DRL Racing Simulator

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1208
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 85 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 20 gru 2016, o 16:45

Ha! Nie jest potrzebny ani dongiel ani kabel od Phoenixa, a wystarczy kabel od symka (podwójny męski jack 3,5mm wpinany w złącze mikrofonu karty dźwiękowej). Użyłem tego narzędzia: https://steamcommunity.com/app/410340/d ... 554022343/ i udało mi się polatać w DRL na mojej DX9 :) I przycebuliłem, bo nie musiałem kupować żadnego kabla pod USB :) :D :D

Sam DRL chodzi OK, ale lepsze efekty dało mi zmniejszenie rozdzielczości (ok. 1600x1200) i odpalenie w okienku (NIE fulscreen) - nie z powodu wydajności grafiki ale... kontrolera :) Gdy miałem full HD i fullscreen to inputy z apki chodziły tragicznie, szalały od -100 do +100 i nie dało się latać. Oczywiście samo konfigurowanie i kalibracja apki to porażka, siedziałem nad tym półtorej godziny, ale udało się. Jakby ktoś chciał, mogę pomóc, a tak na szybko:

Kanały THRO, AIL, ELE i RUDD ustawiamy na TRAVEL 100 (na górze) do 150 (na dole). Nie wiem czemu - ale wtedy w SmartPropoPlus widać normalnie ruch od dołu do góry.
Przypisanie kanałów i ogólny setup w SmartPropoPlus mam taki:

Bit Rate: 8 Bit
Audio source Channel: L
Signal Decoder: PPM Standard
Mapping:
X Axis - 3
Y Axis - 2
Z Axis - 6 (chyba nie ma znaczenia dla DRL, ale lepiej ustawić tu coś, co "nie sieje" inputem)
Rx Axis - 1
Ry Axis - 4
Rz Axid, SL0 i SL1 na 7 (jak wyżej - też chyba nie ma znaczenia, ale nie ogłupia)

I w zasadzie wsio :) W razie problemów odpalić DRL w okienku :)



PS. Nie oceniam na razie samego symka. Na szybko: wydaje się OK, chodzi dobrze, ale już mnie wkurwił tym, że na dzień dobry kazał mi złapać sticki w dwa palce a nie kciukami :D
Ten tutorial na początku trochę też irytuje (jak dla kogoś kto już trochę latał FPV powinna być opcja "skip" albo "I'm ready to go to hell" :D )
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13336
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1329 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 20 gru 2016, o 16:54

Troche mnie zdizwiła ta Twoja kalibracja. Mi to zajęło chwilusienkę.
Być może wybrałeś jakiś dziwny nadajnik albo to ten kabel?
Ja wybrałem ten ostatni czyli jakiś "inny". Pojawiło sie okienko i na nim fotka nadajnika. Potem po kolei ruszały się drążki pokazując mi w którą stronę mam machać drągiem na maxa.
Przemachałem 4 razy i koniec.
Jesteś pewien, że Twoje 1,5h było koniecznością? :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
zborecque
Elita forum...
Posty: 1208
Rejestracja: 07-12-2014
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 90 razy
Podziękowano: 85 razy
Kontaktowanie:

Postautor: zborecque » 20 gru 2016, o 17:46

Miruuu... tak, bo dużym problemem było najpierw zmapowanie kanałów (na początku ruszając np. ELEVem szedł THRO itp.) a potem "uspokojenie" inputu. Oczywiście, gdyby ten głupi DRL puszczał setup szybciej (nawet nieprawidłowy) zobaczyłbym, że potem w nim można w środku kanały sobie zmieniać :) Ale uspokojenie było o tyle istotne, że przez szum pochodzący z innych kanałów wszystkie przypisywały mi się do jednego - do tego szumiącego. Dopiero odpalenie okienka bez fulscreena w jakiś dziwny sposób uspokoiło odczyt kanałów.
GAUI X7 | GAUI X5 | Tarot 450 PRO DFC (1) | Tarot 450 PRO FBL (2) | Hisky HCP100S | "AFRONAZA" 250 Racing Quad FPV | "AFRONAZA" 180 Racing Quad FPV | 2x Kombat Skrzydełko | DX9 Black Edition
Awatar użytkownika
tom74
Elita forum...
Posty: 617
Rejestracja: 05-01-2013
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: tom74 » 15 sty 2017, o 13:07

Symek rozpoznał u mnie kilka padów USB z dwoma gałami analogowymi ale obecnie śmigam na Interlinku Elite.

Info na dzień 22 luty 2017:
symulator dostał dużą aktualizację do wersji 1.1.0. Całość z mapami do pobrania tu: http://banici.pl/bam/Tom/RC/DRLSimulator_1_1_0.rar
moja największa pasja:
http://www.youtube.com/user/modificationsdrives/videos?view=0&flow=grid

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości