RealFlight

Najlepszy kret, to kret symulowany...
Awatar użytkownika
jedrus
Elita forum...
Posty: 625
Rejestracja: 13-05-2010
Podziękował: 69 razy
Podziękowano: 63 razy

Postautor: jedrus » 8 gru 2010, o 10:52

Gdybyście mieli wybrac: RealFlight G4.5 (oczywiście razem z apką/kontrolerem z zestawu) czy Phoenix (bez apki/kontrolera) za podobne pieniądze to na co byście się zdecydowali?
Roadie
Stały bywalec...
Posty: 130
Rejestracja: 15-09-2010
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Roadie » 8 gru 2010, o 11:03

phoenixa nigdy nie mialem ale z tego co czytalem jest najlepszy.
ja mam real flighta i uwazam ze jest tez bardzo dobry - zarowno grafika jak i fizyka. no i przede wszystkim, real flighta mozna "wypozyczyc" z sieci :twisted:
T-Rex 450 SE v2, DX6i, G4.5
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3341
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 294 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 8 gru 2010, o 15:30

Roadie pisze:no i przede wszystkim, real flighta mozna "wypozyczyc" z sieci :twisted:

To jest propagowanie zachowań nieetycznych :evil:
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 689
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 19 sty 2011, o 20:56

Witam,


jakiś czas temu z mojej inicjatywy, spece od RF podjęli się zrobienia Aircan'a CH-54 jako dodatkowego modelu do RF

Obrazek

Knife Edge

efekty pracy widać tu: First Aircrane ale cos ucichlo,

ale za to tu----> CH-54 / (S-64) Skycrane -- AKA my very second 3DS Max project. koleś dal ostro gazu i mam nadzieje ze niedługo skoczy modelowanie :banana:

jak by ktoś tez chciał to podaje link do niemalej bazy modeli do RF różnych wersji

Knife Edge Swap Pages
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
PROTON
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 03-09-2011
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: PROTON » 26 sie 2012, o 20:35

Ktoś używał RealFlighta 6?
Jak wypada w porównaniu z Phoenixem RC?
Awatar użytkownika
AdamskY
Elita forum...
Posty: 689
Rejestracja: 05-07-2010
Lokalizacja: Essen / Germany
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 35 razy
Kontaktowanie:

Postautor: AdamskY » 26 sie 2012, o 21:25

ja ma oba i moge powiedziec ze kto chce uczyc sie latac to nawet na FMS sie nauczy.

czesciej latam na phoenix'ie ale RF ma wiecej modeli do pobrania ze strony http://www.knifeedge.com/forums/downloads.php
Adam®
www.adam-rcmodel.eu
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 353
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: valoos » 27 sie 2012, o 10:49

Ja tam wole RF. Phoenix jakby miał mniejsze wymagania co do PC, lepiej chodzi, ładniej wygląda, ale też łatwiej mi się nim lata. Jak wsiądę sobie i powywijam w Phoenixie to wydaje mi się że już umiem latać, a to niestety złudzenie. W RF4,5 czasem ogonek się smyknie przy którymś manewrze, albo jakaś inna niespodzianka i wiem że trzeba uważać. W Phoenixie ludzie piszą, ze można sobie samemu popsuć trochę fizykę modelu, ale to trzeba mieć wiedzę jak, bo każdy będzie sobie psuł jak mu wygodnie, a nie tak jak należy się spodziewać.
Do RF przekonały mnie przede wszystkim lekcje zawisów.
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
PROTON
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 03-09-2011
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: PROTON » 27 sie 2012, o 17:54

Tą aparaturę od RF da się do czegoś innego wykorzystać? Np do gier?
Wersja basic różni się tylko aparaturą czy jest bardziej wykastrowana?
Awatar użytkownika
PROTON
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 03-09-2011
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: PROTON » 28 sie 2012, o 16:54

Decyzja podjęta, kupiłem REALFLIGHT G6 (MODE 2) + HELICOPTER MEGA PACK :banana:
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2092
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 28 sie 2012, o 17:59

Na pewno będziesz pan zadowolony, bo to jeden z dwóch topowych symków.
RF jest nastawiony na symulację ale także na rozrywkę. Stąd różne tryby widoków, walka combat itd. Pierwotnie był przeznaczony głównie dla samolociarzy, teraz dorzucono sporo ze świata heli.
Phoenix z kolei jest głównie symkiem heli i na to autorzy kładą największy nacisk. Choć samolotami też można polatać, ale ich fizyka czasem wywołuje śmiech na sali. Np. bardzo duży model potrafi po lądowaniu podskakiwać jak żaba jakby nie ważył 6 kg tylko znacznie mniej, potykając się o trawę która nie ma swojej miękkości tylko zachowuje się jak szczecina.
Że nie wspomnę o zachowaniu niektórych modeli. Latałem niejednym z nich w realu i aby go upodobnić trzeba jednak trochę pogrzebać w ich ustawieniach.
Ciekaw jestem jak się zachowuje RF pod tym względem, ale najważniejsze że to poważne i rozbudowane aplikacje bardzo pomagające w opanowaniu pilotażu.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
PROTON
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 03-09-2011
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: PROTON » 30 sie 2012, o 16:49

Przyznam że RF pozytywne wrażenie na mnie zrobił, helik zachowuje się bardzo naturalne, czuć jego masę i niedoskonałości. Przy ostrzejszych manewrach czasem wpada w drgania. Po starcie pływa ale dość nieprzewidywalne, nie tak jak w większości innych symulatorów bujnie się tylko na lewo. W zawisie zawsze zaczyn a się przechylać na którąś stronę, bardzo delikatnie cały czas pogłębiając przechylenie, da radę zawisnąć kilka sekund bez dotykania drągów, po czym zaczyna gdzieś odpływać. Rewelacyjne są lekcje "heli orientation trainer" i "heli hover trainer", nie absorbują dużo uwagi, można w między czasie słuchać wiadomości a palce w tym czasie się ćwiczą.
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 384
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 2 wrz 2012, o 21:57

ja ćwiczę na phoenixie, i powiem tylko tyle, że gdyby muj mcpx latał w realu tak pięknie i stabilnie jak na symku to nie wiem czy kiedykolwiek kupiłbym jakiś inny większy helikopter... na symku wywijam fikołki jak chcę i ile chcę a w realu za każdym razem muszę zakładać kabinkę albo kleić ogon...
wydaje mi się że w tych symulatorach nie ma co patrzeć na dokładne odzwierciedlenie reality fly, raczej powinno się kłaść nacisk na ćwiczenie palców i wyobraźni żeby bez zastanawiania się sterować naszą maszyną w różnych pozycjach- kiedy prawo jest lewo a za chwilę jest znowu prawo ale przód jest tył...
pozdrawiam i życzę zapału ;)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13336
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1329 razy
Podziękowano: 590 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 wrz 2012, o 10:35

crash pisze:ja ćwiczę na phoenixie, i powiem tylko tyle, że gdyby muj mcpx latał w realu tak pięknie i stabilnie jak na symku to nie wiem czy kiedykolwiek kupiłbym jakiś inny większy helikopter... na symku wywijam fikołki jak chcę i ile chcę a w realu za każdym razem muszę zakładać kabinkę albo kleić ogon...
wydaje mi się że w tych symulatorach nie ma co patrzeć na dokładne odzwierciedlenie reality fly, raczej powinno się kłaść nacisk na ćwiczenie palców i wyobraźni żeby bez zastanawiania się sterować naszą maszyną w różnych pozycjach- kiedy prawo jest lewo a za chwilę jest znowu prawo ale przód jest tył...
pozdrawiam i życzę zapału ;)

A nie ma możliwości skonfigurowania modelu w symku tak, żeby odzwierciedlał real-helika?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 988
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 3 wrz 2012, o 11:06

Nie można dodać najistotniejszej rzeczy - stresu :vhappy:
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
sunlux
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 4
Rejestracja: 11-12-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

Postautor: sunlux » 13 gru 2015, o 16:42

Witam.

Chciałbym prosić o poradę jak mogę podłączyć (zapewne przewodowo) mój symulator RealFlight 7.5 z kontrolerem InterLink Elite by Futaba do radia SANWA SD-10G.
Zakupiłem taki zestaw:
http://www.rc4max.com/przewod_usb_symul ... 20186.html

Sprzedawca sugerował dwa możliwe sposoby połączenia:
- przez załączony klucz USB i pod niego podłączyć SANWE - zrobiłem tak ale RealFlight 7.5 nie widzi tego kontrolera, nic nie działa
- przez połączenie załączonymi przewodami kontrolera interLink i radio SANWA - jednak brak reakcji przy poruszaniu manetkami w Sanwie (na InterLink działa)

Może coś źle robię, może coś trzeba ustawić w Real Flight 7.5 lub w radiu SANWA ?

Ostatnie pytanie - czy można dokupić jakiś klucz na USB aby bezprzewodowo podłączyć SANWE bezpośrednio do komputera (tego klucza) aby działała pod Real Flight 7.5 ? Może trzeba mieć wtedy podłączony dodatkowy odbiornik do SANWY ?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lenu
Lider forum...
Posty: 2153
Rejestracja: 13-10-2014
Lokalizacja: Janki - niedługo Wolica :D
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: lenu » 15 gru 2015, o 21:34

Z tego co mi się kojarzy to w RF gdzieś w opcjach trzeba przestawić czy korzystasz z InterLink czy swojego radia i potem dopiero staje się możliwe do konfiguracji. Domyślnie ustawione jest ich radio.
Pozdrawiam, Artur
Goblin 500 / Gaui X3 / w planie 20letnim dużo dużo więcej / DX8
Awatar użytkownika
Front242
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 14
Rejestracja: 24-01-2017
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Postautor: Front242 » 24 sty 2017, o 11:40

Dzień dobry. Posiadam RealFlight 7.5 oraz apke Spektrum Dx6i, podłączam ją do symulatora za pomocą przewodu, zastanawia mnie bardzo zachowanie heli np. Trex500, w każdym z trybów Beginer, Intermidiate, Proffesional przy próbie zrobienia zawisu heli dryfuje mi niemiłosiernie po całym polu (silnie dryfuje w lewo i do tyłu), oglądałem filmy z lataniem w tym programie i generalnie ludzie nie maja tego problemu normalnie robią zawisy, nie wiem czy wina leży po stronie programu czy apki. Parametry takie jak wiatr mam ustawione na zero. Proszę o poradę może ktoś spotkał się z tym problemem.
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1472
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 24 sty 2017, o 13:22

Nadajnik skalibrowany w RealFlight?
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Lasiek
Domownik forum...
Posty: 276
Rejestracja: 07-04-2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lasiek » 24 sty 2017, o 13:23

Wyzeruj trymy i subtrymy na apce. W programie ustaw radio takie jakie posiadasz i pokaż porogramowi wychylenia maksymalne dragow. Jak to nie pomoze to nie wiem moze monitor Ci krzywo stoji:)
pozdrawiam Bartek

heliki : Goblin 500 k bar, Goblin 700 kbar, Goblin700 brajan;
GauiX3 x2 k bar;Goblin 570 k bar ALZRC 380 k bar
samoloty: Arcus F3a, yak 55, quantum observer FPV
dron: 250
radia: spektrum dx8 i dx6
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1472
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: pkali » 24 sty 2017, o 14:09

Pochwal się jeszcze czy masz jakieś doświadczenie w lataniu helikopterem sześciokanałowym. Być może normalne zachowanie modelu interpretujesz jako nieprawidłowe.

tapatalk
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9

Wróć do „Symulatory”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość