeroFly Professional z apka E-sky 0406A na kablu za 10$ z Hong Kong´u

więcej info na pm ;)
tu masz przykłady moich video z symulatorów



Też jestem już posiadaczem Real Flight Simulator i mam tego apka E-sky ale nr 0678 pod USB i wszystko działa bez zarzutu poza jedną sprawą.
Samolotami mogę latać bez problemu natomiast helikami już nie ponieważ po wybraniu dowolnego helika jest włączony ten pstryczek blokujący obroty a ta apka ma tak jakby tylko 4 kanały. Próbowałem ustawić wyłączenie go pod regulację kierunku ogona i obroty działały i startował tylko obracało go wkółko...
Jest jakiś sposób aby tą blokadę apki wyłączyć w RealFlight ?
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 19 sty 2011, o 18:19

mediax pisze:
AdamskY pisze:ja używam RealFlight G4 i AeroFly Professional z apka E-sky 0406A na kablu za 10$ z Hong Kong´u

więcej info na pm ;)
tu masz przykłady moich video z symulatorów



Też jestem już posiadaczem Real Flight Simulator i mam tego apka E-sky ale nr 0678 pod USB i wszystko działa bez zarzutu poza jedną sprawą.
Samolotami mogę latać bez problemu natomiast helikami już nie ponieważ po wybraniu dowolnego helika jest włączony ten pstryczek blokujący obroty a ta apka ma tak jakby tylko 4 kanały. Próbowałem ustawić wyłączenie go pod regulację kierunku ogona i obroty działały i startował tylko obracało go wkółko...
Jest jakiś sposób aby tą blokadę apki wyłączyć w RealFlight ?


mógłbyś zrobić fotkę apki? i scren'a ustawień RF?

jakbym nie szukał na Google Esky 0678 znajduje zawsze to :D
Part No: EK1-0678 | 000645 - Esky White Fuselage For Dauphin
Obrazek
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
mediax
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 22
Rejestracja: 02-01-2011
Podziękował: 3 razy

Postautor: mediax » 19 sty 2011, o 23:18

To jest apka http://www.rcskorpion.pl/product_info.p ... ts_id=2889
A tu na foto opisałem o co mi chodzi...

Obrazek
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 20 sty 2011, o 19:17

ok,

pokaz tez jak masz kanały przyporządkowane w RF i jak w Windows Controller.
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
mediax
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 22
Rejestracja: 02-01-2011
Podziękował: 3 razy

Postautor: mediax » 20 sty 2011, o 22:31

Dzięki za dobre chęci ale po godzinach prób i kombinacji znalazłem przypadkowo :) o co chodzi...
A mianowicie wystarczyło odchaczyć opcję : Radio Lock Out (PCM) po odchaczeniu heliki latają przy tej Apce E-Sky
Poniżej screen:

Obrazek
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 20 sty 2011, o 22:48

super :)

ale scren'a z ustawień kanałów mógłbyś wrzucić ;)
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
mediax
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 22
Rejestracja: 02-01-2011
Podziękował: 3 razy

Postautor: mediax » 21 sty 2011, o 12:29

O to chodzi ?
Ostatnio zmieniony 25 sty 2011, o 22:35 przez mediax, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 21 sty 2011, o 13:41

mediax pisze:O to chodzi ?
Obrazek

Czy "Dongle Emulator -=twee=-" oznacza to co ja sądzę że oznacza? :evil:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 674
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 21 sty 2011, o 17:41

yhym ;) bo jak inaczej odpalić RF na tej apce
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
FRC
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 7
Rejestracja: 11-07-2012

Postautor: FRC » 16 lip 2012, o 22:57

Witam
Zaczynam zabawę z symkiem FMS. Wiem, że jest prymitywny ale zawsze to coś od czego można zacząć.
Mam związku z tym pytanie.
Jak przyporządkować sterowanie aby wszystko prawidłowo było ustawione jak w realu i dlaczego FMS widzi tylko 4 kanały, chyba że ja coś źle ustawiam :-) ?

Wysłane z HTC SXE za pomocą Tt2
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 17 lip 2012, o 07:37

FMS jest zupełnie wystarczający na początek - to że prymitywny to akurat dla początkującego zaleta. Drugim może być Heli-X (ten darmowy).
Symulator nie musi widzieć wszystkich kanałów (wręcz nie powinien) bo to on przelicza sygnały na zachowanie się sym-modelu.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
FRC
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 7
Rejestracja: 11-07-2012

Postautor: FRC » 17 lip 2012, o 11:30

Dzięki a możesz jeszcze opisać jak go skonfigurować ?

Wysłane z HTC SXE za pomocą TT2

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość