Symulator "21 in 1" i inne pirackie wydania

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 347
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: TomRar » 13 lip 2016, o 22:22

Witajcie :)
Planuję sobie kupić aparaturkę FlySky Fs-i6 bądź Fs-T6 i do tego od razu jakikolwiek symulator, ale jak to u zielonych bywa - więcej problemów niż pytań. Postanowiłem także zbudować pierwszy samolot, ale nigdy nimi nie latałem, więc pomyślałem, że dobrze było by podszkolić się na symku. Oczywiście kabel PC<->Apka mogę sobie zlutować samemu, ale nie w tym sęk.
Wpisałem na kilku stronkach frazę "flight simulator" i oto co znalazłem:
http://www.aliexpress.com/store/product/22-in-1-22in1-RC-USB-Flight-Simulator-Cable-for-Realflight-G7-G6-G5-5-G5/202903_32290091512.html
http://www.banggood.com/8-In-1-Phoenix-5_0-G4-FMS-XTR-Simulator-Support-Online-Upgraded-p-932839.html
http://www.banggood.com/Wholesale-14-IN-1-REAL-FLIGHT-RC-SIMULATOR-Adapter-For-Aerofly-Phoenix-XTR-G5-Esky-WFLY-p-61884.html
A nawet coś takiego za 0,12$
http://www.ebay.com/itm/For-Realflight- ... SwRJ9Xg62K
No i teraz pytanie, o co kaman? Czy w zestawie są tylko kable i jakiś manual symulatora, którego trzeba osobno dokupić? Patrzyłem na ceny oryginalnych symków z aparaturami i jest to kilka stówek, więc takie moje zdziwienie.
Jeżeli te aukcje dotyczą tylko kabli, które sobie sam w domu zrobię to wiadomo nie ma sensu brać, no chyba że za 0,12$ :D

Aktualnie potrzebuje symka tylko i wyłącznie do nauki latania np takim orzełkiem czy ToTo, albo SkyWingiem 32" akrobatem jak mnie najdzie ochota, więc chyba są jakieś darmowe symulatory w wersji demo z jednym czy dwoma modelami do wyboru, żeby nie płacić od razu 200zł za oryginalnego symka tylko po to, aby nauczyć się latać orzełkiem, prawda?
Jak się wybawię pierwszym samolotem to wtedy już symek raczej oryginalny i w stronę 450-stki, oczywiście ALZRC bo kit kosztuje 220zł :D

Pozdrawiam, Tomasz.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13346
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1330 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 lip 2016, o 04:38

Pozwoliłem sobie zmienić nazwę wątku, żeby każdy wiedział o co chodzi (a temat co jakiś czas się przewija).

To są pełnowartościowe symulatory.... ino... kradzione :)
Nie wiem czy wszystkie płatne symulatory działają na tej samej zasadzie, ale te które znam (Real Fligt, Phoenix itp) bazują na donglu USB, który stanowi klucz do softu. Z tego powodu samego Phoenixa możesz bez problemu ściągnąć ze strony producenta - bez kupionego dongla nic nie zdziałasz.
A teraz masz w wyboru. Kupić go u producenta, albo u chińczyka, który go podrobił.

BG ostatnio przestało dołączać płyty z softem i można go ściągnąć z ich onedrive'a. I całość działa. Sporo osób sobie chwali.

Więc samej ściemy nie ma. To symek, który działa jak oryginał. Jedyną wadą jest to, że to piracka podróbka. Ale nie jestem księdzem i nie zamierzam mówić co jest dobre a co złe. Jestem bardziej Max Kolonko i mówię jak jest ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 347
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: TomRar » 14 lip 2016, o 10:37

O kurcze, czyli jednak jest szansa na jakieś początki :) Jeśli w symku będą jeszcze jakieś helikoptery 6ch to w końcu zobaczę jak to jest latać czymś innym niż mjx.
No miłe zaskoczenie, bo myślałem, że to jakaś typowa ściema.
Dzięki za pomoc, może się ten temat przyda komuś kto też szuka "budżetowego" symka. :)
Lasiek
Domownik forum...
Posty: 276
Rejestracja: 07-04-2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lasiek » 14 lip 2016, o 10:41

phoenixa odpalisz bez problema z tym giwizdkiem z chin, natomiast z real flight sie trzeba troche pomeczyć i kodów chyba z 12 powpisywać i wiedzieć skad je zdobyć. Większość osob rezygnuje z RF bo nie wiedzą jak to odpalić a jest o niebo lepszy od Phoenix
pozdrawiam Bartek

heliki : Goblin 500 k bar, Goblin 700 kbar, Goblin700 brajan;
GauiX3 x2 k bar;Goblin 570 k bar ALZRC 380 k bar
samoloty: Arcus F3a, yak 55, quantum observer FPV
dron: 250
radia: spektrum dx8 i dx6
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 347
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: TomRar » 14 lip 2016, o 10:57

Heh, czasami warto się trochę pomęczyć, albo "odkupić" od kogoś działające kody :D
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Posty: 275
Rejestracja: 13-07-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 19 razy

Postautor: Pietrek » 14 lip 2016, o 11:08

mam oryginalną wersję pxoenix i z ciekawości kupiłem wersję z banggood. Na tej chińskiej jest kilka symulatorów w tym pxoenix i RF. Potwierdzam, że phoenix działa tak samo jak oryginał a RF nie udało mi się odpalić. Pewnie kwestia gimnastyki z kodami o których pisze Lasiek.
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
G500 sport / G380 / Gaui X3 / reaktor 3D / bixler 2 / DX9 / traxxas e-revo 1:10 i 1:16
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13346
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1330 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 lip 2016, o 11:20

RF sprawdzilem z kodami. Chcialem zobaczyć czy rzeczywiscie warty zakupu gdy ma sie juz Phoenixa. Nie udalo sie polatac. Znaczy udalo. Do pierwszego kreta. Potem musialbym wyłączyć i włączyć od nowa gdybym chcial dalej latać... Nie chcialo mi sie kombinować. Olalem temat.

Obrazek
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5540
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 522 razy
Podziękowano: 422 razy

Postautor: aikus » 14 lip 2016, o 11:26

Skoro Phoenix jest za darmo dostepny na stronie a placi sie tylko za klucz sprzetowy, to az sie prosi, zeby taki klucz sobie wystrugac samemu w domu (pewnie nie jest to specjalnie trudne) albo kupic go od chinczyka, ktory tlucze je masowo.
Pozostaje kwestia etyczna - tak jak mowi Miru, kazdy niech sobie sam oceni.

Zawsze mozna zadowolic sie w pelni legalnym, darmowym i rowniez calkiem przyzwoicie dzialacym symulatorem helikoptera klasy 450 - HeliSimRc. Ja osobiscie wlasnie na nim nauczylem sie wszystkich podstaw, aczkolwiek prawda jest taka, ze latanie chocby na Phoenixie jest duzo przyjemniejsze.
No ale do nauki jest i wystarczy w zupelnosci.

Problem tylko bo probuje go wygooglac i widze ze ... go nie ma! Byl nie rozwijany od dluzszego czasu... raz zrobiony i zostawiony... Pewnie projekt upadl...
Szkoda.
Prawdopodobnie mam gdzies instalke ... Jak ktos chce - moge wystawic.
Ostatni Windows na jakim go uzywalem to byl Windows 7 32 bit - nie sprawdzalem na nowszych ani 64 itowych.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 14 lip 2016, o 11:43

Do Phoenixa nie trzeba dongla z kluczem. Mozna wykorzystac karte dzwiekowa lub USB HID z aparatury (jesli aparatura taki tryb ma) lub latać na padzie ;)
Programik do karty dzwiekowej to: http://www.smartpropoplus.com/site/
Do Phoenixa jeszcze trzeba uzyć takiego czegos, czego nie moge podlinowac :P
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Lasiek
Domownik forum...
Posty: 276
Rejestracja: 07-04-2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lasiek » 14 lip 2016, o 11:45

miruuu pisze:RF sprawdzilem z kodami. Chcialem zobaczyć czy rzeczywiscie warty zakupu gdy ma sie juz Phoenixa. Nie udalo sie polatac. Znaczy udalo. Do pierwszego kreta. Potem musialbym wyłączyć i włączyć od nowa gdybym chcial dalej latać... Nie chcialo mi sie kombinować. Olalem temat.

Obrazek


To w z hackowanej wersji wystarczy wypiąc i wpiąc kabel do radia i problem mija, nie ma komunikatu o czerwonym przycisku tylko pisze żeby reset zrobic na kontrolerze którym w tym przypadku jest radio
pozdrawiam Bartek

heliki : Goblin 500 k bar, Goblin 700 kbar, Goblin700 brajan;
GauiX3 x2 k bar;Goblin 570 k bar ALZRC 380 k bar
samoloty: Arcus F3a, yak 55, quantum observer FPV
dron: 250
radia: spektrum dx8 i dx6
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13346
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1330 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 lip 2016, o 11:50

Mylisz ze po 1000 kretów nie rowali się wtyczka od radia? :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 14 lip 2016, o 11:52

Zawsze hebelek mozesz na kablu zrobic ;)
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Lasiek
Domownik forum...
Posty: 276
Rejestracja: 07-04-2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lasiek » 14 lip 2016, o 11:55

miruuu pisze:Mylisz ze po 1000 kretów nie rowali się wtyczka od radia? :)



ale to sie robi tylko 1 raz po pierwszym uruchomieniu. i Czasem trzeba radio przekalibrowac wychylenia koncowe pokazac radiu jeszcze raz i potem mozesz godzinami latać. Jak na 15 min chcesz symek właczyc to to wpienia. Jak ktos jest nerwowny może do sklepu isc i kupić sobie oryginał.
pozdrawiam Bartek

heliki : Goblin 500 k bar, Goblin 700 kbar, Goblin700 brajan;
GauiX3 x2 k bar;Goblin 570 k bar ALZRC 380 k bar
samoloty: Arcus F3a, yak 55, quantum observer FPV
dron: 250
radia: spektrum dx8 i dx6
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13346
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1330 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 lip 2016, o 12:06

Wyjąłe kabel, włożyłem. Nic się nie zmieniło... :/
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1331
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 14 lip 2016, o 12:10

Kiedyś się też bawiłem i do tych dongli był programik który siedział w tle i monitorował realflighta. Już nie pamietam ale wciskało się spację albo R i działało dalej.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Lasiek
Domownik forum...
Posty: 276
Rejestracja: 07-04-2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lasiek » 14 lip 2016, o 12:11

miruuu pisze:Wyjąłe kabel, włożyłem. Nic się nie zmieniło... :/



TO ciulata wersja jest bo u mnie nie ma nic o tym czerwonym przycisku. I to właśnie jest problem zeby tą wersje trafic która działa i nie kazdy interfejs tez jest dobry i działa. Trzeba na opisach czytac zanim sie z bg zamowi
pozdrawiam Bartek

heliki : Goblin 500 k bar, Goblin 700 kbar, Goblin700 brajan;
GauiX3 x2 k bar;Goblin 570 k bar ALZRC 380 k bar
samoloty: Arcus F3a, yak 55, quantum observer FPV
dron: 250
radia: spektrum dx8 i dx6
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2612
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 163 razy

Postautor: Jazz » 14 lip 2016, o 12:17

Albo kupic oryginal a nie bawic sie w paserstwo / piractwo.
Ostatecznie mozna uzywki poszukac zeby taniej kupic.
Jazz
Dyplomata.
--------

Heliki/samoloty
Zanim kupisz cokolwiek do hobby, zapytaj o opinie na temat sklepu.
Lasiek
Domownik forum...
Posty: 276
Rejestracja: 07-04-2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lasiek » 14 lip 2016, o 12:22

Jazz pisze:Albo kupic oryginal a nie bawic sie w paserstwo / piractwo.
Ostatecznie mozna uzywki poszukac zeby taniej kupic.


Medal ma 2 strony. Kazdy może mieć jakies morlane wahania. Zawsze można sobie lepiej zabezpieczyć produkt który się sprzedaje brain jest tu przykładem albo zejśc z ceną do poziomu przy którym nie bedzie się opłacało kombinować.
pozdrawiam Bartek

heliki : Goblin 500 k bar, Goblin 700 kbar, Goblin700 brajan;
GauiX3 x2 k bar;Goblin 570 k bar ALZRC 380 k bar
samoloty: Arcus F3a, yak 55, quantum observer FPV
dron: 250
radia: spektrum dx8 i dx6
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 347
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 5 razy

Postautor: TomRar » 14 lip 2016, o 12:38

Dyskusja wrze, co mnie cieszy :) Jeżeli Phoenix działa bez zarzutu to tyle mi powinno wystarczyć na początek. Lepiej katować chińskiego symulatora niż prawdziwe modele :)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2724
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 32 razy
Podziękowano: 316 razy

Postautor: Artu » 14 lip 2016, o 13:24

TomRar pisze:Lepiej katować chińskiego symulatora niż prawdziwe modele :)

Mając model/modele za kilka tysięcy PLN-ów, żałować kilka "stówek" na oryginalny legalny symulator, to jak dla mnie zwyczajne sknerstwo :masakra:
Pomimo, że nie użytkuję tak drogich modeli, to zakupiłem swojego czasu ("z drugiej ręki") Phoenix-a oraz RealFlight-a, na których obecnie trenuje mój syn :thumb:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość